Interviu

Primăvara literară 2021 la Editura Nemira (interviu cu Alexandra Florescu)

După ”Scriitor în pandemie”, un proiect pe care l-am văzut ca fiind necesar și care a ținut toată luna februarie, am decis ca luna martie să dăm cuvântul editurilor, care să-și prezinte evenimentele și noutățile Primăverii literare. Dar în același timp, am dorit ”să îi scoatem în față” și pe acei oameni care muncesc mult (și sunt aproape neștiuți de cititori) ca volumele să fie prezentate cât mai frumos publicului. Vorbim de cei care sunt PR, în primul rând, dar și reprezentanți sau chiar fondatori ai editurilor. Enjoy!

Invitatul nr. 8 este Alexandra Florescu, PR & Brand Manager la Editura Nemira.

-Cine este Alexandra Florescu?

Alexandra Florescu este PR&Brand Manager al editurii Nemira, cititoare de cursă lungă, part-time geek.

-Cum s-a îndrăgostit Alexandra Florescu de cărți și cum a ajuns apoi PR la Editura Nemira?

Am terminat facultatea de Litere de la UB, toate ciclurile de studiu, până la doctorat în teorie literară, așa că dragostea pentru cărți și lecturi e veche și profesionalizată, ca să spun așa, în atâția ani de studiu. Am ajuns la Nemira cumva din întâmplare, printr-un pont că își căutau PR. Dnul Nicolau a avut încredere în mine acum șase ani, a avut încredere că o să învăț ce înseamnă comunicarea și promovarea cărților unei edituri și nu cred că l-am dezamăgit.

-Ce noutăți sau apariții interesante ne oferă Editura Nemira în primăvara literară 2021?

Probabil cele mai așteptate noutăți din primăvară sunt noul roman al lui Stephen King, Later – Mai târziu, care se lansează internațional pe 2 martie, iar la noi apare deja în aprilie. Fiica Reichului, de Louise Fein, e un roman despre iubirea dintre o fată dintr-o familie nazistă în timpul Reichului și un băiat evreu care cred că va fi o mare descoperire pentru cititori. Bineînțeles, pe partea literară nu pot să nu menționez și evenimentul cultural reprezentat de Visul diacritic, volum de poezie semnat de Andrei Codrescu, ce apare în colecția Vorpal coordonată de Svetlana Cârstean.

-Aveți deja proiecte și noutăți editoriale pentru vara și toamna acestui an?

Sigur că da, vara editorială e deja in progress, iar pentru toamnă avem un plan aproape definitiv. Dacă ar fi să aleg să menționez o carte foarte așteptată, aș menționa o nouă apariție de la Matt Haig, care cu Biblioteca de la miezul nopții, de anul trecut, a cucerit mii de cititori.

-Cum au fost vânzările din anul pandemic 2020? Sunt titluri ale editurii pe care trebuie să le reținem neapărat din 2020?

Pentru noi anul 2020 a fost un an bun, în ciuda situației dificile, mai ales cea din lockdown când librăriile au fost închise, însă am reușit să recuperăm câte ceva prin online, la fel ca toți ceilalți din piață. Cred că putem reține, printre altele, o reeditare mult mult așteptată a Apocalipse lui Stephen King, apoi, din cu totul altă sferă, ebook-ul Izolare coordonat de Alexandra Rusu, cu texte semnate de artiști și oameni de cultură despre experiența lor în izolarea de acasă.

-Cum s-a adaptat Editura Nemira la noua situație de fapt, la evenimentele online (Zoom, Facebook etc.)? Crezi că această modalitate de contact cu publicul (inclusiv cu cel de departe) este eficientă și va continua după pandemie?

Din punct de vedere al interacțiunii cu cititorii la fel, pandemia nu ne-a prins nepregătiți pentru că pe toate canalele noastre am muncit foarte mult să strângem o comunitate frumoasă și dinamică, pentru care am încercat să facem cât mai multe mai ales în lunile de lockdown. Era o comunicare „eficientă” și înainte, a rămas așa și acum, dacă rămânem creativi și înțelegem nevoile cititorilor noștri.

-Cum s-a adaptat omul Alexandra Florescu la schimbările provocate de pandemie?

Din punct de vedere al work flow-ului ne-am adaptat extraordinar de repede cu munca de acasă, pentru că suntem oricum o echipă foarte bine sudată, fiindcă suntem și prieteni, nu doar colegi. Personal am lucrat mult mai mult în primele luni când eram închiși în case și exista o hemoragie constantă între muncă și viața personală. Dar pe parcurs lucrurile s-au echilibrat. Munca cu pisicile calde pe lângă mine e plăcută, caldă, mai productivă sincer, fără alergătura de la 8 dimineața prin metroul arhiplin.

-Recomandă-ne, la final, o carte din literatura română care te-a impresionat în ultimul an și cum a făcut-o. Dar și una din literatura universală, tradusă sau nu în limba română. Neapărat însă de la alte edituri ☺

O carte care am simțit că mă face să respir mai bine a fost volumul de poezie Aer, păsări, bere, de Vlad Drăgoi. Din literatura străină, revelația anului 2020 pentru mine a fost Milkman, de Anna Burns, o adevărată experiență de lectură.

Articole similare

Interviu Alexander Dumreicher-Ivănceanu: Filmul „Egon Schiele: Tod und Mädchen” a avut succes în întreaga lume

Dan Romascanu

Liviu Drugă – interviu în exclusivitate pentru Filme-cărți.ro

Jovi Ene

Interviu în exclusivitate Simona Sora, autoarea romanului ”Hotel Universal”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult