Filme Filme europene Recomandat Saptamani de autor

Săptămâna Pedro Almodovar: ¡Átame! (1990)

¡Átame! (1990) – Leaga-ma strans!
Regia: Pedro Almodovar
Actori: Antonio Banderas, Victoria Abril, Loles Leon, Julieta Serrano

Tot incercand sa il vad pe Almodovar de la inceputuri pana in prezent (poate cu exceptia ultimului film, ca imi e greu sa ajung la cinematograf prin Bucuresti), mi-am dat seama ca e o miscare destul de corecta, pentru ca pot privi evolutia unui cineast cronologic, dar si calitativ in timp. Privind asa, consider Atame! cel mai bun film al regizorului spaniol pana in momentul 1990.

De ce asa si nu altfel? In primul rand, pentru ca se apropie gusturilor mele de cinema: o poveste interesanta, bine scrisa si fara urme de plictiseala, interpretare de calitate, imagine clara si nealterata, regie de efect, sentimente.

Antonio Banderas si Victoria Abril

Povestea: avem un nebun, considerat asa din doua simple ratiuni-tocmai este eliberat dintr-un spital de psihiatrie + nu e deloc sanatos la cap, face lucruri ciudate, rapeste o persoana, ataca o alta etc. Acesta, in amintirea unei nopti de amor cu o vedeta a filmelor porno, vrea ca aceasta sa ii devina sufletul pereche. Cum in mod obisnuit ori i se pare imposibil ca aceasta sa se indragosteasca de el, ori nu ii trece deloc prin cap, hotaraste sa o rapeasca, sa o sechestreze si sa o tina legata pana cand ea va incepe sa il iubeasca. Ciudat este ca incepe sa ii mearga.

Antonio Banderas reuseste aici cea mai buna interpretare a sa, dupa parerea mea, in epoca spaniola sub obladuirea lui Almodovar, pentru ca oricum dupa trecerea la Hollywood a trecut in epoca actorilor de filme comerciale si discutia nu mai are substrat. In rolul nebunului indragostit, el este remarcabil si natural.

Atame!

Cu atat mai mult, in momentele in care este lovit, corpul il doare ranile se vad pe toata fata. Partenera sa, Victoria Abril, una dintre actritele favorite ale lui Almodovar, este la primul film in regia spaniolului si reuseste sa impresioneze de la inceput prin inteligenta, putere, momente suave si pline de savoare.

Mai multe scene impresioneaza, cu precadere cele de dragoste dintre cei doi protagonisti sau nu numai. Astfel, una dintre ele infatiseaza un scafandru miniatural, care pare sa se plimbe nestingherit intr-o apa oarecare. Continuand planul, observam ca, de fapt, acest scafandru este o alta forma de vibrator pentru placerea femeilor, iar apa este cada de baie unde se afla superba Marina (Victoria Abril). Alta scena ii infatiseaza pe cei doi interpreti principali, facand dragoste desi el este grav ranit, iar imaginea din oglinda poate fi retinuta ca una dintre cele mai bune.

Nota: 9.5/10

Articole similare

Gypsy (1962)

Jovi Ene

FILIT 2017 Ziua 2: Între foști și viitori câștigători ai Nobelului pentru Literatură

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (21 – 27 ianuarie 2013)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult