Filme Filme americane Recomandat

Furious 7 (2015)

Furious 7 posterFurious 7 (2015) – Furios și iute 7

Regia: James Wan
Distribuția: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Kurt Russell

De la primul film al francizei, aparut in 2001, „Fast and Furious” s-a transformat, a crescut, s-a luat prea in serios pentru ca apoi sa-si revina, a schimbat regia si a cooptat personaje noi, s-a reinventat, a devenit ironic, amuzant, sfidand legile fizicii si limitele imaginatiei. Am iubit „Fast and Furious” pentru masini, pentru cursele nebune care faceau sa sporeasca bataile inimii si l-am iubit si mai mult cand pe langa motoare in flacari, au aparut povesti de iubire, lupte corp la corp si actiune vie.

„Fast and Furious 7” a reprezentat insa o dubla provocare pentru actori, regizori, scenaristi si producatori. Creativitatea, inventivitatea, dedicarea tuturor celor implicati au fost puse la grea incercare de disparitia prematura, in timpul filmarilor, a lui Paul Walker – Brian O’Conner. Echipa pierdea un membru de baza, insa, dupa socul initial, cei ramasi s-au regrupat, scenariul a capatat o forma noua si lansarea a fost doar amanata, nu anulata. Tehnologia si-a facut datoria si gratie aceasteia, Brian O’Connor isi duce cu bine la final rolul si este prezent in tot cuprinsul filmului. „Fast and Furious 7” este pe ecrane si alaturi de masini impresionante, cascadorii spectaculoase, femei superbe, scene crancene de bataie, povesti de familie si relatii de iubire, realizeaza cel mai duios si emotionant omagiu adus colegului si prietenului Paul Walker.

glasgow-streets-close-for-fast-and-furious-6-filming2__spanInca de la anuntarea iminentei lansari ma intrebam in ce mod va fi gestionata disparitia lui Brian O’Conner si care va fi „iesirea din scena” potrivita pentru planurile de viitor ale francizei, insa, recunosc, solutia aleasa m-a impresionat prin caldura, originalitate si profunzime.

Povestea incepe exact din punctul in care se anuntase la sfarsitul precedentului film: Deckard Shaw (Jason Statham), insetat de razbunare, il ia prin surprindere pe Dom Toretto (Vin Diesel) si echipa sa. Materializandu-se de nicaieri reuseste sa-l trimita pe Hobbs (Dwayne Johnson) in spital, il ucide pe Han (Sung Kang) si pune o bomba chiar in usa casei in care Brian (Paul Walker) si Mia (Jordana Brewster)isi traiesc fericiti viata de familie alaturi de fiul lor. Echipa – Dom, Brian, Letty (Michelle Rodriguez), Tej (Ludacris) si Roman (Tyrese Gibson) – intra in alerta si cauta razbunare, insa, pentru a contracara eficienta de care da dovada Deckard, trebuie sa accepte oferta misteriosului agent Mr. Nobody (Kurt Russell). Promisiunea unui super eficient dispozitiv de urmarire ii arunca pe eroii nostri pe urmele unui hacker rapit de teroristul Jakande (Djimon Hounsou), cu Deckard secondandu-i in periplul international.

Din Los Angeles in Caucaz, in Abu Dhabi si din nou in Los Angeles cei buni si cei rai se urmaresc, incearca sa se elimine reciproc, balanta inclinandu-se succesiv de fiecare parte, secventa dupa secventa. Momentele de actiune si cascadoriile depasesc limitele veridicitatii insa, sa fim seriosi, nimeni nu si-a propus sa respecte realitatea in acest film, logica si ratiunea este suspendata de ambele parti ale ecranului.

REX_paul_walker_fast_furious_vin_diesel_sk_131204_16x9_992Echipa de producatori s-a intrecut pe sine in a oferi publicului spectator momente incredibile si confruntari a caror intensitate sa le rasfete simturile, iar publicul savureaza fiecare realizare prin aplauze la scena deschisa in scurtul intermezzo catre urmatoarea provocare. Poate ca bataia dintre Michelle Rodriguez si Ronda Rousey nu se ridica la nivelul celor avute in precedentul film si poate ca nici Tony Jaa si ale sale arte martiale exersate pe Paul Walker nu-l depaseste in spectaculozitate pe Joe Taslim din „Fast and furious 6” insa, cu siguranta urmarirea din munti, saltul masinilor cu parasuta, coliziunile frontale intre bolizi, „zborul” intre zgarie nori, cladirile distruse si dezactivarea dronei si elicopterului nu-ti lasa timp sa aprofundezi minusurile. De fapt echipa realizatoare a „Fast and furious 7” nu-ti prea lasa timp sa gandesti, succesiunea scenelor provocatoare si intensitatea acestora la care se adauga o vizionare in format IMAX adresandu-se direct simturilor. Totul se petrece in viteza, actiune si muzica te prinde si aproape ca nu realizezi cand zboara efectiv cele doua ore si mai bine ale filmului, iar pentru asta un merit il are si regizorul James Wan datorita caruia imposibilul si incredibilul pare atat de natural, firesc si plauzibil.

Statham nu se dezminte si isi consolideaza cu aparitia in aceasta pelicula renumele de „rau” cu greutate. Umbra sa malefica se simte in momentele in care lipseste de pe ecran, pentru a se materializa, dur si amenintator, in duelurile directe cu Hobbs si Dom.

Tyrese Gibson si Ludacris, tehnicienii echipei, sunt responsabili si cu partea comica a naratiunii, replicile lor savuroase indulcind incrancenarea urmaririlor si dezamorsand tensiunea situatiilor imposibile cu care se confrunta.

O surpriza frumoasa este si Michelle Rodriguez care isi arata de data aceasta si partea mai putin dura si o face convingator si cu multa tandrete in scena monologului aducerilor aminte.

o-FURIOUS-7-TRAILER-facebookNu pot sa nu-l mentionez, in final, si pe Vin Diesel care ne-a obisnuit cu imaginea de dur insensibil, dar care realizeaza aici cele mai emotionante momente. Mai intai alaturi de Lety, rememorand vremuri trecute petrecute impreuna, trasaturile aspre se imblanzesc. „I have no friends, I have family” ii replica lui Deckard si pe cat de rece suna pe atat de multa caldura transmite spectatorului. Cea mai emotionanta parte este insa despartirea de Brian (Paul Walker), un moment de final atat de sugestiv sincronizat cu realitatea si redat cu atat de mult sentiment incat lacrimile sunt imposibil de retinut. „It’s never goodbye”.

Cu „Fast and Furious 7” se incheie un capitol, insa usa ramane deschisa pentru noi provocari. Stacheta inventivitatii a fost insa ridicata destul de sus. Timpul ne va spune daca se poate si mai mult de atat. Pana atunci sa ne deschidem mintea, sa suprimam spiritul critic si sa ne bucuram de tot ce acesti oameni minunati s-au straduit sa ne ofere. S-ar putea sa descoperiti in final, ca v-a placut mai mult decat va asteptati.

Nota: 7/10

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=Skpu5HaVkOc’]

Articole similare

Călătorie în timp: Florența și galeriile Uffizi (2015)

Tudor-Costin Sicomas

Marylin Monroe în Nord-vestul îndepărtat: River of No Return (1954)

Dan Romascanu

La marginea Europei: As bestas (HBO Max, 2022)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult