Filme Filme europene

„Nu pot exista doi faraoni”: Cairo Conspiracy (2022)

Cairo Conspiracy (2022) – Walad min al-Janna
Regia: Tarik Saleh
Distribuția: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri

Tarik Sadeh este un regizor de origine egipteană care trăiește în Suedia. Cariera sa se împarte între Suedia, Hollywood și producții despre Egipt. Acestea din urmă sunt realizate în afara țării, inclusiv ‘Cairo Conspiracy’ în care acțiunea se petrece într-un Cairo al cărui rol este jucat de Istanbul. Motivul este, evident, atitudinea sa critică față de regimul politic și în acest caz instituțiile religioase ale țării sale de origine. Filmul său cel mai recent (2022) a fost distribuit internațional cu titlul ‘Cairo Conspiracy’, după ce la premiera de la Festivalul de la Cannes (unde a obținut premiul pentru cel mai bun scenariu) avusese titlul ‘Băiatul din rai’ (‘Boy from Heaven’) care este de altfel traducerea titlului original în limba arabă. Filmul ne prezintă o perspectivă incisiva într-o lume despre care majoritatea dintre noi nu știm nimic sau aproape nimic – lumea instituțiilor islamice de învățământ religios. O face folosind genul thrilerului politic într-un spațiu social și fizic închis dominat de religie – nu foarte diferit de ceea ce făcea Umberto Eco în ‘Numele trandafirului’ – cartea și filmul excelent realizat după carte.

Adam, eroul principal al filmului, este un adolescent dintr-un sat de pescari, care primește o bursă la universitatea cea mai faimoasă din lumea Islamului sunit – Universitatea Al-Azhar din Cairo. În instituția înființată la sfârșitul primului mileniu, cu 2-3 secole înaintea primelor universități europene, se predă numai religie. Disciplina este strictă, studenții se roagă, ascultă predici, citesc Coranul și interpretările sale permise, iar cele mai interesante momente sunt concursurile de citit din cărțile sfinte. Orice sistem rigid are își provoacă rebeliunile – mai mici sau mai mari – și Adam va învăța repede, cu ajutorul unui coleg cu care se împrietenește, cum se poate ieși noaptea din universitate printr-o poartă în ziduri sau cum se poate ajunge la asemenea activități de destindere la marginea sau dincolo de limitele permisibilității acelei lumi cum ar fi fumatul sau dansul. Va descoperi de asemenea că viața din universitate, departe de a fi idilică, este marcată de conflicte dintre diversele curente religioase, de confruntarea cu puterea politică și agenții infiltrați ai acesteia. Imamul universității moare subit, declanșând un proces de alegere a noului imam care seamănă în multe privințe cu cel al alegerii unui nou papă. Puterea politică este interesată să-și impună un candidat favorabil, căci ‘în Egipt nu pot exista doi faraoni’, în timp ce cercurile islamiste militante doresc și ele să controleze prestigioasa universitate. Tânărul Adam va trece printr-un proces accelerat de maturizare și implicare în intrigile politico-religioase, cu prețul pierderii inocenței și cu riscul de a-și pune în pericol cariera visată (de studios al religiei și predicator) și chiar și viața.

Filmul pune întrebări dificile legate de rolul religiei într-un stat modern, de raportul de forțe și legăturile dintre puterea politică și instituțiile de învățământ și religioase, de influența individuală într-o societate aglomerată și dominată de dogme aflate în conflict. Nu toate întrebările își găsesc răspuns și nu toate aspectele unei situații politice complexe sunt aduse la lumină în aceiași măsură. Și totuși, filmul are meritul de a-i introduce pe spectatori într-o lume în care majoritatea nu au avut niciun acces și de a aduce cu curaj în discuție problemele unei societăți corupte și violente. ‘Cairo Conspiracy’ îi va satisface și pe amatorii de thrillere politice. Acțiunea este bine conturată, cu multe răsturnări de situații și cu personaje ale căror destine par a se afla în permanență în pericol. Interpretul rolului principal este Tawfeek Barhom, un actor formidabil despre care nu știu prea multe. În rolul inspectorului de politie și manipulator al informatorilor apare un alt actor excelent, ceva mai cunoscut – Fares Fares. Distribuția, în general, este excelent construită și fiecare dintre personaje are culoare și consistență. ‘Cairo Conspiracy’ este un film care nu are cum să nu stârnească contradicții și dezbateri. Pentru asta sunt făcute filme ca acesta.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.kanopy.com/en/product/13159261)

Articole similare

Un Renoir surprinzător: Exhibition on Screen: Renoir – Reviled and Revered (2016)

Dan Romascanu

Un thriller ambiguu: L’amour est un crime parfait (2013)

Dan Romascanu

Realism animat: Teheran Tabu (2017)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult