The Conjuring (2013) – Trăind printre demoni
Regia: James Wan
Scenariul: Chad Hayes, Carey Hayes
Distributia: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingstone, John Brotherton
Genul de film care ma atrage, in ciuda parerii generale a amicilor mei!
Pentru ca asa cum am mai spus-o – referindu-ma la subiecte de aceasta factura, simt si cred ca exista fenomene si lumi paralele cu noi, entitati foste umane sau de sorginte neomeneasca pe care doar subconstient multi le sesizam si cu care insa unele persoane intra in contact tragic.
Toate povestile, istorisirile si experientele impartasite de-a lungul timpurilor in lucrari scrise (de la literatura, la psihologie si pana la filozofie) si in arta de orice factura (inclusiv cinematografica) – trebuie sa aiba in mod sigur, un suport mai mult sau mai putin real. Si de data aceasta, filmul The Conjuring vine si ne pune dinainte sintagma “Based on The True Case Files of The Warrens”!!! Fapte intamplate in anul 1971 in Harrysville din Rhode Island! Asupra familiei Perron – Roger si Carolyn, dimpreuna cu cele cinci copile ale lor, se dezlantuie sarabanda diavoleasca a unei forte demonice.
Spunem demonice, tributari fiind miturilor si superstitiilor ca subcultura a religiei – explicativa a acestor fenomene altfel inexplicabile. Forte demonice mocnind din vremuri vechi, razbunari imbibate de frustrari, ura si razbunare, demoni stapanind deopotriva case, obiecte, dar si trupuri umane nevinovate. Entitati cu care societatile omenesti s-au ciocnit adesea si ca masura de aparare au creat o “breasla a demonologilor”. Persoane care cerceteaza aceste fenomene, sustinute de echipamente tehnice si stiintifice capabile sa puna in lumina existenta entitatilor in cauza si care se sprijina puternic pe forta credintei. De ce numai pe credinta crestina, acesta este un semn de intrebare care imi apare de fiecare data in context, pentru ca si alti oameni apartinand altor credinte si religii s-au confruntat si se confrunta probabil cu astfel de fenomene paranormale.
Ed si Lorraine Warren sunt un cuplu de demonologi cu indelungata experienta. Ei vin in sprijinul familiei Perron, pentru a-i elibera de cruda entitate malefica care le bantuie casa si familia, urmandu-i oricunde s-ar afla.
Regizorul <<James Wan, care cunoştea activitatea soţilor Warren înainte de a regiza Trăind Printre Demoni, spune: „Dintotdeauna am fost un mare fan al soţilor Warren. Îi admir. Sunt pionierii vânătorii de fantome moderne, folosind echipament tehnic şi înregistrând dovezi audio şi video. Au inspirat atâtea poveşti, cărţi şi filme şi mi s-a părut grozav că, de data asta, ei sunt în centrul atenţiei filmului în aceeaşi măsură ca locuinţa pe care o investighează.”>>.
Ceea ce a realizat James Wan impreuna cu scenaristii, cu echipa sa de productie si alaturi de actorii din distributie, nu este un film menit doar sa sperie, sa ingrozeasca, sa ne zgribuleasca parul din cap sau sa ingroase inutil desfasurarea procesului de exorcizare! Este un film bine construit in planurile care dau un produs rotund si slefuit. Scenariul, dialogurile, cinematografia, coloana sonora realizeaza un intreg logic, gradat cu maiestrie intru realizarea atmosferei terifiante si intru sustinerea determinarii atat a familiei – de a-si apara integritatea fizica si psihica, cat si a echipei de demonologi de a ingenunchea si anula forta malefica. Ed Warren – demonologul explica fazele activitatii demonice: “Cele trei faze ale activităţii demonice: Infestarea…Şoapte, paşi, senzaţia unei alte prezenţe, care precedă a doua fază, Opresiunea…Victima este ţinta unei forţe exterioare…îi stârpeşte voinţa apoi se instaurează a treia şi ultima fază…Posedarea.”
Victimele devin luptatori in aceasta poveste si este de remarcat modul in care Carolyn Perron, mama posedata de intunericul diavolesc al entitatii scarnave reuseste sa gaseasca in interiorul ei “ocupat”, scanteia de lumina, de credinta si de dragoste necesara pentru a se elibera. Dragostea si credinta sunt drumul pe care orice om in nevoie si durere (si nu numai) trebuie sa il urmeze.
Extrem de bine dozata tensiunea in acest film, extrem de cursiva naratiunea, in asa fel incat mesajul sa fie corect transmis, din punctul meu de vedere: “The devil exists. God exists. And for us, as people, our very destiny hinges on which we decide to follow.”
Cinematografia semnata de John R. Leonetti contribuie foarte mult la cresterea valorii acestei povesti adevarate transpuse pe ecran, conturand muchiile sensibile dintre intuneric si lumina, dar fara sa apeleze la stratagemele ieftine pe care din pacate le-am observat in multe alte filme de gen. De remarcat decorul – scenografia casei familiei Perron, pivnita intesata de multe obiecte si mobilier vechi si imaginea halucinanta a papusii periculoase!
Coloana sonora originala este semnata de Joseph Bishara. Un album al soundtrack-urilor filmului a fost realizat de La-La Land Records si WaterTower Music in iulie 2013. Albumul cuprinde in plus fata de temele lui Bishara si „Family Theme” de Mark Isham. Alte piese prezente in film sunt:
- „In the Room Where You Sleep” – Dead Man’s Bones
- „Sleep Walk” – Betsy Brye
- „Time of the Season” – The Zombies
Vera Farmiga – superba in frumusete, spirit si hotarare – in interpretarea Lorrainei Warren, a semnat alaturi de Patrick Wilson o reintrare in roluri, intr-un nou film (sequel?).
Nota: 7.5/10
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=hNrTQxTOEUI’]
1 comment
[…] The Conjuring este un film de groaza supranatural din 2013, regizat de James Wan si scris de Chad Hayes si Carey W. Hayes. Este filmul inaugural francizei Conjuring Universe. Patrick Wilson si Vera Farmiga joaca rolul lui Ed si Lorraine Warren, anchetatori paranormali si autori asociati cu cazuri proeminente de bantuire. Rapoartele lor pretinse din viata reala au inspirat povestea si franciza de film The Amityville Horror. Familia Warren vin in ajutorul familiei Perron, care au experimentat evenimente din ce in ce mai tulburatoare in ferma lor din Rhode Island in 1971. […]