Filme Filme americane

Să supraviețuiești nopții – The Purge: Anarchy (2014)

The Purge: Anarchy (2014)
Regia: James DeMonaco
Distribuția: Frank Grillo, Carmen Ejogo, Zach Gilford

Problema cu cărțile sau cu filmele științifico-fantastice care abordează viitorul cu pesimism este că poveștile imaginare au tendința să devină uneori realitate mai repede decât se așteaptă autorii lor. Asta nu îi împiedică pe majoritatea creatorilor de science-fiction de astăzi să imagineze apocalipse și lumi post-apocaliptice, societăți dominate de violență sau aflate sub opresiunea dictaturilor de diferite feluri. Science-fiction a devenit aproape sinonim cu distopia. Acestei categorii îi aparține seria de filme de acțiune ‘The Purge’. Primul film din serie a ieșit pe ecrane în 2013. Acțiunea celui de-al doilea film din serie, ‘The Purge: Anarchy’, pe care l-am văzut acum, realizat în 2014, se petrece în America anului 2023. Coșmarul descris în film este generat de … politicienii aleși.

2023. Criminalitatea a fost redusă aproape la zero, șomajul este mai redus decât oricând. America pare a-și fi rezolvat problemele de lege și ordine. Prețul? O noapte pe an, pentru 12 ore, crimele de orice fel sunt legale. Bogății se baricadează în case bine păzite, ba chiar și organizează orgii sângeroase în care victimele aparțin păturii celor care nu își permit adăpost și apărare. Criminalii se ucid între ei sau își exercită liber setea de violență, având ca victime pe cei care se găsesc pe străzi fără adăpost. Majoritatea populației susține această politică, legiferată de politicieni și încurajată de guvern. Lozinca? ‘America renăscută’. Eroii filmului, câțiva oameni pe care ‘purificarea’ îi surprinde pe străzi sau care sunt aruncați de împrejurări în mijlocul violenței, vor încerca să supraviețuiască acestei nopți.

James DeMonaco, creatorul serialului (trei filme de lungmetraj și acum și serial de televiziune) și regizor al filmului a intenționat să creeze un thriller de acțiune bun al cărui poveste se petrece în viitorul apropiat. A reușit bine, cel puțin în această a două serie povestea are logică, montajul este alert și scenele de acțiune se leagă bine între ele. Echipa de actori nu conține niciun nume faimos, ceea ce a redus costurile și a făcut filmul rentabil din prima săptămână, dar toți actorii sunt bine aleși și își fac meseria cu profesionalism.

Dincolo de plăcerea de a urmări un film de acțiune bine făcut, ideea filmului este interesantă și întrebările puse în subtext sunt cât se poate de reale. Poate mai multă violență rezolva problema violenței? (întrebare actuală într-o Americă în care dreptul oricărui cetățean de a purta arme este garantat prin constituție). Poate lipsa de lege și ordine, pentru o perioada limitată de timp, rezolva problema endemică a legii și ordinii? Desigur, ceea ce se întâmplă în film este o metaforă, dar întrebările sunt cât de poate de actuale. Acest film bun de acțiune distopică reușește să fie mai mult decât a intenționat să fie.

Nota: 8/10

Articole similare

Magie și șarlatanie: Nightmare Alley (2021)

Dan Romascanu

Civilizatii si tipare istorice, de Neagu Djuvara

Dan Romascanu

Psycho (1960)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult