Filme Filme europene

Nu numai pentru gurmanzi: La passion de Dodin Bouffant (2023)

La passion de Dodin Bouffant (2023)
Regia: Anh Hung Tran
Distribuția: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Emmanuel Salinger

Din titlul original în franceză al filmului ‘La passion de Dodin Bouffant’ cuvântul esențial pe care trebuie să-l reținem este pasiune. Filmul din 2023 al regizorului Anh Hung Tran (titlul englez este ‘The Taste of Things’) descrie o poveste de dragoste dintre un bărbat și o femeie ajunși în toamna vieții (expresia este folosită în film) care lucrează împreună animați de pasiunea comuna pentru bucătăria de înaltă clasă. De fapt exprimarea mai corectă ar fi ‘creează împreună’ căci ceea ce fac ei în bucătărie este artă. El este un șef bucătar celebru, ea este colaboratoarea sa de 20 de ani. El concepe rețetele, ea le execută ințelegându-i gândurile și concepția. Unul nu ar putea profesa fără celălalt. Relația dintre ei este însă mult mai mult decât una profesională. Pasiunea se manifestă în feluri foarte diferite.

Este un film de epocă și acțiunea este destul de precis localizată în timp. Suntem în Franța sfârșitului de secol 19, Franța în care înfloresc artele, și arta culinară nu face excepție. Faimosul șef bucătar Dodin Bouffant trăiește într-un castel și pregătește mese rafinate pentru un grup de prieteni care aparțin cu toții burgheziei înstărite. Eugénie este iubita lui și colaboratoarea împreună cu care lucrează cot la cot. Fără ea felurile de mâncare pe care le gătește și în final renumele său nu ar fi posibile, dar mesele par a fi o afacere strict bărbătească. Eugénie este respectată de cei din jur, dar nu și recunoscută ca egală. Dodin ar vrea să se căsătorească, dar ea este cea care îl refuză din nou și din nou. Pentru a-și exprima sentimentele, Dodin gătește. Va găti pentru Eugénie și când aceasta va fi bolnavă. Pot cele mai rafinate feluri de mâncare nu doar exprima sentimentele ci și schimba destinele?

Întrebarea cheie a filmului este de ce Eugénie refuză cererile de căsătorie ale lui Dodin? Își acceptă locul și se consideră doar executantă a planurilor unui creator de geniu? S-a obișnuit în 20 de ani de colaborare și conviețuire și nu vrea să strice echilibrul relației? Multe dintre poveștile de dragoste descriu încleștări și raporturi de forță între partenerii bărbați și femei (Marte vs. Venus, etc.) . În ‘La passion de Dodin Bouffant’ este altfel. Dodin și Eugénie evita orice confruntare, dar nici nu reușesc să-și transforme pasiunea reciprocă în altceva decât feluri de mâncare splendide. Dar poate că nici nu este nevoie de altceva. Ei sunt artiști și biografiile adevăraților artiști trebuie să fie subordonate artei. Interpretările actoricești ale lui Juliette Binoche și Benoît Magimel (cândva parteneri de viață) sunt magistrale, atât în scenele romantice cât și în cele în care bucătăresc (au avut un șef bucătar renumit drept consilier). Am mai remarcat apariția unei foarte tinere actrițe pe nume Bonnie Chagneau-Ravoire care joacă rolul lui Pauline, o adolescentă extrem de talentată, care devine ucenica a lui Dodin. Pauline din film este extrem de talentată în arta culinară, actrița Bonnie Chagneau-Ravoire pare a fi în aceeași măsură de dotată și sper ca evoluția sa viitoare să fie pe măsura promisiunilor. Scenele care se petrec în bucătărie sunt formidabile și sunt sigur că au apărut deja cărțile cu rețete ale felurilor pregătite în film. ‘La passion de Dodin Bouffant’ intră direct și foarte sus în topul filmelor cu și despre marea bucătărie. Nu doar pentru gurmanzi!

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Prin blogosfera literară (25 – 31 iulie 2016)

Dan Romascanu

Revenirea fenomenului „Sex Education”, sezonul 4, pe Netflix. Mai mult sex, mai multă educație

Corina Moisei-Dabija

Când dorința se confundă cu rațiunea, drumul spre iad se scurtează: Working Class Goes to Hell (2023)

Claudia Nițu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult