Știrile săptămânii: Presa internațională: „La Gomera” – un film noir cu accente comice și minunate răsturnări de situație; Avanpremiera filmului Guvernul copiilor și Q&A cu Ioana Mischie; Educație prin distracție? – Hai cu clasa la “UglyDolls: Păpuși în bucluc” până pe 1 iunie și luptă împotriva bullying-ului; Amanda – un film duios, de o delicatețe rară, cu o perspectivă optimistă – acum în cinematografe; Realitatea virtuală cucerește cea de-a 14-a ediție ANIMEST; „Coûte que coûte” la Cineclubul One World Romania; Arta pe marele ecran: Gauguin în Tahiti. Paradisul pierdut.
Presa internațională: „La Gomera” – un film noir cu accente comice și minunate răsturnări de situație
„La Gomera”, al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a avut premiera sâmbătă seara la Festivalul de Film de la Cannes, unde participă în competiție.
Echipa filmului a fost primită cu aplauze la premiera mondială și s-a bucurat de toată atenția criticii internaționale.
The Hollywood Reporter a titrat: „Această poveste foarte amuzantă și densă a unui polițist care își trădează și departamentul și gangsterii cu care este în tovărășie sfredelește, în mod constant, în orice sens, desfășoară flashback-uri frecvent, pe măsură ce dezvăluie răsturnări de situație”.
„Preocuparea recurentă a lui Porumboiu pentru limbaj, loialitate și moștenirea regimului represiv al lui Nicolae Ceaușescu se regăsesc aici, dar abordate din altă perspectivă”. Întreg „pachetul” este „cu totul agreabil”.
IndieWire a notat că „excentrică, cinematografia lui Porumboiu este despre suprize subtile, viclene, care te fură în timp ce crezi că urmărești altceva. Lungmetrajul are energia și spiritul filmelor despre tâlhării, precum și rafinamentul structural al creațiilor anterioare ale cineastului și le revitalizează pe ambele în proces”.
„Un amestec șlefuit de motive ale genului care sugerează ce s-ar fi întâmplat dacă echipa «Ocean’s 11» se forma în Insulele Canare. Porumboiu este un regizor cerebral al cărui stil narativ vine mereu împreună cu un spirit glumeț, impregnează acest ingenios ansamblu cu agresivitate”. În plus, el „prețuiește chimia dintre personajele lui (…) Catrinel Marlon are o prezență dinamică și este o adevărată descoperire”.
The Wrap este de părere că filmul este o călătorie „cu răsturnări de situație minunate”, cu John Wayne și Alfred Hitchcock ca referințe.
„O călătorie supradimensionată, cu minunate răsturnări de situație, care beneficiază de o rezervă nesfârșită de umor negru și de numeroase cadavre. Porumboiu este într-o dispoziție jucăușă din momentul în care filmul începe cu «The Passenger» a lui Iggy Pop. Nimeni nu este nevinovat, cu greu cineva supraviețuiește, iar cursa este amuzantă pe tot parcursul”.
Și Screen Daily a apreciat interesul pe care Porumboiu îl are pentru limbaj încă de la debutul „A fost sau n-a fost?” (2006), iar Variety a punctat: „O poveste agreabilă, cu suficientă opinie pentru a te simți puțin ciudat. În premisă există umor, extras din înclinația naturală a lui Porumboiu de a compacta procedee. Regizorul a fost consacrat ca cel mai amuzant din brigada Noului Val Românesc, dar asta nu înseamnă că filmelor lui le lipsește substanța. Stilul lui ne-a oferit unele dintre cele mai sfâșietoare comentarii ale mișcării, tăind adânc, întrucât critica este ascunsă în spatele unui zâmbet sau, mai degrabă, al unei clipiri lente”.
„Momente de neobișnuită grație au loc uneori chiar în cadrele de final și întodeauna în mediile cel mai puțin încurajatoare: birouri, secții de poliție, canapele din sufragerie și locuri de joacă triste”, a mai scris Variety.
Télérama a scris că Porumboiu a suprins cu „La Gomera”. Cineastul „a schimbat radical stilul și vizează un public mai larg, fără a renunța la umorul necondiționat și la reflecția lui asupra cinematografiei”.
„La Gomera” a fost filmat în România, Spania şi Singapore, în 2018, iar din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl. Este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României.
Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii.
„La Gomera” este scris și regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnată de Tudor Mircea. Scenografia este realizată de Simona Pădurețu, designer de costume a fost Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabilă cu direcția artistică.
„La Gomera” este o producție 42 KM FILM în coproducție cu Les Films du Worso (Franța), Komplizen Film (Germania). Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Eurimages. Coproducători sunt și Arte Grand Accord, Film i Vast și Filmgate Films (Suedia). Producători sunt Marcela Mîndru (Ursu) și Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach și Maren Ade.
Agentul internațional de vânzări este MK2 Films.
În România, filmul va fi lansat pe 13 septembrie, fiind distribuit de Ro Image.
Filmul va fi lansat în cinematografele din România pe 13 septembrie, fiind distribuit de Ro Image.
Secvența oficială 1: https://www.youtube.com/watch?v=_TnA0ERkTM4
Secvența oficială 2: https://www.youtube.com/watch?v=QMRubNnAwog
Secvență oficială 3: https://www.youtube.com/watch?v=mUvaj4JB92c
Avanpremiera filmului Guvernul copiilor și Q&A cu Ioana Mischie
Ți-ai imaginat vreodată cum ar arăta țara noastră dacă ar fi condusă de copii? Ce măsuri ar lua ei pentru a face oamenii mai fericiți? Cum ar încerca să combată poluarea, conflictele sau inegalitatea socială? Ei, bine, avem sute de idei pentru un viitor mai bun! Filmul Guvernul Copiilor este primul documentar 3D realizat în România care aduce împreună 100 de copii vizionari pentru a-și imagina cum ar evolua societatea în următorii 100 de ani.
Vă invităm la avanpremiera filmului “Guvernul copiilor” în regia lui Ioana Mischie, marți, 28 mai, de la ora 18.00, la Teatrul Merlin, pentru a descoperi lumea în care și-ar dori copiii să trăiască. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu regizoarea Ioana Mischie, prezentă la Timișoara pentru această proiecție specială.
Government of Children (Guvernul Copiilor) este un documentar românesc care își propune să arhiveze și să promoveze ideile copiilor cu privire la cum ar îmbunătăți societatea pe termen scurt, mediu și lung dacă ei ar fi liderii ei. Un film-proiect care își propune să inspire atât copiii, cât și adulții prinși uneori în societăți ultra-standardizate.
În contextul în care România a împlinit de curând 100 de ani, 100 de copii români au fost invitați pentru a-și imagina următorii 100 de ani ai societății cu toate dimensiunile lui: educaționale, economice, arhitecturale etc. Viziunile lor nu sunt doar niște utopii tangibile, ci viziuni-cheie pentru o societate aflată în tranziție.
Conceptul a fost inițiat de către Ioana Mischie în cadrul bursei Fulbright de la University of Southern California – School of Cinematic Arts și dezvoltat ca proiect doctoral în România, în colaborare cu UNATC-CINETic. Scenaristă și regizoare de origine română, Ioana Mischie a semnat până în prezent filme, webseries și proiecte VR selectate la peste 70 de festivaluri de film din întreaga lume.
Biletele costă 10 lei pentru copii și 15 lei pentru adulți și pot fi achiziționate pe iabilet.ro (în curând) sau înainte de proiecție.
Proiecție realizată în parteneriat cu Studioset Production.
Pentru detalii accesați https://www.facebook.com/events/409108626343304/
Educație prin distracție? – Hai cu clasa la “UglyDolls: Păpuși în bucluc” până pe 1 iunie și luptă împotriva bullying-ului
Imperfecțiunile ne fac unici, iar a fi tu însuți este ceea ce contează cu adevărat – ne învață păpușile din “UglyDolls: Păpuși în bucluc”, o animație pentru cei mici, cu un puternic mesaj social. Și pentru că fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în școli, Cinema City și Vertical Entertainment, cu sprijinul Salvați Copiii România, demarează campania anti-bullying și acceptare „Fii personajul pozitiv”, animația fiind un mod distractiv prin care părinții și profesorii îi pot învăța pe cei mici despre toleranță și acceptarea celorlalţi, îndrumându-i în același timp cum să reacționeze, cum să privească lucrurile și cum să se implice pentru a opri acest fenomen.
„Fii personajul pozitiv” video: www.youtube.com/watch?v=UmK5MG9rSx4
Dacă ești profesor, vino cu întreaga clasa la film până pe 1 iunie și vă așteaptă premii speciale. Descarcă broșura informativă, distrați-vă împreună la școală cu poveștile și activitățile prezentate, discută cu copiii în clasă despre bullying și înscrieți-vă în concurs. Spune ce vă face pe voi adevărați eroi anti-bullying, iar cele mai bune răspunsuri câștigă jucariile originale din film pentru toata clasa.
Detalii pe www.cinemacity.ro/static/ro/ro/Fii-personajul-pozitiv
Ce este bullying-ul?
Bullying-ul, într-un grup de copii, este definit în general ca fiind un comportament agresiv, repetitiv, menit să provoace suferință și care implică întotdeauna un dezechilibru de putere între agresor și victimă. Spre deosebire de acte și situații singulare de violență/agresiune/excludere, bullying-ul este inițiat deliberat, în mod repetat și nu se stinge de la sine. În România, 1 din 4 elevi suferă din cauza bulling-ului, de aceea este necesară intervenția adulților pentru a identifica motivațiile, tiparele și a lua măsuri în consecință. Detalii pe www.salvaticopiii.ro și www.scolifarabullying.ro
Despre UglyDolls
În adorabilul orășel Uglyville, ciudățenia este celebrată, particularitățile sunt apreciate, iar frumusețea interioară este sărbătorită. Însă, la fel ca în viața de zi cu zi, păpuşile află ce înseamnă să fie diferite și cât de grea e lupta pentru a fi iubite, totul pentru a descoperi într-un final că e perfect să fii imperfect, micile imperfecțiuni ne fac, de fapt, special și unici.
Filmul „UglyDolls: Păpuși în bucluc” rulează în format 2D în toate cinematografele Cinema City din ţară. Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete, dar şi online pe www.cinemacity.ro
Amanda – un film duios, de o delicatețe rară, cu o perspectivă optimistă – acum în cinematografe
Ce poate fi mai potrivit pentru un început de vară decât un film solar, plin de speranță și tandrețe?
Amanda, cel de-al treilea film al regizorului francez Mikhaël Hers, prezentat în premieră și premiat cu trofeul ”Magic Lantern” în secțiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneţia, este acum în cinematografele din România.
Filmul va rula în 32 de cinematografe din 21 de orașe din România: București, Cluj, Bârlad, Bistrița, Botoșani, Brașov, Caransebeș, Craiova, Constanța, Iași, Lugoj, Onești, Petroșani, Piatra Neamț, Pitești, Reșița, Sinaia, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Mureș, Vulcan.
Favorit al spectatorilor și apreciat de presa de specialitate din întreaga lume, Amanda a fost primit în România cu entuziasm și căldură:
”Amanda, acest film de o delicatețe rară, vorbește despre vieți date peste cap – dar și despre reclădire, dar și despre licăririle mici de care ne agățăm în noapte.” (Victor Morozov, Dilema Veche)
”Cum să redai just în cinema durerea pe care o provoacă celor rămaşi în urmă moartea unei persoane? Regizorul francez Mikhaël Hers oferă un răspuns emoţionant în „Amanda”, cronica plină de delicateţe a relaţiei dintre un tânăr şi nepoata sa, în Parisul de după un atac terorist.” (Ionuț Mareș, Ziarul Metropolis)
”Hers rămâne același regizor solar, care inundă imaginea cu lumina verii și acorduri de pian ce degajă o căldură inconfundabil umană.” (Dragoș Marin, Film reporter)
În Parisul zilelor noastre, un băiat de 24 de ani (Vincent Lacoste) își trăiește viața boemă până când cursul lucrurilor se schimbă brusc: sora lui moare într-un atentat terorist, iar David o ia în grijă pe Amanda, nepoata sa de 7 ani.
Lăsând în urmă tragicul eveniment, cei doi construiesc o relație luminoasă, iar trecerea lui David la maturitatea timpurie se face într-un mod plin de speranță și tandrețe.
”Amanda este un film profund emoționant, o ecranizare tandră și grațioasă, cu o interpretare incredibilă a lui Vincent Lacoste. Mikhaël Hers este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale cinematografiei contemporane franceze.”(Screendaily)
Amanda va rula în cinematografele din România din 24 mai.
”Pentru Amanda, punctul de plecare a fost nevoia de a vorbi despre Parisul de azi, dar și pentru a surprinde ceva din fragilitatea, agitaţia și violența acestei perioade. (…) David este un copil mare, puțin neajutorat în fața aceastei fetițe – mai degrabă ea îl va ajuta decât invers. Acest cuplu m-a atins şi pentru că a fost un mod de a discuta despre a fi părinte.”, spune regizorul Mikhaël Hers despre cel de-al treilea film al său (după Memory Lane în 2010 și Ce sentiment de l’été în 2015.
Trailer: https://youtu.be/uSmSg5nEXc4
Cunoscut pentru preocuparea pe care o are legată de tema maturizării, regizorul Mikhaël Hers l-a ales pentru rolul lui David pe Vincent Lacoste, actorul răsfățat în prezent în Franța atât de publicul de TV, amator de comedie, cât și de festivalurile importante – la nici 26 de ani, Vincent Lacoste a fost cu 5 filme la Cannes și a primit numeroase nominalizări și premii. ”Dincolo de tristețe, acest film este luminos pentru că reușește să arate cum cele două personaje se ajută reciproc să meargă mai departe, împreună.”, spune Vincent Lacoste despre Amanda.
FB Page: www.facebook.com/Amanda.TheMovie
Amanda este lansat în cinematografele din România pe 24 mai, distribuit de Bad Unicorn.
Lansată în 2017, Bad Unicorn este o firmă de distribuție de film de autor. În portofoliul Bad Unicorn se mai regăsesc filmele: Despre trup și suflet / On Body and Soul, Tărâmul Binecuvântat / God’s Own Country, Pororoca, Atelierul / L’atelier, Dovlatov, Utøya – 22 iulie / Utøya: July 22, Vinovatul / The Guilty, Păsări Călătoare / Birds of Passage și Dumnezeu există și numele lui e Petrunija/God Exists, Her Name is Petrunya
Realitatea virtuală cucerește cea de-a 14-a ediție ANIMEST
Realitatea virtuală nu mai este de multă vreme o noutate absolută, dar câți dintre cinefilii din România au avut până acum ocazia de a se delecta cu filme de animație VR? Tocmai pentru că îi putem număra pe degete, la cea de-a 14-a ediție, ANIMEST și-a propus să își suprindă publicul cu o experiență cu totul și cu totul specială. Între 4 și 13 octombrie, în premieră în România, un spectaculos maraton competițional de filme de animație VR va îmbogăți programul celui important eveniment de gen din Europa de Est.
Înscrierile pentru noua secțiune tematică inclusă în programul festivalului au început, iar până pe 20 iunie, artiștii din întreaga lume sunt invitați să-și înscrie filmele în competiția VR, prin intermediul formularului disponibil pe site: https://www.animest.ro. O lună mai au la dispoziție și cineaștii interesați să își înscrie cele mai noi proiecte de scurt și lungmetraj, produse după 1 ianuarie 2018, într-una din cele șase categorii: Lungmetraj, Scurtmetraj international, Film studenţesc, Videoclip, Scurtmetraj românesc și Minimest (scurtmetraje pentru copii).
Sute de filme sosite din toate colțurile lumii au fost deja înscrise în competiție. Pentru cel de-al treilea an consecutiv, câștigătorul Trofeului Animest va intra automat pe lista nominalizărilor din care membrii Academiei Americane de Film votează cele cinci scurtmetraje de animaţie finaliste. Animest este primul festival autohton care primeşte această distincţie din partea Academiei Americane de Film și este, de asemenea, Ambasadorul în România al Premiilor Europene de Animație – Emile Awards.
Primele titluri și surprizele incluse în programul din acest an vor fi anunțate spre sfârșitul verii, însă până atunci, fanii filmelor de animație sunt sfătuiți să urmărească pe rețelele sociale aventurile oiței ANIMEST. Însoțită de cele mai bune filme selecționate de-a lungul ultimelor ediții, ea va poposi în următoarele luni la cele mai cool evenimente din țară. După ce a făcut furori la Noaptea Muzeelor, în cadrul proiecției organizate la Rezidența Scena9, joi, pe 23 mai, de la ora 19:00, va ajunge la Sibiu, cu o proiecție-surpriză găzduită de Astra Cluj Cinema. Pe 1 și 2 iunie, filmele de animație revin în București, la festivalul Femei pe Mătăsari, iar între 14 și 16 iunie o serie ce ilustrează 6 poeme contemporane din Bulgaria vor rula în stradă, la Street Delivery. Și cei mai tineri dintre cinefili vor avea parte de o surpriză la Festivalul Opera Copiilor, unde fi proiectate cele mai îndrăgite filme Minimest, între 24 mai și 16 iunie.
„Coûte que coûte” la Cineclubul One World Romania
Duminică, 26 mai, de la ora 19:00 vă invităm la POINT, să descoperiți la Cineclubul OWR un alt documentar realizat de Claire Simon – „Cu orice preț” („Coûte que coûte”, 1995).
Proiecția e organizată cu sprijinul Institutului Francez din București și e prezentat în prelungirea Festivalului Filmului Francez 2019, care s-a desfășurat la București în perioada 8-16 mai.
„Cu orice preț” e un film în care se vor regăsi toți aceia care au avut la un moment dat o organizație mică, au făcut parte dintr-una, sau au încercat să funcționeze independent de instituțiile sau corporațiile bogate. Într-o zonă industrială din apropiere de Nisa, angajații unei mici firme specializate în fabricarea porţiilor de mâncare gătite vândute în supermarketuri luptă zi de zi să supraviețuiască. Timp de mai multe luni, Claire Simon a filmat lupta patronului și a celor cinci angajați de a găși soluții si a salva afacerea de la faliment, cu orice preț.
Proiecția începe la ora 19:00 și va fi urmată de o discuție cu organizatorii evenimentului. Filmul va fi subtitrat în limba engleză.
Intrarea la Cineclubul OWR este liberă, pe bază de rezervare prin site-ul Eventbook.
Arta pe marele ecran: Gauguin în Tahiti. Paradisul pierdut
Pe 7, 8 și 9 iunie de la ora 19:00, Happy Cinema București prezintă un film documentar dedicat artistului Paul Gauguin, care a lăsat totul pentru a-și urma inspirația primitivă ce l-a influențat să reinventeze pictura occidentală.
TRAILER: https://youtu.be/rmkmvqqN8_8
De la Tahiti până în Insulele Marchize
Era 1 aprilie 1891 când Paul Gauguin a părăsit Marsilia la bordul navei Océanien, cu destinația Tahiti, Polinezia. Avea 43 de ani, iar ziua aceea a marcat începutul unei călătorii ce avea să-l ducă în partea opusă a lumii civilizate, în căutarea începutului Timpului și al Omului. Gauguin (1848-1903) va rămâne la Tropice aproape fără întrerupere până la moartea sa: a petrecut doisprezece ani căutând cu disperare autenticitatea, imersiunea mai profundă în natura luxuriantă, sentimente, viziuni și culori, mereu mai pure și mai strălucitoare. În cele din urmă, a intrat într-o grădină a Edenului, care a fost uneori crudă, dar care l-a transformat într-unul dintre cei mai mari pictori, dintre acei artiști a căror sursă de inspirație a fost o muză de peste mări.
Urmărind o poveste de viață care a devenit legendară și un stil de pictură extrem de primordial, acest film, care conține o coloană sonoră originală compusă de compozitorul și pianistul Remo Anzovino, ne va călăuzi prin locurile pe care Gauguin le-a ales ca fiind casa lui și prin Muzeele americane unde se păstrează cele mai frumoase capodopere ale sale: Muzeul Metropolitan din New York, Institutul de Artă din Chicago, Galeria Națională de Artă din Washington și Muzeul de Arte din Boston.
Spectatorii vor fi însoțiți de experți internaționali: Mary Morton, curator al Galeriei Nationale de Artă din Washington, Gloria Groom, curator al Institutului de Artă din Chicago, Judy Sund, profesor la Universitatea din New York, Belinda Thomson, expert în arta lui Gauguin, David Haziot, autorul celei mai recente și apreciate biografii a lui Gauguin.
GAUGUIN IN TAHITI. PARADISUL PIERDUT este o călătorie în căutarea originilor noastre, alături de invitatul special Adriano Giannini. Filmul regizat de Claudio Poli este scris de Marco Goldin și Matteo Moneta, care a compus și scenariul.
Tarif unic: 26 lei
Bilete: www.happycinema.ro