Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (19 – 25 februarie 2018)

Știrile săptămânii: Romanul Greva păcătoșilor, de Florin Chirculescu – nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural; Editura Galaxia Copiilor lansează o nouă serie de cărți de activități pentru copii: Pixi Creativ; O legătură dincolo de cuvinte: Forma apei/ The Shape of Water de Guillermo del Toro și Daniel Kraus, cartea la Editura Polirom și filmul; Editura ALL lansează campania de precomenzi pentru volumul Grant. Atlas de anatomie; Adenium anunță lansarea Campaniei naționale – Cartea Share; O noua editie: Legendele, miturile si simbolurile Francmasoneriei de Albert G. Mackey, Editura Herald; Premiul Pulitzer 2017, în Biblioteca Polirom: Întoarcerea, de Hisham Matar; Bestsellerul Cum să oprești timpul, de Matt Haig, apare la editura Nemira; Dezbatere: „România între Republică și Monarhie în 27 de ani” – Ovidiu Nahoi în dialog cu Alexandru Muraru, Curtea Veche Publishing.

Romanul Greva păcătoșilor, de Florin Chirculescu – nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural

Romanul Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu, de Florin Chirculescu, apărut la editura Nemira în 2017, este nominalizat la categoria LITERATURĂ în cadrul celei de a XVIII-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural. Radio România Cultural va premia luni, 19 martie, pe scena Teatrului Odeon, cele mai importante reuşite ale culturii din anul 2017.

„La categoria roman, bilanţurile pe 2017 par să indice, în mod just, drept romanul anului Greva păcătoşilor de Florin Chirculescu (Nemira), un roman monumental de 1100 de pagini a cărui receptare va continua şi anul acesta.” Marius Chivu (Dilema Veche)

Greva păcătoșilor este, cu siguranță, cea mai importantă apariție în zona ficțiunii românești, un roman care vine total în contra curentului în literatură în acest moment, un roman amplu, de peste 1000 de pagini.”  Monica Andronescu (Ziarul Metropolis)

„Pentru că este o carte cu amploare, ambiție, forță, adâncime și mize. Altădată i s-ar fi spus „roman total” acestui hibrid care se joacă, „gândește enorm și simte monstruos”, turnând într-o carte mai multe cărți.”   Dana Ionescu (Yorick.ro)

Greva păcătoșilor sau Apocrifa unui evreu are nu doar o complexitate narativă de big novel, ci și o stranietate cvasinecunoscută literaturii române. Stranietatea derivă din mai multe lucruri. În primul rând, tipul de realism foarte focalizat la nivel de detaliu (de pildă, descrierea unei operații sau a unor discuții sindicale au precizia unor reportaje) și ușor defocalizat pe imaginea de ansamblu; la Chirculescu, realitatea dă cu virgulă, păstrează întotdeauna un rest inconfortabil pentru cel care vrea să înțeleagă tot. Chiar atunci când autorul pare că scrie „comercial”, comercialul e subminat de un defect de decodare imprimat cu bună știință, de o distorsiune care îl împinge pe bunul cititor să iasă din plăcerea pură, facilă și rapidă a acțiunii: materialul care în mâna altui scriitor ar genera doar scene de acțiune devine la Chirculescu un semnal bruiat, care pune presiune pe „son semblable, son frère” și îl împinge să sape mai adânc în text (efortul îi va fi răsplătit).” Mihai Iovănel (Scena9.ro)

„Un roman care este și cyberpunk, steampunk, parabolă, roman istoric,  satiră și, deși ar fi greu de crezut cu aceste straturi și ramificații, în primul rând un roman realist cu o construcție arborescentă și fără nicio limită a imaginației creatoare.”  Art7

Anul 632. Profetul Mahomed e pe moarte, chinuit de o boală misterioasă. Sahib, tabib-ul în care își pune toată încrederea, membrul comunității de evrei din Madīnat al-Nabī, scrie o poveste dictată de forțe necunoscute. Eroii ei, doi frați gemeni dintr-un alt timp, plănuiesc o escaladă.

Anul 2013. Sahib și Mesneraș trăiesc în București și visează să urce pe Nanga Parbat. Unul e un medic, prins în lanțul nemilos al sistemului medical corupt. Celălalt e un agent secret cu misiuni bizare, printre care și una vizându-l pe propriul frate. Comunică între ei mai ales „pe calea blestemului“ și îi unesc un corb, o carte și un vis.

Istoria veche se întâlnește cu istoria recentă, faptele și timpurile se amestecă, identitățile se fac și se desfac, ficțiunea cuprinde totul. Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu de Florin Chirculescu își plimbă cititorii prin labirinturi fără ieșire, provocându-i la o lectură neliniștitoare și la descoperirea propriilor drumuri.


Editura Galaxia Copiilor lansează o nouă serie de cărți de activități pentru copii: Pixi Creativ

PIXI CREATIV este cea mai nouă serie de cărți de activități dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, publicată de Editura Galaxia Copiilor, parte a Grupului Editorial ALL. Seria debutează cu patru titluri depotrivă educative și distractive: Forme și culori, Carte de colorat: Activități la grădiniță, Carte de ghicitori: Activități la grădiniță, Unde este motanul Miau? Caută și găsește!.

Aceste cărți păstrează farmecul îndrăgitelor colecții PIXI, PIXI ȘTIE-TOT și MAXI PIXI, prezentându-le copiilor atât universul în care trăim, cât și tărâmul poveștilor, prin intermediul activităților care le vor stimula imaginația și creativitatea. Astfel, copiii sunt invitați să deseneze, să coloreze, să rezolve ghicitori amuzante și să participe la jocuri palpitante. Cărțile sunt ușor de folosit atât acasă, cât și în călătorii. Ghidul care îi conduce dintr-o carte în alta este ratonul Ricky, cel mai bun prieten al lui Pixi. El este mereu pregătit să găsească câte o soluție (chiar mai multe) la întrebările și curiozitățile copiilor.  

Forme și culori Cu istețimea inconfundabilă marca PIXI, această carte reușește să adune între copertele ei o mulțime de activități atractive și de informații utile. Copiii sunt încurajați să deseneze, să coloreze și să se joace în timp ce se aventurează într-o lume plină de surprize. Cu alte cuvinte, vor învăța formele și culorile în cel mai creativ și amuzant mod cu putință.

Carte de colorat: Activități la grădiniță Volumul reunește o serie de planșe creative printre care s-a strecurat și o idee năstrușnică. Copiii sunt încurajați să își pună fantezia la încercare pentru a colora scene din viața Corinei, o fetiță isteață și simpatică, într-un mod cât mai personal. Supriza este reprezentată de cele două foi care pot fi desprinse din volum și transformate în cele mai frumoase cărți poștale.

Carte de ghicitori: Activități la grădiniță Câți ani împlinește Corina? Care dintre hainele ei se potrivesc între ele? Cum poate ajunge mai rapid la motanul Miau? Lista dilemelor din carte nu se oprește aici. Copiii sunt încurajați să rezolve mai multe provocări folosindu-și îndemânarea, talentul la desen și fantezia. În plus, vor avea ocazia de a face cunoștință cu prietenii Corinei și cu mai multe animale simpatice, cu chef de joacă.

Unde este motanul Miau? Caută și găsește! Corina are un motan pe cât de drăgălaș, pe atât de poznaș! Ba se pierde printre celelalte animale, ba se rătăcește pe tărâmul Regelui Broască. Când Corina și prietenul ei, Simon, se joacă de-a v-ați ascunselea, tocmai motanul Miau e cel mai greu de găsit. Lista situațiilor din carte nu se oprește aici. Corina face apel la capacitatea de concentrare și la fantezia copiilor, în încercarea de a rezolva provocările cu care se confruntă.

Despre Editura Galaxia Copiilor

Galaxia Copiilor publică mai multe serii de cărți pentru copii unice în România, precum bestsellerurile internaționale fantasy Pisicile războinice, Supraviețuitorii și Exploratorii. Din portofoliul editurii face parte și seria PIXI, care, la 60 de ani de la lansare, numără peste 2.000 de titluri care s-au vândut în mai mult de 500 de milioane de exemplare în toată Europa. Galaxia Copiilor face parte din Grupul Editorial ALL, alături de editurile ALL, ALL Educaţional, ALLFA, Sian Books şi Helen-Exley România.


O legătură dincolo de cuvinte: Forma apei/ The Shape of Water de Guillermo del Toro și Daniel Kraus, cartea și filmul

Vineri, 23 februarie 2018, a intrat în cinematografele din România unul dintre cele mai așteptate filme ale acestui început de an: Forma apei/The Shape of Water, scris și regizat de Guillermo del Toro și având în distribuție actori celebri, precum: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Richard Jenkins, Michael Shannon, Doug Jones, Michael Stuhlbarg. Filmul Forma apei este produs de Fox Searchlight Pictures și este distribuit în România de Odeon Cineplex.

Filmul este versiunea cinematografică a romanului scris de Guillermo del Toro împreună cu Daniel Kraus. Ediția în limba română a cărții va apărea la sfârșitul lunii martie (și în format digital) în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu), în traducerea Veronicăi D. Niculescu.

„Un film unic și de o tandrețe infinită” (Irina Margareta Nistor), Forma apei a fost distins cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia, ediția 2017, și este nominalizat la 13 premii Oscar, inclusiv la categoria „Cel mai bun film”.  De asemenea, pentru Forma apei, Guillermo del Toro a primit Globul de aur, precum și Premiul Bafta pentru cel mai bun regizor. Filmul a mai obținut un premiu Bafta și pentru muzica originală semnată de Alexandre Desplat.

Trailerul filmului, aici.

Este anul 1962 şi Elisa Esposito, o femeie mută, rămasă orfană din copilărie, se luptă cu monotonia vieţii de îngrijitoare în schimbul de noapte la Centrul de Cercetări Aerospaţiale Occam din Baltimore. Dacă n-ar fi Zelda, o colegă de serviciu care se poartă protector cu ea, şi Giles, vecinul ei iubitor, Elisa nu ştie cum ar suporta existenţa cotidiană. Apoi, într-o noapte fatidică, Elisa vede ceea ce nu-i era îngăduit să vadă, secretul cel mai bine păzit al Centrului: un om-amfibie, capturat în Amazon şi studiat în scopurile Războiului Rece. Creatura este înspăimântătoare, dar în acelaşi timp magnifică, capabilă să înţeleagă limbajul şi emoţiile… iar Elisa nu se poate ţine deoparte. Recurgând la limbajul semnelor, cei doi învaţă să comunice. În scurt timp afecţiunea se transformă în dragoste, iar creatura devine singura raţiune de a trăi a Elisei.

Guillermo del Toro este unul dintre cei mai inventivi şi mai vizionari artişti ai generaţiei sale, stilul său unic reflectându-se în opera sa de regizor, scenarist, producător şi scriitor. Născut în 1964 la Guadalajara, Mexic, del Toro şi-a câştigat recunoaşterea internaţională în 1993 cu filmul de groază Cronos, o coproducţie mexicano-americană. În 2004 a regizat thrillerul SF Hellboy. Filmul Labirintul lui Pan (2006), care îl regăseşte în tripla calitate de regizor, scenarist şi producător, a avut parte de o primire entuziastă la nivel mondial, fiind distins cu peste 40 de premii internaţionale. În 2013 a regizat şi a semnat scenariul SF-ului Pacific Rim. Cel mai recent film al său, Forma apei, a fost distins cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia din 2017. Este coautor (alături de Chuck Hogan) al Strain Trilogy, devenită bestseller şi ecranizată într-un serial de televiziune de succes pe postul FX, şi al Trollhunters (alături de Daniel Kraus), care a stat la baza serialului omonim de pe Netflix.

Daniel Kraus este scriitor multipremiat şi regizor. Romanele sale Rotters (2011) şi Scowler (2013) au fost distinse cu Odyssey Award. A semnat, împreună cu Guillermo del Toro, romanele Trollhunters şi Forma apei. Cărţile lui Daniel Kraus au fost traduse în peste 15 limbi. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.danielkraus.com

Ilustraţia copertei: © 2018 by James Jean Designul copertei: Patrick Collins


Editura ALL lansează campania de precomenzi pentru volumul Grant. Atlas de anatomie

Volumul GRANT. ATLAS DE ANATOMIE beneficiază, în perioada 21 februarie – 09 mai 2018, de o reducere de 43%. Cartea poate fi comandată în avans, la prețul special de 200 lei, urmând a fi livrată începând cu data de 10 mai 2018. Acest preț este valabil exclusiv în perioada campaniei, doar în librăriile online care aparțin Grupului Editorial ALL www.medlibris.ro și www.all.ro.

Editura ALL publică în limba română cea mai recentă ediție a Atlasului de anatomie Grant , care conține referințe vizuale uimitoare și informații de o relevanță clinică incontestabilă.

De mai bine de 70 de ani, volumul traversează etape de continuă adaptare, pentru a satisface nevoile noilor generații de studenți, menținând în același timp tradiția de excelență a emblemei GRANT. Ilustrațiile extrase din specimene reale, prezentate în secvențe de disecție de la suprafață în profunzime, au transformat acest atlas de anatomie într-un instrument de studiu esențial. Ediția a XIV-a a fost revizuită cu meticulozitate, pentru a înlesni experiența de învățare a structurii și funcțiilor corpului uman.

Structura riguros organizată le permite cititorilor să extragă cu mare ușurință informațiile concise sau aprofundate de care au nevoie. Atlasul conține:

  • Imaginile inițiale recolorate, la un nivel ridicat de vizibilitate a țesuturilor, ceea ce ajută la formarea de construcții 3D pentru fiecare regiune a corpului
  • Diagrame schematice care clarifică toate conceptele anatomice
  • Legende care descriu aplicațiile clinice, oferind indicații prețioase pentru practica medicală
  • Mai mult de 100 de RMN-uri semnificative clinic, imagini CT, scanări cu ultrasunete și desene de orientare
  • Tabele actualizate care ajută la clasificarea mușchilor, a vaselor sangvine și a altor informații anatomice esențiale.

Atlasul de anatomie GRANT se adresează studenților mediciniști, dar și profesioniștilor din domeniul medical pe care îi avantajează acest format practic și ușor de consultat. 

În 2017 Grupul Editorial ALL a lansat MedLibris.ro, o librărie on-line specializată în carte medicală. Scopul librăriei online www.medlibris.ro este să răspundă nevoilor specialiștilor, dar și publicului larg, de a găsi rapid lucrări de referință în domeniul medical.

MedLibris.ro este singura librarie on-line care vinde carte cu specific medical, publicată de Editura ALL la cele mai bune prețuri din piață.

Colegiul Medicilor din România recunoaște relevanța portofoliului de carte medicală al Editurii ALL. Din luna mai, 2017, Editura este acreditată de Colegiul Medicilor, iar autorii români, care publică lucrări de specialitate la Editura ALL sunt recompensați cu puncte de educație medicală continuă.

Editura ALL, parte a Grupului Editorial ALL, are un portofoliu central de carte academică şi specializată, în care se regăsesc lucrări importante din domeniul ştiinţelor sociale, ştiinţelor naturale şi medicinei. Printre cărţile de referinţă care se adresează specialiştilor şi nu numai se numără Manualul Merck, Anatomia omului (Victor Papilian), o serie extinsă de manuale Harrison, Sociologia (Anthony Giddens), Diplomaţia (Henry Kissinger), Istoria filosofiei (Frederick Copleston), Istoria românilor (Constantin C. Giurescu), Istoria lumii (Immanuel Geiss), seriile Gallup și Franklin Covey.


Adenium anunță lansarea Campaniei naționale – Cartea Share

Este vorba despre o misiune cu caracter inedit pe care Adenium și-o asumă în parteneriat cu Asociația Casa Share, Fundația Wold Vision și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Iași și care urmărește să identifice și să susțină afirmarea unor autori talentați fără posibilități proprii de promovare artistică.

Coordonatorul acestei colecții de cărți va fi jurnalistul Cezar Elisei, autorul volumului Calea mea. Dietă creștină și alimentație naturală, apărut la Adenium.  

Evenimentul va avea loc luni, 26 februarie, începând cu orele 18:00, la Librăria Cărturești din Palas Mall Iași.

Vor participa Bogdan Tănasă, fondatorul Asociației CASA SHARE, doamna Magda Cămănaru, directorul Fundației World Vision Iași & Vaslui Office, doamna Niculina Karacsony, director adjunct al DGASPC, prof. univ. dr. Sabin Drăgulin, directorul editorial al Editurii Adenium și redactor-șef al revistei de cultură și politică TIMPUL și jurnalistul Cezar Elisei, coordonatorul Colecției CARTEA SHARE.

Proiectul socio-cultural CARTEA SHARE își propune să descopere și să susțină autori cu talent înnăscut, care nu dețin posibilități materiale proprii necesare publicării unei cărți, fie că este vorba de proză, poezie sau alt gen literar.

Experiența Adenium arată că talentele literare pot exista în cele mai diverse forme și expresii, motiv pentru care demersul se vrea unul cu un profil eminamente social–cultural, primând caracterul meritoriu.

Persoanele talentate care vor fi identificate împreună cu partenerii implicați în acest proiect urmează să fie susținute și îndrumate pas cu pas în vederea editării textelor, până când acestea vor căpăta forma adecvată publicării. Tiparul acestor lucrări va fi asigurat cu sprijinul comunității, căreia i se va prezenta fiecare proiect în parte.

Tiparul va fi urmat de lansarea fiecărei cărți în cadrul unui eveniment care va fi organizat de editură, lansând practic noul autor în spațiul public și împlinind astfel un vis al acestuia.

Colecția CARTEA SHARE se va constitui într-o serie de cărți publicate care se vor bucura de o grafică cu totul deosebită: format aproximativ A4, 20 cm x 27 cm, hârtie de calitate superioară, 130 grame, lucios, full color. Este un format specific materialelor care includ și imagini, aș acum vor fi cele din această colecție.

Colecția CARTEA SHARE vizează distribuția cărților editate ca modele de bune practici în bibliotecile școlare, în instituțiile cu caracter social si în zona de activitate a ONG-urilor. Formatul cărții va fi ușor accesibil copiilor de toate vârstele pentru a avea un impact social cât mai amplu.

Având în vedere că această colecție reprezintă cumva o continuitate a proiectului CASA SHARE, așa cum reiese și din denumirea sa, prima noastră apariție editorială va purta această amprentă și se va intitula Cartea CASA SHARE. Și tu poți fi Bogdan!

În acest fel subliniem ideea de distribuire a valorilor morale, spirituale, însă nu orice fel de idei, ci pe cele concrete, transpuse în viață.

Bogdan Tănasă construiește case de aproximativ de patru ani, prin intermediul proiectului său de suflet CASA SHARE. A ridicat până acum mai bine de 15 case pentru familii defavorizate. Este modelul de ajutor pe care vrea să-l ofere și Colecția CARTEA SHARE.

Persoanele cu talent literar care își vor împlini vocația publicând la Adenium vor constitui adevărate modele pentru cei care din diverse motive ajung să nu mai creadă în șansa lor. Moștenirea pe care o va lăsa CARTEA SHARE este astfel la fel de importantă ca și cea a fondatorului proiectului CASA SHARE prin care se asigură locuințe unor persoane care au mare nevoie de un acoperiș.

Pentru că într-un asemenea demers nu putem fi singuri, vom lansa Campania CARTEA SHARE alături de parteneri care cred în asemenea idei și care au deja experiență în acest domeniu.

Asociația CASA SHARE. Este practic partenerul care ne-a inspirat în ce privește denumirea campaniei noastre. Fondatorul proiectului CASA SHARE este Bogdan Tănasă, care a construit până acum 15 case și a sprijinit efectiv zeci de persoane care aveau nevoie urgentă de ajutor. În jurul său a mobilizat sute, chiar mii de persoane care s-au implicat în mod concret.

„Mă bucură că pot transpune într-o carte acest proiect care a luat avânt în mediul virtual, pentru ca ideea de a face bine să meargă mai departe și prin intermediul cărților. În fiecare dintre noi există o părticică bună care tinde să facă bine în mod voluntar. Cu atât mai mult împreună, putem să ne depășim egoismul și să manifestăm altruism pentru o cauză nobilă. Casa Share a pornit din dorința de a face bine unei familii necăjite; ulterior am făcut ceea ce mă pricep cel mai bine: case, locuințe pentru oameni. Casa Share este ca o locomotivă împinsă de niște oameni care vor să facă bine. Tragem astfel după noi și pe alții care vor să ajute dar nu știu cum să o facă. Eu cred că doar printr-o restartare a procesului educațional vom avea posibilitatea de a îmbunătăți viața semenilor de lângă noi, motiv pentru care sunt mai mult decât încântat de apariția acestei colecții, implicit a Cărții CASA SHARE”.

World Vision Iași & Vaslui Office. Doamna Magda Camanaru, directorul Fundației are o experiență de peste 20 de ani de în activitatea cu persoanele care luptă pentru o viață mai bună din comunitățile defavorizate din zona Moldovei. Fundația World Vision a dezvoltat sute de proiecte de asistență și incluziune socială, ceea ce o califică de departe printre partenerii cei mai potriviți în dezvoltarea Colecției CARTEA SHARE. Menirea World Vision va consta mai ales în implicarea privind identificarea viitorilor autori ai cărților din această colecție.

„Copiii învață mult mai bine de la alți copii, se inspiră mai ușor unii pe alții, prin puterea exemplului propriu. Dacă ar fi spuse chiar de ei, cu trăirile, emoțiile și cuvintele lor, poveștile copiilor ar deschide o poartă tainică prin care ar pătrunde pe un tărâm unde s-ar regăsi mult mai lesne.Un tărâm care nu este neapărat la îndemâna adulților.  Multe din poveștile copiilor din mediul rural, cu care lucrăm noi, cei din WVR, sunt despre sacrificiu, despre lupta de zi cu zi cu lipsurile, cu grijile, cu teama, cu abandonul… Dar sunt și povești despre curaj, despre bucuria autentică trăită atunci când apare o șansă și o apuci cu ambele mâini și nu-i mai dai drumul, despre puterea credinței și importanța împărtășirii cu alții a acestor trăiri. Tocmai asta îi conferă o valoare inedită colecției „Cartea SHARE”. Prin carte și povești adevărate de viață, copiii învață de la alți copii ce înseamnă să răzbați în viață, devin modele pentru alții ca ei (că tot vorbim despre o criză a modelelor!). Mai mult, învață astfel să iubească lectura, să-și îmbunătățească abilitățile de citit și de scris. Șansele de a-și împlini visele cresc. Ne bucurăm să fim părtași unei asemenea inițiative și abia așteptăm ca poveștile copiilor pe care-i cunoaștem să prindă viață, cu sprijinul Editurii Adenium!”, a spus Magda Camanaru. 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași. Doamna Niculina Karacsony, director adjunct al DGASPC Iași deține o experiență extinsă în lucrul cu copiii supradotați din centrele monitorizate de DGASPC, menifestând în același timp o amplă deschidere spre acest gen de proiecte socio-culturale.

„Este o inițiativă foarte bună, o modalitate de promovare a ceea ce este practic bun, frumos și util. Pentru asta adresez felicitări celor care au realizat acest proiect și le doresc mult, mult succes. Cu siguranță ne vom implica în mod activ la creșterea calității acestui proiect prin promovarea copiilor, beneficiarilor sistemului de protecție care pot arăta că dincolo de barierele sociale pe care le întâmpină în viața lor, acestea pot fi depășite, ajungându-se departe”.

Editura ADENIUM, inițiatorul Campaniei CARTEA SHARE, și-a început activitatea în anul 2010, editând carte pentru copii. Din 2013, proiectele editoriale capătă un caracter generalist, dezvoltând colecții precum Punct.ro, Christia, Discendo, Colloquium, Biblioteca gramsciană, Căsuța fermecată ș.a. cărora li se adaugă astăzi Cartea Share.

Prof. Univ dr Sabin Drăgulin, director editorial ADENIUM.

„Editura ADENIUM, locul în care se va regăsi CARTEA SHARE, este un proiect de suflet al doamnei Adriana Nazarciuc. Construită după o viziune idealistă despre lume și viață editura este locul perfect unde o colecție intitulată  CARTEA SHARE își putea regăsi locul. Ideea de a-i promova pe tinerii talentați să își atingă visul de a publica o carte se înscrie în acel demers cultural fondat pe suflet și simțire. Proiectul în sine este original și preia modelul CASA SHARE care a avut atâta succes. Sperăm doar ca dorința de a face bine, a atâtor oameni care se vor implica în acest proiect, să fie încununată de succes”.

Jurnalistul Cezar Elisei, coordonator al Colecției Cartea Share:

„Este o colecție inedită, gândită din suflet, pentru suflet. Este un strigăt mut, dar scris, al talentului innăscut, al inteligenței divine care strălucește ca un diamant brut în ochii celor lipsiți de posibilitățile materiale necesare pentru a-și transpune în realitate un vis, pentru a-și putea împărtăși darurile primite, cu semenii lor. Cartea Share se dorește a fi un spirit, o stare (bună) atât a autorului, cât și a cititorului care devin în aceeași măsură ziditori de viitor și, respectiv, de fapte bune. Cumpărând o Carte Share sau susținând apariția unei Cărți Share, uneori se poate constitui în împlinirea unui destin. Implicându-ne în realizarea acestei colecții, vom șlefui acest diamant brut, conferindu-i strălucirea; ne propunem să însuflețim talente. Vom dărui o parte din energia sau puterea noastră conturând noi energii creatoare care vor fi puse în slujba noastră, a tuturor”.

Parteneri media ai Campaniei CARTEA SHARE sunt Agenția Națională de Presă AGERPRES Revista de cultură și politică TIMPUL.


O noua editie: Legendele, miturile si simbolurile Francmasoneriei de Albert G. Mackey

Albert Mackey, cea mai respectata voce in masoneria americana de la sfarsitul secolului XIX, realizeaza in prezentul volum o sinteza a principalelor mituri, simboluri si legende ale francmasoneriei.

Dupa parerea sa, „obiectul legendelor masonice nu este stabilirea unor fapte istorice, ci transmiterea unor doctrine filozofice. Ele sunt o metoda prin care se comunica invataturile ezoterice, iar studentul le accepta fara referire la altceva decat utilitatea si semnificatia lor in dezvoltarea dogmelor masonice. Sa luam, de exemplu, legenda hiramica a celui de-al treilea grad. Ce importanta are pentru discipolul in masonerie daca ea este adevarata sau falsa? Tot ce vrea el sa cunoasca este semnificatia sa interna; iar atunci cand afla ca scopul ei este sa ilustreze doctrina nemuririi sufletului, el este satisfacut de acea interpretare si nu considera necesar sa-i investigheze acuratetea istorica sau sa-i reconcilieze contradictiile aparente. La fel cu legenda pietrei unghiulare pierdute; sau a celui de-al doilea templu; sau a arcei ascunse – toate acestea sunt pentru el naratiuni legendare care au valoare doar pentru nestemata pe care o contin. Fiecare din aceste legende este expresia unei idei filozofice.

Dar mai exista si o alta metoda de instruire masonica, cea prin simboluri. Nicio stiinta nu este mai veche decat cea a simbolismului. Candva, aproape toate invataturile din lume erau transmise prin simboluri. Si chiar daca filozofia moderna se exprima acum exclusiv in propozitii abstracte, Francmasoneria ramane credincioasa vechii metode, pe care a pastrat-o, in toata importanta sa originara, ca pe o metoda de comunicare a cunoasterii. Dar, desi in Francmasonerie exista doua moduri de instructie – prin legende si prin simboluri –, in fapt, intre ele nu exista nicio deosebire esentiala. Simbolul este o reprezentare vizibila, iar legenda o reprezentare audibila a unei idei ce se vrea pusa in evidenta – a unei conceptii morale produse printr-o comparatie. Atat legenda, cat si simbolul sunt legate de dogme avand un profund caracter religios; ambele sunt purtatoare de sentimente morale si ambele sunt menite ca prin aceasta metoda sa ilustreze filozofia Masoneriei speculative”.

Albert Gallatin Mackey (12 martie 1807-20 iunie 1881) se naste in Carolina de Sud (SUA); pana in 1854 practica medicina, urmand o perioada in care preocuparile legate de masonerie si de literatura ii ocupa cea mai mare parte din timp. In 1865, presedintele de atunci al Statelor Unite (Andrew Johnson) il insarcineaza cu administratia porturilor. Mai tarziu, fiind invins intr-o cursa electorala pentru Senat, alege, in anul 1870, sa se mute la Washington. In paralel cu aceste evenimente, se initiaza in francmasonerie, ajungand la cele mai inalte grade.  


Premiul Pulitzer 2017, în Biblioteca Polirom: Întoarcerea, de Hisham Matar

Kazuo Ishiguro: „Povestea emoţionantă a unei familii destrămate din pricina realităţilor cumplite din Orientul Mijlociu… Risipirea speranţelor venite odată cu Primăvara arabă este redată cu atît mai puternic cu cît furia lui Matar este ţinută în frîu, iar credinţa lui în omenire – neclintită.”

În 2012, după răsturnarea regimului Gaddafi, cunoscutul romancier Hisham Matar se întoarce în Libia. Aceasta după ce, la vîrsta de doisprezece ani, fusese nevoit  să suporte alături de familie un exil dureros şi după ce tatăl său, fost diplomat şi militar, devenit ulterior disident politic de temut, este răpit de guvernul libian şi închis într-una dintre cele mai cumplite închisori ale regimului, celebra Abu Salim. Timpul a trecut şi cei cîţiva supravieţuitori părăsesc temniţele, iar speranţele lui Hisham de a-şi vedea tatăl în viaţă se spulberă. Însă, aşa cum scrie chiar el, speranţa e „vicleană şi tenace”.

Călătoria în căutare de răspunsuri se transformă într-o pasionantă poveste despre speranţă şi persistenţa memoriei, despre relaţia dintre tată şi fiu, despre iubire şi curaj: Întoarcerea, volum apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Onei Frantz, disponibil şi în ediţie digitală.

La acordarea Premiului Pulitzer, cartea a fost descrisă ca „o elegie la persoana întîi pentru ţara natală şi pentru memoria tatălui”.

„Hisham Matar scrie deopotrivă cu ochiul romancierului capabil să surprindă detalii fizice şi emoţii şi cu simţul reporterului atent la ce se întîmplă în jurul său. Proza lui este chibzuită, limpede şi minuţioasă; naraţiunea – eliptică, aproape muzicală.” (The New York Times)

„În acest triptic, al ţării iubite, al tatălui şi al artei care supravieţuieşte, Matar impresionează prin eleganţă, prin puterea îndurării şi a furiei…” (Los Angeles Review of Books)

Hisham Matar s-a născut la New York, unde tatăl său era trimisul oficial libian la Naţiunile Unite. La vîrsta de trei ani, familia lui s-a întors la Tripoli, Libia, unde autorul şi-a petrecut primii ani ai copilăriei. În 1979, date fiind persecuţiile dictatorului Gaddafi, tatăl său este acuzat că se împotriveşte regimului revoluţionar libian şi este forţat să părăsească ţara împreună cu familia. Au trăit o vreme în Cairo, unde Hisham şi fratele său şi-au terminat şcoala. În 1986 Hisham se mută la Londra, unde îşi continuă studiile şi îşi ia diploma în arhitectură. Scrie poezie şi are cîteva încercări dramaturgice. Primul său roman, În ţara bărbaţilor, publicat în 2006, a fost tradus ulterior în 28 de ţări şi a fost nominalizat pentru Guardian First Book Award. În 2011 publică Anatomia unei dispariţii, iar în 2016, Întoarcerea, roman distins cu Premiul Pulitzer.

Colecția „Biblioteca Polirom” este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu și numără în prezent peste 1.000 de titluri.

În pregătire:

Juan Gabriel Vasquez, Forma ruinelor


Bestsellerul Cum să oprești timpul, de Matt Haig, apare la editura Nemira

Cum să oprești timpul, romanul lui Matt Haig, este o poveste de dragoste care dăinuie peste secole între un bărbat pierdut în timp și o femeie care îl poate salva, dar și o lecție despre zecile de vieți de care ai nevoie ca să înveți să trăiești cu adevărat. 

Cartea care apare la editura Nemira este bestseller Sunday Times și Amazon și va fi ecranizată cu Benedict Cumberbatch în rolul principal. 

Tom Hazard are un secret periculos. Poate că arată ca un bărbat de 41 de ani, dar din cauza unei boli extrem de rare, trăiește de câteva secole. Din Anglia elisabetană până la Parisul din epoca jazz-ului, de la New York și până la insulele din Oceanul Pacific, Tom a văzut destule și acum nu-și dorește decât o viață normală. Fiindcă trebuie să își schimbe mereu identitatea ca să rămână în viață, acum are acoperirea perfectă: este profesor de istorie la o școală din Londra. Aici îi poate învăța pe copii despre războaie și vânători de vrăjitoare de parcă nu le-ar fi fost martor. Poate încerca să îmblânzească trecutul, care îl ajunge tot mai repede din urmă.

„O carte despre insuportabila frumusețe a vieții obișnuite.”  The Guardian

„O extraordinară empatie pentru lumina și întunericul din sufletele oamenilor.” Neil Gaiman

Matt Haig este autorul bestsellerului Reasons to stay alive, în pregătire la editura Nemira, și al altor cinci romane extrem de bine primite precum The Radleys și Umanii (Nemira, 2016). Ca autor de cărți pentru copii și adolescenți, a câștigat Blue Peter Book Award, Smarties Award și a fost de trei ori pe lista scurtă pentru Medalia Carnegie. La editura Nemi pentru copii au apărut Un băiat numit Crăciun și Fetița care a salvat Crăciunul. Cărțile lui au fost traduse în peste 30 de limbi. 


Dezbatere: „România între Republică și Monarhie în 27 de ani” – Ovidiu Nahoi în dialog cu Alexandru Muraru

Curtea Veche Publishing vă invită miercuri, 28 februarie 2018, începând cu ora 17:00, la o dezbatere de actualitate: „România între Republică și Monarhie în 27 de ani”. Jurnalistul Ovidiu Nahoi și istoricul Alexandru Muraru vor dialoga pornind de la volumul celui din urmă – „Cum supraviețuiește Monarhia într-o Republică”, apărut la Curtea Veche Publishing. Evenimentul va fi găzduit de către Jockey Club (Strada Episcopiei nr. 9, București – lângă Ateneu).

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, prin rezervare la adresa evenimente@curteaveche.ro.

Nu e niciun secret faptul că tranziția românească a fost un proces îndelungat și apăsător care a dat naștere unor întrebări și mai apăsătoare. Regele Mihai, românii și regalitatea după 1989 sunt subiecte care pot oferi răspunsuri la o parte dintre aceste întrebări și pot lărgi dezbaterea unei Românii aflate într-un context politico-economic incert, dar mereu cu speranțe de stabilitate. „România liberală și democratică, conectată la marile procese euroatlantice, presupune și o cercetare insistentă a motivelor și episoadelor recente sau îndepărtate din istoria noastră”, spune chiar Alexandru Muraru, autorul volumului de la care va porni această dezbatere prin care cei prezenți vor avea prilejul să observe, evalueze și decide dacă și cum se mai poate afla România între Monarhie și Republică în ultimii 27 ani.

Iar în cuvintele Majestății Sale Rege Mihai I al României, „democraţia nu înseamnă alegeri pe care oricine le poate numi libere dacă deţine autoritatea, nici permisiunea de-a scrie în presă orice pentru a se putea afirma că există libertatea cuvântului. Democraţie înseamnă măsură în toate și înţelegere pentru toţi. Democraţia nu se dovedește prin vorbe, ci prin fapte. De aceea, ea nu poate renaște din minciună sau jumătăţi de adevăruri.“

Alexandru Muraru este Doctor în știinţe politice, cercetător știinţific și cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Fost consilier la Cancelaria Primului-Ministru al României (2005–2009) și consilier pentru Parlamentul României (2009–2010, 2012–2013), iar în perioada aprilie 2013 – martie 2014 a condus, în calitate de director-general, Institutul Național al Patrimoniului. Începând cu decembrie 2014 a fost învestit de Parlamentul României pentru un mandat de 4 ani ca membru titular în conducerea Societății Române de Radiodifuziune.

Partenerul de dialog al lui Alexandru Muraru va fi jurnalistul Ovidiu Nahoi, fondator al primului radio independent român, Uniplus, fost realizator de documentare şi analist politic pentru Mediafax și Evenimentul Zilei. A fost de asemenea redactor-şef adjunct al Adevărul, realizator tv la Money TV, este actualmente editorialist la Dilema Veche și realizator la Radio France Intenationale România.

Volumul „Cum supraviețuiește Monarhia într-o Republică. Regele Mihai, românii și regalitatea după 1989” de Alexandru Muraru va putea fi achiziționat în cadrul evenimentului și este disponibil și pe site-ul Curtea Veche Publishing, cât și în librăriile din țară.

Articole similare

Ediţia cu numărul 26 a Târgului de Carte LIBREX. Primăvara cărţilor la Iaşi

Jovi Ene

Agata murind, de Dora Pavel, tradus în Spania, la Madrid

Jovi Ene

Cele mai noi producții Netflix de la orizont | Martie pe Netflix

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult