Filme Filme americane Recomandat

Kick-Ass 2 (2013)

foto 1Kick-Ass 2 (2013)

Regia: Jeff Wadlow
Distribuția: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Jim Carrey, Christopher Mintz-Plasse, Donald Faison, Clark Duke

Kick-Ass revine în forță, pregătit pentru noi aventuri și dornic de socializare. Iata pe scurt povestea: Protagoniștii principali se află în derivă și încearcă să-și găsească rostul după evenimentele din primul film. Din cauza plictiselii, Dave, cunoscut fanilor sub pseudonimul Kick-Ass, se alătură unui grup de binefăcători, după ce, în prealabil, este antrenat și părăsit în misiunea de salvare a lumii de către Mindy, Hit-Girl. Între timp, Mindy eșuează în încercarea de a se alătura faimosului grup de fete din liceu, ajungând în final să-și dezamăgească tutorele și să aleagă calea propusă inițial de tatăl decedat în primul film.

La capătul celălalt al lumii, Chris d’Amico renunță la statutul câștigat sub numele de Red Mist pentru a-și revanșa tatăl mort și devine the supervillain, apelând la un nume de care și capo di tutti capi, adică unchiul aflat în închisoare, râde cu poftă. Totuși, acest lucru nu-l împiedică pe acest erou negativ, adolescent lipsit de inteligență, perspectivă și dragoste, să pornească o vendetă personală împotriva celui considerat răspunzător pentru moartea tatălui, și anume Kick-Ass. Totul rămâne în sfera normalului până în momentul în care jocul întreprins din dorința de a presăra puțină adrenalină unei vieți monotone, se transformă în realitate, luptele devin dure, iar sângele apare în cantități abundente.

Scenariul atacă un subiect cunoscut și plăcut de majoritatea cinefililor tocmai pentru că ajută la identificarea spectatorului cu povestea filmului: eroii se află în postura în care o decizie ce le va schimba viața urmează a fi luată. Singurul inconvenient în acest caz ar fi imaturitatea tinerilor eroi care nu și-au dorit decât o evadare din cotidian și o identificare cu un personaj care să le ofere curajul și voința care le lipseau în realitate, la școală sau în relațiile cu prietenii.

foto 2

Filmul este o parodie, dusă la extrem uneori, despre societatea actuală și artificialitatea ce o impregnează. Țintele acestei pelicule sunt, din punctul meu de vedere, tinerii și maniera lor de a se ghida după imagini și idei ce nu reprezintă decât o parte a realității: dorința fiecăruia de a fi erou în condițiile în care majoritatea nu reușesc să-și rezolve problemele simple din sfera cotidianului, importanța rețelelor de socializare și impactul lor asupra siguranței și, de ce nu, asupra dezvoltării tineretului, deoarece timpul dedicat studiului devine aproape nul în aceste condiții. Toate aceste idei par să se concretizeze într-una singură și anume dificultatea luării unei decizii și imposibilitatea exprimării eului personal într-o societate predominant artificială.

Pelicula poate părea un film pentru adolescenți, însă Kick-Ass 2 are finețea de a lua în derâdere tocmai filmele cu și pentru adolescenți prin ridiculizarea stereotipurilor reprezentate fie de fete care se topesc la ascultarea unei melodii gen Justin Bieber, fie de băieții membri ai echipei de fotbal a școlii, apartenență ce le oferă statutul de zei. Chiar dacă Mindy reușește la un moment dat să se integreze destul de bine în acest grup, totuși personalitatea puternică o ajută să-și asculte inima și să pornească din nou spre salvarea lumii. Filmul încearcă, de asemenea, să evidențieze importanța alegerii unui anumit drum în viață și curajul necesar asumării deciziei luate.

foto 3

Bineînțeles că publicul se va bucura și de câteva scene comice, majoritatea dintre ele stârnind râsul datorită combinației între imagine și linia melodică ce susține scena respectivă. Soundtrackul este compus din mai multe melodii cunoscute publicului datorită apartenenței la o cultură sau țară anume, melodii ce au fost asociate în acest film cu protagoniștii și acțiunile lor reprezentative.

Chiar dacă filmul, după ridicarea cortinei, se concentrează asupra transmiterii unor mesaje importante pentru public, indiferent de vârstă, personajele nu sunt destul de coerente încât să afirme astfel de mesaje, iar publicul să le creadă. Puterea de seducție a filmului este de scurtă durată, spectatorul dorind poate să pornească în salvarea lumii imediat după film, eventual alături de libertina Mindy, pe motocicleta ei violet.

Pentru a continua moda lansată de majoritatea blockbusterelor, inca o continuare se cere, mai ales că atât Dave, cât și Mindy au lăsat copilăria în urmă și sunt pregătiți să ridice eroismul la un alt nivel. Dacă la Batman și Spiderman s-a realizat un transfer de putere, dacă Superman a avut nevoie de o reinventare, iar Iron Man s-a pensionat, tânărul și neexperimentatul Kick-Ass va crește. Rămâne de văzut în ce manieră!

Notă: 7/10

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=YWozxV3fsAU’]

Articole similare

Iluziile fericirii în „Candy. Crimă în Texas” (Disney+, 2022)

Corina Moisei-Dabija

Soshite chichi ni naru (2013) – Like Father, Like Son

Delia Marc

Mirror Mirror (2012)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult