Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (6 – 12 mai 2019)

Știrile săptămânii: Fetiș, de Horea Sibișteanu – un volum de decupaje cotidiene, nou în colecția n’autor, Editura Nemira; O noua editie: Pe taramul fantomelor infometate, de Gabor Mate, Editura Herald; Târg de carte și jucării în librăriile CLB din cele șase sectoare ale capitalei; Noutate Editura Herald: Simbolismul Francmasoneriei, de Jirah Dewey Buck; Rezidențele FILIT 2019 pentru autori români. Încep înscrierile; Cartea scrisă de Cristian Onețiu, Start în antreprenoriat, s-a reeditat; Tudor Ganea si Bogdan-Alexandru Stanescu, nominalizati la Premiul Uniunii Europene pentru Literatura, editia 2019; Lansarea romanului Până ce pietrele vor deveni mai ușoare ca apa de António Lobo Antunes, Editura Humanitas Fiction; Tabelul periodic al elementelor povestit mai fascinant ca niciodată, Editura Publica; Editura ALL lansează campania de precomenzi pentru volumul Roar, de Cecelia Ahern; În perioada 15 – 19 mai 2019, la Iași, se va desfășura cea de a 27-a ediție a Târgului de Carte LIBREX; Prietenia, remediu împotriva însingurării – ”Apropierea” se joacă la Teatrul de Artă din 13 mai; Scriitoarea Sarah Perry vine în România – la Salonul Internațional de carte Bookfest 2019; Rezervă cele mai noi volume din colecția Poveștile Cristinei, Curtea Veche Publishing și poți să primești cărți pe viață; Zilele Culturii Sefarde la București; Da’DeCe – Care-i faza cu arta contemporană?

Fetiș, de Horea Sibișteanu – un volum de decupaje cotidiene, nou în colecția n’autor

Cel mai recent volum din colecția de proză românească contemporană n’autor este FETIȘ, de Horea Sibișteanu, 21 de proze scurte decupate din realitatea imediată,  familiară, și totuși mereu uimitoare, căci întotdeauna un detaliu aparent infim răstoarnă întreaga perspectivă. 

Urbane – fie că sunt plasate în România, în Japonia sau în Elveția –, cosmopolite, uneori corporatiste, alteori intime, câteodată crude, deseori obsesive, povestirile lui Horea Sibișteanu sunt ca niște instantanee. Ele reflectă, într-un fel sau altul, relațiile dintre oameni – amoroase, de rudenie sau de prietenie, de colegialitate ori de putere etc. – și lumea contemporană.

„De n-ar fi scriitor, Horea Sibișteanu ar fi, cu siguranță, un detectiv particular clasic, camuflat, cu lupă și carnețel. Își urmărește personajele și le relatează tribulațiile cu pasiunea și răbdarea acelei meserii. Niciun amănunt nu e neinteresant, nicio împrejurare nu va fi trecută sub tăcere. Pentru el, povestirea se scrie singură, pe măsură ce personajele se însuflețesc. Dacă e să ducem această impresie mai departe, Horea Sibișteanu e un detectiv deghizat în suspecții pe care îi urmărește.“ Florin Iaru

„Horea Sibișteanu adună, cu un firesc, o simplitate și o onestitate dezarmante, o paletă largă de întâmplări, situații și personaje, de aici și de pretutindeni. Pare că înregistrează permanent cu toate simțurile sale. Iar colecționarea secvențelor și transpunerea lor pe hârtie pot fi considerate un tip aparte de fetiș, unul de care un scriitor chiar nu se poate lipsi. Volumul pe care îl ții în mâini are imprimat un ritm și un stil aparte, o scriitură minimalistă, o plajă foarte diversă – și totuși unitară – și multiculturală de proze, așa că nu ai absolut niciun motiv să-l lași pe raft. Mai ales că te vei zări (și) pe tine printre rânduri, spații, povești.“ Eli Bădică

Horea Sibișteanu s-a născut pe 6 ianuarie 1987 la Bacău. A absolvit Facultatea de Construcții și Instalații a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iași în 2010 și un master de Inginerie Seismică la Universitatea Waseda din Tokio în 2013. A debutat în anul 2004 cu volumul de proză scurtă A șaptea viață (Editura Psihelp). A publicat proză scurtă în Subcapitol, Revista de Povestiri, Ateneu și în revista Iocan, numărul 1 (2016) și numărul 7 (2018). A publicat în volumul colectiv Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români, apărut la Editura Trei în 2016. În prezent, locuiește și lucrează în București.


O noua editie: Pe taramul fantomelor infometate de Gabor Mate

In bestsellerul sau de referinta, Pe taramul fantomelor infometate, dr. Gabor Maté ne introduce in lumea promiscua, greu accesibila a dependentei, care isi poarta chipul cel mai hidos in suburbiile lumii, printre dependentii de droguri. Prezentandu-ne aceasta lume tulburatoare, el ne arata ca nu este vorba o conditie medicala oarecare ce poate fi tratata in clinici si spitale. De la formele sale mai benigne, dependentele comportamentale, la cele mai maligne, care cauzeaza ravagii in viata intima si sociala si in organismul individului, dependenta este mai degraba un continuum, fiecare dintre noi cazandu-i prada sub diverse forme. Este rezultatul unei istorii de viata in care mediul a influentat genetica mai mult decat vrem sa acceptam ca societate. Impletind detalii din povestea personala cu povestile pacientilor sai din Downtown Eastside (un cartier rau-famat al Vancouverului) si cu o descriere elocventa a celor mai importante concluzii ale studiilor stiintifice din domeniul neurobiologiei adictiei, Maté invita la compasiune, flexibilitate si, nu in ultimul rand, la acceptare. El ne vorbeste despre durere, despre trauma, dar si despre puterea autenticitatii si a relatiei umane. Daca trebuie sa facem tot ce putem mai bine, uneori cel mai bine inseamna sa ne asiguram ca se intampla raul cel mai mic, ne consiliaza autorul.

O lucrare de o luciditate extrema, in care atat specialistii din domeniul sanatatii mintale, dar si cei implicati la nivel social in politicile de sanatate vor descoperi multa inspiratie. Familiile celor afectati de dependente severe vor gasi in paginile cartii multe raspunsuri edificatoare.

Intr-o stare de lipsa spirituala, vom fi ademeniti de orice are capacitatea de a ne face insensibili fata de frica noastra. In fond, aceasta este originea procesului dependentei, din moment ce insasi esenta acestui proces este efortul de a asimila din exterior in interior ceea ce in mod normal se naste numai din interior. Daca respingem legatura cu „Ierusalimul” – „Orasul pacii” interioare – in favoarea placerilor lumesti, ne focalizam atentia asupra surselor externe de placere, de putere sau de sens. Cu cat este mai risipita bucuria interioara izvorata din realitatea de a fi in viata, cu atat mai pasionat vom cauta acel slab inlocuitor al bucuriei, placerea. Cu cat puterea noastra interioara este mai mica, cu atat dorinta noastra dupa putere este mai mare. Cu cat constientizarea adevarului este mai plapanda, cu atat este mai disperata cautarea dupa certitudine in afara fiintei noastre. Cu cat este mai mare teama, cu atat este mai puternica atractia gravitationala a procesului dependentei.

Cand suntem preocupati sa ne indeplinim nevoile noastre false, nu putem suporta sa vedem nevoile reale ale celorlalti – cu atat mai putin pe cele ale copiilor nostri.

Cu alte cuvinte, opioidele sunt fundatia chimica a sistemului emotional din creier care este responsabil de protejarea si de ingrijirea vietii bebelusului. Asadar, dependenta de narcotice precum morfina si heroina se dezvolta intr-un sistem al creierului care guverneaza cea mai puternica dinamica emotionala din existenta umana: instinctul de atasament. Iubirea. Gabor Maté

Dr. Gabor Maté este autorul bestsellerurilor: Scattered Minds: A New Look at the Originsand Healing of Attention Deficit Disorder si When the Body Says No: The Cost of Hidden Stress, tiparite in zece limbi de pe cuprinsul a cinci continente, si coautor, alaturi de Gordon Neufeld, a cartii Hold On to Your Kids: Why Parents Need to Matter More than Peers. Fost editorialist de medicina pentru ziarul The Globe and Mail, pe paginile caruia numele sau continua sa fie prezent in numere despre sanatate si parentaj, Dr. Maté practica medicina de familie, a activat ca medic in ingrijirea paliativa si, cel mai recent, lucreaza cu barbatii si femeile dependente de droguri din Downtown Eastside, Vancouver.


Târg de carte și jucării în librăriile CLB din cele șase sectoare ale capitalei

Între perioada 1 mai – 30 iunie, Compania de Librării București (CLB) lansează, pentru al doilea an la rând, Târgul de carte și jucării pentru copii. Evenimentul își propune să consolideze relația Companiei de Librării București cu iubitorii de carte și produse de divertisment din cele șase sectoare ale capitalei, oferindu-le acestora ocazia de a cumpăra produse la prețuri speciale, chiar de la librăria „de la colțul blocului”.

Unsprezece edituri și un producător de jocuri s-au alăturat inițiativei – ei vor oferi în această perioadă reduceri de 20% pentru cărțile și, respectiv, jocurile din portofoliu. În total, peste 1500 de produse vor beneficia de reducere.

Nu în ultimul rând, cei care pășesc pragul librăriilor din rețeaua CLB pot să participe la o tombolă, la care înscrierea se face pe baza unui bon fiscal de la CLB, din perioada 1 mai – 30 iunie; câștigătorii au șansa de a câștiga vouchere de cumpărături în valoare de 100, 200 sau 300 de lei, data extragerii urmând să fie anunțată pe blog-ul companiei, www.clb.ro.

„Târgul de carte pentru copii este un proiect relativ nou, însă este un proiect care s-a bucurat de succes anul trecut și are un potențial real de a deveni un eveniment de tradiție în rețeaua noastră. Am realizat că era o nevoie foarte mare de o astfel de acțiune în librăriile de cartier, de lângă casă, în care copii, părinții și bunicii să se bucure de o ofertă bogată și variată de carte. Ne dorim astfel să încurajam lectura și în afara școlii și speram să îi atragem pe micii cititori și să le insuflăm dragostea pentru citit.” (Marieta Seba – Director General CLB)

Editurile participante la târg sunt dintre cei mai cunoscuți și vechi parteneri ai Companiei de Librării București: Editura ALL, Editura Aquila, Editura Corint, Curtea Veche Publishing House, Didactica Publishing House, Editura Girasol, Editura Litera, Editura Nemira prin intermediul Nemi, Editura Niculescu, Editura RAO și Editura Rosetti. Cărțile lor se adresează tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani: de la preșcolari, cărora le citesc adulții, la primii cititori de cărți ilustrate și terminând cu pasionații de aventuri și romane Fantasy – toți vor găsi în oferta campaniei ceva numai bun de citit în această primăvară.

Producătorul de jocuri Noriel va atrage cu siguranță mulți cumpărători cu produse care se adresează copiilor cu vârstele între 6 – 12 luni, 1 – 2 ani și, firește celor mai mari. Pentru aceștia din urmă, oferta de jocuri este variată (reducerea la produsele Noriel se aplică în perioada doar 15 mai – 15 iunie).

Compania de Librării Bucureşti este cea mai importantă rețea de librării fondată înainte de 1989, care a supraviețuit cu succes după Revoluție: în prezent CLB numără 43 de librarii, răspândite unitar în toate cele 6 sectoare ale capitalei, cele mai multe dintre aceste filiale fiind renovate de-a lungul timpului. De la carte şi manuale şcolare, la produse de papetărie şi jucării, oferta este dintre cele mai bogate.

Beneficiind de un sistem informatizat de ultimă oră, reţeaua bucureşteană deţine cea mai mare ofertă de carte din ţară pe care, de aproximativ un an, o pune la vânzare şi online, pe site-ul www.clb.ro. Site-ul le propune cumpărătorilor și o nouă formulă de cumpărare online: este vorba despre „Rezervă şi ridică” – un sistem de cumpărare extrem de popular pe piaţa de carte germană, dar şi în alte ţări din Occident, dezvoltat din dorinţa de a menţine vie relaţia cititor-librar. Accesând site-ul www.clb.ro, cititorii pot alege orice titlu din stoc, pentru ca mai apoi, cu un simplu click, să îl trimită către oricare dintre filialele CLB din oraş, de unde îl pot ridica.  CLB nu îşi dezminte nici astăzi menirea de a fi librăria tuturor bucureştenilor.


Noutate editoriala: Simbolismul Francmasoneriei de Jirah Dewey Buck

„Masoneria nu predica o noua religie, ci doar reitereaza noua porunca vestita de Iisus, care a fost vestita si de toti marii reformatori religiosi, inca de la inceputurile istoriei. […] Masoneria in toata puritatea ei, derivata din vechea cabala iudaica, ca parte a marii religii universale a intelepciunii din Antichitatea cea mai indepartata, simbolizeaza perfect Fraternitatea absoluta si universala a omului, in toate timpurile si epocile. A crestina masoneria sau a o reduce la limitele sectare ale unui crez inseamna nu doar a o minimalize si deprecia, ci ar avea drept rezultat inevitabil, cum s-a intamplat intotdeauna intre sectele beligerante ale religiilor, si instigarea unui frate impotriva altuia si a unei Loji impotriva alteia si ar duce, in final, la disolutie.” 

„Altarele masoneriei au fost intotdeauna farurile libertatii, iar loja, o cetate a refugiului, un sanctuar al cunoasterii si protectiei fratilor […] Avand ca model sanctuarele misteriilor antice, intemeiate pe principiul fraternitatii universale si absolute intre oameni, acestea au tinut aprinsa torta libertatii.” J.D. Buck

Cunoscut medic si profesor si respectat erudit cu preocupari variate, Jirah Dewey Buck (1838-1916) a fost membru al Ritului Scotian Antic si Acceptat al francmasoneriei, contemporan cu Albert Pike (1809-1891) si Albert G. Mackey (1807-1881), care i-au influentat profund gandirea si scrierile. In acelasi timp a devenit membru al controversatei Societati Teosofice, ajutand la promovarea ei pe teritoriul Statelor Unite. Adeptul unei gandiri liberale, Buck a propovaduit din plin libertatea cugetului, libertatea religioasa si de expresie si a sustinut fraternitatea si egalitatea intre oameni.


Rezidențele FILIT 2019 pentru autori români. Încep înscrierile

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) anunță startul înscrierilor în cadrul rezidențelor FILIT pentru autori români (prozatori/dramaturgi). Inițiativa aparține Muzeului Național al Literaturii Române Iași și sprijină șase autori, care vor beneficia de transport, cazare timp de o lună, precum și de o sumă forfetară de 2.000 lei.

Anul acesta continuă colaborarea cu Teatrul „Luceafărul” din Iași, o parte dintre locuri fiind destinată dramaturgilor români. Textele scrise de aceștia în rezidență vor fi prezentate ca spectacole-lectură în cadrul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI) din toamna acestui an (3-10 octombrie)  și vor fi publicate într-un volum colectiv.

Programul cuprinde 6 rezidenţe FILIT la Iaşi (Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi). Fiecare rezidenţă se derulează pe o perioadă de 30 de zile, între 1 iulie – 31 octombrie 2019, respectiv 1 iulie-8 septembrie pentru autorii de texte pentru teatru, într-un interval ales de către beneficiar.

Pentru înscriere, autorul/autoarea trebuie să pregătească următoarele:

  1. formular de înscriere, disponibil pe site-ul muzeulliteraturiiiasi.ro;
  2. copie după cartea de identitate;
  3. numele proiectului de rezidență și o scurtă descriere (max. 2000 de semne);
  4. curriculum vitae.

Beneficiarii rezidențelor vor avea obligația de a preda un text despre Iași sau o piesă de teatru (texte de min. 10.000 semne), precum și de a participa activ la unul dintre evenimentele culturale ale MNLR Iași pe perioada rezidenței. De asemenea, în momentul publicării, autorul trebuie să menționeze faptul că textul a fost scris cu sprijinul Rezidenței FILIT pentru autori români.

Perioada de înscriere este 6 mai – 5 iunie 2019, iar dosarele se vor transmite în format electronic la adresa muzeul.literaturii@gmail.com. După evaluarea dosarelor, rezultatele vor fi anunţate la data de 6 iunie 2019, pe site-urile www.muzeulliteraturiiiasi.ro și www.filit-iasi.ro.

Persoană de contact: Daniela Ștefan (Iași, str. V. Pogor, nr. 4, 700110, tel.: +40  0232.410.340, +40 747.499.400).

Lansate în anul 2016, rezidențele FILIT pentru autori români au drept scop încurajarea creației contemporane și promovarea unor locuri simbolice pentru literatura română din Iași.

Ediția a VII-a a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași va avea loc în perioada 2-6 octombrie 2019, reunind mari nume ale literaturii și lumii culturale.


Cu o primă ediție vândută în peste 10.000 de exemplare, cartea scrisă de Cristian Onețiu, Start în antreprenoriat, s-a reeditat

„Start în antreprenoriat”, cartea scrisă de Cristian Onețiu, a fost reeditată. După ce prima ediție s-a vândut în peste 10.000 de exemplare, volumul publicat la Editura Act și Politon apare într-o nouă ediție, îmbunătățită și completată cu informații care vin în sprijinul celor care își doresc să reușească în mediul de business. „Start în antreprenoriat este o carte scrisă din încercările antreprenoriale. După patru eșecuri și două reușite mai serioase, care au depășit 100 de milioane de euro cumulat, am pus la un loc tot ce am învățat practic în antreprenoriat”, declară Cristian Onețiu. „Din contactul masiv pe care l-am avut în ultimii trei ani cu antreprenorii, am înțeles că România are încă nevoie de multă educație antreprenorială de bază. Mânați de această conștientizare și la cererea tot mai mare a celor care nu mai găseau cartea în nicio librărie, am editat și îmbunătățit prima ediție, pentru a umple acest gol de informație antreprenorială practică”, mai spune el.  

Onețiu crede că drumul spre succes este facilitat de informațiile care pot fi învățate de la antreprenori și el însuși se consideră „un produs al intuiției, al experienței personale și al cărților citite”. „Când eram tânăr nu-mi plăcea să citesc, preferam experimentarea directă. Aveam timp și nu aveam prea multe de pierdut, iar dinamica economică era redusă. Astăzi însă totul se întâmplă rapid. Trebuie să înveți rapid, ca să ratezi cât mai puțin și să vizezi cât mai mult. Nu cred că mai poți tine pasul astăzi dacă nu citești mult și concentrat. Trebuie, de asemenea, ca imediat după ce citești să îți extragi esențele și să le pui în practică. Cititul fără acțiune este doar lectură, iar acțiunea fără citit este coșmar”, consideră Cristian Onețiu. Autorul cărții „Start în antreprenoriat” citește în prezent o carte pe săptămână și încurajează fiecare antreprenor să își aloce cel puțin 10% din timpul de muncă educației.

Organizată în cinci mari capitole, „Deșteptarea”, „Succesul”, „Răspunsuri esențiale”, „Fericirea” și „Dicționar de afacereză”, cartea surprinde realitatea profundă, uneori dură, din spatele oricărui antreprenor de succes. „Antreprenorul are nevoie de multe informații, studii de caz, exemple locale de acțiune și reușită și conștientizări care să îi provoace status quo-ul mental, pentru a se putea adapta la realitățile economice concrete. Și asta am încercat să pun în această carte. Antreprenoriatul asumat înseamnă perseverență, iar asta nu se poate lua dintr-o carte. Sper însă ca cititorul să găsească măcar trei lucruri care să îl modeleze pozitiv și să îl ajute să acționeze mai clar, mai sigur pe el și mai profesionist”, completează Onețiu.

Cristian Onețiu este:

  • Co-fondator al celei mai mari companii româneşti din industria de vânzări directe, peste 40.000 de distribuitori și peste 50 de milioane de euro cifra de afaceri din 2005 până în prezent: Life Care
  • Co-fondator al celei mai mari companii de distribuţie alimente BIO în lanțurile internaționale de retail: BioLogistic
  • Partener în prima rețea națională de centre integrative de “Educational Well-Being”: Centrul Fericirii
  • Co-fondator al primei companii de celebrity branding din România: Icelebrity
  • Iniţiatorul echipei de coach, traineri formaţi şi certificaţi John Maxwell Team din România
  • Prezent în TOP 500 Forbes
  • Speaker la evenimente de business și la evenimentele speciale corporate
  • Prezent în enciclopedia personalităţilor din România “Who is Who”
  • Antreprenor cu o experienţă cumulată în peste 15 ani

Tudor Ganea si Bogdan-Alexandru Stanescu, nominalizati la Premiul Uniunii Europene pentru Literatura, editia 2019

Joi, 2 mai, organizatorii EUPL au anunţat pe site-ul oficial al competiției lista nominalizaţilor la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) pentru anul 2019. Printre nominalizații de pe lista scurtă din acest an se numără scriitorii Tudor Ganea și Bogdan-Alexandru Stănescu, autorii romanelor: Porci (Polirom, 2018), respectiv Copilăria lui Kaspar Hauser (Polirom, 2017).

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând din anul 2009, tinerilor scriitori contemporani din literaturile emergente (ţările sînt selectate prin rotație pentru participarea în competiția EUPL). Premiul este coordonat de un consorțiu format din: European and International Booksellers Federation (EIBF), European Writers’ Council (EWC) și Federation of European Publishers (FEP). Consorțiul înființează jurii naționale care au rolul de a nominaliza autorii propuși pentru premiere. Membrii juriilor sunt nominalizați de organizațiile naționale membre ale consorțiului EUPL din fiecare dintre țările participante.

Trei scriitori români au fost recompensați pînă în prezent cu acest premiu: Claudiu Mihail Florian (2016) pentru Vîrstele jocului. Strada Cetăţii (Polirom), Ioana Pârvulescu (2013) pentru Viaţa începe vineri (Humanitas) și Răzvan Rădulescu (2010) pentru Teodosie cel Mic (Polirom).

În 2019, din partea României s-au mai calificat în concurs următorii scriitori: Augustin Cupșa, Așa să crească iarba pe noi, Bucureşti (Humanitas), Alina Pavelescu, Sindromul Stavroghin, Bucureşti (Humanitas), Tatiana Țibuleac, Grădina de sticlă, Chișinău (Cartier).

Din partea României juriul care a selectat lista scurtă a candidaţilor este format din: Liviu Papadima, Răzvan Voncu, Oana Doboşi-Potcoavă, Angelo Mitchievici şi Daniel Cristea-Enache, iar juriul care a selectat cîştigătorul este format din scriitorii: Ioana Pârvulescu, Răzvan Rădulescu şi Claudiu M. Florian. Cîștigătorul va fi anunțat în perioada următoare.

Anul acesta, țările participante pentru premiu sînt: Austria, Finlanda, Franţa, Georgia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Marea Britanie. Mai multe detalii privind Premiul Uniunii Europene pentru Literatură sunt disponibile pe pagina de internet a EUPL.


Lansarea romanului Până ce pietrele vor deveni mai ușoare ca apa de António Lobo Antunes

Editura Humanitas Fiction vă invită la Librăria Humanitas de la Cișmigiu marți, 14 mai, ora 19, la lansarea romanului Până ce pietrele vor deveni mai ușoare ca apa de António Lobo Antunes, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, traducerea din portugheză fiind semnată de Dinu Flămând și Anca Milu Vaidesegan, iar prefața de Dinu Flămând.

„Cred că e cel mai bun lucru pe care l-am scris până acum“, declara António Lobo Antunes despre noul său roman, Până ce pietrele vor deveni mai ușoare ca apa, al 22-lea din cariera marelui autor portughez, poate cea mai complexă dintre operele sale. Cartea, o aventură intelectuală și senzorială în 23 de capitole cu un minimum de punctuație – de fapt, 23 de fraze ample, numite de critică „versete poetice“ –, oferă o experiență de lectură inedită și o poveste cutremurătoare: un tânăr sublocotenent aduce din Angola un băiat de culoare, un orfan, pe care îl adoptă împreună cu soția lui. Peste 40 de ani, ca într-un ecou al faptelor tatălui, fiul va comite o crimă. Războiul, imposibilitatea iertării, rasismul, moartea, iubirea sunt tot atâtea teme ale unei proze căreia emoția îi conferă ritmul unei adevărate cantate.

Vor vorbi despre carte traducătorii romanului – scriitorul Dinu Flămând și lect. univ. dr. Anca Milu Vaidesegan – și Adina Dinițoiu, critic literar. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

„Captivant, romanul lui Lobo Antunes adună tot: trecutul colonial al Portugaliei și dictatura salazaristă, catolicismul, familia, patria și armata. Rezultatul este o scriitură în care vocile se întrepătrund, una ce încalcă regulile de punctuație, precum și frontiera între trecut și prezent.“ – Lire

„Munca mea constă în a scrie până ce pietrele vor deveni mai ușoare ca apa. Eu nu fac romane, nu spun povești, nu pretind să distrez pe cineva, nici să fiu amuzant, nici să fiu interesant; vreau numai ca pietrele să devină mai ușoare ca apa. […] M-am simțit fericit în Transilvania, în munți. Pe înălțimile de acolo pietrele își mai pierduseră din greutate, dar mai aveam încă nevoie de mult timp, deoarece cuvintele sunt foarte lente și durează până reușesc să impregneze lucrurile, intră greu în ele; ideea despre moartea mea începe să semene cu moartea mea. Uneori corpul meu îngheață, alteori câte o piatră se ridică. Însă multe dintre ele încă lipsesc. Când toate vor deveni mai ușoare ca apa, atunci da, pot să fiu citit, fiindcă am scris ceea ce era necesar să scriu.“ – António Lobo Antunes

ANTÓNIO LOBO ANTUNES s-a născut în 1942 la Benfica, acum un cartier al Lisabonei. Este de formație medic psihiatru, urmând tradiția familiei, dar din 1985 s-a dedicat exclusiv scrisului. În timpul războiului colonial a fost înrolat între 1971 și 1973 în Angola ca medic militar, experiență traumatizantă, care a devenit o temă predilectă a prozei sale. Debutează în 1979 cu romanul Memória de Elefante. Urmează o serie de romane care îl consacră drept cel mai important autor contemporan portughez, printre care: Os Cus de Judas (1979), Conhecimento do Inferno (1980), Fado Alexandrino (1983), Întoarcerea caravelelor (As Naus, 1988; Humanitas, 2003), Ordinea naturală a lucrurilor (A Ordem Natural das Coisas, 1992; Humanitas Fiction, 2008), A Morte de Carlos Gardel (1994), Manualul inchizitorilor (O Manual dos Inquisidores, 1996; Humanitas, 2005), O Esplendor de Portugal (1997), Cuvânt către crocodili (Exortaçăo aos Crocodilos, 1999; Humanitas, 2004), Năo Entres Tăo Depressa Nessa Noite Escura (2000), Que Farei Quando Tudo Arde? (2001), Bună seara lucrurilor de pe aici(Boa Tarde às Coisas Aqui em Baixo, 2003; Humanitas, 2006), O Meu Nome é Legiăo (2007), Arhipelagul insomniei (O Arquipélago da Insónia, 2008; Humanitas Fiction, 2011), Pe râurile ce duc… (Sôbolos Rios Que Văo, 2010; Humanitas Fiction, 2018), Năo É Meia Noite Quem Quer(2012), Caminho Como Uma Casa Em Chamas (2014), Para Aquela que Está Sentada no Escuro à Minha Espera (2016), Până ce pietrele vor deveni mai ușoare ca apa (Até Que as Pedras Se Tornem Mais Leves Que a Água, 2017; Humanitas Fiction, 2019). În 2014 Humanitas Fiction a publicat Inima inimii, o selecție din cronicile antuniene. Opera lui António Lobo Antunes a fost recompensată cu prestigioase premii și distincții literare internaționale, printre care Premiul France Culture (1996 și 1997), Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură (2000), Premiul Uniunii Latine și Premiul Ovidius (2003), Premiul Ierusalim (2005), Premiul Camões (2007), Premiul Juan Ruflo, Premiul José Donoso și Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice (2008), Premiul Internațional Nonino (2014), Premiul Bottari Lattes Grinzane – secțiunea La Quercia (2018). Cărțile sale sunt traduse în peste 30 de limbi.

Romanul Până ce pietrele vor deveni mai ușoare ca apa de António Lobo Antunes este recomandat de Literomania și de Radio România Cultural.


Tabelul periodic al elementelor povestit mai fascinant ca niciodată

Când ne gândim la tabelul periodic, cei mai mulți dintre noi ne amintim de diagrama cu rânduri și coloane colorate, atârnată deasupra tablei din laboratorul de chimie, ca o uriașă fițuică aprobată oficial, dar care nu ne ajuta prea mult la extemporale.

Tabelul periodic este o realizare științifică măreață, însă are propria gramatică. Sam Kean ne ajută să citim poveștile fascinante dintre rândurile lui, precum și rolurile elementelor în istoria omenirii, în finanțe, în mitologie, în conflicte, în arte, în medicină și în viețile savanților (adesea) nebuni care le-au descoperit. Lingura care dispare contopește cu măiestrie știința cu storytellingul despre invenții, investigații, descoperiri și alchimie, de la Big Bang și până la sfârșitul timpului.

Sam Kean este unul dintre cei mai talentați scriitori de știință. Cele două bestselleruri semnate de el și publicate în Co-lecția de Știință se regăsesc în topurile celor mai bune cărți de știință.

„Kean desface sacul cu trucuri al tabelului periodic cu un aplomb și o fascinație așa de puternice, încât materialele care, în mod normal, sunt grele ca plumbul se transformă în aur.”—Entertainment Weekly


Editura ALL lansează campania de precomenzi pentru volumul ROAR, de Cecelia Ahern

ROAR. 30 de femei. 30 de povești, primul volum de proză scurtă semnat de autoarea irlandeză Cecelia Ahern, poate fi comandat în avans pe site-ul www.all.ro cu o reducere de 15%. Oferta este valabilă exclusiv pe site-ul Editurii ALL, iar livrarea se va face începând cu data de 27 mai 2019.

ROAR. 30 de femei. 30 de povești este strigătul femeilor: al femeilor care ne sunt prietene, al femeilor care ne sprijină și ne încurajează, al femeilor care ne inspiră și ne insuflă curaj. Cecelia Ahern surprinde acel moment din viața tuturor femeilor în care acestea simt nevoia să strige. Femeile oftează. Își aud tremurul din voce și simt cum o gheară le strânge inima în piept. Șoptesc. Mormăie. Nu-și mai găsesc cuvintele. Sunt cât se poate de diferite, dar au un lucru esențial în comun. În cele din urmă, toate își regăsesc echilibrul, puterea, hotărârea de care au nevoie pentru a-și schimba viața. Mai întâi, reușesc să surâdă, chiar în timp ce vocea din mintea lor țipă panicată. Apoi izbucnesc în râs. Pe măsură ce în zâmbetul lor se oglindește fericirea, apar și sclipirile din privire.

Păstrându-și remarcabila forță narativă pe tot parcursul acestor povești, Ahern reușește să își construiască un stil nou, fresh, cu accente suprarealiste și subtilități care o apropie de alte scriitoare celebre cantonate în marea literatură. Textele ei sunt deopotrivă tulburătoare și amuzante, duioase și crude. 

„Un volum inteligent, jucăuș, amuzant și, în același timp, provocator și plin de inspirație.” – Daily Mail

„Simpatică, magică, scriitura ei cea mai puternică și mai feministă de până acum.” – Irish Sunday Independent

„Inventivă și ingenioasă – ca un salut complice către Angela Carter și Margaret Atwood.” – Stylist

Cecelia Ahern s-a născut în 1981 la Dublin și este fiica lui Bertie Ahern, fost prim-ministru al Irlandei. Cecelia consideră că de la tatăl său a moștenit puterea de muncă. A studiat jurnalism și comunicare la Colegiul Griffith din Dublin, dar după absolvire, în loc să pornească în căutarea primului ei job în domeniu, scria deja primele capitole din ceea ce avea să devină fenomenul P.S. Te iubesc. În scurt timp de la lansare, romanul a devenit bestseller international, iar în 2007 a fost ecranizat cu Hilary Swank și Gerard Butler în rolurile principale.

Toate cărțile Ceceliei Ahern au fost la fel de bine primite și s-au vândut în peste 50 de țări în mai mult de 25 de milioane de exemplare.


În perioada 15 – 19 mai 2019, la Iași, se va desfășura cea de a 27-a ediție a Târgului de Carte LIBREX

În perioada 15 – 19 mai 2019, zilnic de la 10.00 la 22.00, în Atrium-ul de la Palas Mall Iași, se va desfășura cea de a 27-a ediție a Târgului de Carte LIBREX. Agenda LIBREX oferă anul acesta trei Conferințe LIBREX și zeci de evenimente culturale la care participă scriitorii Daniela Zeca-Buzura, Ioana Pârvulescu, Cristian Tudor Popescu, Radu Paraschivescu, Teodor Baconschi, Alexander Hausvater, Bogdan Suceavă, 70 de poeți din 22 de țări și mulți alții. Librex aduce și multe expoziții de artă, spectacole de teatru, filme, recitaluri de muzică și poezie, Premiile LIBREX 2019, Tombola „CITEŞTI ŞI CÂŞTIGI” cu sute de premii în cărți și multe alte surprize etc. Motto-ul acestei ediții este: „Semnăm original prin oameni și cărți: visul stă în mâinile noastre, oxigenul vine din cărțile pe care le citim, noi suntem pădurea care crește”.

La LIBREX 2019, participă peste 120 de expozanți cu un profil axat pe tematica complexă a Târgului (carte, arte vizuale, muzică, papetărie, birotică, jocuri, jucării), precum și pe zone care derivă din aceasta (instituții de învățământ, centre culturale, promotori culturali, biblioteci etc.). Edituri din întreaga țară și Republica Moldova (Chișinău), companii distribuitoare de carte românească şi străină, papetărie şi muzică, instituţii şi asociaţii de cultură, autori individuali etc. își prezintă oferta, publicul având, astfel, oportunitatea de a alege cărţi din diverse domenii de specialitate: artă, beletristică, ştiinţă şi tehnică, calculatoare, mass-media şi comunicare, medicină, psihologie, dezvoltare personală, religie, istorie, drept, economie, resurse umane, management, marketing, limbi străine, cărţi pentru copii, enciclopedii, dicţionare şi ghiduri, manuale şi auxiliare didactice, cărţi pentru timpul liber, meditaţie şi recreere etc.

Dintre evenimentele LIBREX 2019, enumerăm doar câteva care sperăm să vă suscite interesul:

17.05.2019, ora 18.00 – 18.50, Agora EX LIBRIS I – La Fântână, zona I de evenimente, Palas Mall, Atrium, nivel 0

CONFERINȚA LIBREX „INTELECTUALII ȘI SURPRIZELE LOR” susținută de Ioana PÂRVULESCU,
scriitoare și profesor la Universitatea din București

18.05.2019, ora 15.00 – 15.50, Agora EX LIBRIS I – La Fântână, zona I de evenimente, Palas Mall, Atrium, nivel 0

Conferința LIBREX „DESPRE PONOASELE IMPOSTURII” susținută de Radu PARASCHIVESCU,
scriitor și traducător și Lansare de carte „ÎN LUME NU-S MAI MULTE ROMÂNII

(planetei noastre asta i-ar lipsi)”

18.05.2019, ora 18.00 – 18.50, Agora EX LIBRIS I – La Fântână, zona I de evenimente, Palas Mall, Atrium, nivel 0

Conferința LIBREX „LITERATURA VA SCHIMBA SAU NU LUMEA?”

susținută de Daniela ZECA-BUZURA,  scriitoare, producător și moderator de televiziune,
doctor al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București

Câteva observații privind rolul culturii scrise la definirea și păstrarea identității naționale românești

18.05.2019, ora 13.00 – 13.50, Agora EX LIBRIS I – La Fântână, zona I de evenimente, Palas Mall, Atrium, nivel 0

Editura POLIROM Iași

Lansare de carte: romanul „VREMEA MÎNZULUI SEC” de Cristian Tudor Popescu

Participă autorul Cristian Tudor Popescu, Alexandru Călinescu și criticul literar Bogdan Crețu

16.05.2019, ora 13.00 – 13.50, Agora EX LIBRIS I – La Fântână, zona I de evenimente, Palas Mall, Atrium, nivel 0

Editura POLIROM Iași

TEODOR BACONSCHI

Lansare de carte „365 DE LĂMURIRI în compania lui Laurențiu-Ciprian Tudor”

Participă autorul Teodor Baconschi, doctor al Universității Paris IV Sorbonne, fost Ministru de Externe al României. Moderator: Irina Stratulat

16.05.2019, ora 14.00 – 20.00, Agora EX LIBRIS I – La Fântână, zona I de evenimente, Palas Mall, Atrium, nivel 0

Spectacol poetic LIBREX 2019 „FREE POETS SOCIETY”. „Pretend you are alive, read poetry, and just keep walking…” cu participarea extraordinară a 70 de poeți din 22 de țări

eveniment posibil datorită parteneriatului cultural cu Festivalul Internațional „Poezia la Iași”,
co-organizator al Spectacolului poetic LIBREX 2019

Albania: Arian Leka; Azerbaidjan: Salim Babullaolu; Belgia: Pierre-Yves Soucy; Canada: Gaston Bellemare; China: Ding Shiling Heifeng; Wang Jiaxin; Ling Yaofang; Cuba: Maria Elena Blanco; Danemarca: Niels Hav; Federația Rusă: Evgheni Stepanov; Franța: Pilippe Delaveau; Florentin Palaghia; Germania: Christian Schenk; Grecia: Iosif Ventura; Italia: Andreea Tavernati; Claudio Pozzani; Laura Garavaglia; Marco Onofrio; Dante Maffia; Mexic: Marco Antonio Campos; Polonia: Juliusz Bolek; Republica Moldova: Zina Bivol; Dumitru Crudu; Silvia Goteanschii; Nicolae Spătaru; România: Radu Andriescu; Angela Baciu; Bogdan Balan; Hanna Bota; Stere Bucovală; Gabriel Chifu; Gabriela Chiran; Ion Cristofor; Adi Cristi; Nichita Danilov; Ioana Diaconescu; Gellu Dorian; Angela Furtuna; Horia Gârbea 12-15; Gheorghe Grigurcu; Emilia Nedelcoff; Marcel Miron; Ion Mureșan; Vasile Muste; Emil Nicolae; Andrei Novac; Nicolae Panaite; Adrian Popescu; Liliana Popescu; Nicolae Prelipceanu; Nicolae Sava; Vlad Scutelnicu; Cassian Maria Spiridon; Valeriu Stancu; Lucian Vasiliu; Nina Viciriuc; Varujan Vosganian; George Vulturescu; Valentin Talpalaru; Horia Zilieru; Spania: Juan Carlos Abril; Jordi Virallonga Eguren; Taiwan: Chen Hsiu Chen; Lin Suen Mei; Lee Kuei Shien; Tunisia: Hacen Aymen; Turcia: Metin Cengiz; Ucraina: Vasile Bâcu; Ungaria: Andras Petöcz

19.05.2019, ora 15.00 – 15.50, Agora EX LIBRIS I – La Fântână, zona I de evenimente, Palas Mall, Atrium, nivel 0

Editura INTEGRAL București

ALEXANDER HAUSVATER

Lansare de carte și Vernisaj ilustrații de Dan Lăcătuș

Ce dacă. What if. Was wär wenn și CAPTIV ÎN MINE de Alexander Hausvater

Ca organizatori, avem convingerea că atât structura, cât și nivelul valoric al programului acestui eveniment depășește edițiile anterioare și sperăm să fie apreciat în aceeași măsură de către toți cei care vor vizita Târgul de Carte LIBREX.

Mai multe vă rugăm să aflați accesând blogul evenimentului https://targuldecartelibrex.wordpress.com/ sau
pagina de Facebook: https://www.facebook.com/Librex-Iasi


Prietenia, remediu împotriva însingurării – ”Apropierea” se joacă la Teatrul de Artă din 13 mai

Spectacolul ”Apropierea” (regia: Peter Kerek, scenografia: Sofia Ovejan, cu: Ana Pasti, Dorotheea Petre și Adriana Titieni) vorbește despre echilibrul fragil al relațiilor de prietenie și efectul alienant al trădării, într-un limbaj actual. Începând cu data de 13 mai, ”Apropierea” se joacă la Teatrul de Artă din București.

În trecut, Anna, Cora și Denise erau de nedespărțit. Nopți și discuții fără sfârșit dar cu mult sens, o prietenie ce părea că nu se va sfârși niciodată. Prezentul le regăsește însingurate și departe de ce au visat să fie. Este prietenia soluția pentru alienare?

Apropierea este un text cifrat, labirintic, compus mai mult din indicii decât din certitudini. Te pune în situația să ghicești tu lucrurile, să le gândești cu atenție și să te orientezi în ce direcție alegi să mergi mai departe. Pe oriunde ai lua-o nu poți fi niciodată sigur că vei ajunge până la ieșirea din labirint.”, spune regizorul Peter Kerek.

Personajele Anna, Cora și Dennise vor fi interpretate de actrițele Ana Paști, Dorotheea Petre și Adriana Titieni.

Ana Pasti: ”Anna e despre nevoia noastră de celălalt, despre prea mult, prea puțin, prea devreme sau prea târziu.”

Dorotheea Petre: „Cora este aceea parte a noastră care rămâne permanent prinsă într-un purgatoriu, așteptând iertarea sau condamnarea celorlalți„.

Adriana Titieni: ”Dennise este un personaj cu multe fațete negative, iar ceea ce mă interesează cu adevărat e să găsesc motivația interioară pentru asemenea fapte și comportamente dezavuate.”

”The Approach” a fost publicat în 2018 de către unul dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani irlandezi, Mark O’Rowe. Spectacolul, regizat de autorul piesei, s-a jucat cu succes în rândul publicului și al criticii iar acum vine pe scena Teatrului de Artă din București pe 13, 14, 15, 21, 22  și 28 mai 2019, de la ora 20:00.

Intrarea este liberă și se face pe bază de rezervare:

https://www.myticket.ro/evenimente?s=apropierea

https://www.entertix.ro/evenimente?s=apropierea

Spectacolele vor fi urmate de sesiuni de discuții cu publicul pe teme legate de feminitate, relații de prietenii, solidaritate, alienare și însingurare. Discuțiile cu publicul vor fi moderate de reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor partenere: Centrul Filia, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociația Frends pentru Dezvoltare.

”Apropierea” este un proiect al Asociației Montage, Co-finanțat de AFCN.

Viziunea Asociaţiei Montage este să aducă un aport cultural societăţii, să ajute la educarea ei, la dezvoltarea gustului artistic şi a nevoii de frumos. O atenţie sporită este acordată organizării de evenimente culturale şi a susţinerii tinerilor artişti, dar si contributia la angajarea publicului in evenimente interactiv-creative. Principiile pe care se bazează Asociaţia Montage sunt transparenţa, participarea, profesionalismul, coerenţa, durabilitatea şi exprimarea creativă. Prin programele implementate, descoperim tineri artişti talentaţi din diverse domenii culturale, pe care încercăm să îi susţinem şi să îi implicăm în diverse activităţi. Totodată, ne dorim să acordăm artiştilor, dar şi celor atraşi de arte, de fiecare dată, şansa de a organiza activităţi de calitate, de a participa la evenimente culturale de exceptie, inspirationale, interactive sau participative. Este important ca artiştii contemporani să aibă posibilitatea unei promovări bune încă din tinereţe şi considerăm că este deasemenea necesar ca spaţiile culturale existente să găzduiască evenimente artistice cât mai diversificate.


Scriitoarea Sarah Perry vine în România – la Salonul Internațional de carte Bookfest 2019

Scriitoarea Sarah Perry vine în România ca invitat special în proiectul „Marea Britanie – țară invitată de onoare a Salonului Internațional de Carte Bookfest” (29 mai – 2 iunie 2019, la Romexpo).

 

Cunoscută cititorilor români cu îndrăgitul Șarpele din Essex, o bijuterie literară în stil neo-victorian, Sarah Perry va lansa cel mai recent roman, Melmoth, care apare în colecția Babel, vineri, 31 mai, de la 18.30, la standul țării invitate. Autoarea rămâne în registrul ineditului stilistic, de data aceasta propunând o poveste gotică postmodernă.

 

Sarah Perry s-a născut în Essex, în 1979. A crescut într-o familie cu puternice convingeri religioase, iar întâlnirea cu arta clasică și medievală i-a marcat definitiv stilul și temele. A susținut o teză de doctorat pe tema goticului în literatura lui Iris Murodch. A avut o bursă de scriere la Gladstone’s Library și la Praga. Primul ei roman, After Me Comes the Flood (Serpent’s Tail, 2014), s-a aflat pe lista lungă pentru Guardian First Book Award și Folio Prize, iar apoi a câștigat East Anglian Book of the Year Award. În 2016 a publicat romanul Șarpele din Essex, care a ajuns bestseller, iar în 2017 i s-a acordat prestigiosul British Book Awards Book of the Year. Melmoth se află pe lista lungă a Dylan Thomas Prize. Scrierile autoarei britance au fost traduse în 22 de limbi.

 

„Magistrală, înfricoșătoare și inteligent scrisă … Melmoth funcționează și ca o poveste de groază, dar și ca o meditație filosofică asupra voinței și iubirii. Perry a păstrat ștacheta din Șarpele din Essex, dar aici merge mai adânc, iar romanul este mai complex .” Washington Post

 

Străbătând apele întunecate ale istoriei, Melmoth bântuie lumea de secole. În biblioteca pragheză la care lucrează Helen Franklin, Karel, un prieten, găsește o scrisoare misterioasă. Confesiune și avertisment bizar, ea vorbește despre Melmoth, personaj din basmele de odinioară. Ea hoinărește prin istorie, spune legenda, condamnându-i la singurătate eternă pe cei care îi cad pradă. Pentru Helen, pare pură fantezie. Și totuși, iat-o urmărită de cineva pe străzile din Praga, iar Karel dispare.


Rezervă cele mai noi volume din colecția Poveștile Cristinei și poți să primești cărți pe viață

„Țup și Pădurea Încremenită” de Alex Donovici, cu ilustrații de Stela Damaschin-Popa și „Întâmplări vindecătoare”, de Cristina și Alex Donovici, ilustrată de Cristiana Radu, sunt cele mai noi cărți din colecția Poveștile Cristinei, disponibile pentru precomandă în perioada 10-24 mai, pe curteaveche.ro. De asemenea, faimosul personaj Țup a primit de azi alte „hainuțe” de la ilustratoarea Stela Damaschin-Popa, celelalte două cărți, „Țup, imposibil e doar un cuvânt” și „Țup, salvatoarea iernii” fiind de acum disponibile într-o variantă reeditată, mult mai atractivă pentru cei mici. Și de acum toate cele trei cărți cu minunatele aventuri ale lui Țup, cel mai îndrăgit personaj, pot fi achiziționate împreună într-o cutie cadou.

Curtea Veche Publishing, alături de Cristina și Alex Donovici au pregătit o surpriză pentru fanii Poveștilor Cristinei: cinci Bilete de Aur! Câștigătorul biletului va primi pe viață toate cărțile care au apărut sau urmează să apară în colecția „Poveștile Cristinei” și va fi invitat de onoare la toate evenimentele organizate de Poveștile Cristinei și Curtea Veche Publishing – lansari, concerte, spectacole și un tur privat al editurii. Așa că fie că ai comandat unul dintre cele trei volume Țup, setul special sau „Întâmplări vindecătoare” în perioada de precomandă, ai șansa să fii unul dintre marii noștrii câștigători.

„Țup și Pădurea Încremenită” de Alex Donovici, ilustrată de Stela Damaschin-Popa, deja cunoscută pentru seria Țup, e un bun prilej de a reîntâlni personajele dragi din cărțile anterioare. Însă cititorul va fi surprins să le revadă într-o ipostază mai puțin fericită, căzute sub vraja jocurile pe calculator și a „țipsurilor”, cu sănătatea șubrezită și cu voința anesteziată. Încercarea disperată a lui Țup de a le salva este o excelentă lecție despre ce înseamnă prietenia adevărată și o invitație de a crede până la capăt nu numai în tine, ci și în ceilalți. Iar victoria neașteptată în confruntarea cu Bosu’ Lăcustă este ilustrativă pentru faptul că iertarea, nu răzbunarea, este singura cale prin care binele poate învinge cu adevărat răul. 

Poveștile cuprinse în „Întâmplări vindecătoare” de Cristina și Alex Donovici sunt, înainte de toate, o invitație de a intra într-o lume miraculoasă, fermecător ilustrată de Cristiana Radu, o lume populată de șoricei năstrușnici, ciupercuțe poznașe, dovlecei vorbitori sau sirene jucăușe de la care copii au mereu o lecție de învățat. Deși destul de diferite între ele prin subiectele abordate și prin personajele cărora le dau viață, toate poveștile sunt, de fapt, fețe ale aceleiași monede; sau, pentru a folosi drept metaforă titlul uneia dintre ele, fațete ale aceluiași „cub al fericirii“. Pentru că toate cuprind lecții importante de viață, foarte folositoare celor mici, oferă răspunsuri la unele dintre cele mai dificile întrebări ale copilăriei și  sunt un îndemn de a privi mereu dincolo de aparențe și de a crede în tine până la capăt.

PoveștileCristinei.ro a pornit din dorința Cristinei și a lui Alex Donovici de a-i oferi fetiței lor povești gândite pentru vremurile noastre, adaptate atât pentru nevoile părinților cât și cele ale celor mici. Vrem, nu vrem, mentalitățile se schimbă și copiii reacționează diferit la povești. Iar acestea sunt cruciale în dezvoltarea intelectuală și emoțională a lor. Și acest lucru îl observăm abia mai târziu, când ajungem să citim alături de ei, ca mai apoi, de ce nu, să ne citească ei nouă.

„Țup, imposibil e doar un cuvânt” și „Țup, salvatoarea iernii”, în variante reeditate, alături de „Țup și Pădurea Încremenită” de Alex Donovici și „Întâmplări vindecătoare” de Cristina și Alex Donovici, dar și de setul cu cele trei cărți din seria Țup sunt disponibile pentru precomandă pe site-ul Curtea Veche Publishing.


Zilele Culturii Sefarde la București

În zilele de 14, 15 si 16 mai 2019, Centrul „Goldstein Goren” din cadrul Universitaţii din Bucureşti si Institutul Cervantes, în colaborare cu Ambasada Spaniei în România și Red de Juderías de España, în parteneriat cu  Ambasada Argentinei în România, organizează, la sediul Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, București) cea de-a șasea ediție a Zilelor Culturii Sefarde la București.

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile, rezervari la email cultbuc@cervantes.es

Evenimentul, deja tradițional în spațiul cultural românesc, va beneficia în acest an de prezența unor personalități de prestigiu în studiul culturii sefarde și se va desfășura după următorul program: 

Marți, 14 mai 2019, ora 18.00, Sala de Expoziții a Instituto Cervantes

Vernisajul expoziției Descoperă Sefarad, expoziție de fotografie care imagini din 18 orașe spaniole cu o bogată moștenire culturală sefardă. Expoziția este realizată în parteneriat cu Red de Juderías de España (Rețeaua orașelor cu patrimoniu sefard din Spania – Ruta Sefardă)

Prezintă:

E.S. Dl. Manuel Larrotcha – Ambasadorul Spaniei în România;

Rosa María Moro de Andrés – Directoarea Institutului Cervantes la București;

Conf. Univ. Dr. Felicia Waldman – Centrul „Goldstein Goren”, Universitatea București;

Marta Puig – Manager Red de Juderías  (Spania)

În continuarea vernisajului, în Sala Auditorium a Instituto Cervantes, va avea loc un Recital de Muzică Ladino susținut de Liat Farris-Twaina, acompaniată de pianista Ileana Avram, narator – Cornelia Ioana Clej.

Expoziția fotografică „Descubre Sefarad“ (14 mai – 30 iunie), realizată cu sprijinul Red de juderías de España,  prezintă imagini din 18 de orașe spaniole care dețin un bogat patrimoniu sefard. Expoziția, constând în 20 de fotografii din cartiere evreiești spaniole actuale, este însoțită de un mic catalog disponibil în limba română, precum și de un colț unde vizitatorii se pot bucura de câteva titluri în limba spaniolă și  ladino.

Red de juderías de España  Rețeaua de cartierele evreiești din Spania-Sefarad este o asociație publică non-profit, care are ca scop protejarea si conservarea patrimoniul urban, arhitectural, istoric, artistic și cultural sefard din Spania, dezvoltarea de proiecte culturale și turistice, precum și schimburi de experiențe naționale și internaționale. Fondată în 1995, reunește 18 orașe: Avila, Barcelona, ​​Caceres, Calahorra, Córdoba, Estella, Hervas, Jaén, Leon, Monforte de Lemos, Oviedo, Plasencia, Ribadavia, Segovia, Tarazona, Toledo și Tudela. La nivel european, Rețeaua este membru fondator al AEPJ (Asociația Europeană pentru Conservarea și Promovarea Patrimoniului Evreiesc) cu care lucrează la dezvoltarea Rutei Europene a Patrimoniului Evreiesc.

http://www.redjuderias.org

Miercuri, 15 mai, ora 18:00, Sala Auditorium

Masă rotundă: Moștenirea sefardă în Europa

Participă:

Paloma Díaz Mas –  Profesor de Cercetare la CSIC (Consiliul Superior pentru Cercetări Științifice din Spania);

Leah Davcheva / Director al centrului pentru Educație și Cercetare interculturală „Aha Moments”, Sofia (Bulgaria);

José Antonio Lisbona – istoric, politolog (Spania)

Moderator: Conf. Univ. Dr. Felicia Waldman – Centrul Goldstein Goren, Universitatea București

Evenimentul va avea traducere simultană.

Joi, 16 mai, ora 18:00, Sala Auditorium

Sefarzii și comunitatea evreaiască de dincolo de Atlantic, în teatru și film

Proiecții de film în parteneriat cu Ambasada Republicii Argentina în România

Se vor proiecta documentarele:

En busca de Sefarad (Pe urmele sefarzilor), regia Carina Gurovitz și Paula Castiglioni, Argentina, 2017, 44 minute, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză.

El teatro Idish en Argentina, regia uri Gordon, protagonist Moisțes Berko Jablkowski, Argentina, 1991, 27 minute, v.o. spaniolă și idish, subtitrare în limba română.

Participă:

Dl. Carlos María Vallarino – Consilier al Ambasadei Republicii Argentina în România

Dr. Renée Jablokowski – Consilier pentru Educație al CEP / Centrul de Educatie pentru Participare (Argentina)

Dr. Tomás Leivi – Coordonatorul Departamentului de Psihanaliză și Drepturile Omului, CEP, Argentina

Intrarea libera, numar limitat de locuri. Va rugam rezervati loc printr-un mesaj pe adresa cultbuc@cervantes.es

Marta Puig (absolventă a Facultății de Inginerie Industrială din cadrul Universității Pontificia de Comillas din Madrid) este specialist în management și administrarea afacerilor. A lucrat mare parte din cariera sa profesională în companii private, în sectorul telecomunicațiilor. În 2007, și-a schimbat cariera profesională, a participat la alegeri municipale și a făcut parte din echipa guvernamentală a unui oraș de 50.000 de locuitori.  Timp de 4 ani s-a ocupat domeniile transformării digitale, personale, finanțelor și patrimoniului. După această experiență, decide să-și formeze propria firmă de consultanță pentru a sprijini Gestionarea Politicii Publice și Transparența Municipală, până în 2015 cînd i se propune Managementul  Rede de Juderias de España / Rețeaua Cartierelor Evreiesti din Spania, post în care a reușit să implementeze experiențele profesionale anterioare.

Liat Farris-Twaina, a absolvit Universitatea Tel-Aviv, Facultatea de performing Arts, Facultatea de Teatru, Actorie și Regie. A continuat studiile muzicale la Școala de Interpretare vocală și corală Colegiul Levinsky din Israel. Din 2000, Liat Farris-Twaina a interpretat o varietate de compoziții muzicale, atât în ​​calitate de solist, cât și în ansambluri de cameră. Este colaboratoare și solista  la Teatrul Evreiesc de Stat din București. În ultimii ani, opera sa muzicală se axează pe folclorul evreiesc, prezentând un mozaic de muzică evreiască veche și modernă în limbile idiș, ladino și ebraică. Printre proiectele sale muzicale se numără: „Cântecul va continua” – Festivalul Internațional de Teatru și Muzică „Tes”, „Pasărea efemeră”, „Trandanfirul Sionului”.

Pianista Ileana Avram, a absolvit pedagogia muzicala la Bucuresti Universitatea Națională de Muzică București.  În peste 20 de ani de activitate ca pianist acompaniator și profesor, a participat cu studenții la numeroase concursuri naționale și internaționale, olimpiade de muzică și recitaluri și a avut, de asemenea, colaborări cu studenți de muzică în cadrul schimburilor internaționale. De asemenea, a fost membru al mai multor jurii la diferite concursuri muzicale.

Paloma Diaz-Mas (Madrid, 1954) este in prezent de Profesor de cercetare al Consiliului Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC) din Madrid și, timp de aproape 18 de ani, a fost profesor de literatură la Universitatea din Țara Bascilor. În CSIC conduce, din 2009,  programul de cercetare „”Los sefardíes ante sí mismos y sus relaciones con España”, iar unul dintre rezultatele acestui program de cercetare este site-ul Sefardiweb (http://sefardiweb.com/). Principalele sale interese de cercetare sunt cultura diasporei sefarde, precum și literatura hispanică de transmisie orală, cu o atenție specială dedicată genului romancero, subiecte pe care le-a tratat și publicat în mai multe cărți și în mai mult de o sută de articole. Este, de asemenea, autoare de romane și povestiri, cum ar fi El rapto del Santo Grial / Răpirea Sfântului Graal (1984),  El sueño de Venecia /Visul de la Veneția, 1992, (Premiul Herralde pentru roman), La tierra fértil / Pământ fertil (1999, Premiul Euskadi), Como un libro cerrado / Precum o carte închisă (2005) si Lo que aprendemos de los gatos / Ce invățăm de la pisici (2014). Cel mai recent roman al său se intitulează Lo que olvidamos / Ceea ce uităm (2017).

José Antonio Lisbona Martín (Barcelona, 1961) licențiat în Științe Politice al Universității Complutense din Madrid, Master în Relații Internaționale al Universității Sorbona din Paris. Jurnalist cu experiență de mai bine de 25 de ani, a colaborat cu numeroase publicații și mass media naționale și internaționale printre care menționămziarele La Vanguardia și El País, apoi agenția EFE, Televiziunea Spaniolă și Radio France Internationale.   Ca specialist și cercetător în domeniul evreilor în secolul XX în Spania, în relațiile dintre Spania și Israel și  lumea arabă, precum și în Politică Externă Spaniolă, este autor a trei volume de cercetare: “Retorno a Sefarad. La política de España hacia sus judíos en el siglo XX” (Întoarcerea la sefarad. Politica Spaniei față de evreii săi în Secolul XX, 1993), “Samuel Hadas. Embajador de Israel al Servicio de la Paz” (2011) / “Samuel Hadas. Ambasador al Israelului în slujba Păcii” și “España-Israel. Historia de unas Relaciones Secretas”(2002) / “Spania-Israel. Istoria unor relații secrete”, pentru acesta din urmă fiind laureat la Ierusalim cu Premiul Samuel Toledano în anul 2001.

În ianuarie 2012 i se acordă Premiul “Samuel Hadas, a la Amistad España-Israel” alături de Președinții Felipe González și José María Aznar, de Jordi Pujol,Esperanza Aguirre și de alți intelectuali și politicieni spanioli de seamă.

Este Membru al Consiliului Asesor al Centrului Sefarad-Israel, organism dependent de Ministerul pentru Afaceri Externe și Cooperare al Spaniei și, de asemenea, este membru fondator al Society for Sefardic Studies, parte a The Mandel Institute of Jewish Studies a Universității Ebraice din Ierusalim. Face parte din Catedra Spania-Israel a Universității Juan Carlos I din Madrid unde predă discipline precum Istoria Evreilor în Spania Contemporană și Politica Externă a Spaniei cu privire la Orientul Mijlociu. 

Leah Davcheva, Ph.D. lucrează în domeniul limbilor străine și al interculturalității de peste douăzeci de ani. Este consultant și mediator intercultural la AHA Moments, Centre for intercultural learning, education and research, cu sediul la Sofia, Bulgaria. Leah lucrează cu educatori, tineri și practicieni în afaceri pentru a îi ajuta în dezvoltarea personală și colectivă. Este interesată de cronologia interculturală a migrației (atât din punct de vedere istoric, cât și în prezent), diversitatea lingvistică și culturală în Balcani, reciprocitate și incluziune.

Leah Davcheva a condus, de asemenea, mai multe proiecte de cercetare bazate pe narațiune, inclusiv proiectul Tales of Ladino.


Da’DeCe – Care-i faza cu arta contemporană?

Ce este spațiul? Cum ocupă arta spațiul? La ce ajută o ramă ca să faci artă? Cât timp încape într-o lucrare de artă?  Câtă artă cuprinde același spațiu? Ce este spațiul imposibil? Acestea sunt unele dintre provocările pe care Asociația DaDeCe le lansează copiilor în două expoziții deschise în cadrul Sezonului România-Franța 2019, în perioada aprilie-iunie 2019. Prima la Muzeul Naţional de Artă al României, cu lucrări din colecţia de artă contemporană Société Générale, a doua la Rezidența BRD Scena 9, unde expun artiştii Iulia Nistor şi Achraf Touloub.

  1. Muzeul Național de Artă al României (Calea Victoriei, nr. 49-53) – în expoziția Specii de spații, programe pentru familii cu copii între 6 și 12 și pentru clasele 0-VI.

Copiii vor explora o parte din expoziție împreună cu un educator muzeal (Iulia Iordan sau Alexandra Cucu) și un fotograf (Monica Botez) și vor descoperi aspecte noi despre spații familiare sau despre unele imaginare, inutile sau imposibile, despre cum și cu ce se poate însufleți un spațiu și despre transformarea unui spațiu într-o specie de… animal fantastic. Demersul pornește de la ce cunosc copiii despre spațiu, se interoghează apoi ce propun despre același concept artiștii, prin lucrări, și curatorul, prin abordare, urmând să se facă de o manieră practică, drumul invers, spre răspunsul copiilor despre spațiu. 

  • Programele pentru familii cu copii de 6-12 ani se desfășoară în diminețile de sâmbătă și duminică, cu înscriere individuală la email familii@art.museum.ro și cu confirmare din partea organizatorilor:
  • Duminică, 12 mai – pentru familii cu copii de 6-8 ani, ora 11.00-12.30
  • Sâmbătă, 8 iunie – pentru familii cu copii de 8- 10 ani, ora 11.00-12.30
  • Duminică, 9 iunie – pentru familii cu copii de 10-12 ani, ora 11.00-12.30
  • Programele pentru clasele 0-VI, se derulează de marți până vineri, numai pe bază de programare la educatie@art.museum.ro (și confirmare din partea organizatorilor).
  • Programele educative constau într-o vizită activă și un atelier care durează împreună în jur de o oră și jumătate, în funcție de vârsta copiilor. Vizita constă în jocuri și problematizare despre temă și lucrările expuse, iar atelierul este derulat de către artista fotografă.
  • Programe familii: participarea la programe este gratuită pentru copii, iar pentru părinți, pe baza biletului de acces în expoziție (10 lei bilet)
  • Programe școli: participarea la programe pentru copii este gratuită, ca și pentru un însoțitor la 10 copii. Dacă grupul este însoțit de mai mulți adulți, accesul va fi pe baza biletului de acces în expoziție (10 lei bilet).
  • Vă rugăm să respectați categoria de vârstă la înscrieri
  • Vă rugăm să ajungeți cu 10 min înainte de începerea programului
  • Prezența părinților/ cadrului didactic e obligatorie pe parcursul programului.
  1. Rezidența BRD Scena 9 (str. Ion Luca Caragiale, nr. 32, București) – în expoziția Spațiu (Continuare și sfârșit), programe pentru familii cu copii între 6 și 12 ani.

Demersul creativ și ludic din expoziția aceasta constă în explorarea casei în interior și exterior, interogarea unora dintre lucrările expuse prin mișcarea care să urmeze spațiul, prin schimbarea de ritm a corpului în raport cu locurile. Se va lucra cu spațiul în fotografie și cum îl construiești și despre sensurile ascunse ale artei contemporane fie ea și abstractă. Vor fi găsite spații care sunt lucrări de artă și lucrări de artă care par doar spații și se dezvăluie doar mai târziu și cu multă atenție.  

Programele pentru familii cu copii de 6-12 ani se desfășoară în diminețile de sâmbătă și duminică. Participarea se face numai cu înscriere individuală și confirmare din partea organizatorilor, începând cu lunea din fiecare săptămână în care se desfășoară programul, la email programari@asociatiadadece.ro:

  • Sâmbătă, 11 mai – pentru familii cu copii de 8- 10 ani, ora 11.00-12.30
  • Sâmbătă, 18 mai (Noaptea Muzeelor)- pentru familii cu copii de 10-12 ani, ora 17.00-18.30
  • Sâmbătă, 1 iunie – pentru familii cu copii de 6-8 ani, ora 11.00-12.30
  • Programul educativ constă într-o vizită activă și un atelier care durează împreună în jur de o oră și jumătate. Vizita constă în jocuri și problematizare despre temă și lucrările expuse, iar atelierul este derulat de către artista fotografă
  • Accesul la programe este gratuit atât pentru copii cât și pentru adulți
  • Vă rugăm să respectați categoria de vârstă la înscrieri
  • Vă rugăm să ajungeți cu 10 min înainte de începerea programului
  • Prezența părinților e obligatorie pe parcursul programului.

Detalii despre ambele programe: https://www.asociatiadadece.ro/program/care-i-faza-cu-arta-contemporana/

Articole similare

Itinerarele Culturale ale Consiliului Europei

Jovi Ene

Ro Image 2000 vă prezintă filmul “Charlie St. Cloud”

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (6 – 12 aprilie 2015)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult