Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (22 – 28 ianuarie 2018)

Știrile săptămânii: Pororoca, în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Göteborg; Soldaţii. Poveste din Ferentari, după romanul omonim semnat de Adrian Schiop, în curînd în cinematografe; Oscar 2018 – Nominalizări filme distribuite de Ro Image 2000; „Gloria”: povestea unei persoane oneste într-o lume coruptă; „În pronunțare”, debut feminin la Săptămâna Criticii de la Berlin; Al doilea sezon al serialului „Căutări misterioase”, din 20 februarie la TNT. Primul sezon, disponibil pentru binging pe YouTube; Justiția, educația și drepturile persoanelor LGBTQ la One World Romania 11; Generația care ar putea să schimbe mentalitățile românilor, la filmul 120 BPM/bătăi pe minut; Pe 26 ianuarie, filmul Banditul Whisky se lansează în 17 orașe din țară; Filmele nominalizate la Premiile Oscar 2018, și în cinematografele din România.

Pororoca, în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Göteborg

„Pororoca”, cel mai recent film al regizorului Constantin Popescu, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internațional de Film de la Göteborg, care va avea loc în perioada 26 ianuarie – 5 februarie, în Suedia.

Festivalul Internațional de Film de la Göteborg este cel mai mare festival de film din țările nordice și a ajuns la cea de 41-a ediție. Pe parcursul celor 11 zile de festival vor fi proiectate peste 450 de filme din aproximativ  80 de țări. Anul acesta, Juliette Binoche va fi prezentă la festival pentru a primi Premiul de Onoare (Honorary Dragon Award). Festivalul de Film de la Göteborg va găzdui un focus special Ingmar Bergman pentru a sărbători 100 de ani de la nașterea marelui regizor suedez. Pororoca se numără printre cele 20 de titluri internaționale nominalizate la Premiul pentru Cel mai bun Film Internațional, alături de titluri precum “The Death of Stalin” în regia lui Armando Iannucci sau “Disobedience” în regia lui Sebastián Lelio.

Pororoca a fost lansat internațional la Festivalul de la San Sebastian, acolo unde actorul Bogdan Dumitrache a fost premiat cu trofeul pentru Cel mai bun actor. În România, filmul a fost lansat pe 19 ianuarie și rulează în 20 de orașe.

La finalul acestei săptămâni, Pororoca va concura și în secțiunea Voices a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam, alături de 25 de filme din întreaga lume, filme ale unor regizori care ”au o voce unică și care prezintă condiția umană dintr-un punct de vedere unic”.

Pororoca spune povestea lui  Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

Trailer: https://youtu.be/W7Zc2vbmZQE

FB Page: www.facebook.com/Pororoca.filmul

Filmul îşi propune să prezinte o situaţie dramatică des întâlnită, dispariţia unui copil. Modul în care ea afectează viaţa unui cuplu, cum îl erodează, cum îl descompune, în ultimă instanţă, în elementele de bază ce alcătuiesc sentimentele care ies la iveală în urma unei astfel de drame – vina, durerea, furia, deznădejdea. Ca şi modul în care cuplul încearcă să facă faţă unei astfel de încercări tulburătoare, în lipsa răspunsurilor de orice fel. Povestea se concentrează, încetul cu încetul, pe transformarea lui Bogdan şi pe modul în care acesta încearcă, obsesiv, să-şi găsească fetiţa sau măcar să afle ce s-a întâmplat cu ea.”, spune regizorul Constantin Popescu.

Constantin Popescu a regizat scurtmetrajul „Porcul” din „Amintiri din epoca de aur” (2009). Primul său lungmetraj, „Portretul luptătorului la tinereţe” (2010), a participat la Berlinale Forum, iar cu al doilea, „Principii de viaţă” (2010), a fost prezent în secţiunea Zabaltegi, dedicată tinerilor regizori, a Festivalului de la San Sebastian.

Pororoca este denumirea unui fenomen care se petrece pe Amazon, când apele Oceanului Atlantic se năpustesc în sus pe fluviu și râurile adiacente, formând valuri care pot atinge înălțimi de 4 m. Numele său provine din limba indigenă Tupi, tradus „răget puternic” sau „care poate distruge totul cu o furie intensă”.

Tudor Ionescu, personajul nostru – este într-un moment al vieții lui în care viața s-a întors împotriva lui și totul curge nefiresc.”, spune Bogdan Dumitrache, care pentru acest rol a lucrat cu un psiholog și a trebuit să slăbească 10 kilograme în 5 săptămâni.

Pororoca” este o producție Scharf Film, Irrévérence Films, susținut de CNC România, Centre national du cinéma et de l’image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages.

Scenariul și regia sunt semnate de Constantin Popescu. Din distribuția filmului fac parte: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, montajul – Corina Stavilă, sound design – Mihai Bogos.

Pororoca” este distribuit în cinematografele din România de către Bad Unicorn, începând cu data de 19 ianuarie.


Soldaţii. Poveste din Ferentari, după romanul omonim semnat de Adrian Schiop, în curînd în cinematografe

Lungmetrajul Soldaţii. Poveste din Ferentari, adaptat după romanul omonim a lui Adrian Schiop şi apărut recent în ediţie limitată la Editura Polirom, va fi lansat pe 2 februarie în cinematografele din ţară.

Filmul Soldaţii, coproducţie România – Serbia, reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, cu Adrian Schiop şi Vasile Pavel-Digudai în rolurile principale şi scenariul semnat Ivana Mladenovic şi Adrian Schiop.

Filmul, care a avut premiera mondială în 2017 în cadrul secțiunii „Discovery” a Festivalului Internațional de Film de la Toronto și pe cea europeană în competiția oficială a Festivalului de la San Sebastián, unde a fost recompensat cu o mențiune specială a juriului Premios Sebastiane, a fost selectat în competiția Bright Future a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam. Pelicula a mai fost selectată în competiții ale Filmfest Hamburg, Central and Eastern European Film Festival Luxemburg (CinEast), Reykjavik International Film Festival, CPH PIX şi Belgrade Auteur Film Festival. În octombrie 2017, ea a fost recompensată cu Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur.

Trailer oficial: https://www.youtube.com/watch?v=WuMW679lnNE&t=2s

Pagina de Facebook a filmului: https://www.facebook.com/soldatiifilm

Romanul Soldaţii. Poveste din Ferentari, apărut la Polirom în trei ediţii (2013, în „Ego. Proză”; 2014, în „Top 10+”; 2017, în ediţie limitată),  a fost distins cu Premiul revistei Observator cultural şi cu Premiul „Cea mai bună carte a anului” acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, ediţia 2014.

„Cartea mea e despre Ferentari, locul unde s-a inventat şmecheria, iar idolii multor puşti sînt Nuţu Cămătaru, Gigi Becali şi Florin Salam. Mai e despre iubirea – interesată? dezinteresată? – dintre un scriitor aterizat în cel mai sărac cartier al Bucureştiului şi un fost puşcăriaş care s-a învăţat să-i placă şi bărbaţii, fiindcă avea 15 ani la prima condamnare, iar prin sex se cumpără cel mai ieftin protecţie. E despre cum s-o scoţi la capăt în libertate cînd te-ai născut într-o familie mîndră de interlopi, dar la pîrnaie – timp de 14 ani – te-ai obişnuit pe invers. Toate astea sînt fapte despre care dă seama cartea mea; altfel, îmi place să cred că e despre loialitate şi trădare.” (Adrian Schiop)

Adrian Schiop (n. 1973, Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu) a absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Master în lingvistică la Facultatea de Litere a aceleiaşi universităţi. Şi-a susţinut doctoratul, avînd ca temă manelele, la SNSPA Bucureşti. A lucrat ca profesor de limba şi literatura română (1997-2001, Liceul Industrial Tehnofrig din Cluj-Napoca), zugrav (2002, Paintech LTD din Auckland, Noua Zeelandă), jurnalist (2004-2010, Evenimentul zilei, Prezent, România liberă). A debutat în revista Fracturi (2002) şi a mai publicat două romane, pe bune/pe invers (Polirom, 2004) şi Zero grade Kelvin (Polirom, 2009). Prezent cu traduceri în reviste din Belgia (DW B), Elveţia (Heterographe) şi Germania (Parsimonie). Este colaborator al platformei CriticAtac.


Oscar 2018 – Nominalizări filme distribuite de Ro Image 2000

Pe 23 ianuarie 2018, Academia Americană de Film a anunțat nominalizările pentru premiile Oscar, ediția 2018.
Povestea celui care a luat o decizie ce a schimbat cursul istoriei în cel de-al doilea război mondial, Winston Chruchill, a primit 6 nominalizări, la următoarele categorii: Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal – Gary Oldman, Cea mai bună imagine, Cel mai bun machiaj, Cele mai bune costume, Cea mai bună scenografie.

Darkest Hour. Ziua decisivă a fost lansat în cinematografele din România pe 19 ianuarie.

PHANTOM THREAD/FIRUL FANTOMĂ a primit 6 nominalizări la premiile Oscar, pentru categoriile Cel mai bun film, Cea mai bună regie – Paul Thomas Anderson, Cel mai bun actor în rol principal – Daniel Day Lewis, Cea mai bună actriță în rol secundar – Lesley Manville, Cele mai bune costume, Cea mai bună coloană sonoră originală.

Aceste nominalizări se alătură celor de la Globurile de Aur – categoriile Cel mai bun actor, Cea mai bună coloană sonoră originală, și celor de la premiile BAFTA – Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriță în rol secundar, Cele mai bune costume, Cea mai bună coloană sonoră originală.

Din 16 februarie îl vom putea vedea și noi în cinematografele din România.


„Gloria”: povestea unei persoane oneste într-o lume coruptă

Uneori o premisă simplă duce la rezultate profunde. Așa se întâmplă în cazul filmului „Gloria”, producția regizată de Kristina Grozeva și Petar Valchanov, care a câștigat și Mențiunea specială a Juriului în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, 2017.

„Gloria” va ajunge în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie, fiind distribuit de Transilvania Film. Trailer: https://goo.gl/c2a1GR

Filmul va putea fi vizionat în următoarele cinematografe din țară: București – Băneasa Grand Cinema, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union; Cluj-Napoca – Cinema Victoria; Constanța – Cityplex Tomis; Bârlad – Cityplex Victoria; Târgu Mureș – Cinema Arta 3D; Pitești – Cinema Trivale; Botoșani – Cinema Unirea; Gura Humorului – Casa de Cultură Gura Humorului; Odobești – Casa de Cultură Odobești.

Când Tsanko Petrov (Stefan Denolyubov), un muncitor la căile ferate, găseşte milioane de leva pe şine, ia decizia să predea întreaga sumă poliţiei. Statul îl recompensează cu un ceas de mână, doar că acesta se strică numaidecât. În acelaşi timp, Julia Staikova (Margita Gosheva), şefa departamentului de PR din Ministerul Transporturilor, îi pierde vechiul ceas. Astfel începe lupta disperată a lui Petrov de a-şi recupera ceasul, dar şi demnitatea.

Bazându-se pe un teritoriu explorat ultima dată în „Lecția”, din 2014, Grozeva și Valchanov utilizează stilul naturalist al duo-ului belgian, frații Dardenne – realismul documentar, alături de un ritm lent – în care realitățile sociale de zi cu zi se confrunță cu dimensiuni dureroase. Înfățișat ca un erou de guvernul înfometat de propagandă, Tsanko (Stefan Denolyubov) devine pionul unei agende birocratice. Cea mai interesantă manevră a filmului vine la scurt timp după aventura lui Tsanko, atunci când povestea se extinde către un alt personaj central: Julia (Margita Gosheva), omul de publicitate responsabil pentru recompensarea lui Tsanko printr-o ceremonie publică.

„Da, suntem interesați de aceste teme sociale; teme despre relațiile dintre oameni. Ne place să facem filme umane, pentru ființe umane, care arată modul în care aceste ființe există în realitate; chiar dacă vorbim despre o realitate politică sau poate o altă realitate, una socială, ce se concentrează asupra modului în care oamenii gestionează toate lucrurile care li se întămplă.” declară Kristina Grozeva pentru 4:3 cu puțin înainte ca Petar Valchanov să ne dezvăluie că „Da, evenimentul este inspirat din realitate. S-a întâmplat cu mulți ani în urmă. A fost un lucrător feroviar care a găsit o sumă mare de bani pe șinele de tren și a înapoiat-o unui grup de ofițeri ai poliției. Ulterior, Ministerul Transporturilor i-a dăruit un nou ceas drept recompensă.”

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Locarno, filmul Gloria” a câștigat imediat o mare parte din public pentru modul inedit prin care expune tema corupției, o temă des discutată în ultimul timp, în majoritatea societăților. Prezența filmului în cadrul competiției festivalului de la Locarno, 2016, a fost recompensată cu Premiul “Don Quijote” (mențiune specială). Această distincție a fost completată cu numeroase alte premii, printre care și Mențiunea specială a Juriului în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, 2017.

„Gloriava fi distribuit în cinematografele din România din 26 ianuarie, de Transilvania Film.


În pronunțare, debut feminin la Săptămâna Criticii de la Berlin

„În pronunțare” (“Yet to rule”), debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, a fost selectat în cadrul în cadrul celei de-a patra ediții Woche der Kritik Berlin/ Berlin Critics’ Week, un eveniment organizat de către Asociația Criticilor de Film din Germania.

Avându-i în rolurile principale pe actorii Dorotheea Petre și Cuzin Toma, „În pronunțare” este o dramă suprarealistă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacție și o căsnicie eșuată. Portretizând dificultățile unui personaj prins în lupta dintre instinct și rațiune, regizoarea construiește o poveste emoționantă care îmbină cu măiestrie detalii cotidiene și elemente suprarealiste.

“Comitetul nostru de selecție a fost foarte impresionat atât de conceptul cinematografic, cât și de mizanscena puternică. Dacă această construcție liberă cu elemente realiste și mistice reușește să curgă, atunci acest lucru se datorează atât modului inteligent în care regizoarea a lucrat cu actorii, cât și unui ochi excelent pentru locații și situații. În ciuda melancoliei, filmul provoacă spectatorul experimentat să își reevalueze așteptările față de cinematografie (inclusiv cea românească)” menționează Asociația Criticilor de Film din Germania în declarația Berlin Critics’ Week.

Vorbind despre o temă cât se poate de actuală, “filmul renunță la convențiile de reprezentare uzuale și propune o perspectivă filosofică, care pune sub semnul întrebării raportul de putere pe care se bazează actul justiției și modul în care îi vedem pe ceilalți și pe noi înșine. E un film care solicită atenția spectatorului prin detalii, atmosferă și imaginație. Sper ca acest exercițiu să continue și după vizionarea lui.”, a declarat Mihaela Popescu cu ocazia selectării filmului.

Mihaela Popescu și-a început cariera în cinema în calitate de producător asociat al filmului “Periferic”, regizat de Bogdan George Apetri. Primul său proiect de scurtmetraj, „Plimbare”, a avut premiera internațională în cadrul prestigiosului Locarno IFF, bucurându-se apoi de numeroase selecții în secțiunile unor festivaluri precum FIFF Namur, Bruxelles, Slamdance, Transilvania IFF, Ankara IFF sau Making Waves (New York). În paralel cu dezvoltarea filmului „În pronunțare”, Mihaela Popescu a realizat un scurtmetrajul documentar despre violenta cu arme din Chicago, „On Another Corner”, care a avut premiera internațională în 2017, în cadrul celei de-a 60-a ediții DOK Leipzig. În prezent lucrează la primul ei lungmetraj documentar „The Living Bridge”, care își propune să ofere o perspectivă asupra modului în care Brexit afectează viața cetățenilor Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie.

