Norman Manea, invitatul special al „Cafenelei critice”
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter
Locatie: Club Control (str. Academiei nr. 19 / in Pasajul Victoriei, intrarea dinspre str. Academiei / Institutul de Arhitectura / Biserica Enei; in pasaj, prima intrare pe stinga)
Un eveniment organizat de Editura Polirom, Institutul Francez si Ambasada Frantei in Romania
Cu sprijinul: Club Control si Editura Hasefer
Norman Manea a parasit Romania in 1986 si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii, unde a devenit scriitor in rezidenta si profesor la mai multe universitati americane, inclusiv la Bard College din statul New York. Desi traieste la New York, continua sa scrie numai in limba romana.
Membru al Academiei de Arte din Berlin din 2006, Norman Manea este autorul a peste douazeci de volume de fictiune si eseuri. Scriitorului i-au fost decernate in 1992 Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur („Nobelul American”). In 1993, Biblioteca Natională din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de „Literary Lion” al Bibliotecii. In 2002, lui Norman Manea i-a fost atribuit Premiul International de Literatura Nonino pentru „Opera omnia”, iar in 2006, premiul Madicis etranger. Tot in 2006, scriitorul a fost distins cu Meritul Cultural in grad de comandor de catre presedintele Romaniei, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin si in juriul international al premiului Nonino. In 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Bucuresti si „Babes-Bolyai” din Cluj, iar in 2009, Premiul Literar Francine et Antonie Bernheim (Franta).
Editura Polirom a iniţiat in 2008 seria de autor Norman Manea in cadrul careia au aparut, pina in prezent, volumele: Intoarcerea huliganului, Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici, Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow, Vorbind pietrei, Atrium, Variante la un autoportret, Vizuina, Anii de ucenicie ai lui August Prostul, Plicul negru si Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian. Detalii, aici.
1 comment