“Lenea de a te revolta e mai mare decât neplăcerea de a trăi cum trăiești”, declara Mircea Daneliuc, unul dintre cei mai importanți cineaști români ai tuturor timpurilor, dizident într-o realitate absurdă, profet în deșert, imigrant în propria țară, auto-exilat din sânul unei bresle mici, rebel al unei cauze pe care alții nu o înțeleg.
În 2016, CINEPUB îl va celebra pe autorul Daneliuc, lansând lunar câte un film al celui “care i-a obligat pe români să se regândească pe ei înșiși, să încerce să înțeleagă cine sunt de fapt, iar Europei i-a dăruit un cinema de nivelul unor Forman, Menzel, Zanussi, Pintilie, Szabo, pentru care zisa Europă i-a rămas datoare.” (Cristian Tudor Popescu).
Începem, la început de an, cu un sfârșit. Adică o capodoperă: Iacob, de Mircea Daneliuc.
Crăciunul dur, sumbru și chinuitor, trăit de un miner din Transilvania, înainte de ’89. Iacob este bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Drept pedeapsă e transferat la o altă mină, mai îndepărtată de casă. Efortul este epuizant, drumul spre casă fără sfârşit. De Crăciun, pentru a scurta timpul ajungerii la familie, Iacob se urcă pe furiş în funicularul minei. Dar zgomotul roţilor se opreşte: de Sărbători, pentru două zile, mina opreşte curentul electric. Iacob rămâne suspendat la 200 de metri deasupra prăpastiei…
“Această întâmplare deschide calea incontrolabilului cu tot cortegiul lui de stări psihice: panică, speranţă, deznădejde, resemnare.” (Jaques Maurice, Cahiers du Cinéma)
“Iacob” are premiera pe cinepub.ro joi, 7 ianuarie, ora 20:30. Filmul poate fi vizionat aici.
Aici găsiți mai multe informații despre toate filmele din portofoliul CINEPUB.