Imaginea filmului este semnată de Marius Panduru, un director de imagine care a colaborat cu regizori precum Radu Jude („Aferim!”, „Inimi cicatrizate”), Florin Șerban („Eu când vreau să fluier, fluier”, „Box”), Corneliu Porumboiu („A fost sau n-a fost”, „Polițist, adjectiv”) sau Nae Caranfil („Closer to the Moon”).

Dorotheea Petre este una din cele mai apreciate actrițe din tânăra generație. Încă de la debutul său în cinema, cu filmul de lungmetraj “Ryna” al Ruxandrei Zenide, Dorotheea Petre s-a remarcat ca o voce distinctă în filmul românesc, lucru confirmat doi ani mai târziu, în 2007, când președintele juriului Un Certain Regard, a instituit un premiu special pentru actriță pentru a onora rolul ei din filmul „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (regizat de Cătălin Mitulescu).

Cuzin Toma a colaborat cu nume sonore ale cinematografiei autohtone contemporane, jucând în lungmetraje care au definit evoluția Noului Val, precum „Hârtia va fi albastră”, (regizat de Radu Muntean), „Despre oameni și melci” (realizat de Tudor Giurgiu), Comoara” (pentru care Corneliu Porumboiu a fost recompensat la Cannes în secțiunea Un Certain Regard) sau „Aferim” (premiat cu Ursul de Argint la Berlin).

Filmul „În pronunțare” a fost produs de Saga Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, și va avea premiera mondială pe 17 februarie la Berlin.

Woche der Kritik Berlin/ Berlin Critics’ Week este un eveniment organizat de către Asociația Criticilor de Film din Germania, in paralel cu Festivalul de la Berlin, cu scopul de a prezenta un “cinema tulburător, îndrăzneț, surprinzător”, capabil să „declanșeze dezbateri ulterioare cu privire la aspectele cinematografiei și criticii de film”.

Regie, Scenariu și Montaj: Mihaela Popescu;

Cast: Dorotheea Petre, Cuzin Toma, Olimpia Melinte, Liliana Mocanu, Teodor Corban,

Alexandrina Halic, Ion Arcudeanu, Crenguța Hariton, Laurette Atindehou, Cosmin

Pană;

Producător: Alexandru Teodorescu;

Imagine: Marius Panduru;

Scenografie: Cristian Niculescu

Pagina de facebook a filmului: https://www.facebook.com/in.pronuntare.film/


Al doilea sezon al serialului „Căutări misterioase”, din 20 februarie la TNT. Primul sezon, disponibil pentru binging pe YouTube

Cel de-al doilea sezon al serialului „Căutări misterioase/ Search Party” va debuta pe 20 februarie, de la ora 22.00, la TNT, iar cu această ocazie canalul de YouTube al postului de televiziune pune la dispoziție pentru pasionații de binging toate episoadele primului sezon.

Din distribuţia serialului fac parte Alia Shawkat, Meredith Hagner, John Early, John Reynolds şi Brandon Micheal Hall.

Alia Shawkat o interpretează pe Dory, care, împreună cu Portia (Meredith Hagner), Elliott (John Early) şi Drew (John Reynolds), trebuie să facă faţă urmărilor căutării încheiate cu succes a colegei Chantal (Clare McNulty). Pe măsură ce lucrurile evoluează, relaţia dintre ei se deteriorează şi devine greu să aibă încredere că nimeni nu va descoperi secretul grupului.

Scenariul serialului este scris și regizat de Sarah-Violet Bliss și Charles Rogers. Producători executivi sunt Sarah-Violet Bliss, Charles Rogers, Michael Showalter, Lilly Burns şi Tony Hernandez.

„Căutări misterioase” este produs în studioul Tony Hernandez’s Jax Media, premiat pentru realizarea unor producții de succes, printre care „Broad City”, „Inside Amy Schumer”, „Younger”, „Difficult People” și „Odd Mom Out”.

Serialul, o comedie neagră filmată în New York, a fost lansat în noiembrie 2016.

Cele zece episoade ale noului sezon vor putea fi urmărite la TNT, marțea, de la ora 22.00.

Primul sezon „Căutări misterioase” poate fi urmărit aici:  http://bit.ly/2G45LXO


Justiția, educația și drepturile persoanelor LGBTQ la One World Romania 11

ÎN FAȚA LEGII

Despre justiție se poate vorbi în multe feluri, fapt revelat și de filmele secțiunii. Nicăieri în lume nu există sisteme judiciare perfecte, dar de la multe dintre ele avem cu siguranță ce învăța. Ne-am propus ca prin documentarele selectate să diversificăm discursul public din jurul acestui subiect, să analizăm ce funcționează și ce nu în alte colțuri ale lumii și să descoperim împreună modalități de revitalizare a sistemului judiciar din România.

The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov (regie Askold Kurov)

Condamnat la 20 de ani de închisoare de un tribunal rus, pentru presupuse „acte teroriste”, regizorul Oleg Sentsov a primit un sprijin larg din partea comunității cinematografice europene, din păcate fără un rezultat vizibil. Filmul lui Askold Kurov urmărește pas cu pas evoluția procesului intentat lui Sentsov; rezultă un thriller pasionant al cărui protagonist este zdrobit de un sistem judiciar care funcționează la comandă politică.

POLITICA SEXULUI

În contextul acțiunilor politice demagogice din ultimul an care, prin redefinirea familiei în cadrul Constituției, ar putea conduce la restrângerea drepturilor unei întregi categorii de cetățeni doar pentru că aparțin unei minorități – LGBTQ -, credem că este extrem de important să dezbatem această temă în cadrul festivalului. Toate filmele secțiunii prezintă lupte pentru drepturile minorităților sexuale și se concentrează pe metodele activiste folosite în acest scop, în speranța de a provoca o mai mare implicare pentru susținerea cauzei și în România.

Queerama (regie Daisy Asquith)

Până la a ajunge să legalizeze căsătoria între persoane de același sex (în 2013), societatea britanică a cunoscut decenii de lupte activiste, concretizate prin progrese legislative, dar și prin îmbunătățiri ale reprezentării comunităților LGBTQ în mentalul colectiv. „Queerama” surprinde aceste fenomene complexe prin intermediul iconografiei asociate persoanelor LGBTQ de cinematografia britanică a ultimelor decenii, prezentând pe parcurs și unele prejudecăți discriminatorii propagate în trecut, rămase însă, din păcate, foarte prezente în societatea românească.

ÎNVĂȚ ȘI DEZVĂȚ

În multe locuri, la fel ca în România, sistemul educațional e învechit și nu ține pasul cu evoluția socială a secolului al XXI-lea și cu nevoile specifice noilor generații. De aceea, ne propunem ca în martie să vedem ce funcționează și ce nu – la alții și la noi, prin comparație – și să participăm cu idei pentru reformarea sistemului educațional.

Childhood (regie Margareth Olin)

Documentarul observațional „Childhood” urmărește activitățile de zi cu zi ale unor copii la o grădiniță în care educatorii se comportă de parcă ar fi de vârsta lor, iar „materiile” pe care le învață decurg din existența lor firească în mijlocul naturii.

Alte secțiuni principale, evenimente speciale și surprize din programul One World Romania 2018 vor fi dezvăluite în curând pe site-ul www.oneworld.ro și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania.


Generația care ar putea să schimbe mentalitățile românilor, la filmul 120 BPM/bătăi pe minut

Peste 150 de elevi de la liceele din București, care au participat la o dezbatere pe tema educației sexuale, au dovedit că se poate vorbi deschis despre un subiect considerat tabu în România. Evenimentul a avut loc la Cinema Elvire Popesco, în prima zi de Oscar Weekend, după proiecția filmului 120 BPM/bătăi pe minut al regizorului Robert Campillo, care a obținut în 2017 Marele Premiu la Cannes. Discuția, la care au participat și cadre didactice, psihologi, medici și un reprezentant al asociației ACCEPT, a fost moderată de antropologul Vintilă Mihăilescu.

„Filmul nu este despre gay, ci despre viață și moarte, și prezintă foarte echilibrat ceea ce se întâmplă în realitate. Sunt situații cu care ne putem confrunta și trebuie să fim pregătiți. Nu există rețete de făcut educație sexuală, dar înainte de orice trebuie să ne fie clar, ca societate, de ce și cum facem acest lucru. Iar voi, tinerii, trebuie să știți că aveți puterea să spuneți că vreți. Aveți putere, aveți interes, aveți dreptul să o faceți”, a spus antropologul Vintilă Mihăilescu

Președintele Asociației ACCEPT, Florin Buhuceanu,  a plâns după proiecție, spunând că filmul i-a amintit de moartea unor prieteni, în anii ’90. „Deși ne aflăm în anul 2018, situația din România nu este departe de cea prezentată în film. E bine că există acum tratamente eficiente împotriva SIDA, dar la mentalități suntem încă departe. Sexualitatea nu este despre sex, este despre emoții”, a declarat Buhuceanu în cadrul dezbaterii.

“Văzând acest film am simțit un șoc profund și frică. Am simțit lucrurile zguduindu-se în jurul meu și în capul meu. Este vorba despre probleme reale, nu trebuie să întoarcem capul în altă parte. Din neinformare provin numeroase probleme. Educația sexuală trebuie să înceapă de undeva. Dacă nu se începe deloc, nu se ajunge nicăieri”, a adăugat Luca Onică, elev la Liceul Waldorf.

„Suntem influențați de oamenii care ne cresc și de cultura în care trăim. Educația sexuală lipsește cu desăvârșire din educația noastră. Nu doar la școală. Vine din rușinea noastră ca adulți. Toate tabuurile și fricile noastre ca adulți ajung la copii, care sunt influențați de ceea ce cred părinții lor. Chiar dacă eu, ca adult, sunt copleșit de rușine, nu trebuie să las acest lucru să mă împiedice să discut cu copilul”, a declarat Cristina Petrescu Ghenea, medic psihiatru și psihoterapeut.

Filmul „120 BPM/bătăi pe minut” porneşte de la fapte reale – acţiunile organizaţiei civice ACT UP din Franţa anilor 90, pentru a vorbi în final despre o temă cât se poate de actuală: trezirea din letargie a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară. Mişcarea ACT UP este considerată a fi precursoarea mişcărilor civice de după anii 2000 care au condus în final la obţinerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorităţi – de la cele sexuale la cele civice. Începută în Statele Unite şi extinsă în toată lumea, cu o organizare extrem de vizibilă şi eficientă în Franţa, se consideră că ACT UP a pregatit terenul pentru teme actuale – de la căsătoria între pesoane de acelaşi sex şi până la campania de stopare a agresiunilor sexuale în industria americană de film.


Pe 26 ianuarie, filmul Banditul Whisky se lansează în 17 orașe din țară

Filmul Banditul Whisky, saga spărgătorului de bănci Attila Ambrus, prezintă o poveste de viaţă impresionantă, din 26 ianuarie pe marile noastre ecrane.

Personajul real, născut în România şi emigrat în Ungaria, a fost un veritabil erou popular în Ungaria anilor 1990: un spărgător de bănci cu numeroase jafuri armate la activ, Ambrus era carismatic şi evita vărsările de sânge, spre deosebire de majoritatea tâlharilor cu mână înarmată, personaje mai degrabă sinistre.

Attila Ambrus este în România în aceste moment pentru a promova lansarea filmului în cinematografele noastre.

Unul dintre episoadele cel mai percutante din film este cel în care viitorul bandit este martor la o crimă – realizată de oamenii în uniformă sub apărarea legilor din Republica Socialistă România. Asta îl marchează, aşa că evită să omoare atunci când, înarmat, jefuieşte bănci. Este inventiv şi ambiţios, şi poate că – aşa cum îl caracterizează inspectorul de poliţie – este mai dornic să capete faimă decât să se îmbogăţească. Sparge bănci, dar nu se dă la o parte nici de la o activitate cinstită – joacă hochei profesionist la o echipă de club, ba chiar face şi munca de jos fără să se simtă jignit, însă ştie că pentru a fi cineva are nevoie de bani – şi, iată, a găsit o cale să-i facă…

Adrenalina şi un erou apropiat de România sunt punctele tari ale premierei Banditul Whisky”, scrie criticul de film Ștefan Dobroiu, după premiera de gală a filmului. Criticul menționează că „dacă scenariul îndeamnă publicul să ţină cu banditul, interpretarea mult mai complexă a anchetatorului jucat de Zoltán Schneider l-ar putea determina să-l aprecieze mai mult pe acesta din urmă. Împreună, cei doi devin simboluri a doua concepte rivale: giganticul angrenaj şi rotiţa buclucaşă în stare să-l oprească”.

Pe de altă parte, criticul de film Doinel Tronaru scrie: „Mă așteptăm ca Nimród Antal, cu tehnicitatea lui, să fi făcut ceva bun, dar nu mă așteptăm să fie atât de bun”. Apoi continuă: „După secvențele copilăriei și adolescenței de la început, în care România anilor ’80 a lui Ceaușescu e recreată, pe scurt, cA un imens Auschwitz, ca o Kolima din afară timpului și spațiului (imagini superbe semnate de Péter Szatmári; filmul este un efort exclusiv maghiar), “A Viszkis” își intră pe făgașul său maghiar, în care eroul basculează, succesiv, de la infern la paradis și înapoi, în mai puțin de 10 ani. Secvențele de jafuri și urmăriri auto-moto sunt foarte `adrenalinice`, dar în plus față de un film american (doar) bine făcut acum știi că privești un film bun. E important că filmul lui Nimród Antal (autor născut în SUA, care-a debutat în Ungaria, în 2003, cu hitul “Kontroll”, apoi a lucrat alternativ în State și-n Ungaria) arată ca un film european bun, cu dezvoltare de personaje/studii de caracter, umor și (auto)ironie. Cred că ceva din experiența hollywoodiană, americană a cineastului s-a transmis însă și în reușita acestui film, care, cum am spus, este (și) un excelent film de acțiune”.

Banditul Whisky va rula, din 26 ianuarie, în 17 orașe ale țării și peste 20 de săli de cinema. În luna februarie, noi localități se vor adăuga listei. Filmul este distribuit de Taylor Projects și susținut de Institutul Balassi. Iată lista completă a orașelor și cinematografelor ce difuzează filmul de vinerea aceasta:

Arad (Cinema City), Bacău (Cinema City), Brăila  (Cinema City), București     (Cinema City ParkLake, AFI Cotroceni, Mega Mall, Sun Plaza), Constanța (City Park Cinema City), Galați (cinema City), Caransebeș (Cinema 3D Luna), Cluj Napoca (Cinema City Iulius Mall), Târgu Mureș (Cinema Arta și Cinema City), Oradea    (Cinema Palace), Oravița (Cinema 3D-Casa de Cultură), Ploiești (Cinema City Shopping City), Reșița (Cinema Dacia), Sfântu Gheorghe         (Cinema Arta, din 27 ianuarie), Suceava         (Cinema City), Timișoara (Cinema City Shopping City) și Vulcan (Cinema Luceafărul).

Ambrus/Banditul Whisky urmează să se  întâlnească cu publicul din orașele Târgu Secuiesc (26 ianuarie, ora 16:30 și 20:30, loc Vigadó), Sfântu Gheorghe (27 ianuarie, ora 16:30 și 20:30, loc Cinema Arta), Gheorgheni (28 ianuarie, ora 15:00 și 19:00, loc sala de teatru a Casei de Cultură). Cristuru Secuiesc: (29 ianuarie, ora 16:30 și 20:30, loc Casa de Cultură), Târgu Mureș (30 ianuarie, ora 16:30 și 20:30, loc Palatul Culturii).


