Știrile săptămânii: Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”, cartea care vorbește despre plâns pe înţelesul celor mici; Ziua Mondială a Teatrului: „Teatrul la persoana I”; Regizorul Cristi Puiu, trupa Byron și scriitorul Radu Cosașu, printre laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2017; Editura Corint lansează ”De la SSI la SIE. O istorie a spionajului românesc în timpul regimului comunist (1948–1989)” de Florian Banu; Odiseea căpitanului Cousteau, de Alexandru Marinescu, o călătorie pe urmele celebrului explorator, la Editura Polirom; Lansare de carte Seria Alina Marinescu, de Monica Ramirez; Vă invităm în lumea poveştilor Nemi de Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret; București capitala jazz-ului mondial – 22 de trupe din 20 de țări la EUROPAfest – Bucharest International Jazz Competition; Crux Publishing deschide oficial Târgul de Carte Final Frontier 2017; Invitatie eveniment Petru Vintila jr. – Editura Compania; Lansare de carte „Fata cu fragi” de Lisa Strømme, Editura Humanitas Fiction.
Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”, cartea care vorbește despre plâns pe înţelesul celor mici
Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori mesaje negative: Ce rușine să plângi așa!, Dar tu ești băiat mare!, Numai fetele plâng! Ce, tu ești fată?, O să râdă toți copiii de tine dacă plângi așa! și așa mai departe. Interiorizându-le, copiii ajung să disprețuiască stările emoționale mai puțin plăcute și să nu le mai poată gestiona într-un mod constructiv. De aceea am scris această carte — cu gândul în primul rând la copii”, mărturiseşte Andreea Constantin.
Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Cartea este o bijuterie pentru părinți și copii! Sunt tare entuziasmată că Andreea a reușit să aducă la lumină informații despre neuroștiința plânsului, despre componența chimică a lacrimilor și să răspundă la întrebări precum „De ce fac copiii trăsnăi?”, „De ce copilul meu e încăpățânat?” pe care mulți adulți și le pun. Am multă încredere că explicațiile autoarei și ilustrațiile Mariei Constantinescu vor convinge mulți părinți de puterea vindecătoare a lacrimilor și le vor da copiilor sentimentul că sunt buni și minunați”, subliniază Otilia Mantelers, expert în parenting.
„Emoțiile sunt darurile vieții, iar dezvoltarea inteligenței emoționale este o prioritate pentru noi toți. Cartea de față face însă mai mult decât atât: îi apropie pe părinți de copii și le oferă celor mici posibilitatea cultivării unei relații sănătoase cu ei înșiși”, completează Gáspár György, psihoterapeut relaţional.
Cartea „De ce plângem?” este recomandată copiilor între 3 şi 8 ani şi este disponibilă pe site-ul editurii (www.carteacopiilor.ro) la preţul de 33 lei. La toate comenzile online realizate pe site, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor oferă de fiecare dată o carte cadou. În această perioadă, cartea cadou este „Cum să ne învingem teama”, de Catherine Dolto.
Ziua Mondială a Teatrului: „Teatrul la persoana I”
Luni, 27 Martie, de Ziua Mondială a Teatrului, ora 19.00, la Teatr elli (Piața Lahovari, nr. 7) editura Nemira lansează volumul Teatrul la persoana I de Octavian Saiu.
Participă: Maia Morgenstern, Dorina Chiriac, Adrian Titieni, Radu Iacoban
Cartea propune un concept inedit, dedicat teatrului de autor trăit la persoana I:
„Trei întâlniri cu teatrul şi tehnologia lumii de azi, într-un amestec ce oglindeşte umanitatea unei noi epoci. Trei opere în care persoana I transformă gestul de a juca în aventura autodescoperirii, iar actul de a privi şi asculta într-o călătorie spre necunoscut. Trei creatori cu totul diferiţi. Fiecare dintre universurile lor avansează o aceeaşi definiţie a raportului cu spectatorul inclus în discursul asumat al artistului–personaj–autor c are îl priveşte în ochi. Sedus de vizualitate, fermecat de arta sunetului sau pedepsit prin blestemul privirii, spectatorul rămâne fiinţa cea mai importantă în creaţiile lui Robert Lepage, Simon McBurney şi Pippo Delbono. Teatrul lor e teatrul nostru. Teatrul fiecăruia dintre noi, conjugat mereu la persoana I.” (Octavian Saiu)
Vă așteptăm la o adevărată sărbătoare a teatrului și a cărții de teatru!
Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale, cu o teză despre metamorfozele spaţiului de joc, şi unul în literatură comparată, cu o teză despre Samuel Beckett şi Eugène Ionesco. Predă la UNATC „I.L. Caragiale” şi susţine cursuri, conferinţe şi master-class-uri la mai multe universităţi din Europa, Asia şi Noua Zeelandă, precum şi la Institutul Grotowski.
În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 a moderat şi susţinut conferinţe la Olmpiada Teatrelor de la Wrocław – Capitală Culturală Europeană. Din 2004, este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţie Române AICT – Teatrologie.
Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul volumelor: În căutarea spaţiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur şi simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012), Teatrul e vis (Paideia, 2013), Hamlet şi nebunia lumii (Paideia, 2014) / Hamlet and the Madness of the World (Editura ICR, 2016) şi Lecţia, o meditaţie cu şapte teme (Nemira, 2015).
A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013.
Regizorul Cristi Puiu, trupa Byron și scriitorul Radu Cosașu, printre laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2017
Luni, 20 martie, în eleganta sală a Teatrului Odeon, Radio România Cultural a premiat excelența în cultură, în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural.
Prezentat de Daniela Ivanov și Dragoș Muscalu, gazde ale emisiunilor matinale ale postului, show-ul a avut multe momente emoționante, dar și inedite, precum cel de laudatio al domnului Victor Rebengiuc pentru colegul și prietenul său, Ion Caramitru, laureat al Premiului de Excelență.
Spectacolul a fost urmărit de ascultătorii Radio România Cultural în direct onair, dar și online pe www.radioromaniacultural.ro, iar momentele artistice au fost asigurate de Adrian Nour Project.
Premiile pe secțiuni:
Premiul pentru POEZIE a ajuns la Svetlana Cârstean pentru volumul Trado, scris împreună cu poeta suedeză Athena Farrokhzad și apărut la editura Nemira.
Premiul pentru PROZĂ i-a fost înmânat lui Radu Cosașu, de ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, pentru volumul Viaţa ficţiunii după o revoluţie, apărut la Editura Polirom.
Premiul pentru TEATRU i-a revenit regizorului Bobi Pricop și echipei sale, pentru spectacolul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții după Mark Haddon, producție a Teatrului Național ,,I. L. Caragiale” din București.
Premiul pentru FILM i-a fost înmânat regizorului Cristi Puiu, pentru filmul Sieranevada.
Premiul pentru ARTE PLASTICE i-a fost decernat lui Alexandru Antik, pentru expoziția Viziuni în întuneric, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, alături de publicarea cărţii de artist Alexandru Antik, Inventar (Editura Vellant, Bucureşti).
Premiul pentru ȘTIINȚE a ajuns la Aurora Simionescu, doctor în astrofizică, profesor asociat la Agenția Spațială Japoneză, JAXA, pentru că este prima persoană non-japoneză numită într-o poziție în cadrul acestei instituții.
Premiul pentru MUZICĂ a fost revendicat de trupa Byron, care a împlinit 10 de ani de la fondare. Este trupa care, la capitolul muzică românească, susține cel mai bine capitalul de muzică difuzabil la Radio România Cultural. In anul 2016 a lansat albumul aniversar Eternal return.
Premiul pentru EDUCAȚIE a fot obținut de Bursa de Valori Bucureşti pentru lansarea online a unei platforme extinse de educaţie financiară: www.fluentinfinante.ro.
Premiul pentru PROIECTE CULTURALE ȘI FESTIVALURI a ajuns la organizatorii Gărâna Jazz Festival, probabil cel mai apreciat și așteptat eveniment cu muzică jazz din țară și unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est. În 2016 a sărbătorit 20 de ediții.
Au fost acordate și trei premii speciale:
Premiul de Excelenţă i-a fost decernat actorului Ion Caramitru.
Premiul Lux Mundi i-a revenit producătoarei Ada Solomon.
Premiul ”In memoriam Iosif Sava” i-a fost acordat acordat pianistei Alexandra Dariescu.
A XVII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon.
Înregistrarea evenimentului va fi difuzată de TVR 3, coproducătorul galei, DUMINICĂ, 26 martie, de la ora 17:00.
Editura Corint lansează un nou volum din colecția Corint Istorie: Autori Români – De la SSI la SIE. O istorie a spionajului românesc în timpul regimului comunist (1948–1989) de Florian Banu
Editura Corint lansează joi, 30 martie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta nr.38) volumul De la SSI la SIE. O istorie a spionajului românesc în timpul regimului comunist (1948–1989) de Florian Banu. La eveniment vor participa, alături de autor, Mihai-Răzvan Ungureanu, Dinu Zamfirescu, Doru Dumitrescu și Marian Voicu.
Volumul îşi propune o familiarizare a cititorului tocmai cu elementele esenţiale pentru înţelegerea universului spionajului românesc din perioada regimului comunist, începând cu structurile organizatorice şi cu oamenii care au condus aceste structuri, trecând prin modalităţile de selectare şi antrenare a personalului şi încheind cu prezentarea succintă a câtorva direcţii de acţiune şi cazuri cu valenţe exemplificatoare.
„După ani petrecuți în fruntea Serviciului de Informații Externe, pot spune că, în întâlnirile avute cu prieteni sau cunoștințe, cu jurnaliști sau cu reprezentanți ai administrației, rareori mi‑a fost dat să nu ghicesc, dincolo de subiectele benigne ale discuțiilor, o curiozitate abia disimulată la adresa ocupației mele și a activității instituției. Nu despre curiozitatea firească a cunoașterii este vorba, ci despre curiozitatea referitoare la discursul justificator sau explicativ așteptat din partea mea. Totul se desfășura într‑un decor de pantomimă. Priviri strecurate, sprâncene ridicate, grimase ironice, gesturi plictisite. Și, peste toate, un gen de dispreț politicos, un fel de distanță rece și calmă, în spatele căreia se putea lesne citi neîncrederea absolută. M‑a încercat deseori sentimentul că vorbele, oricât de argumentate faptic, legal sau etic, cad în gol. Efortul de clarificare sau de lămurire părea inutil, consumat fără rezultat într‑un simulacru de conversație desfășurată între un interlocutor care „știe” întreg adevărul și un naiv (eu!), care se străduiește zadarnic să susțină contrariul.” – Mihai-Răzvan Ungureanu
Florian Banu s-a născut în 1973, la Hunedoara. A studiat istoria la Universitatea „Dunărea de Jos”, din Galaţi, şi a obţinut titlul de doctor în istorie în cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, din Iaşi. Din august 2000 este consilier în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. A publicat mai multe volume de istorie, în calitate de autor (Asalt asupra economiei României. De la Solagra la Sovrom – 2005; „Un deceniu de împliniri măreţe”. Evoluţia instituţională a Securităţii în perioada 1948–1958 – 2010) sau editor („Amorsarea” Revoluţiei. România anilor ’80 văzută prin ochii Securităţii – 2012, România şi „războaiele minţii”: manipulare, propagandă şi dezinformare (1978–1989) – 2013).
Odiseea căpitanului Cousteau, de Alexandru Marinescu, o călătorie pe urmele celebrului explorator
Atras încă din adolescenţă de mare, Jacques-Yves Cousteau s-a înscris la Academia Navală din Brest. Aşa începe povestea celui care avea să devină unul dintre cei mai mari oceanologi ai lumii.
După ce l-a întîlnit pe Philippe Tailliez, Cousteau a făcut primele scufundări şi drumul i s-a deschis larg spre realizarea celui mai mare vis al său: să cutreiere şi să exploreze oceanele lumii. Visul i s-a împlinit cînd a ajuns la comanda navei Calypso, la bordul căreia, vreme de patru decenii, a străbătut imensul continent albastru. A simţit tot timpul nevoia să afle mai mult, să îmbunătăţească metode şi tehnici şi să le împărtăşească, iar din expediţiile sale au rezultat mii de ore de filmări în adîncuri.
Din gheţurile Antarcticii pînă în Marea Roşie, Marea Caraibilor şi Marea Mediterană, Odiseea căpitanului Cousteau ne poartă într-o călătorie fascinantă pe urmele celebrului explorator, mereu dornic să se avînte în necunoscut.
Odiseea căpitanului Cousteau, de Alexandru Marinescu, a apărut recent în colecţia „Hexagon. Cartea de călătorie” a Editurii Polirom, în curînd şi în ediţie digitală.
Din cuprins:
Jacques-Yves Cousteau semnează actul de naştere al scafandrului autonom • Misterele fîntînii din Vaucluse • O navă numită Calypso • Filmul subacvatic şi vedetele sale • Călătorie la capătul lumii • Explorarea marilor fluvii • Alcyone, fiica vîntului • Sfîrşitul unei nave legendare • Povara moştenirii
Alexandru Marinescu (n. 1936) este biolog, oceanolog, istoric al ştiinţelor, muzeolog. A fost şef de secţie la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Gr. Antipa”, preşedinte al Comitetului Naţional Român al Consiliului Internaţional al Muzeelor, vicepreşedinte al Comitetului pentru Istoria şi Filozofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române. De 45 de ani colaborează la emisiunea „Teleenciclopedia” a Televiziunii Române. A primit numeroase premii, a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de ofiţer. A participat la expediţii în Oceanul Pacific (insulele indoneziene), în Marea Mediterană şi pe fluviul Saint-Laurent. A publicat 18 cărţi, articole ştiinţifice şi de popularizare a ştiinţei. A editat jurnalul antarctic inedit al lui Emil Racoviţă. Dintre volumele sale, amintim Cuceritori ai adîncurilor. Jacques-Yves Cousteau (1980), O expediţie numită Belgica (1991), Emil Racoviţă şi expediţia „Belgica” (1998), Jacques-Yves Cousteau, amiralul adîncurilor (1999), Umbra cornului de rinocer. Despre animale cu dragoste (2008).
Lansare de carte Seria Alina Marinescu, de Monica Ramirez
Seria Alina Marinescu, acum într-o ediție completă realizată în condiții grafice de excepție, a fost lansată Joi, 23 Martie, orele 18:30, la Gilda Music Lounge de pe Str. Lipscani, nr. 53.
Monica Ramirez – Seria Alina Marinescu
Trecutul nu mai există. Prezentul nu le aparține. Viitorul nu le este promis.
O lume întunecată și opresivă, dincolo de invizibil. O iubire condamnată. Alina Marinescu și Alex Therein au fost antrenați pentru a deveni cei mai periculoși asasini din lume, prima lor misiune fiind să devină fantome în propriile vieți. Soldații perfecți nu au sentimente și nu se opun niciodată ordinelor. Alex e mai mult o iluzie creată cu ajutorul oglinzilor. Un înger al morții. Economia totală de gesturi și cuvinte se justifică doar prin aura letală pe care o proiectează. În ciuda faptului că încearcă s-o modeleze după același tipar, Alina rămâne complexă și tridimensională într-o lume limitată emoțional, unidimensională, de unde și complexitatea dramei întregii ei existențe. Conflictul psihologic este enorm, Alina devenind fără voie un asasin de elită.
Violență, intrigă, iubire și ură, atracție și respingere într-o lume secretă și complicată. Organizația Elite reprezintă opusul societății ideale. Odată intrați în joc, agenții operativi nu se mai pot retrage, nu pot pleca acasă la terminarea programului de lucru. Elite le acaparează viețile complet, invadându-le simțurile, intimitatea, de cele mai multe ori chiar gândurile. În lumea lor morala se opune în mod direct logicii, datoria anulează iubirea și umanitatea, autoritatea anulează compasiunea, eficiența justifică victimele colaterale. Iubirea reprezintă un risc cu potențial letal și nu toți cei implicați îi pot supraviețui.
„Seria Alina Marinescu poate reprezenta oricând un scenariu de film. Este foarte bine structurată, dialogată, situațiile sunt montate, gândite vizual, întâmpinând dorința cititorului de-a proiecta în fața sa fără un efort prea mare imaginea desprinsă de filă.”
CinefilleBookeeper
Asasin la feminin – Seria Alina Marinescu, vol. 1
O iubire imposibilă, interzisă, din altă lume…
„Puternic, provocator, te prinde de la prima pagină și nu-ți mai dă drumul.”
Espionage Chronicles
Identități secrete – Seria Alina Marinescu, vol. 2
Când te afunzi în întuneric, nu mai există cale de întoarcere.
„Drama interioară a personajelor continuă să te bântuie mult timp după ce ai terminat de citit acest roman magnific.”
Spy Magazine
Balanța puterii – Seria Alina Marinescu, vol. 3
Trăiește în umbre. Nu exiști. Ești doar o fantomă.
„Seducător și puternic, enigmatic și romantic, un roman irezistibil.”
Palm Springs Time
Bariere de fum – Seria Alina Marinescu, vol. 4
Realitatea lor se află de cealaltă parte a oglinzii… o lume întunecată unde fiecare umbră poate deveni o amenințare.
„Un roman care dă dependență… personajele principale devin persoane reale. Sunt aici. Există. La fel și organizația Elite.”
Inland Empire Journal
Abis – Seria Alina Marinescu, vol. 5
Ca să-ți aduci aminte cine ești, este nevoie să uiți cine ți s-a spus că ai fi.
„Prin Alina Marinescu, autoarea creează un fel de armistițiu între două lumi aflate față în față, la granița dintre alb și negru.”
Riverside Editorial
Recviem pentru un asasin – Seria Alina Marinescu, vol. 6
În momentul în care ești convins că ai totul, vei rămâne fără absolut nimic. Din nou.
„Nu vă lăsați înșelați de începutul aparent relaxat al ultimului volum. Ceea ce urmează vă va lăsa fără răsuflare. Răzbunare, trădări, pasiune, ură, misiuni intercalate cu emoții extreme. Finalul este uimitor, cu toate că vorbim aici despre una dintre rarele serii ce nu ți-ai dori să se mai sfârșească vreodată.”
Spy Magazine
Monica Ramirez locuiește în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureșteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA, Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu romanul Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss si Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout.
Vă invităm în lumea poveştilor Nemi de Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret!
Pentru a sărbători Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret, Editura Nemi vă invită în lumea poveştilor la librăria Humanitas de la Cişmigiu.
Copiii, părinţii şi bunicii sunt aşteptaţi cu noutăţi editoriale, evenimente speciale şi multe cadouri pe 1 şi 2 aprilie.
Sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 17.30, împreună cu jurnalistul cultural Marius Constantinescu descoperim magia poveştilor printr-o lectură în avanpremieră din Tărâmul poveştilor, de Chris Colfer.
Vom rătăci cu mare plăcere prin acest tărâm magic, alături de Alex şi Connor – personajele principale, vom redescoperi basmele clasice ale copilăriei şi toată bogăția fantastică din cărțile lui Charles Perrault și ale Fraților Grimm, în aventuri inedite cu personaje precum Albă-ca-Zăpada, Cenușăreașa, Jack din Jack și vrejul de fasole, Scufița Roșie, zâne și căpcăuni.
Duminică, 2 aprilie, de la ora 11.30, deschidem pofta de lectură cu un eveniment special şi activităţi inspirate de seria pentru copii Cum să-ți dresezi dragonul, scrisă de Cressida Cowell: Ziua dragonului.
Împreună cu Ioana Bâldea Constantinescu, gazda evenimentului, cei prezenţi: vor citi despre o lume unde copiii învață să dreseze dragoni; vor învăța despre istoria vikingilor, un trib de luptători care au existat în realitate; vor cunoaște un copil care trece prin toate probele dificile și periculoase alături de prietenii lui în confruntarea cu dragonii; vor învăța limba stranie a dragonilor; vor învăța cum pot să devină eroi. La final fiecare va avea numele lui viking, propriul dragon imaginar și o diplomă de cititor de aventuri dragoneze.
Din 1967, Ziua internaţională a cărţii pentru copii şi tineret este celebrată în toată lumea la data de 2 aprilie, ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Inspiraţi de dragostea lui pentru cărţi şi frumos, să învăţăm copiii să descopere plăcerea lecturii.
Evenimentele sunt organizate cu sprijinul partenerilor noştri: Magic FM, Blitz TV, Himalaya, Cavit Junior, British Council, BookHub, Laura Frunză (laurafrunza.com, Idei pentru părinţi şi copii) suntparinte.ro, 9vremparinti.ro.
București capitala jazz-ului mondial – 22 de trupe din 20 de țări la EUROPAfest – Bucharest International Jazz Competition
La 11 ani de la debut, EUROPAfest – Bucharest International Jazz Competition, cotat de BBC între primele 3 concursuri de jazz din Europa, și-a câștigat locul între evenimentele de jazz sonore la nivel mondial, fiind apreciat deopotrivă de public, artiști și specialiști. Prezentând stiluri de jazz diferite, artiști ai noului val și proiecte muzicale din centrele de jazz emblematice ale lumii, evenimentul și-a construit o identitate puternică și în peisajul cultural autohton, aducând în sălile de concerte un număr ridicat de spectatori.
În 2017 se anunță o ediție de anvergură, în Semifinală intrând 22 de trupe de jazz, într-o varietate de formule scenice – sextet, quintet, quartet, trio și duo.
Artiști din 20 de țări – Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Cehia, Coreea de Sud, Elveția, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Marea Britanie, Nepal, Olanda, Spania, SUA și Ungaria, vor prezenta noile tendințe oferind un regal de jazz. Selecția trupelor, realizată de specialiști, a avut la bază atât valoarea artistică, cât și satisfacerea cerințelor publicului.
Mai multe informații despre artiști se găsesc pe www.bucharestjazz.ro .
În perioada 13 – 20 mai, sub sloganul “100% jazz” evenimentul invită iubitorii de muzică la seri memorabile cu jazz de calitate, ritmuri originale, idei îndrăznețe și combinații surprinzătoare. O săptămână dedicată concertelor, workshopuri-lor și jam sessions animate de artiști de pe 4 continente, cu backgrounduri culturale diferite, care se luptă pe scenă pentru câștigarea Marelui Premiu. Cu evenimente internaționale prestigioase în portofoliu, participanții vor transforma Bucureștiul în scena jazz-ului mondial.
Oricine iubește jazz-ul sau vrea să-l descopere este invitat de jmEvents să vină la Bucharest International Jazz Competition. Pe lângă spectacole de jazz autentice, pline de bună dispoziție, își poate alege și o trupă preferată pe care să o susțină până în Finală.
Bucharest International Jazz Competition este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Sub sloganul It’s all about live quality music!, EUROPAfest, singurul festival din Europa care reunește 4 genuri muzicale – jazz | blues | pop | clasic prezintă în perioada 11 – 20 mai, peste 300 de artiști din 45 de țări. Pe lângă Bucharest International Jazz Competition, agenda festivalului mai cuprinde: Opening Gala Concert – București & Sibiu, concerte de jazz, blues, pop și muzică clasică, Jeunesses International Flute Competition Dinu Lipatti, master-classes și workshopuri, Caffe Festival, Festival’s corner și Gala EUROPAfest.
Crux Publishing deschide oficial Târgul de Carte Final Frontier 2017!
Editura Crux Publishing are onoarea de a deschide oficial Târgul de Carte Final Frontier 2017 sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 12.00 la Casa Artelor din București (Bulevardul Mircea Voda, Nr. 5), cu evenimentul Realism în lumi imaginare din Nlithia și până în America fascistă, moderat de scriitorul Șerban Andrei Mazilu. După o scurtă introducere în elementele de realism în literatura science-fiction și fantasy, editura are plăcerea de a lansa noutățile din această primăvară:
12.15 – 12.30: Romanul high fantasy Inima Dragonului, de scriitorul Mircea M. Țara
Invitat special: Dragoș C. Butuzea (promotor cultural)
Vă urăm bun venit în Nisal, Cetatea Zăpezilor, paradis al artiștilor și al magicienilor, oraș zguduit din temelii în urma unui complot sinistru. Prinși la mijloc, Lied, un bard cu talente ce depășesc cu mult o ureche muzicală, alături de banda lui de hoți de buzunare, au de înfruntat demoni străvechi, armata Umbrelor și magia neagră abil mânuită de Magiștrii regatului. Dar dușmanul lor cel mai mare este timpul. Astfel că oameni, liandrini, zollany și dragoni legendari treziți din negura amintirilor trebuie să lupte împreună pentru a împiedica distrugerea iminentă a Nisalului. Miza? Inima Dragonului, un artefact ce îi oferă posesorului ei putere nelimitată și capacitatea de a distruge sau de a reface lumea.
Inima dragonului este un poem în proză și un roman de aventuri care ne cucerește fără să ne dăm seama. De la peisajele cu un farmec neobișnuit, la dialogurile antrenante, de la momente intense de acțiune și până la umorul fin al unor personaje, totul este impecabil executat pentru a-i oferi cititorului o cursă contra cronometru ce îl va ține cu sufletul la gură.
12.30 – 12.45: Romanul science-fiction Amendamentul Dawson, de Ciprian Mitoceanu
Invitat special: Oliviu Crâznic (scriitor, critic literar)
Pe măsură ce începem să cuprindem cu mintea motivațiile care stau la baza noului sistem politic imaginat de autor în America unui viitor nu chiar atât de îndepărtat pe cât ne-am dori, romanul Amendamentul Dawson ne lovește cu forța unui șoc electric. Prin ochii personajului principal trăim în fiecare secundă absurdul unei lumi care, în numele meritocrației și a sacrificiului individual în sprijinul binelui general, capătă forma unui sistem totalitarist (vechi, dar totuși nou) ce i-ar face pe Stalin, Hitler sau Pol Pot să pară niște diletanți.
În stilul alert care l-a consacrat ca scriitor de thriller sci-fi, Ciprian Mitoceanu ne invită să luăm parte la o luptă pe viață și pe moarte între Om și Sistem, căci peste tot în America se vorbește numai despre cel de-al doilea Amendament Dawson. John Barton însă nu are prea mult timp să stea la discuții. Vânat zi și noapte ca un animal, el este hotărât totuși să nu cedeze fără luptă. În spatele cortinei, congresmanul Dawson controlează jocul, dar surprizele nu îl ocolesc nici pe el…
Vă așteptăm așadar la Târgul de Carte Final Frontier 2017 în zilele de 1 și 2 aprilie cu reduceri între 25% și 50% la toate titlurile, invitați de seamă, produse promoționale și multe alte surprize! Și nu uitați, ne întâlnim la ora 12.00 pentru a da startul celui mai așteptat festival dedicat iubitorilor de science fiction și fantasy!
Pentru informații suplimentare, știri și detalii cu privire la editura Crux Publishing, vă rugăm să accesați www.cruxed.ro.
Invitatie eveniment Petru Vintila jr.
Lansare de carte „Fata cu fragi” de Lisa Strømme
Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă miercuri, 29 martie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea volumului Fata cu fragi de Lisa Strømme, recent apărut în colecţia Raftul Denisei în traducerea Irinei Bojin, un roman despre tumultoasa poveste de dragoste care a inspirat celebrul tablou Strigătul de Edvard Munch.
În vara anul 1893, mica așezare de coasta Asgårdstrand își așteapta oaspeții din capitala Kristiania — vechea denumire a orașului Oslo —, printre care se număra artiști plastici, oameni de teatru și muzicieni veniți în căutarea liniștii și a unei atmosfere propice creației. Pacea micuței comunități e tulburată de acest exod anual, cu precădere în momentul în care își face apariția tânărul pictor Edvard Munch, personaj controversat și înțeles cu adevărat de puțini dintre contemporanii săi.
„Un amestec viu, impetuos de realitate și ficțiune. Dacă ești pasionat de artă, vei iubi acest roman — iar dacă ai impresia că un astfel de subiect nu-ți va stârni interesul, ei bine, încă de la începutul romanului vei descoperi cu certitudine contrariul.“ Pool
„Iubire și pierdere, legături de familie și pasiuni secrete sunt explorate deopotrivă în cea mai bună carte a primăverii.“ Sunday Express
Johanne Lien, o adolescentă modestă din Asgårdstrand care-și câștigă traiul culegând și vânzând fructe, este fascinată de tablourile sumbre ale lui Edvard Munch. Nu-și poate manifesta însă interesul față de acestea deoarece mama ei, o femeie autoritară și cu frica lui Dumnezeu, îi interzice categoric până și să privească pânzele pictate de cel pe care-l numește Păcătosul. Devenită însă peste noapte angajată în casa unui amiral norvegian, între ea și Tullik, fiica cea mică a acestuia, se înfiripă o prietenie profundă, care o va face martora unei povești de iubire pline de pasiune și tragism. Între Tullik și Munch se aprinde o dragoste devoratoare, care amenință să-i mistuie pe cei doi tineri. Pornind de la un mic sâmbure de adevăr, Lisa Strømme construiește strat după strat în jurul acestuia, oferindu-ne o poveste captivantă și de mare subtilitate psihologică despre cum a luat naștere prima variantă a celebrului tablou Strigătul de Edvard Munch.
Născută în Yorkshire în anul 1973, dar crescută la Leeds, Teheran și Glasgow, Lisa Strømme a studiat la Universitatea Strathclyde din Glasgow, fiind licențiată în marketing. De-a lungul timpului a avut mai multe slujbe, lucrând pe rând ca traducătoare, redactoare, profesoară de limba engleză, pentru ca în cele din urmă sa-și asume rolul de organizatoare a unor ateliere de dezvoltare a creativității. În prezent locuiește în Norvegia împreună cu soțul ei și cei doi copii ai lor, în apropiere de Åsgårdstrand. Fata cu fragi, romanul ei de debut publicat în Marea Britanie în aprilie 2016, s-a bucurat de mare succes, fiind deja tradus în peste zece limbi.
Fata cu fragi este recomandată de Blogul unei cititoare de cursă lungă şi de Digi FM. Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin eventbook.ro