Filme Filme europene

Ultimul film al lui John Sturges: The Eagle Has Landed (1976)

The Eagle Has Landed (1976) – Acvila a aterizat
Regia: John Sturges
Distribuția: Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall, Jenny Agutter, Donald Pleasence

‘The Eagle Has Landed’ încheia în 1976 cariera de regizor a lui John Sturges. De-a lungul a 30 de ani regizorul american a realizat 44 de filme, reușind câteva succese remarcabile în genul western (‘The Magnificent Seven’, ‘Last Train from Gun Hill’). Filmele de acțiune, o parte dintre ele inspirate de evenimente petrecute în timpul celui de-al doilea război mondial, au fost o altă specialitate a sa (‘The Great Escape’ printre ele). Acestui gen îi aparține și ‘The Eagle Has Landed’, ecranizarea unui roman al lui Jack Higgins, care descrie o acțiune imaginară, în care un comando german ar fi încercat să-l răpească pe Winston Churchill. Beneficiind de o distribuție selectă, filmul reușește să fie și astăzi, la o vizionare după 45 de ani de la premieră, un divertisment rezonabil, un sfârșit de carieră mai mult decât onorabil și un fel de epilog care face vizibile limitele unui gen de producții foarte populare în anii 60 și 70.

Că Winston Churchill nu a fost răpit de germani în timpul celui de-al doilea război mondial știm din istorie. Ceea ce este original în scenariul acestui film este faptul că, spre deosebire de majoritatea filmelor de război pe care le cunoaștem, ‘The Eagle Has Landed’ este relatat din punctul de vedere al germanilor. Eroul principal, colonelul Kurt Steiner, interpretat de foarte britanicul Michael Caine, este un erou parașutist, militar devotat și decorat cu Crucea de Fier. Steiner nu aderă la ideile naziste, este chiar pedepsit pentru a fi încercat să salveze viața unei femei evreice în țările ocupate, dar pe de altă parte își poartă cu mândrie Crucea de Fier și pleacă fără ezitări morale într-o acțiune care ar fi putut schimba soarta războiului.

Nici unul dintre germani, cu excepția lui Heinrich Himler (interpretat de Donald Pleasence), nu este personaj negativ. Aliatul lui Steiner în această acțiune este irlandezul Liam Devlin, activist IRA și dușman al britanicilor (interpretat de Donald Sutherland) un personaj pitoresc, care comite câteva grozavii până când se îndrăgostește de o tânără englezoaică. Această ‘umanizare’ a inamicilor nu ar trece probabil astăzi fară a stârni controverse, dar în 1976 se pare că a fost acceptată fară prea multe dispute. Intriga are destul de multe aspecte puțin credibile, dar suntem în teritoriul ficțiunii istorice și al filmelor de acțiune, așa încât realitatea istorică trebuie tratată mai mult că un pretext.

Ca film de acțiune, ‘The Eagle Has Landed’ satisface în mare măsură așteptările. Are umor, și acțiunea se derulează alert, desi situațiile nu sunt prea credibile. Senzația este că vizionăm un film scris în anii ’50 dar realizat în anii ’70. Personajele sunt bune conturate, și câteva dintre interpretările actoricești sunt remarcabile. Pe lângă Michael Caine și Donald Sutherland l-am remarcat pe Robert Duvall în rolul ofițerului german care planifică întreagă acțiune desi este conștient că războiul este pierdut. John Sturges evită caricaturizarea și alegerea este corectă, cel puțin din punct de vedere cinematografic, riscul fiind ca abordarea să fie considerată prea idealizată. Banda sonoră este compusă de Lalo Schifrin, un compozitor a cărui carieră muzicală se întinde peste aproape șase decenii, incluzând benzile sonore și temele muzicale a peste o sută de filme și seriale de televiziune, unele celebre (‘Mannix’! – cineva își amintește? și ‘Mission Impossible’, printre altele). Recomand filmul, un divertisment mai mult decât acceptabil, și un bun punct de plecare în discuții despre ‘filmele de acțiune de alta dată’.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://fictioncanbefun.wordpress.com/)

Articole similare

Punctul de plecare al câtorva cariere frumoase: Rendez-vous (1985)

Dan Romascanu

Față în față cu propriii demoni: Alice T. (2018)

Carmen Florea

Prin blogosfera cinefila (19 – 25 noiembrie 2012)

Jovi Ene

1 comment

Radu Marza 2 februarie 2022 at 20:37

Un film foarte fain. La fel cartea.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult