Filme Filme americane

Rețeta perfectă a unui film menit să te relaxeze și să te distreze: Jungle Cruise (2021)

Jungle Cruise (SUA, 2021) – Croazieră în junglă
Regia: Jaume Collet-Serra
Cu: Emily Blunt, Dwayne Johnson, Jack Whitehall, Jesse Plemons

Nici bine nu începuse filmul, că mi-am dat seama cât de mult îmi lipsea o aventură în jungla amazoniană. E ecran, evident, să nu vă imaginați că făceam asta așa, la ordinea zilei. Drept este că, acum niște ani, am vrut să studiez arheologia și chiar m-am înscris pe lista de admitere la facultate. Am intrat, dar am ales altceva, și acum iată-mă călătoare în lumi nebănuite numai prin cărțile pe care le citesc și le traduc și prin filme.

Un film ca Jungle Cruise mă face însă nostalgică și îmi dă de gândit. Aș fi putut, oare, să devin arheologă? Să explorez ținuturi sălbatice, în căutare de dovezi sau mituri? Sau, cum îmi spui mereu când urmăresc orice program cu animale mari, măcar să lucrez la zoo?

Nu am răspunsuri, încă, așa că voi reveni la film. Jungle Cruise este rețeta perfectă a unui film menit să te relaxeze și să te distreze. Aș spune că e potrivit și pentru copiii de la 12 ani în sus. Nu are foarte multe scene de violență explicite, și nici intimități, deși se împușcă, se capturează și se aruncă blesteme — cele din urmă în stil Pirații din Caraibe (Don Aguirre & crew chiar mi-au amintit de Davy Jones).

Premisa este clasică: o tânără cu spirit aventurier (supersimpatică Emily Blunt în acest rol hotărât și ars de soare!), crescută cu povești despre petalele unui copac amazonian care ar putea vindeca orice boală, își târăște fratele spilcuit, disperat, dar resemnat (Jack Whitehall) într-o călătorie care speră să o aducă în posesia miraculosului panaceu. Pentru că societatea științifică (rezervată doar bărbaților, cum se practica pe atunci) îi consideră demersurile (transmise prin intermediul fratelui) niște simple capricii, ia expediția în propriile mâini pricepute la spart încuietori (după o copilărie petrecută cu hoții de stradă din Delhi). Ajunge în Brazilia, iar o suită de coincidențe o aduce pe barca lui Frank (Dwayne Johnson), care ascunde multe taine în spatele aparentei nepăsări și traiului de azi pe mâine ca ghid de curse turistice pe Amazon.

Filmul are de toate: umor cât cuprinde, produs fie de stângăciile fratelui, fie de replicile lui Frank, fie de situațiile complicate în care se ajunge (căci pe fir intră și un prinț german ușor scrântit, care străbate fluviul cu un submarin, interpretat de Jesse Plemons); romantism credibil — în ciuda perioadei scurte de timp petrecute împreună de protagoniști, povestea lor crește încet și logic, iar siropul nu e niciodată prea gros; și mai ales aventură, iar aici chiar că le bifează pe toate, de la canibali (?!) la gheparzi amatori de vin (!!!) și la urmăriri strânse.

Lingvistei din mine i-au plăcut la nebunie replicile cu haz ale lui Frank, care le folosește ca să își amuze turiștii în scurtele croaziere, sau ca să facă glume pe care, din păcate, puțini le înțeleg. Răsucirile lui de frază sunt adevărate delicii, și felicit scenaristul care le-a încropit.

Ca aproape orice film, și acesta are un substrat politic fin. Firul egalitarist duce de la Lily, care, deși doctor în botanică, nu are acces în societatea științifică pe care ar dori să o convingă de realitatea descoperirilor sale, pentru că este femeie, la Sam, șefa unui trib localnic, o figură de altfel amuzantă și fără teamă.

Legenda care servește de pretext aventurii și intriga secundară a prințului german, dornic să găsească Lacrimile lunii (faimoasele petale) pentru a câștiga războiul — afirmă el — nu m-au prea încântat. Și-au avut rostul și nu au fost iritante, dar nici nu mi s-au părut neapărat grozave. Totuși, îmbinarea cu restul a fost binevenită.

În esență, mergeți cu inima deschisă și cu chef de distracție la film. Lăsați așteptările la o capodoperă cinematografică acasă (în caz că le aveați) și nici nu vă imaginați că veți avea parte de aproape două ore de acțiune pură. Filmul este foarte bine dozat, gândit și jucat, și are o distribuție aleasă perfect, cu chimie fantastică pe ecran.

(P. S. La final vă veți dori o pisică, dacă nu un ghepard)

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: CinemaCity.ro, IMDb.com, Boxofficepro.com)

Articole similare

The Gambler (2014)

Dan Romascanu

Wanted (2008)

Iulia Dromereschi

Trailer „The Adjustment Bureau”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult