Goya: Visions of Flesh and Blood (2015)
Regia: David Bickerstaff
Aproximativ o treime din lucrările lăsate posterității de Francisco Goya au fost portrete. A fost unul dintre cei mai remarcabili portretiști din istoria artelor plastice și multe dintre lucrările sale în acest gen reprezintă formidabile creații artistice și valoroase documente despre lumea în care a trăit și despre oamenii săi. Expoziția ‘Goya: The Portraits’ găzduită în 2015 de Național Gallery din Londra a prilejuit iubitorilor de artă să admire o colecție vastă, dar aleasă, a portretisticii sale de-a lungul întregii cariere. Phil Grabsky nu a pierdut ocazia de a realiza cu această ocazie unul dintre filmele sale de artă din seria ‘Exhibition on Screen’, deși de această dată și-a rezervat doar rolul de producător, încredintând scenariul și regia documentaristului David Bickerstaff.
Goya a avut o carieră strălucită care a durat peste o jumătate de secol dintr-o viață de 82 de ani. A fost portretist și șef-portretist al Casei Regale spaniole sub patru monarhi diferiți, a fost director al academiei de arte și responsabil al colecțiilor regale. Portretele familiilor regale făceau parte din ‘îndatoririle de serviciu’, iar pentru portretele nobilității primea cea mai mare parte a banilor cu care își întreținea familia, stilul de viață și libertatea de a crea. Examinarea portretelor sale înseamnă parcurgerea traseului său artistic într-un gen cu multe reguli formale stricte, ceea ce ne permite cu atât mai mult să apreciem astăzi imensul sau talent, creativitatea și libertatea sa artistică. În portretele sale individuale sau de grup îl însoțim pe Goya de la perioada tinereții în care învăța și prelua perceptele picturii oficiale a secolului 18, prin asimilarea maeștrilor spanioli care l-au precedat, maturizarea stilului și eliberarea formelor și culorilor în avans față de impresioniști, evoluția stilului oficial care i-a preluat amprenta artistică, furia și disperarea pre-expresionistă în perioadele de crize naționale și personale, și până la neo-academismul cizelat al ultimilor ani petrecuți în Franța, în auto-exil.
Ca de obicei în filmele din seria ‘Exhibition on Screen’ avem parte ca spectatori de o delectare intelectuală și vizuală. Comentariile curatorilor expoziției, istoricilor de artă și experților în viața și opera lui Goya aduc informații prețioase și perspective inedite. Filmările operelor de artă, mai ales a celor examinate de aproape oferă detalii care scapă chiar și ochilor vizitatorilor expoziției și a muzeelor. Aducerea împreună a portretelor lui Goya în 2015 a reprezentat un eveniment în istoria artei, care prin documentarul ‘Goya: Visions of Flesh and Bllod’ ne este făcut accesibil și va rămâne disponibil revizitelor și revizionărilor mulți ani de acum înainte.
Nota: 9/10
(Sursă fotografii: Twitter.com, Youtube.com)