Peregrinari prin muzee si expozitii

Tel Aviv – Oras alb, zile negre

‘Oras alb, zile negre’ este titlul uneia dintre expozitiile organizate in acest an de Muzeul Eretz Israel si consacrate centenarului intemeierii orasului Tel Aviv. Expozitia cuprinde instantanee fotografiate in cateva dintre cele mai dramatice momente ale existentei orasului intemeiat in 1909 pe nisipurile din nordul Jaffei si devenit in cateva decenii cel mai mare oras evreiesc din lume, centru economic, cultural si al vietii publice a Israelului.

Orasul fara pauza, orasul distractiilor si simbolul liberalismului si deschiderii, orasul alb (dupa culoarea caselor sale) a trait si multe zile negre.

1917 – La cativa ani de la intemeiere, orasul este abandonat pentru prima si ultima oara in istoria sa in timpul primului razboi mondial la ordinul autoritatilor otomane. Raman sa-l pazeasca doar patru paznici, din care unul este viitorul pictor Nachum Gutman care il va imortaliza in cateva schite despre orasul parasit. Locuitorii tanarului oras devin pentru o vreme refugiati la Petah Tikvah, unde este facuta fotografia din expozitie.

1921 – Incepe sirul de revolte arabe impotriva imigrarii evreiesti ale caror valuri succesive vor zgudui Palestina sub mandat britanic in 1921, 1929 si intre 1936 si 1939. Printre primele focare de tulburari cu care politia britanica trebuie sa se confrunte se afla si Jaffo, surprins in fotografia urmatoare.

1941 – In perioada celui de-al doilea razboi mondial comunitatea evreiasca din Eretz Israel participa in mare majoritate la efortul de razboi al aliatilor si sufera represalii printre care si bombardamentul aerian german ale caror consecinte se vad in fotografia facuts in zona strazii Marmorek si Bilu.

1948 – Independenta Israelului este declarata la Tel Aviv la 15 mai, si imediat incepe agresiunea araba si razboiul de independenta. In iunie are loc incidentul in care vasul Altalena care aducea arme si ajutoare pentru organizatia de dreapta Etzel este scufundata in largul Mediteranei in fata Tel Avivului, moment in care conflictul intern israelian a fost nu departe de a duce la razboi civil.

Tel Avivul este din nou bombardat, de data aceasta de armata egipteana, iar frontiera intre Tel Aviv si Jaffo devine linie de front. In cele din urma Jaffo este eliberata de armata israeliana, o parte din locuitorii arabi parasesc orasul devenind refugiati, si cele doua orase sunt unificate intr-o singura municipalitate.

1975 – Este anul in care Tel Avivul traieste unul dintre cele mai cumplite atacuri teroriste in perioada dinainte de intifade, atacul de la hotelul Savoy.

1991 – In timpul primului razboi din Golf Tel Aviv-ul si orasele satelit devin tinta principala a rachetelor trimise de Sadam Hussein.

1994 – Primul val de atacuri teroriste si atentate sinucigase lovesc in special Ierusalimul si Tel Avivul. Imaginea prezinta unul dintre cele mai sangeroase atacuri asupra unui autobuz al liniei 5 pe strada Dizengoff.

2003 – A doua intifada readuce atacurile teroriste in Tel Aviv – in imagine una dintre cafenelele orasului, simboluri ale stilului de viata deschis si boem al metropolei, distrusa de un atac terorist sinucigas.

Articole similare

Un film, două păreri: Atonement (2007)

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (25 – 31 iulie 2016)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (21 – 27 martie 2016)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult