Filme Filme americane

Timpul poveștilor crude și al folclorului sângeros – The Witcher: Nightmare of the Wolf (Netflix, 2021)

The Witcher: Nightmare of the Wolf, coproducție internațională Netflix
Regie: Kwang Il Han
Voci: Graham McTavish, Lara Pulver, Mary McDonell, Theo James

Încep această cronică cu o confesiune – sunt pasionat de jocurile video, fie că vorbim de jocuri pentru PC sau alt tip de consolă. Acesta este și motivul pentru care am ajuns să cunosc îndeaproape anumite universuri fantastice pe care le-am regăsit cu bucurie nu doar în zona de gaming, ci și în cea a lecturii și a producțiilor cinematografice. Astfel, am intrat pentru prima oară în fascinanta lume creată de imaginația bogată a lui Andrzej Sapkowski, unul dintre cei mai importanți scriitori polonezi de literatură fantastică, un geniu pe care l-aș putea cu ușurință apropia de Tolkien. Lumea lui Sapkowski debordează de creaturi și personaje mitologice, majoritatea de inspirație slavă. Găsim aici strigoi și striga, vrăjitoare de tip Baba Yaga și Baba Cloanța, vârcolaci și un fel autohton polonez de vampiri.

Dar, cel mai important, regăsim în lumea aceasta unul din cele mai controversate personaje din povești – Wiedźmin sau Witcher (în engleză) – termen care în română nu are un corespondent fix. L-am numi vânător de vrăjitoare și de monștri. Ei bine, acesta este personajul care i-a adus autorului faima internațională și nu atât prin volumele pe care i le-a dedicat, ci prin cele 3 jocuri video create de CD Projekt Red, o companie de gaming din Polonia, dar și prin intermediul deja celebrului și mult-așteptatului serial The Witcher, super-producție Netflix. Acesta din urmă are deja un atât de mare succes, încât s-a hotărât că trebuie să existe și alte realizări cinematografice inspirate de universul bogat al lui Sapkowski. Astfel, tot Netflix a produs un film de animație de lung-metraj care a avut deja premiera online și care s-a dovedit, după părerea mea, a fi foarte binevenit în contextul în care fanii așteaptă cu nerăbdare apariția sezonului 2 al seriei.

Așadar, The Wicher: Nightmare of the Wolf se prezintă a fi o animație pentru adolescenți și pentru adulții pasionați de domeniul fantasy foarte bine realizat. Nici nu s-ar fi putut altfel, ținând cont că echipă de producție și cea creativă vin din Coreea, care și-a stabilit deja un loc foarte clar în zona gaming-ului și a realizării de animații pentru filme. În plus, scenariul urmărește îndeaproape stilul de povestire pe care și Sapkowski îl utilizează în romanele sale, creând o atmosferă semi-morbidă cu accente de magie și miracol. La toate acestea contribuie și coloana sonoră semnată de Brian d’Oliveira, cunoscut celor pasionați de jocuri ca fiind compozitor al soundtrack-urilor de la Shadow of the Tomb Raider sau Resident Evil VII: Biohazard. De altfel, întotdeauna muzica va fi un ingredient special și important în cazul unor asemenea creații video, fie că vorbim de un joc, de un film sau de un serial și aceasta pentru că universul sonor îmbracă aceste aventuri vizuale, indicând și starea pe care privitorul trebuie să o aibă.

Așa cum am menționat deja, creatorii filmului The Witcher: Nightmare of the Wolf fac parte dintre cei mai mari specialiști în animație și jocuri video. De la regizorul Kwang Il Han până la echipa care a desenat personajele și tot mediul înconjurător, fiecare membru și-a adus contribuția sa în construirea lumii acesteia ciudate, dar care fascinează pe orice spectator, indiferent de vârstă. În ciuda violenței destul de accentuate (dar să ne amintim că și basmele originale ale Fraților Grimm sunt la fel de sângeroase), nu poți ignora frumusețea și forța poveștii din filmul Netflix. Desigur că la acest aspect au contribuit și actorii britanici care și-au împrumutat vocile personajelor. Graham McTavish este Deglan și din momentul în care l-am auzit, nu am putut să nu mă întorc cu gândul la un alt serial deosebit, Outlander. Vocea foarte recognoscibilă a actorului se potrivește de minune cu căpetenia witcher-ilor, plin de ambiție și avânt eroic. Alături de el, m-am bucurat să o regăsesc și pe Laura Pulver, una dintre actrițele tinere descoperite de curând, mai ales în serialul Sherlock Holmes, unde i-a dat viață Irenei Adler, dar și în musicalul Gypsy unde a jucat rolul titular, alături de Imelda Staunton. Vorbim, deci de o distribuție strălucită pe care producătorii au adunat-o spre a da viață universului inspirat de lumea lui Andrzej Sapkowski.

Pentru cei care încă nu au urmărit The Witcher: Nightmare of the Wolf, nu pot decât să-i invit să o facă degrabă și asta înainte de lansarea următorului sezon al seriei Netflix. Veți descoperi în film povestea lui Vesemir, mentorul lui Geralt din Rivia, personajul principal al serialului deja menționat. Veți fi, de asemenea, prinși în mrejele acțiunii care împletește cu măiestrie secvențe de luptă între diversele creaturi din acest univers cu momente de maximă emoție și intensitate. Sunt sigur că asemenea mie, veți fi impresionați și de stilul de animație care combină genul japonez anime cu cel american și care ajută privitorul să fie cu atât mai implicat în desfășurarea acțiunii.

Disponibil pe Netflix.

Nota 8/10

(Surse foto: https://redanianintelligence.com/, www.techadvisor.com, www.yahoo.com)  

Articole similare

Cinema inovativă, povești slabe: Here (2024)

Dan Romascanu

Un film premiat de 43 de ori: Eddie + Edith (2017)

Adriana Ruta Neagoe

Depășirea tabuurilor: The Children’s Hour (1961)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult