Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (18 – 24 aprilie 2016)

Istoria serviciilor secrete sovieticeȘtirile săptămânii: O nouă istorie a serviciilor secrete sovietice de Jonathan Haslam, la Polirom; Varujan Vosganian, invitat la Festivalul Eventi letterari Monte Verità, Elveția; Cutii de donații amplasate în restaurantele Springtime pentru programul național de lectură “Cărțile copilăriei”; Nou la Editura Publica: Originalii de Adam Grant; LOREDANA, concert caritabil la New York pentru educația copiilor din România; „Sărăcuţul lui Dumnezeu” de Nikos Kazantzakis, lansare la Librăria Humanitas Cișmigiu; Goethe-Institut lansează o platformă dedicată apropierii pieţelor de carte germană şi română; Vacanţe filocalice şi Crux, Premiile pentru debut ale Editurii Cartea Românească.

O nouă istorie a serviciilor secrete sovietice de Jonathan Haslam, la Polirom

O nouă istorie a serviciilor secrete sovietice de Jonathan Haslam, în traducerea Ioanei Aneci, a apărut în această săptămînă la Editura Polirom, în cadrul colecţiei „Historia”, coordonată de Mihai-Răzvan Ungureanu.

Jonathan Haslam face o incursiune în lumea misterioasă a spionilor, cîrtiţelor şi agenţilor dubli şi aduce o perspectivă nouă asupra istoriei serviciilor secrete, de la Revoluţia din Octombrie pînă la sfîrşitul Războiului Rece, ajungînd inclusiv la Vladimir Putin şi la puterea pe care o deţine FSB în Federaţia Rusă.

Pînă acum, istoriile serviciilor secrete sovietice s-au axat aproape exclusiv pe KGB, fără să acorde foarte multă atenţie serviciilor speciale ale armatei.

Bazîndu-se pe surse mai greu accesibile, Jonathan Haslam ne oferă o istorie completă a serviciilor secrete sovietice şi arată cum acestea au fost cruciale pentru supravieţuirea URSS, în special după moartea lui Stalin, cînd Războiul Rece a devenit mai dur şi unii agenţi comunişti pe care se bazase regimul – Klaus Fuchs, soţii Rosenberg, Donald Maclean – au fost demascaţi.

După aceste eşecuri, Nikita Hruşciov şi succesorii săi au renunţat la recrutarea ideologică, recurgînd la şantaj şi mită. Noua tactică a fost atît de eficientă, încît nu putem trage decît o singură concluzie: în final, Occidentul a cîştigat în ciuda războiului spionilor, iar nu datorită acestuia.

„Haslam îşi ia în serios misiunea de a reconstitui istoria spionajului sovietic. Cartea sa umple mari lacune.” (Foreign Affairs)

Din cuprins:

Pornind de la zero • Criptografia neglijată • Avantajul postbelic • Colapsul • Teatrul german • Pierderea credinţei • Decalajul informatic • Ieşirea din umbră

Jonathan Haslam este profesor de istoria relaţiilor internaţionale la School of Historical Studies din cadrul Institute for Advanced Study, Princeton. Dintre volumele publicate, menţionăm: Soviet Foreign Policy, 1930‑1933: The Impact of the Depression (1983), The Soviet Union and the Struggle for Collective Security in Europe, 1933‑1939 (1984), The Soviet Union and the Politics of Nuclear Weapons in Europe, 1969‑1987 (1990), The Soviet Union and the Threat from the East, 1933‑1941 (1992), The Nixon Administration and the Death of Allende’s Chile: A Case of Assisted Suicide (2005) şi Russia’s Cold War 1917‑1989: From the October Revolution to the Fall of the Wall (2012).

vosgfanian cartea soaptelorVarujan Vosganian, invitat la Festivalul Eventi letterari Monte Verità, Elveția

Varujan Vosganian va participa la Festivalul Eventi letterari Monte Verità, Ascona, Elveția, ediția a IV-a, care va avea loc în perioada 14-16 aprilie 2016. Tema ediției din acest an este „Iubire și utopie”, iar organizatorii au selectat povestea de dragoste dintre Virginica și soldatul armean din romanul Cartea șoaptelor, ca exemplu de iubire utopică.

În cadrul festivalului, duminică, 17 aprilie, la ora 18.00, în Piazza Elvezia, fragmentul care descrie povestea de dragoste menționată mai sus va fi citit în limbile germană, italiană și franceză, iar lectura va fi urmată de un dialog cu autorul.

Mai multe detalii despre festival, dar și despre programul de evenimente, aici.

Cartea șoaptelor (Polirom, 2009; ediția a II-a, 2012), de Varujan Vosganian,  se află pe lista scurtă a titlurilor nominalizate la Premiul „Ambasadorul Noii Europe”, ediția 2016, oferit de Centrul European pentru Solidaritate din Gdańsk și Colegiul Europei de Est „Jan Nowak-Jeziorański” din Wrocław. Mai multe detalii despre acest premiu, aici.

Romanul a apărut în limbile: italiană (Keller Editore), olandeză (Pegasus), germană (Paul Zsolnay, Büchergilde – ediţie bibliofilă), spaniolă (Pre-Textos), armeană (Editura Uniunii Scriitorilor din Armenia, Antares), bulgară (Avangard Print), franceză (Editions de Syrtes), ebraică (Hakibbutz Hameuchad), cehă (Havran), suedeză (2244), portugheză (ediţie digitală), maghiară (Orpheusz), polonă (Książkowe Klimaty) şi persană (Ketabe Miamak). Noi traduceri ale romanului vor apărea în limbile sîrbă (Laguna), croată (Sandorf), norvegiană (Bokvennen), engleză (Yale University Press), armeană (o nouă versiune, Editura Sfîntului Scaun de la Ecimiadzin).

Declarat bestsellerul anului 2013 în Armenia, romanul este, de asemenea, integral sau parţial tradus în limbile rusă și arabă, acordarea drepturilor de publicare fiind în curs de negociere.

Cartea şoaptelor a obţinut Premiul „Cartea anului 2009”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Premiul „Mihail Sadoveanu”, oferit de revista Viaţa Românească, Premiul pentru proză al revistei Argeş, Premiul „Gheorghe Crăciun”, oferit în cadrul colocviului „Generaţia 80”, Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.

Romanul a mai obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, Premiul Tîrgului de Carte de la Leipzig.

Varujan Vosganian (n. 1958) este poet şi prozator. A publicat volumele de versuri: Şamanul albastru (Editura Ararat, 1994), Ochiul cel alb al reginei (Editura Cartea Românească, 2001), Iisus cu o mie de braţe (Editura Dacia, 2005), Cartea poemelor mele nescrise (Editura Cartea Românească, 2015) şi volumele de proză: Statuia comandorului (nuvele – Editura Ararat, 1994), Cartea şoaptelor (roman – Editura Polirom, 2009, 2012), Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri (nuvele – Editura Polirom, 2013). Cărţile sale au fost premiate sau nominalizate la importante premii în ţară şi în străinătate. Traduceri, prezentări, lecturi publice, precum şi comentarii critice ori eseuri din şi despre scrierile sale au fost realizate în numeroase ţări ale lumii.

Afis_Springtime_AsociatiaCurteaVecheCutii de donații amplasate în restaurantele Springtime pentru programul național de lectură “Cărțile copilăriei”

Springtime se alătură programului național de lectură “Cărțile copilăriei” dezvoltat de Asociația Curtea Veche. Prin acest parteneriat oferă clienților săi posibilitatea de a realiza donații în urnele amplasate la casele de marcat din restaurantele bucureștene situate în zonele Piața Victoriei, zona Universitate, Gara de Nord, Mall Vitan, Calea Floreasca și zona Izvor. Întreaga sumă colectată pe perioada campaniei va fi utilizată pentru donații de carte către copiii din satele românești care nu au acces la biblioteci sau volume proprii.

Parteneriatul între Springtime și Asociația Curtea Veche a început anul trecut în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Târgului Internaţional Gaudeamus, când Springtime, singurul restaurant cu prezență constantă la evenimentele organizate în cadrul Romexpo, a organizat anul trecut o strângere de fonduri urmând același mecanism.                                                                                                                                                                                                                                                                            Statisticile din ce în ce mai îngrijorătoare privind rezultatele slabe în sistemul educaţional, rata abandonului școlar, scăderea dramatică a lecturii în rândul celor mici, precum și dificultăţile în înţelegere a textelor sunt doar câteva dintre motivele pentru care Springtime a decis să se implice în acest proiect social. Fiecare contribuție ajută la integrarea copiilor din mediul rural în programul național de lectură “Cărțile copilăriei” prin care Asociația Curtea Veche realizează donații de carte și creează cluburi de lectură în mediile defavorizate.

<< Cartea influențează decisiv viața unui om. Copilăria este acea etapă în care ne formăm idealuri, iar personajele din cărțile pe care le citim nu de puține ori ne devin modele. Este îngrijorător faptul că în România sunt încă locuri în care copiii nu au acces la cărți și la informație, astfel la o educație mai bună. Am ales să susținem această cauză deoarece considerăm că este important ca fiecare dintre noi să contribuie la formarea unei noi generații conștiente de alegerile pe care le face în viață, a unui public de cititori și consumatori informați. >> declară Loredana Vătăvoiu, Brand Manager Springtime despre implicarea în proiect.

Asociația Curtea Veche a fost înființată în luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta într-un mod independent și susținut activitatea de responsabilitate socială a Curtea Veche Publishing începută prin programul național alternativ de lectură “Cărțile copilăriei” care își propune creșterea reală a interesului copiilor și tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de înțelegere a textelor și creșterea consumului de carte din România. Mai multe detalii despre Asociația Curtea Veche și despre proiectele pe care le desfășoară puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro  și Facebook.com/AsociaţiaCurteaVeche.

originalii-nonconformistii-care-fac-lumea-sa-progreseze-adam-grant-editura-publicaNou la Publica: Originalii de Adam Grant

Cu ani în urmă, psihologii au descoperit că există două căi spre succes: conformitatea și originalitatea. Conformitatea înseamnă să urmezi mulțimea pe căile convenționale și să menții statu-quoul. Originalitatea înseamnă să apuci pe cărări mai puțin bătute, să lupți pentru un set de idei sau de valori inedite, care înaintează contra curentului, dar care, în cele din urmă, fac ca lucrurile să meargă mult mai bine.

În Originalii, Adam Grant cercetează modul în care putem îmbunătăți lumea, din perspectiva originalității: cum să impulsionezi progresul creativ, personal și organizațional, cum să învingi conformitatea, și cum liderii și părinții pot să încurajeze ideile și practicile originale.

Folosind studii și istorii surprinzătoare din domenii variate precum afacerile, politica, sportul și divertismentul, Grant explorează modul în care poți recunoaște o idee bună și în care poți vorbi deschis fără să fii redus la tăcere. Autorul analizează metodele prin care se alcătuiește o coaliție, prin care se alege momentul potrivit pentru acțiune și prin care se pot controla frica și îndoiala.

Originalii este o lectură fascinantă și revelatoare, care vă va ajuta nu doar să vă recunoașteți propriile voastre daruri unice, dar și să găsiți puterea de a sfida știința convențională, pentru a le trezi la viață. Folosind studii surprinzătoare și povești fascinante, Adam Grant ne arată cum să susținem ideile noi, cum să spulberăm acele mituri persistente care ne țin pe loc și cum să ne schimbăm nu numai viața, ci și lumea în care trăim. – Arianna Huffington, cofondator și redactor-șef al ziarului The Huffington Post și autoarea cărții Succesul redefinit

O lectură obligatorie, de maximă urgență, o lucrare fundamentală care vă va surprinde cu fiecare pagină. Adam Grant ne-a reconfigurat așteptările legate de ceea ce înseamnă să fii creativ și ceea ce este necesar pentru a face o diferență. Dăruiți această carte cuiva la care țineți. – Seth Godin, autorul cărții Triburi

Adam Grant este profesor marcant la Wharton School of Business, a fost recunoscut drept unul dintre cei mai influenți gânditori de talie mondială în domeniul resurselor umane și este un consultant apropiat pentru Google, NFL, Merck, Disney Pixar, Națiunile Unite, Armata și Marina SUA. Prima sa carte, A da și a lua, bestseller New York Times, a fost tradusă în 27 de limbi și declarată una dintre cele mai bune cărți din 2013 de Amazon, Apple, Financial Times și The Wall Street Journal. Colaborează cu New York Times, unde publică editoriale de opinie.

Afis_LOREDANA_NewYorkLOREDANA, concert caritabil la New York pentru educația copiilor din România

Vineri, 13 mai, cu începere de la ora 19.00, LOREDANA susține un concert caritabil la New York în beneficiul Asociației Curtea Veche, încasările urmând a fi folosite pentru dezvoltarea programului de lectură “Cărțile copilăriei” care are drept scop promovarea cititului de plăcere în rândul copiilor și combaterea analfabetismului în rândul elevilor din satele românești.

Evenimentul este organizat de MARA Society cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York și are loc la Webster Hall – The Marlin Room, una dintre cele mai exclusiviste săli de spectacole din cel mai populat oraș al Statelor Unite.

Îndrăgita artistă va încânta publicul general (adulți și copii însoțiți) cu piese precum “O fată singură în noapte”, “Trandafir de la Moldova”, “Mărioară de la Gorj”, “Extravaganza”,  “Zig Zagga”, “Apa”, reinterpretări din repertoriul Mariei Tănase și multe altele în limbile română și engleză. Biletele s-au pus în vânzare și pot fi achiziționate online urmărind link-ul: http://bit.ly/LoredanaNYC

Statisticile din ce în ce mai îngrijorătoare privind rezultatele slabe în sistemul educațional din România, rata abandonului școlar, accesul scăzut la cărți potrivite vârstei pentru copiii din mediul rural, scăderea dramatică a lecturii în rândul celor mici, precum și dificultăţile în înţelegerea textelor sunt doar câteva dintre aspectele pentru care LOREDANA a decis să se alăture acestui proiect:

‹‹ Mama a fost învățătoare și, în casa noastră, cartea și școala au fost mereu prețuite. Tatăl meu este un prolific scriitor de cărți pentru copii și aveam mereu în preajma noastră volume. Și când a apărut Elena, fiica mea, am continuat să-i transmitem dragostea pentru lectură și i-am citit povești, ani la rând, înainte de culcare. Cred în puterea cărților și, dacă prin munca mea pot ajuta să ajungă cât mai multe volume la copiii cărora li se poate schimba radical viața după o lectură importantă, am să fiu mereu cu tot sufletul prezentă și vă invit să vă alăturați și voi acestei cauze! “Imaginarium”, spectacolul meu, este despre a-ți imagina cele mai nebunești vise și a găsi căi pentru a le îndeplini. ››

Toate fondurile colectate în urma acestui eveniment vor fi direcționate către Asociația Curtea Veche pentru dezvoltarea programului național de lectură “Cărțile copilăriei” care cuprinde, alături de oferirea volumelor şi înființarea de cluburi de lectură, vizite în şcoli şi centre pentru copii, întâlniri cu părinţi, profesori şi elevi şi ateliere de lectură în librării. Mai multe detalii despre Asociația Curtea Veche și despre proiectele pe care le desfășoară puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro  și Facebook.com/AsociatiaCurteaVeche.

Considerată un trendsetter pentru tot ceea ce înseamnă stil și spectacol, Loredana acoperă prin activitatea sa toate laturile industriei divertismentului – de la cele mai spectaculoase show-uri ale unui artist român până la seriale de televiziune, filme de lung metraj sau cărți. Este jurat în cel mai de succes talent show din România, “Vocea României” și inițiatoarea unei școli alternative de muzică – Atelierul de voce și muzică – destinat dezvoltării și motivării copiilor prin deprinderea unor abilități vocale sau de interpretare instrumentală.

Organizatorul principal al acestui eveniment unic la New York – MARA Society – este o organizație nonprofit înființată în anul 2010 de către patru prietene de origine română, în scopul promovării culturii române și a susținerii diferitelor organizații caritabile cu impact real în îmbunătățirea societății. Prin organizarea de evenimente culturale în cadrul cărora evoluează artiști de prestigiu (pianiști, violoniști, regizori, balerini etc.) aceasta colectează fonduri care sunt apoi distribuite direct organizațiilor caritabile din România. De-a lungul timpului MARA Society a sponsorizat copiii defavorizați să meargă la grădiniță și la școală (în colaborare cu OvidiuRom), a ajutat la construirea unui spital de îngrijire paleativă pentru bolnavii de boli incurabile (în colaborarea cu HOSPICE Casa Speranței), a acordat o bursă pentru formarea liderilor în domeniul cinematografiei și a colectat fonduri pentru susținerea Baletului Național Român. În prezent MARA Society sprijină Asociația Curtea Veche prin organizarea în premieră la New York a acestui concert caritabil susținut de cea mai îndrăgită ambasadoare a muzicii românești: LOREDANA.

„Sărăcuţul lui Dumnezeu” de Nikos Kazantzakis, lansare la Librăria Humanitas Cișmigiu

Articole similare

Noutățile Vellant vă așteaptă la Gaudeamus între 16-20 noiembrie 2016

Jovi Ene

Lansarea revistei POC! #4 de bandă desenată documentară – munca emoțională în domeniul non-guvernamental

Jovi Ene

RoImage va ureaza „La multi ani!”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult