Filme Filme americane Recomandat

Limitless (2011)

Limitless (2011) – Dincolo de limite
Regia: Neil Burger
Scenariul: Leslie Dixon, Alan Glynn (romanul The Dark Fields)
Distributia: Bradley Cooper, Anna Friel, Robert De Niro, Abbie Cornish

Mapa de Presa pusa la dispozitia noastra de catre MediaPro Distribution ne informeaza ca: <<Scenarista Leslie Dixon căuta printre rafturile unui magazin de cărţi vechi, când a gasit cartea. (The Dark Field – Alan Glynn) „Am cumpărat cartea şi am început s-o citesc,” spune Dixon. „Cam pe la jumătatea ei, am avut sentimentul că ar putea deveni un film hollywoodian. În cele din urmă, am cumpărat drepturile de ecranizare cu banii mei şi am scris singură scenariul, să văd dacă pot să realizez proiectul. Şi aşa am ajuns aici.”>>

Zic ca inspirata idee a avut scenarista si si-a investit bine paraii :).

Dar nu ne oprim aici si citam in continuare din Mapa de Presa:

<< Dixon i-a dat varianta finală a scenariului lui Scott Kroopf, un producător pe care îl cunoscuse de când lucraseră împreună la primul ei film, Outrageous Fortune. „Este un concept minunat, transcris şi impregnat de umorul formidabil al lui Leslie.” spune Kroopf. „Mi-a spus uimitoarea poveste a descoperirii acestui roman, cum a scris scenariul fără să fi primit vreun ban şi m-am îndrăgostit pe loc de ideea asta.” Ideea unui drog al inteligenţei i-a captivat imaginaţia. „Încă n-am întâlnit om care să nu fie curios cum ar fi dacă şi-ar folosi 100% din capacitatea creierului,” spune producătorul. „Ai putea să vezi, să înţelegi mai multe. Ai învăţa mai repede şi ţi-ai aminti lucruri despre care credeai ca sunt sterse din memorie. Dintr-o dată, totul devine accesibil. Desigur, există un preţ,” spune el. „Orice stimulant de genul ăsta este un pericol in sine.”

Bradley Cooper si Robert De Niro

Odată ce Dixon şi Kroopf au căzut de acord să producă filmul împreună, au pornit în căutarea unui regizor. Neil Burger, care a mai regizat The Illusionist şi Interview with the Assassin, i-a impresionat prin viziunea sa. „Am vrut ca povestea să fie cât se poate de credibilă. Să sune adevărat,” spune Burger. „Dar voiam şi să intru în mintea lui Eddie, să arăt cum percepea el lumea sub influenţa drogului, cum procesa informaţiile şi ce înseamnă cu adevarat să fii atat de inteligent. Aveam multe variante de tehnici vizuale neconvenţionale ca să arăt cum vedea el lumea.”>>

Ideea aspiratiei catre fortarea puterii mintii dincolo de limitele reduse in care este incorsetat omul, a muncit mari nume ale condeiului; sa ne amintim numai de  englezul H.G. Wells (The New Accelerator) sau de americanul Daniel Keyes (Flowers for Algernon – ecranizare avandu-l pe Matthew Modine in distributie), sau de englezul Oliver Sacks (Awakenings – ecraniazare avandu-l pe Robert De Niro in distributie). Sau sa ne amintim de Phenomenon  si John Travolta – regia Hon Turteltaub – scenariul Gerald Di Pego….:

Limitless

Fiecare dintre noi ne-am dorit la un moment dat, in sesiune de examene mai ales, sa ne bicium mintea pentru a o stimula sa devina mai iute, mai cuprinzatoare, mai activa…Am apelat la cafea, la cafeina, la lecithina…Surogate…Am visat mereu la mai mult de atata…Am auzit de unii studenti care iau Retalin – un drog de fapt – foarte periculos in fond – si iata ca despre un drog, o pastila miraculoasa – este vorba in acest film, NTZ – care insa, ca orice drog, formeaza dependenta – si lipsa lui – conduce la distrugeri ireversibile ale fiintei umane. Un film croit in acest tipar, nu poate fi decat incitant, cu atat mai mult cu cat ritmul este bine sustinut de un scenariu bine scris si pus in opera de regizor, cu tuse puternice de veridic, dar si de senzational. Si mai ales, datorita prezentei unei continue nuante de umor ironic. Pentru ca daca Eddie Morra, intelectual decazut, somer, in deriva profesionala si sentimentala, imboldit de „limitless”-ul NTZ-ului, ramane in fibra sa tot un intelectual a carui minte insa, nu mai are limite, alte personaje, precum mafiotul rus Ghenadi, cu al sau dinte central imbracat in vipla stralucitoare, sub actiunea drogului isi exacerbeaza numai brutalitatea si cruzimea si determinarea de a porunci, conduce si castiga! Si sub nicio forma nu reuseste sa se dezbare de infioratorul accent rusesc/american :).

Dincolo de limite

Pe de alta parte, melanjul bine dozat, de mare finete si inteligenta, dintre lumea afacerilor si finantelor la nivel inalt si lumea politica, lumi absconse, crude si periculoase, acest melanj este incarcat de aceeasi unda subterana de umor. Perechea de personaje Eddie Mora si Carl van Loon isi impleteste destinele si ne contureaza pas cu pas de-a lungul filmului, doua  caractere si doua conceptii de viata diferite, ajunse in aceasta conjunctura fortuita: Senatorul Morra poate va ajunge odata si odata Presedintele Statelor Unite – dar nu va ajunge niciodata sa lucreze pentru va Loon. Sunt scene si replici finale care trezesc si un ranjet de surpriza si satisfactie, dar si un scrasnet din dinti: oare este posibil? Astazi, maine? Energia si puterea mintii chiar ca pot deveni perculoase, in cazul in care la baza nu exista un caracter curat!

Filmul este surprinzator din multe puncte de vedere, insa rezolvarea finala a conflictului este cea mai interesanta!

Exceptionala aceasta pereche de actori – desi rolul principal ii revine lui Bradley Cooper, Robert De Niro este – de la un moment al filmului – egal in balansul dramatic al scenariului. Amandoi au aparitii foarte expresive si relatia pe care si-o construiesc in film este solida si credibila si rezultatul este o performanta de zile mari, impresionanta!

Si acum stau si ma gandesc, oare realizatorii au beneficiat de oaresce pastile de NZT? J Sigur ca glumesc, insa ritmul interior este puternic, viu si dupa cum spuneam, surprinzator, personajele sunt bine construite si interpretate, rezolvarile cinematografice (Jo Willems) sunt originale si frapante (mai ales „orasul” ca personaj viu si nu in ultimul rand filmarile „rasturnate” – un fel de viata pe invers), iar muzica acompaniaza bine momentele „grele” ale actiunii.

Eu zic ca merita vazut acest film, te transpune inteligent intr-un science-fiction, dar ai parte si de un thriller, exista si accente sociale, dar si politice. Si mai ales…speranta… Veti alege fiecare in ce sa sperati!

Nota: 8.5/10

Articole similare

Eroism și supraviețuire: The 12th Man (2017)

Dan Romascanu

One World Romania 2011 – 5. 20 Martie (I)

Delia Marc

Hanul lui Manuc, de Simona Antonescu

Delia Marc

2 comments

Andrei 17 iunie 2011 at 00:54

Buna ziua!

Unde as putea gasi cartea „Limitless” sau „The dark field”, in romana sau engleza?

Multumesc,
Andrei

Reply
Delia Marc 17 iunie 2011 at 15:16 Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult