Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (14 – 20 mai 2018)

Știrile săptămânii: România 100: filme românești clasice cu intrarea liberă la TIFF 2018; Politică și Națiune – Retrospectiva celui mai mare festival de film istoric din Europa va avea loc pentru al doilea an consecutiv la Institutul Francez din București; Catrinel Marlon (Menghia), ambasador Chopard la Festivalul de Film de la Cannes 2018; De astăzi, filmul „Octav” se găsește și pe DVD; AGERPRES a prezentat la Ambasada României din SUA filmul „Marea Unire – România, la 100 de ani” și expoziția de fotografie România: Evoluție; Minimax și Digi te invită la concurs; Câteva conversații despre o fată foarte înaltă, din 22 iunie la cinema; 10 (ZECE), un film care va ajunge la toţi românii, din ţară şi din străinătate – Proiecţie specială în prezenţa protagoniştilor; Marcel Iureș: „Filmul Octav are un destin frumos”; Evenimente speciale și filme pentru toate gusturile la TIFF 2018; Centenarul Filmului Românesc vine la Pitești cu filmul ”Bacalaureat”; Gala Primul Meu Film Documentar. Un eveniment cinematografic cu și despre liceenii timișoreni.

România 100:  filme românești clasice cu intrarea liberă la TIFF 2018

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania celebrează Centenarul Marii Uniri printr-o selecție de opere reprezentative pentru trecutul extrem de diversificat al filmului românesc. Filme populare sau rarități din perioada comunistă, producții de gen, drame istorice sau de actualitate, cele șapte titluri din secțiunea Romania 100 au toate datele să activeze nu doar nostalgia generației care a crescut cu ele, ci și curiozitatea unui public tânăr, familiarizat poate doar cu celebritatea marilor actori români din distribuție. Programul e prezentat în parteneriat cu site-ul Cinepub și Arhiva Națională de Film, iar intrarea va fi liberă.

Răscoala (1965), filmul care i-a adus regizorului Mircea Mureșan Premiul pentru debut la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, a fost prima propunere a României la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Un titlu de referință pentru cel mai popular gen al filmului românesc, drama istorică, filmul ilustrează realitățile lumii rurale româneşti din primul deceniu al secolului al XX-lea și reconstituie, cu mii de figuranți, un moment istoric esențial anterior Marii Uniri, Răscoala țăranilor din 1907. Ecranizarea romanului omonim scris de Liviu Rebreanu a fost văzută de 5 milioane de spectatori, iar din distribuție au făcut parte legendarii Ilarion Ciobanu, Ion Besoiu, Amza Pellea, Colea Răutu, Ernest Maftei, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Constantin Codrescu, dar și celebrul bariton Nicolae Secăreanu, aflat în acel moment la primul rol din cariera sa cinematografică.

La polul opus, Gaudeamus Igitur (1965) este un film de actualitate, regizat de Gheorghe Vitanidis și turnat în Cluj-Napoca. Povestea unor tineri absolvenți de liceu care aspiră la un parcurs universitar în orașul considerat unul dintre cele mai puternice centre academice din România este nu doar prilejul de a descoperi cum arăta Clujul în anii ′60, ci și șansa de-a o vedea pe Anna Széles, distinsă în acest an cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, într-un rol mai puțin cunoscut. Alături de ea, Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani și Ștefan Iordache completează galeria de mari actori din distribuție.

O surpriză pentru amatorii de trufandale cinematografice este debutul în lungmetraj al lui Mircea Veroiu, cunoscut pentru ecranizările sale după opere clasice, cu un neașteptat thriller polițist. În Șapte zile (1973), Mircea Albulescu, Irina Petrescu și Victor Rebengiuc interpretează trei personaje prinse într-un triunghi amoros și o intrigă de spionaj industrial, iar regretatul Adrian Enescu, premiat la TIFF în 2013 pentru întreaga carieră, compune aici prima lui coloană sonoră pentru un film.

O producție de gen este și extrem de popularul Explozia (1973), regizat de regretatul autor al seriei B.D., Mircea Drăgan, decedat anul trecut. Veritabil action movie, cu un suspans pe muchie de cuțit, acest film spectaculos în care nu s-au folosit trucaje a fost inspirat de o poveste reală: în 1971, incendiul izbucnit pe nava „Poseidon” risca să provoace o explozie ce ar fi dus la distrugerea orașului Galați și a Combinatului Siderurgic. Distribuția este de top, în frunte cu Gheorghe Dinică, în rolul antologic al lui Gicu Salamandră, secondat, printre alții, de Radu Beligan, Toma Caragiu, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Draga Olteanu Matei și Florin Piersic.

Comedia romantică este reprezentată în acest program de recuperări cinematografice de unul dintre cele mai populare filme ale anilor ′80, Fata Morgana (1981) de Elefterie Voiculescu. Nelipsit de netezirile moralizatoare specifice filmelor din epocă, debutul lui Voiculescu își păstrează intacte cel puțin trei puncte de atracție. Un personaj masculin atipic – petrecăreț, afemeiat și cu o aură irezistibilă de bad boy. Magnetismul zdrobitor al protagoniștilor (Dinu Manolache și Diana Lupescu), cărora le datorăm și una din rarele scene de sex văzute într-un film din comunism, pe cît de eliptică pe atît de îndrăzneață. Și, nu în ultimul rînd, șlagărul pop de pe soundtrack, La fereastră, care se downloadează nostalgic și astăzi.

Două rarități completează programul România 100, filme de actualitate cu și despre tineri, regizate de doi cineaști din generații diferite: Ultima noapte a copilăriei (1966) al regizorului clujean Savel Stiopul și Muntele ascuns (1974), debutul lui Andrei Cătălin Băleanu. Ambele filme sondează frontal abisul psihologic al adolescenței, având ca figură centrală un băiat forțat să se maturizeze după divorțul părinților săi, și au adus, la vremea respectivă, un suflu proaspăt în cinematografia română grație unui simț vizual aparte, stilului de filmare ciné-vérité și actorilor tineri și neprofesioniști din distribuție. Muntele ascuns este debutul în cinema al popularului actor Horațiu Mălăele, care va fi prezent la festival.

Romania 100 la TIFF va însemna și lansarea unei expoziții dedicate centenarului. O selecție de reproduceri ale unor fotografii din prima jumătate a secolului XX, din colecția Sorin Nica, Photo Historia promite o incursiune în viața țăranilor români din acea perioadă și redescoperirea unor locuri emblematice, în forma în care arătau acum aproape 100 de ani. Expoziția debutează în prima zi de festival și va putea fi vizitată la Muzeul de Artă din Cluj pe toată durata TIFF.17


Politică și Națiune – Retrospectiva celui mai mare festival de film istoric din Europa va avea loc pentru al doilea an consecutiv la Institutul Francez din București

În perioada 21-24 mai 2018, Institutul Francez din București va fi gazdă a proiecțiilor celor mai apreciate pelicule din cadrul Festival International du Film d’Histoire de Pessac 2017. Este al doilea an consecutiv când acest festival din Franța este prezentat la București, evenimentul fiind rezultatul parteneriatului dintre festivalul din Pessac și Festivalul de Film și Istorii Râșnov.

Proiecțiile festivalului au fost prezentate publicului francez în noiembrie 2017 și vor fi văzute de iubitorii filmului din București la cinematograful Elvira Popescu. Filmele au fost selectate de renumitul cineast Pierre-Henri Deleau (actor, producător, selecţioner, director de festival) ce va fi prezent la București pentru această ocazie.  

Programul include 12 documentare (De Gaulle, le dernier roi de France; Jacques Doriot, le petit führer français; Mais qui a tué Maggie?; Anne Morgan, une Américaine sur le front; L’Île de Lumière; Hell on Earth; Le Manuscrit sauvé du KGB – „Vie et destin” de Vassili Grossman;  La Police de Vichy; Jeunesses hitlériennes, l’endoctrinement d’une nation; Klaus Barbie, la traque; Klaus Barbie, un procès pour mémoire; Dans la tête des SS) și 4 dezbateri (Du communisme au fascisme: le cas Jacques Doriot; L’humanitaire: naissance d’une idéologie et du devoir d’ingérence; Les polices politiques, instruments de l’autoritarisme; Le procès de Klaus Barbie, une médiatisation au service du devoir de mémoire – du crime de guerre au crime contre l’humanité?).

La dezbateri vor fi prezenţi alături de Pierre-Henri Deleau: Joseph Beauregard (a lucrat mai mulți ani pentru France Inter, a trăit la Tokyo unde a fost corespondent și profesor; este membru al Observatoire des radicalités politiques), Nicolas Jallot (autor de documentare de televiziune despre istoria Uniunii Sovietice și a țărilor din Europa de Est; a publicat mai multe cărți de investigații istorice), Christophe Brulé (absolvent al ESJ-Lille, a regizat mai mult de 30 de documentare sociale și istorie recentă; din 2009 este redactor și producător la compania de producție Tournez S’il Vous Plaît) și David Korn-Brzoza (autorul mai multor documentare despre spionaj, al Doilea Război Mondial și contextul celei de-a cincea republici franceze).

Toate detaliile evenimentului se găsesc pe: www.facebook.com/filmistoricrasnov/

Festival International du Film d’Histoire de Pessac a fost fondat ȋn 1990 şi a devenit un reper în agenda culturală a Franței ultimelor decenii, abordând problematici de actualitate care generează o nouă perspectivă asupra receptării istoriei în rândul publicului. Cinematograful este acum o sursă esențială în înțelegerea secolului XX în diverse domenii: evoluții sociale, transformări politice, schimbări culturale și a sistemelor de reprezentare.

Concepția festivalului a fost gândită de Alain Rousset, primarul orașului Pessac ȋn 1990, și de scriitorul Jean Lacouture. Evenimentul a fost creat pentru prima dată ca un tribut adus regizorului Jean Eustache (născut în Pessac) și cu dorința de a îmbina istoria și imaginea. O echipă formată din profesionişti (istorici, cineaşti, jurnalişti) lucrează pentru fiecare ediţie: Jean-Noël Jeanneney, Jean-Pierre Rioux, Stéphane Khemis, Jean Labib, Pierre-Henri Deleau, Michel Eimer, Anne-Marie Cocula şi Pierre Sadran. Ediţia din 2017 a însemnat proiecția a 110 filme, 40 de dezbateri şi peste 40.000 de spectatori timp de 8 zile www.cinema-histoire-pessac.com

Cunoscut publicului din România ca singurul festival de profil, Festivalul de Film și Istorii Râșnov (www.ffir.ro) este din 2009 un eveniment anual, care încearcă să coaguleze o comunitate a pasionaților de film și de cauzalitate istorică, punând accent pe diferite concepte estetice ce relevă evenimente istorice ale diferitelor epoci și pe dezbaterea temelor relevate de acestea. Din 2016, cineastul Pierre-Henri Deleau (director al Festival International du Film d’Histoire de Pessac și selecţioner al Festivalului de la Cannes ȋn perioada 1969 – 1998), face parte din echipa de selecție a proiecțiilor prezentate publicului românesc la Râșnov.


Catrinel Marlon (Menghia), ambasador Chopard la Festivalul de Film de la Cannes 2018

Fotomodelul și actrița română Catrinel Marlon (Menghia) este ambasadorul brandului Chopard la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, unde a lansat pe 9 mai proiectul „Cannes is in the air”.

Catrinel Marlon este imaginea aleasă de Caroline Scheufele, proprietara Maison Chopard, principalul sponsor al Festivalului de Film de la Cannes, pentru noua campanie a brandului.

Ea prezintă, în cadrul proiectului, o poveste a cinematografiei exprimată în șase episoade regizate de Alexis Weller, ce este promovată pe platformele social media.

Casa Chopard este creatoarea trofeului Palme d’Or, prestigiosul premiu oferit în cadrul festivalului.

În afara carierei de model, Catrinel Marlon a fost implicată în mai multe proiecte cinematografice, cel mai recent, în lungmetrajul „Gomera”, pe care regizorul Corneliu Porumboiu l-a filmat în România și Spania. În coproducția România-Franța-Germania, care va fi lansată în 2019, ea deține rolul principal.

În plus, ea este personajul principal în cel mai recent videoclip al lui Andrea Bocelli, care va fi lansat la finalul acestui an. Ei colaborează și la evenimentul caritabil „Celebrity Fight Night in Italy”, organizat de Bocelli și soția lui, Veronica. Catrinel Marlon va fi amfitrioana uneia dintre serile viitoarei ediții, care va avea loc pe 6 septembrie. Sumele care vor fi strânse în cadrul evenimentului vor fi donate către Andrea Bocelli Foundation și Muhammad Ali Parkinson.

În ultimii ani, Catrinel a fost promotor a peste 30 de mărci comerciale prezente la nivel mondial. A apărut pe coperțile a peste 80 de publicații de modă printre care Vogue, Elle, FHM, Maxim, Sports Illustrated.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=E83OU1u7mm4


De astăzi, filmul „Octav” se găsește și pe DVD

Începând de astăzi, publicul se poate bucura de povestea lui Octav, care îl are pe mult îndrăgitul actor Marcel Iureș în rol principal, și în format DVD. DVD-ul va putea fi cumpărat de pe website-ul oficial al filmului www.filmuloctav.ro și din rețeaua Cărturești, la prețul de 49.9 lei.

Discul conține imagini inedite (de exemplu, povestea pe larg a modului în care s-a lucrat pentru acest film), care vor fi publicate în exclusivitate doar pe DVD, cât și o broșura tipărită cu informații și fotografii detaliate despre producția cinematografică regizată de Serge Ioan Celebidachi.

O surpriză plăcută pentru public va fi faptul că 1 din 100 de DVD-uri „Octav”, puse la vânzare, va conține deja semnătura actorului Marcel Iureș.

Evenimentul de lansare al DVD-ului „Octav” va avea loc astăzi, miercuri, 16 mai 2018, începând cu ora 18:30, la Librăria Cărturești Carusel, din Centrul Vechi.

Alături de presă și de publicul prezent vor fi actorul Marcel Iureș, regizorul Serge Ioan Celebidachi, producătorul Adela Vrînceanu Celebidachi, dar și copiii din film Alessia Tofan și Eric Aradits, alături de alți membri ai echipei de filmare.

Seara se va încheia cu o sesiune de autografe pe care Marcel Iureș o va oferi celor prezenți.

Partener media: MAGIC FM

Un teaser despre ce a însemnat munca la filmul „Octav” poate fi urmărit aici:

https://www.youtube.com/watch?v=HvQFtBM_mEA&feature=youtu.be

Filmul „Octav” spune povestea lui Octav (Marcel Iureș), un bărbat în vârstă, care se reîntoarce la conacul copilăriei sale aflat undeva în zona rurală a României, cu dorința de a-l vinde. Ajuns aici, după o absență de zeci de ani, o fetiță ce-i pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei sale pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi.


AGERPRES a prezentat la Ambasada României din SUA filmul „Marea Unire – România, la 100 de ani” și expoziția de fotografie România: Evoluție

Agenția Națională de Presă AGERPRES a prezentat, la Ambasada României din SUA, documentarul video „Marea Unire – România, la 100 de ani” și expoziția de fotografie România: Evoluție. Cu ocazia Zilei Porților Deschise la Ambasadă, peste 4.000 de americani au vizitat ambasada României și expoziția AGERPRES.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a declarat înainte de începerea documentarului: Filmul AGERPRES prezintă români adevărați care au trăit experiențe dramatice, în marja unor momente istorice pentru România. Personajele contemporane cu evenimentele dau o valoare aparte acestui film emoționant. Felicit AGERPRES pentru realizarea acestui proiect care nu a fost ușor, dar a reușit un lucru minunat pentru comunitățile de peste hotare și nu numai. Sărbătorim, în 2018, 100 de ani de la Marea Unire a românilor și e minunat că diaspora poate gusta din această felie de istorie. Vom distribui acest film tuturor comunităților de români din Statele Unite ale Americii”.

Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES, a menționat: Agenția Națională de Presă are onoarea de a prezenta, în premieră transatlantică, filmul „Marea Unire – România, la 100 de ani”, la Washington, cu sprijinul domnului ambasador George Cristian Maior și al Ambasadei României în SUA. Filmul nostru a avut premiera la București, apoi a urmat, natural, Chișinăul. Cred sincer în rolul AGERPRES de a informa corect publicul, fie că vorbim de români sau străini, iar acest film, un demers jurnalistic unic pentru Centenar, este parte a acestui rol. Însoțim filmul cu expoziția de fotografie România: Evoluție, în ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, creând astfel un eveniment complet și relevant pentru contextul unic pe care îl traversăm”.

Directorul general al AGERPRES a avut o întrevedere și cu cu Dennis Wholey, gazda și realizatorul emisiunii This is America & The World, din rețeaua PBS, în cadrul căreia cei doi au pus bazele unor proiecte comune ce se vor derula în viitorul apropiat.