Filmele nominalizate la Premiile Oscar 2018, și în cinematografele din România

În așteptarea premiilor Oscar de anul acesta, cinefilii din lumea întreagă au privirile ațintite asupra nominalizărilor recent anunțate. Printre acestea se numără și titluri deja cunoscute și apreciate de publicul român, dar și producții care se vor lansa în curând pe marile ecrane din țara noastră. Premiile Academiei Americane de Film vor fi decernate duminică, 4 martie 2018, la Los Angeles.

Distribuite în România de InterComFilm Distribution, producțiile Sony Pictures au obținut un număr total de 16 nominalizări la cea de-a 90-a ediție a Premiilor Oscar, dintre care:

Filmul „BLADE RUNNER 2049” (Columbia Pictures), lider de box-office în România în week-end-ul lansării (6-8 octombrie 2017), deține cinci nominalizări:

  • Cea mai bună imagine – Roger A. Deakins
  • Cea mai bună scenografie – Dennis Gassner, Alessandra Querzola
  • Cele mai bune efecte vizuale – John Nelson, Paul Lambert, Richard R. Hoover, Gerd Nefzer
  • Cel mai bun mixaj de sunet – Mac Ruth, Ron Bartlett, Doug Hephill
  • Cel mai bun montaj de sunet – Mark Mangini, Theo Green

Filmul CALL ME BY YOUR NAME” / “Strigă-mă pe numele tău” (Sony Pictures Classics) a fost nominalizat la patru categorii:

  • Cel mai bun film
  • Cel mai bun actor în rol principal – Timothée Chalamet
  • Cel mai bun scenariu adaptat – James Ivory
  • Cea mai bună melodie originală – “Mystery of Love”, muzică și versuri de Sufjan Stevens

Drama romantică a obținut și trei nominalizări la Globurile de Aur și va rula în cinematografele din România începând de vineri, 9 februarie 2018.

Filmul de acțiune „BABY DRIVER” (TriStar) numără 3 nominalizări:

  • Cel mai bun montaj video – Jonathan Amos, Paul Machliss
  • Cel mai bun mixaj de sunet – Mary H. Ellis, Julian Slater, Tim Cavagin
  • Cel mai bun montaj de sunet – Julian Slater

Avându-i în distribuție pe Ansel Elgort, Kevin Spacey și Jamie Foxx, thrillerul cu bandiți și curse periculoase cu mașini a crescut pulsul spectatorilor din salile de cinema în vara 2017.

ProducțiaROMAN J. ISRAEL ESQ.” (Columbia Pictures) a obținut o nominalizare: Cel mai bun actor în rol principal – Denzel Washington

Mai jos vă prezentăm lista completă a nominalizărilor la Premiile Oscar din 2018:

Cel mai bun film:

“Call Me by Your Name”
“Darkest Hour”
“Dunkirk”
“Get Out”
“Lady Bird”
“Phantom Thread”
“The Post”
“The Shape of Water”
“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Cel mai bun actor în rol principal:

Timothée Chalamet, “Call Me by Your Name”
Daniel Day-Lewis, “Phantom Thread”
Daniel Kaluuya, “Get Out”
Gary Oldman, “Darkest Hour”
Denzel Washington, “Roman J. Israel, Esq.”

Cea mai bună actriță în rol principal:

Sally Hawkins, “The Shape of Water”
Frances McDormand, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”
Margot Robbie, “I, Tonya”
Saoirse Ronan, “Lady Bird”
Meryl Streep, “The Post”

Cel mai bun actor în rol secundar:

Willem Dafoe, “The Florida Project”
Woody Harrelson, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”
Richard Jenkins, “The Shape of Water”
Christopher Plummer, “All the Money in the World”
Sam Rockwell, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Cea mai bună actriță în rol secundar:

Mary J. Blige, “Mudbound”
Allison Janney, “I, Tonya”
Lesley Manville, “Phantom Thread”
Laurie Metcalf, “Lady Bird”
Octavia Spencer, “The Shape of Water”

Cel mai bun regizor:

“Dunkirk,” Christopher Nolan
“Get Out,” Jordan Peele
“Lady Bird,” Greta Gerwig
“Phantom Thread,” Paul Thomas Anderson
“The Shape of Water,” Guillermo del Toro

Cea mai bună animație:

“The Boss Baby,” Tom McGrath, Ramsey Ann Naito
“The Breadwinner,” Nora Twomey, Anthony Leo
“Coco,” Lee Unkrich, Darla K. Anderson
“Ferdinand,” Carlos Saldanha
“Loving Vincent,” Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Sean Bobbitt, Ivan Mactaggart, Hugh Welchman

Cel mai bun scurtmetraj de animație:

“Dear Basketball,” Glen Keane, Kobe Bryant
“Garden Party,” Victor Caire, Gabriel Grapperon
“Lou,” Dave Mullins, Dana Murray
“Negative Space,” Max Porter, Ru Kuwahata
“Revolting Rhymes,” Jakob Schuh, Jan Lachauer

Cel mai bun scenariu adaptat:

“Call Me by Your Name,” James Ivory
“The Disaster Artist,” Scott Neustadter & Michael H. Weber
“Logan,” Scott Frank & James Mangold și Michael Green
“Molly’s Game,” Aaron Sorkin
“Mudbound,” Virgil Williams și Dee Rees

Cel mai bun scenariu original:

“The Big Sick,” Emily V. Gordon & Kumail Nanjiani
“Get Out,” Jordan Peele
“Lady Bird,” Greta Gerwig
“The Shape of Water,” Guillermo del Toro, Vanessa Taylor
“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri,” Martin McDonagh

Cea mai bună imagine:

“Blade Runner 2049,” Roger Deakins
“Darkest Hour,” Bruno Delbonnel
“Dunkirk,” Hoyte van Hoytema
“Mudbound,” Rachel Morrison
“The Shape of Water,” Dan Laustsen

Cel mai bun documentar:

“Abacus: Small Enough to Jail,” Steve James, Mark Mitten, Julie Goldman
“Faces Places,” JR, Agnès Varda, Rosalie Varda
“Icarus,” Bryan Fogel, Dan Cogan
“Last Men in Aleppo,” Feras Fayyad, Kareem Abeed, Soren Steen Jepersen
“Strong Island,” Yance Ford, Joslyn Barnes

Cel mai bun scurtmetraj documentar:

“Edith+Eddie,” Laura Checkoway, Thomas Lee Wright
“Heaven is a Traffic Jam on the 405,” Frank Stiefel
“Heroin(e),” Elaine McMillion Sheldon, Kerrin Sheldon
“Knife Skills,” Thomas Lennon
“Traffic Stop,” Kate Davis, David Heilbroner

Cel mai bun scurtmetraj:

“DeKalb Elementary,” Reed Van Dyk
“The Eleven O’Clock,” Derin Seale, Josh Lawson
“My Nephew Emmett,” Kevin Wilson, Jr.
“The Silent Child,” Chris Overton, Rachel Shenton
“Watu Wote/All of Us,” Katja Benrath, Tobias Rosen

Cel mai bun film străin:

“A Fantastic Woman” (Chile)
“The Insult” (Liban)
“Loveless” (Rusia)
“On Body and Soul (Ungaria)
“The Square” (Suedia)

Cel mai bun montaj video:

“Baby Driver,” Jonathan Amos, Paul Machliss
“Dunkirk,” Lee Smith
“I, Tonya,” Tatiana S. Riegel
“The Shape of Water,” Sidney Wolinsky
“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri,” Jon Gregory

Cel mai bun montaj de sunet:

“Baby Driver,” Julian Slater
“Blade Runner 2049,” Mark Mangini, Theo Green
“Dunkirk,” Alex Gibson, Richard King
“The Shape of Water,” Nathan Robitaille, Nelson Ferreira
“Star Wars: The Last Jedi,” Ren Klyce, Matthew Wood

Cel mai bun mixaj de sunet:

“Baby Driver,” Mary H. Ellis, Julian Slater, Tim Cavagin
“Blade Runner 2049,” Mac Ruth, Ron Bartlett, Doug Hephill
“Dunkirk,” Mark Weingarten, Gregg Landaker, Gary A. Rizzo
“The Shape of Water,” Glen Gauthier, Christian Cooke, Brad Zoern
“Star Wars: The Last Jedi,” Stuart Wilson, Ren Klyce, David Parker, Michael Semanick

Cea mai bună scenografie:

“Beauty and the Beast,” Sarah Greenwood; Katie Spencer
“Blade Runner 2049,” Dennis Gassner, Alessandra Querzola
“Darkest Hour,” Sarah Greenwood, Katie Spencer
“Dunkirk,” Nathan Crowley, Gary Fettis
“The Shape of Water,” Paul D. Austerberry, Jeffrey A. Melvin, Shane Vieau

Cea mai bună coloană sonoră:

“Dunkirk,” Hans Zimmer
“Phantom Thread,” Jonny Greenwood
“The Shape of Water,” Alexandre Desplat
“Star Wars: The Last Jedi,” John Williams
“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri,” Carter Burwell

Cea mai bună melodie originală:

“Mighty River” din “Mudbound” – Mary J. Blige
“Mystery of Love” din “Call Me by Your Name” – Sufjan Stevens
“Remember Me” din “Coco” – Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez
“Stand Up for Something” din “Marshall” – Diane Warren, Common
“This Is Me” din “The Greatest Showman” – Benj Pasek, Justin Paul

Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură:

“Darkest Hour” – Kazuhiro Tsuji, David Malinowski, Lucy Sibbick
“Victoria and Abdul” – Daniel Phillips și Lou Sheppard
“Wonder” – Arjen Tuiten

Cele mai bune costume:

“Beauty and the Beast” – Jacqueline Durran
“Darkest Hour” – Jacqueline Durran
“Phantom Thread” – Mark Bridges
“The Shape of Water” – Luis Sequeira
“Victoria and Abdul” – Consolata Boyle

Cele mai bune efecte vizuale:

“Blade Runner 2049” – John Nelson, Paul Lambert, Richard R. Hoover, Gerd Nefzer
“Guardians of the Galaxy Vol. 2” – Christopher Townsend, Guy Williams, Jonathan Fawkner, Dan Sudick
“Kong: Skull Island” – Stephen Rosenbaum, Jeff White, Scott Benza, Mike Meinardus
“Star Wars: The Last Jedi” – Ben Morris, Mike Mulholland, Chris Corbould, Neal Scanlan
“War for the Planet of the Apes” – Joe Letteri, Dan Lemmon, Daniel Barrett, Joel Whist

Articole similare

Un festival cât o sărbătoare! Super celebrează 10 ani prin ediția aniversară

Jovi Ene

Seară dedicată lui Fritz Lang, unul dintre cei mai importanţi inovatori ai limbajului cinematografic, la ZFGXI

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: The Witcher, Dracula

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult