Harold and Maude (1971)
Regia: Hal Ashby
Scenariul: Colin Higgins
Distributia: Ruth Gordon (1896–1985), Bud Cort, Vivian Pickles
In anii ’80, cand se intampla sa stau cateva ore la coada pentru ca sa prind un bilet la teatrele bucurestene, am vazut si neuitata montare a Sandei Manu la Teatrul de Comedie, a piesei Harold si Maude, cu George Mihaita si Sanda Toma.
Nu imi amintesc cand am vazut pentru prima data filmul! Probabil ca dupa 1990, sigur este ca ca l-am reluat acum cateva saptamani, in urma discutiilor pe care le-am avut cu niste prieteni, privind obsesiile suicidale la tineri.
Un film bine cotat astazi, o poveste si tragica si comica, dar si emotionant de umana si de romantica, o lectie inteleapta despre cum merita sa traiesti, sfidand moartea.
Colin Higgins, scriitor, scenarist, regizor (printre altele si “Nine to Five – cu Jane Fonda) si aveti la “mama wiki” date suplimentare.
O actrita mare, Ruth Gordon, castigatoarea unui OSCAR in 1968 pentru rolul secundar din “Rosemary’s Baby” si a doua Golden Globes, pentru rolurile – tot secundare – din “Inside Daisy Clover” in 1965 si pentru acelasi “Rosemary’s Baby” in 1968. Dar si o nominalizare in 1972 la Golden Globes, pentru rolul lui Maude din acest “Harold & Maude”, alaturi de Bud Cort, pentru rolul lui Harold. De altfel, Bud Cort a castigat si un premiu BAFTA pentru “Most Promising Newcomer to Leading Film Role” pentru acelasi Harold.
Si o coloana sonora extraordinara, cu o tesatura densa si inspirata, cu un Cat Stevens – compozitor si interpret al unor piese memorabile, alaturi de “Concertul pentru pian nr. 1 – Ceaikovski, „An der schönen, blauen Donau (On the Beautiful Blue Danube), Op. 314” – Strauss si traditionalul “Greensleeves”… Un regal!!!
Un regal este insa tot filmul!
Debutand cu “Don’t Be Shy”…”Nu, nu fi timid, lasa-ti sentimentele sa iasa la iveala, stii ca dragostea este mai buna decat un cantec, dragostea ne apartine noua, tuturor, asa ca nu fi timid, nu-ti fie frica…tine capul sus si descatuseaza sentimentele, nu, nu fi trist…”, intram in intimitatea adolescentului Harold, mereu in cautarea propriei identitati si a caldurii unei familii profund nefunctionale. Fronda lui inconstienta “spre binele mamei” si spre sfidarea societatii, imbraca cele mai morbide aspecte. Atarna cu gatul in lat in mijlocul salonului, bate cimitirele hranindu-se cu atmosfera trista a inmormantarilor “Thinking about my home”, experimenteaza diverse modalitati de sinucidere si in tot acest timp … creste! Din ce in ce mai introvertit, mai scufundat in starea sa si mai detasat, totusi, “as vrea sa stiu” spune – si-ar dori sa inteleaga starea prin care trece.
Este deja un tanar sobru si prezentabil, astfel incat mama sa ii spune “e timpul sa te insori” si fiecare “vedere” aranjata este de un umor descurajant.
Viata insa le aranjeaza pe toate, asa cum stie ea mai bine. Si scena acestui aranjament este un cimitir unde viata ii aduna laolalta pe Harold si pe Maude, aceasta din urma in pragul implinirii a opt decenii pe acest pamant! O poveste uluitoare de dragoste si de viata, care excede varstele si extractiile sociale ale eroilor, dar care prezinta o induiosatoare puritate emotionala si o experienta transcedentala a sentimentelor, intr-unul din momentele sociale, politice si culturale complexe ale Americii contorsionate de razboaie la capatul lumii si de miscarile de revolta ale tineretului.
Drumurile lor alaturate si impletite trebuie sa puna capat revoltelor personale, o simpla imbratisare trebuie sa ii ajute pe Harold, dar si pe Maude sa-si accepte realitatea. Octogenara care a rezistat cu optimism amenintarilor mortii, iesind deasupra incercarilor soartei si deasupra marilor cimitire lasate in urma, il invata pe Harold misterul vietii, al plantelor care cresc ingrijite cu dragoste, al luminii binefacatoare a soarelui, al locului si importantei fiecarei fiinte si lucru in ordinea naturii, gustul pentru aventura, pentru oameni … si pana la urma … visul si importanta visarii… asa cum ea viseaza sa se intruchipeze intr-o floare-a-soarelui intr-o existenta viitoare. O romantica poveste de dragoste initiatica in ale vietii! O intalnire providentiala intre doua fiinte care aveau nevoie sa se intalneasca si in care se petrece cel mai formidabil transfer de receptare a vietii in esenta ei. Lectie de viata! “If You Want to Sing Out, Sing Out” (Cat Stevens).
Daca am avea fiecare dintre noi norocul unei astfel de intalniri!
Din lista soundtracksurilor, am mai selectat cateva edificatoare:
Acest film trebuie vazut, chiar daca m-am ferit sa vi-l “povestesc” in amanunt, pentru acordul general al specialistilor ca este un film-cult! Specialistii ca specialistii, insa mie, ca spectator, mi-a ajuns la suflet!
1 comment