Despre filmul „Marea Unire – România, la 100 de ani”

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Practic, AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Despre expoziția România: Evoluție

Expoziția de fotografie, numită România: Evoluție, cuprinde imagini ce fac parte din arhiva AGERPRES, care reflectă viața cultural-artistică, politică și sportivă a țării, dar și câteva fotografii din arhiva Associated Press. Expoziția cuprinde și cele mai bune fotografii realizate în ultimul timp de către fotoreporterii AGERPRES, care ilustrează evoluția României. Totodată, AGERPRES a realizat și un album cu același nume, o ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție.


Minimax și Digi te invită la concurs

Minimax aduce premii atractive clienților Digi! Demarăm o nouă campanie destinată abonaților la oricare din serviciile furnizate de RCS&RDS.  Campania se desfășoară în perioada 16 mai – 15 iunie 2018.

Minimax te invită să intri în pielea personajelor tale preferate. Poți fi eroul supercool, jucăuș, poți lua parte la aventurile magice din universul animat și poți fi câștiga premii atractive.

În grila Minimax poți urmări „Peripețiile Motanului Încălțat” și te poți lăsa purtat prin orășelul magic San Lorenzo, în care toți trăiesc în armonie și fericire, deoarece locul este protejat de o comoară legendară, care îl păstrează ascuns de lume. Haosul se dezlănțuie odată cu apariția Motanului Încălțat. Un desen animat marca DreamWorks pe care îl puteți vedea numai la Minimax.

„Trăiască Regele Julien!” este producția DreamWorks cu cel mai haios, aiurit și cool rege din Madagascar. Un personaj iubit de telespectatorii din întreaga lume, un petrecăreț fără pereche, Julien a reușit să devină unul dintre cele mai cunoscute personaje din lumea animată.

Există vreo fetiță care să nu fi visat măcar o dată că este Albă-ca-Zăpada? Atunci când visul devine realitate și povestea ta preferată se transformă în unul din cele mai iubite seriale de desene animate, nu îți rămâne decât să îți împarți casa cu șapte pitici jucăuși. Te invităm pe Minimax, să urmărim „Eu și cei 7 pitici”, serialul poveștii tale preferate.

Când te gândești la râuri în culorile curcubeului și la nori din vată de zahăr, atunci cu siguranță ești în tărâmul magic Dreamtopia, unde Barbie și sora ei (Chelsea) trăiesc într-o lume de vis. Nu rata niciun episod din aventurile faimoaselor surori din „Barbie Dreamtopia” numai la Minimax.

Intră în pielea personajului tău favorit și poți câștiga unul din cele 200 de premii puse în joc de Minimax si Digi. Ce trebuie să faci? Accesează aplicația de concurs de pe pagina de Facebook Minimax (www.facebook.com/minimaxromania) și distrează-te împreună cu eroii animați din desenele tale preferate. Premiul cel mare este o petrecere fabuloasă de ziua ta, unde îți poți invita toți prietenii. Mai poți câștiga seturi „Barbie Dreamtopia”, cutii magice cu nisip kinetic sau cărți cu CD „Motanul Încălțat”. Ai toate șansele să fii chiar tu unul dintre câștigători, tot ce trebuie să faci este să accesezi noua aplicație Minimax. E atât de simplu!

Despre Minimax:

Minimax este primul canal educativ pentru copii din România, care promovează un conţinut non-violent şi iniţiază proiecte care vin în sprijinul dezvoltării copiilor. Postul se adresează unui target de vârstă cuprins între 2 şi 12 ani. Minimax promovează o politică de programe diferită de celelalte posturi specializate, bazându-se pe desene pacifiste, care au şi o componentă educaţională puternică.

Despre RCS&RDS:

RCS & RDS este unul dintre cei mai importanţi operatori de telecomunicaţii din regiune, furnizând servicii în România, Ungaria, Spania şi Italia. Compania este lider pe piaţa din România în furnizarea serviciilor de internet şi de retransmisie programe de televiziune, dar şi unul dintre furnizorii principali de servicii de telefonie fixă si mobilă, internet mobil precum şi servicii de conţinut video la cerere, prin Digi Online. Prin divizia Digi Business, clienţii persoane juridice beneficiază de soluţii integrate de telecomunicaţii şi beneficiază de calitatea şi siguranţa serviciilor marca Digi, dar şi de consultanţă şi asistenţă permanentă. Compania deţine televiziunea de ştiri în format full HD, Digi24 HD, cu 8 staţii regionale, 4 canale de sport, Digi Sport 1, 2, 3 si 4, un canal de filme Pay-TV, Digi Film, 3 programe de documentare, Digi World, Digi Life şi Digi Animal World, un canal de muzică, Utv, 4 posturi de radio: Pro FM, MUSIC FM,  DANCE FM şi Digi FM.


Câteva conversații despre o fată foarte înaltă, din 22 iunie la cinema

Câteva conversații despre o fată foarte înaltă este debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu și va avea premiera pe marile ecrane pe 22 iunie.

Filmul va avea premiera mondială la Cluj, în cadrul celei de-a 17 ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde a fost selectat în competiția Zilelor Filmului Românesc. „Un debut foarte temerar, făcut pentru generația facebook, twitter. Este primul film românesc cu o poveste de dragoste lesbiană.” – îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

O fostă în comun, un album de fotografii, câteva conversații online, o cafea și o vizită. Două fete contruiesc din bucăți începutul unei povești de dragoste. Dar pe măsură ce se apropie trebuie să înfrunte lucrurile care le despart. Trailer oficial: http://bit.ly/CatevaConversatiiTrailerRO

„Filmul este o incursiune sumară în lumea queer, dar și o privire asupra unei generații puțin reprezentate în filmul românesc: tinerii din marile orașe, prinși între valori și opțiuni contradictorii, între modelele propuse de vestul Europei și o societate înțepenită în reverii despre o presupusă “tradiție”. Scenariul reprezintă dramatizarea în ficțiune a unor povești reale, un colaj de lucruri care se întâmplă în jurul nostru chiar și azi.”, povestește regizorul Bogdan Theodor Olteanu.

Câteva conversații despre o fată foarte înaltă este un film al debuturilor. Regizorul Bogdan Theodor Olteanu a realizat scurtmetrajele Duminică dimineața (2014), Lampioane chinezești (2015) și Dumneavoastră, tu (2015), dar și piesa de teatru Cea mai călduroasă zi din an (2017). Rolurile principale sunt interpretate de actrițele Silvania Mihai și Florentina Năstase, amândouă debutante în lungmetraj. Silvana Mihai (Umbre, sezonul 2) este actriță la Teatrul Mic și Teatru Național din București, iar în 2014 a intrat în lumea filmului odată cu selecția în programul 10 pentru film, din cadrul TIFF. Florentina Năstase este actriță la teatrul Toma Caragiu din Ploiești, colaborează cu mai multe teatre din București și este unul dintre organizatorii programului Cultură-n Șură. Scenariul este semnat de Bogdan Theodor Olteanu, împreună cu Ana Ivan și Denisa Niță. Directorul de imagine Mihai Marius Apopei este și el la primul lung-metraj, la fel și scenografa Alexandra Panaite sau designerul de sunet Mihnea Bogos.

Filmul este un produs independent, fără sursă de finanțare publică. “Să faci un film lung independent este un exercițiu de colaj. Bugetul total a fost de câteva mii de euro, așa că producția nu a însemnat să gestionăm bani ci să punem laolaltă lucruri pe care le puteam obține gratis.”, spune Bogdan Theodor Olteanu, care împreună cu Gabi Suciu a asigurat și producția filmului.

Filmul va avea premiera pe marile ecrane pe 22 iunie, distribuit de Transilvania Film.


10 (ZECE), un film care va ajunge la toţi românii, din ţară şi din străinătate – Proiecţie specială în prezenţa protagoniştilor

Pe 15 mai, protagoniştii documentarului 10 (ZECE) au avut ocazia de a povesti cum continuă proiectele surprinse în filmul care va fi lansat online în data de 21 mai, pe site-ul www.10film.ro. Cu această ocazie, un Q&A cu protagoniştii şi producătorul filmului a avut loc în cadrul proiecţiei de presă organizată cu sprijinul Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City şi UPC România.

Întrebată de unde a venit ideea acestui film şi de ce a ales acest nume, Nicoleta Talpeş (producător) a declarat: „În 2016 am lansat în România documentarul Demain, premiat cu Cesar pentru cel mai bun film al anului. Acolo erau prezentate exemple ale societăţii civile din peste 10 ţări, de la educaţie la agricultură şi economie. Am vrut ca un asemenea portret să existe şi pentru iniţiativele oamenilor de la noi din ţară. Pentru mine, cifra 10 înseamnă excelenţă. Indiferent de domeniul despre care am ales să vorbim, poveştile pe care le prezentăm ne pot servi ca exemplu, ne inspiră şi ne dau încredere că şi în România există iniţiative de care eram obişnuiţi să auzim numai în societăţile dezvoltate.

Pentru realizarea documentarului au fost realizate interviuri cu: Alexandru Mironov (scriitor), Vintilă Mihăilescu (antropolog), Domnica Petrovai (psiholog), Marius Cosmeanu (sociolog), Zoli Toth (artist, muzician), Alex Găvan (alpinist),  Cristian China Birţa (blogger), Adina Magsi (Every Can Counts România), Andrei Coşuleanu (Let’s Do It Romania!), Anca Baniţă (Let’s Do It Romania!), Ivan Patzaichin (Rowmania), Doru Frolu (Rowmania), Cristian Lascu (Parcul Natural Văcăreşti), Dan Bărbulescu (Parcul Natural Văcăreşti), Felicia Ienculescu-Popovici (GreenMogo), Gabriel Diaconu (consultant permacultură), Anastasia Staicu (Asociaţia SNK), Mihai Toader Pasti (EFdeN), Oraan Mărculescu (Ştiinţă&Tehnică), Paul Badea (Asociaţia ARMS), Alexandru Teodorescu (Renovatio), Marc Areny (inventator Logan electric), Călin Alexa (IFIN-HH), Bogdan Olteanu (UPC România), Ionuţ Budişteanu (inventator).

Din 21 mai 2018, documentarul 10  (ZECE) va fi disponibil gratuit pe site-ul 10film.ro şi pe canalul de YouTube, pentru a putea fi văzut de un public cât mai numeros. Trailerul filmului poate fi urmărit aici https://www.youtube.com/watch?v=IbPVNKZ4HTU.

Despre 10 (ZECE)

10 (ZECE) este prima parte dintr-o serie de documentare care prezintă o societate aflată în schimbare. De ce este nevoie de modele pozitive? Ce ne face să ne asumăm riscuri şi cum apar liderii? Cum arată o Românie ideală?

În societăţile dezvoltate ştiinţa şi educaţia sunt temele prioritare. Tehnologia este un catalizator al schimbării şi evoluţiei. Impactul asupra mediului nu este neglijat de cei care pun în aplicare iniţiative ce pot fi oricând luate ca exemple. De la case solare, construcţii verzi, la maşini electrice şi surse de încărcare cu energie electrică, până la procurarea hranei prin metode alternative, agricultură urbană, permacultură, ecoturism – toate fac portretul unui nou curent care a luat avânt în România. Specialişti în sociologie, ecologie, psihologie sau tehnologie, dau voce unei noi gândiri în societatea românească.

În octombrie 2017, un preview al acestui film a fost prezentat în deschiderea GreenTech Film Festival, primul festival zero CO2 din România. Filmările au fost realizate în perioada august – septembrie 2017, în Bucureşti şi Alba-Iulia. Deplasările pentru producţia filmului s-au facut cu maşini electrice, pentru a păstra o amprentă redusă de carbon.


Marcel Iureș: „Filmul Octav are un destin frumos

Marcel Iureș, Serge Ioan Celebidachi, Alessia Tofan, Eric Aradits, Adela Vrînceanu-Celebidachi alături de presă, publicul cinefil și de alți membri ai echipei de filmare au sărbătorit împreună, aseară, lansarea filmului „Octav” pe DVD, la librăria Cărturești Carusel, din centrul vechi al Capitalei.

Evenimentul a fost deschis de către actrița principală a filmului, Alessia Tofan, care a rememorat momentele plăcute de pe platourile de filmare, exprimându-și încă o dată dragostea pentru această profesie, actoria.

Au vorbit apoi Eric Aradits și Marcel Iureș, care s-a declarat plăcut surprins de evoluția filmului, declarându-și bucuria de a descoperi că „Octav” are un destin frumos, făcând referire la faptul că acest DVD a fost lansat la cererea publicului.

Regizorul Serge Ioan Celebidachi a încheiat seria discursurilor, mulțumind cu recunoștință publicului român, care face posibil ca povestea „Octav” să continue, cât și celor prezenți la evenimentul găzduit de librăria Cărturești Carusel, din centrul vechi al Bucureștiului.

Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferită de către Marcel Iureș, Serge Ioan Celebidachi, Alessia Tofan și Eric Aradits celor prezenți.

DVD-ul va putea fi cumpărat de pe website-ul oficial al filmului www.filmuloctav.ro și din rețeaua Cărturești, la prețul de 49.9 lei.

Discul conține imagini inedite (de exemplu, povestea pe larg a modului în care s-a lucrat pentru acest film), care vor fi publicate în exclusivitate doar pe DVD, cât și o broșura tipărită cu informații și fotografii detaliate despre producția cinematografică regizată de Serge Ioan Celebidachi.

O surpriză plăcută pentru public va fi faptul că 1 din 100 de DVD-uri „Octav”, puse la vânzare, va conține deja semnătura actorului Marcel Iureș.


Evenimente speciale și filme pentru toate gusturile la TIFF 2018

Dansul, muzica și moda conectează publicul de toate vârstele la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film  Transilvania. În câteva zile, cel mai mare eveniment din România dedicat filmului și industriei cinematografice va da startul unui maraton de proiecții speciale, premiere mondiale, evenimente în aer liber, expoziții aniversare și petreceri legendare, organizate în nu mai puțin de 13 spații-partenere.

Programul complet al acestei ediții este disponibil pe site-ul festivalului, iar biletele la toate proiecțiile și evenimentele pot fi achiziționate direct de pe tiff.eventbook.ro și prin intermediul aplicației TIFF, disponibilă în curând pe App Store și Google Store.

Protagonist şi creator al unor capodopere scenice, conducător de companii reputate, pedagog cu vocaţie, Gigi Căciuleanu este o voce originală şi profundă a dansului contemporan.  Pe 30 mai, Casa de Cultură a Studenților va găzdui lansarea volumului GIGI CCIULEANU – Omul Dans, de Ludmila Patlanjoglu, o carte-album cu mărturii, gânduri, confesiuni, poeme și desene ce dezvăluie o faţă tainică a artistului, realizată în condiţii grafice excepţionale de Bogdan Căpîlnean și susținută de Institutul Cultural Român. Pentru acest eveniment, Gigi Căciuleanu a realizat recitalul extraordinar Text Shop, un one-man-show ce propune o formă originală de contact direct cu publicul. Organizat în colaborare cu JTI, evenimentul va continua cu proiecția documentarului Bobbi Jene (r. Elvira Lind), distins cu Premiul Juriului la Tribeca. Filmul spune povestea emoționantă a dansatoarei americane Bobbi Jene Smith,  care după zece ani de celebritate alături de apreciata trupă israeliană Batsheva decide să revină în SUA, luându-și rămas-bun de la mentorul ei, de la coregrafi şi, nu în ultimul rând, de la dragostea vieţii ei.

Sub emblema Film și Politică, cinefilii vor descoperi povestea victimelor dictaturii lui Franco, care încă luptă pentru dreptate. Filmat de-a lungul a şase ani, Tăcerea celorlalți (El silencio de los otros/The Silence of Others, r. Almudena Carracedo, Robert Bahar) redă eforturile victimelor şi ale supravieţuitorilor în timp ce organizează „Procesul argentinian”, refuzând să dea uitării crimele împotriva umanităţii. Producția distinsă cu Premiul publicului la Berlin va fi proiectată pe 27 mai, de la ora 15:30, la Cinema Florin Piersic și va fi urmată de o dezbatere organizată împreună cu partenerii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. De o proiecție specială, organizată în parteneriat cu Sports Festival, va avea parte și documentarul John Mcenroe: Imperiul perfecţiunii (L’empire de la perfection/ In the Realm of Perfection, r. Julien Faraut), un film-eseu captivant despre legendarul tenisman John McEnroe, care explorează dorinţa lui de perfecţiune, frustrările personale, dar şi cea mai grea înfrângere din carieră, cea de la turneul de tenis de la Roland-Garros din 1984. Filmul va rula pe 28 mai, de la ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenților.

Pe 29 mai, după lăsarea serii, publicul TIFF va urmări în premieră mondială documentarul Dacii liberi (Free Dacians), regizat de Andrei Gorgan și Monica Lăzurean Gorgan. Proiectat în aer liber în decorul fantastic de la Arkhai Sculpture Park (Vlaha), documentarul abordează într-o manieră inedită cele mai controversate subiecte legate de naționalism, urmărind intrigile iscate în comunitățile de dacologi cu viziuni diferite. Evenimentul va începe de la 20:30, cu un concert-eveniment susținut de URMA, formația de rock alternativ, originară din Cluj-Napoca.

De ziua lor, cei mai tineri dintre cinefili vor avea parte de proiecții speciale dedicate. Într-o tabără de vară, 19 copii trec printr-o mulțime de peripeții: învață orientarea, escaladează munți, construiesc diguri, spun povești de groază la focul de tabără și se îndrăgostesc pentru prima oară în Străjerii, o producție românească proiectată în premieră mondială la TIFF, pe 1 iunie, la Cinema Florin Piersic. În aceeași zi, cu intrare liberă, publicul mai poate urmări Povești în mișcare (Moving Stories), cel mai recent film al regizorului Rob Fruchtman, în care lumea dansului unește copiii din medii devaforizate. Documentarul filmat în India, România, Coreea și Irak urmărește călătoria faimoșilor dansatori de la Battery Dance și munca lor în cadrul atelierelor dedicate tinerilor din grupurile de risc.

O tradiție la fiecare ediție a festivalului, TIFF dedică în 2018 proiecția cu scop caritabil copiilor de la Școala Nicolae Iorga din Cluj Napoca. Toate fondurile obținute din biletele vândute pentru proiecția de joi,  31 mai, de la Cinema Florin Piersic, a producției nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun film străin Insulta (L’insulte, r. Ziad Doueiri) vor fi direcționate către proiectul de dotare si amenajare a unei săli de cinema și activăți media în această școală. Aici, copiii din medii defavorizate vor putea avea propriile proiecții de filme și ateliere dedicate care se vor derula pe perioada întregului an școlar cu susținerea TIFF.

La 100 de ani de la nașterea legendarului Ingmar Bergman, amatorii de modă vor avea ocazia să admire o expoziție specială inspirată de costumele din filmele cineastului suedez, create de studenții Universității de Artă și Design din Cluj. Vernisajul va avea loc pe 27 mai, la Casa de Cultură a Studenților, iar expoziția va fi deschisă vizitatorilor pe toată durata festivalului. Tot în cadrul programului TIFF Fashion, documentarul Westwood: Punk, Icon, Activist (r. Lorna Tucker) va oferi publicului detalii spectaculoase din viața fascinantei Vivienne Westwood, designerul care redefineşte moda britanică de peste patru decenii și se află în spatele unora dintre cele mai relevante creaţii vestimentare ale prezentului. Proiecția specială găzduită de Universitatea Sapientia pe 31 mai, de la ora 21:30, va fi urmată de o petrecere Rococopunk, organizată în Flying Circus, la care admiratorii genului sunt invitați să-și etaleze outfit-urile neconvenționale, reprezentative pentru mișcarea underground.

Iubitorii de operă sunt invitați să savureze documentarul Maria by Callas, regizat de Tom Volf, care include imagini rare din arhiva personală a cântăreței, înregistrări live, scrisori și detalii intime, povestite chiar de cea mai mare soprană a secolului XX. La patru decenii de la dispariția ei, filmul care o înfățișează pe faimoasa cântăreață așa cum nimeni nu a mai văzut-o până acum se va bucura de o proiecție specială, găzduită de Cinema Florin Piersic, marți, pe 29 mai.

O surpriză pentru cinefilii amatori de heavy metal, Heavy Trip (r. Jukka Vidgren, Juuso Laatio) urmărește aventurile bizare ale unei trupe de metaliști finlandezi, hotărâți să cânte cu orice preț pe scena unui festival de gen din Norvegia. Călătoria lor provoacă un șir lung de ilegalități, jafuri macabre, dar şi un conflict armat între cele două ţări. Filmul va putea fi urmărit la Cinema Mărăști, pe 26 mai, de la ora 19:30 și pe plaja de la Someș Open Air, pe 28 mai, de la ora 22:00.

Proiecția specială dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere, eveniment devenit tradiție în ultimii 10 ani la TIFF, va oferi publicului șansa de a umări, într-o versiune special accesibilizată, Un pas în urma serafimilor (One Step Behind The Seraphims). Debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, inspirat de experienţele trăite chiar de regizor într-un seminar teologic, va fi prezentat miercuri, pe 30 mai, de la ora 19:30, la Cinema Mărăști.


Centenarul Filmului Românesc vine la Pitești cu filmul ”Bacalaureat”

Duminică, 20 mai 2018, Caravana Centenarul Filmului Românesc va ajunge la Pitești. În incinta Cinema București, începând cu ora 18:00, va rula filmul Bacalaureat, în regia lui Cristian Mungiu. Evenimentul va avea doi invitați speciali: actorul Adrian Titieni și actrița Lia Bugnar.

De asemenea, pe 20 mai va avea loc inaugurarea oficială și festivă a Cinematografului București, din subordinea Primăriei Municipiului Pitești, situat pe Calea București Nr. 2.

„Proiectul Centenarul Filmului Românesc va inaugura la Pitești noul cinematograf București. Este un moment important pentru cinefilii din municipiul Pitești, deoarece filmele de calitate au de acum un loc unde pot fi văzute. Un film premiat la Cannes deschide activitatea noului Cinema București din Pitești, iar acest lucru ne bucură. Simbolic, prin film, ne apropiem și de această parte a țării. Se dovedește, o dată în plus, că cea de-a șaptea artă deschide lumi și orașe. Noi, cu Centenarul Filmului Românesc, mai deschidem o lume”, spune Andrei Giurgia, managerul proiectului.

DESPRE FILM

Bacalaureat este un film despre Romeo Aldea, care este doctor într-un mic oraș de provincie și care și-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odată ce va termina liceul, va pleca să studieze și va putea să se stabilească în străinătate. Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia.

Cu o zi înaintea primei teze scrise, un incident pune în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Acum el trebuie să ia o decizie. Desigur, situația poate fi rezolvată, însă nu urmând calea pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei lui ca fiind singura de urmat în viață.

Drama aduce împreună actori precum: Vlad Ivanov, Maria Drăguș, Lia Bugnar, Adrian Văncică, Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Lucian Ifrim, Valeriu Andriuță, Gheorghe Ifrim.

Bacalaureat a fot distins cu Premiul pentru Regie la Cannes 2016, unde a avut și premiera oficială.

 DESPRE INVITAȚI

De la recitarea poeziei Cetatea Neamțului, la una dintre festivitățile liceului și până la alimentarea dorinței de a deveni actor nu mai rămăsese decât un pas pe atunci: înscrierea la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale (UNATC). Astăzi, Adrian Titieni este antrenor în formarea tinerilor actori, profesor universitar și coordonator la Departamentul Arta Actorului și fost rector al UNATC. Preocupările sale pedagogice nu se opresc aici, actorul discută despre posibilitatea studierii artei dramatice și cinematografice în licee, proiect cunoscut sub denumirea de Teatru și film în școli.   

Profesia de pedagog este în strânsă legătură cu cea de actor, fie că vorbim de film, fie că vorbim de teatru. Actorul are până în prezent peste 60 de roluri în filme de scurt și lungmetraj, 20 în filme de televiziune și 35 în teatru. În ceea ce privește ultima parte, unul dintre rolurile de suflet ale acestuia este cel în care îl interpretează pe Orgon din Tartuffe, în regia lui Laszlo Bocsardi de la Teatrul de Comedie.

Lista filmelor care îl au în distribuție pe Adrian Titieni este considerabilă. Dan Pița, Elisabeta Bostan, Stere Gulea, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu și Adrian Sitaru sunt consacrații cu care actorul a colaborat de-a lungul timpului pentru Pas în doi (1984), Zâmbet de soare (1988), Stare de fapt (1996), Restul e tăcere (2008), Nunta lui Oli (2008), Bacalaureat (2016) și Fixeur (2016).

Pentru a-și aprofunda cunoștințele pe care le dobândise deja, actorul se înscrie la cursurile postuniversitare de Regie și Montaj Film și TV de la UNATC. Adrian Titieni nu a evitat lumea televiziunii, fiind realizator în cadrul Departamentului de Educație – Știință de la TVR. Mama (1981), Trei surori (1991), Capul de zimbru  (1996), Marfă vie (2004), Doctori de mame (2008) și Doctorul cizmar (2010) sunt câteva din producțiile TVR din care acesta a făcut parte.

Lia Bugnar este una dintre personalitățile care te inspiră prin capacitatea incredibilă de muncă și prin diversitatea activităților pe care le desfășoară. Este actriță, regizoare, dramaturg, scenarist și scriitoare.

A absolvit ATF, secția Actorie, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1995. Aproape imediat a devenit un nume important în peisajul teatral român și a  avut apariţii remarcabile pe scenă, în spectacole precum Patul lui Procust şi Levantul, în regia Cătălinei Buzoianu și  Poate Eleonora, regia Alexandru Tocilescu.

Consacrându-se ca actriță, a început să scrie și piese de teatru şi scenarii de film. Scenariul Cobai a stat la baza lungmetrajului Camera ascunsă, în regia lui Bogdan Dumitrescu. Piesa După ea a câştigat concursul de scenarii organizat de CNC, iar Impecabilul şi Mâine e azi au fost achiziţionate pentru a fi turnate în Italia.

Lia Bugnar a realizat numeroase spectacole după propriile piese în teatre precum Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu, Teatrul Nottara, Teatrul Metropolis. A colaborat cu actori şi regizori importanţi, printre care Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu.

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI”, PROIECTAT ÎN CADRUL EVENIMENTULUI DE LA PITEȘTI

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentului, Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor.

Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecție este gratuită, în limita locurilor disponibile.


Gala Primul Meu Film Documentar. Un eveniment cinematografic cu și despre liceenii timișoreni

Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, TIMIȘOARA
luni, 21 mai 2018, ora 19:00

Participanții la ediția cu numărul XV a proiectului educațional „Primul meu film documentar”, desfășurată în Timișoara, se îmbracă în haine de gală și urcă pe scenă pentru a-și prezenta creațiile cinematografice.

Vedetele Galei sunt 20 de elevi de liceu din Timișoara care în primăvara aceasta au participat la atelierul practic „Primul meu film documentar”. Curajoși, determinați și foarte creativi, aceștia au deprins tainele filmului documentar și apoi au lucrat în echipă pentru realizarea propriilor filme documentare despre Timișoara.
 
Din programul evenimentului vor face parte:
Premiera națională a filmelor documentare realizate de participanții la atelier
Discuții cu publicul pe marginea filmelor documentare realizate de participanții la atelier
Festivitatea de premiere a participanților la atelier
 
Accesul la eveniment este GRATUIT

www.atelieredefilmdocumentar.ro
www.facebook.com/AsociatiaVira
 
Proiectul „Primul meu film documentar. Atelier practic pentru liceeni”, ediția a XV-a „Antreprenoriat și Societate” este implementat de Asociația VIRA cu ajutorul unui grant primit din partea Raiffesen Comunități.

Articole similare

Concurs: Câștigă 5 cărți ”Însemnările lui Aram”, de Maria Àngels Anglada, oferite de Editura Meteor Press! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (20 – 26 iunie 2016)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (20 – 26 februarie 2017)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult