„Q. Into the Storm”, 2021, HBO
Regizor Cullen Hoback, producător executiv Adam McKay
Era digitalizării promitea, până nu demult, o serie de avantaje, demne de atenția publicului larg. Se menționau posibilitățile de comunicare eficientă, mutarea joburilor din offline în online, capacitatea de a obține date rapid, calitativ și eficient. Ce nu ne-a adus această perioadă? Siguranță digitală. Internetul a devenit un soi de platformă în care se nasc fulminant tot felul de teorii conspiraționiste, planuri malefice și, mai ales, personaje misterioase. Este suficient să trecem peste ocean și să ajungem în Tărâmul Făgăduinței. Ați ghicit! Istoria de astăzi este despre o Americă în care bântuie conspiraționismul high level.
Documentarul „Q. Into the storm” este o serie documentară din șase părți, realizată de regizorului Cullen Hoback și de producătorul executiv Adam McKay. Filmul este rezultatul unei munci de trei ani, în care regizorul Hoback documentează, analizează și sintetizează procesul de evoluție a mișcării QAnon. Dacă nu ați mai auzit de acest fenomen, țin să vă spun că reprezintă una dintre cele mai prolifice curente conspiraționiste din perioada modernă, atingându-și apogeul popularității de-a lungul mandatului de președinte a lui Donald Trump, care, fie vorba între noi, chiar e un personaj potrivit pentru o astfel de istorie.
Pelicula urmărește apariția, formarea și mai ales repercusiunile acestei mișcări asupra gândirii colective americane. Accentele legate de patriotism, lupta cu Oculta Mondială, jocurile politice de culise au menirea să ne reflecte gravitatea problemei. Hoback este un cronicar impresionant, care s-a aventurat de-a dreptul temerar în elucidarea premiselor, în demascarea celor care, stând în spatele monitoarelor, reușesc să construiască adevărate scheme de influență. Este evident că nici arealul geografic, nici limitele bunului simț nu mai sunt valabile în contextul unui adevărat război informațional.
Cele 6 ore de documentar nu te țin neapărat în alertă, dar îți solicită o atenție maximă, deoarece întreaga situație este un amalgam de schimbări, de aluzii și iluzii conspiraționiste. În unele momente poți rămâne de-a dreptul stupefiat, deoarece membrii QAnon nu se opresc din mistificare, din identificarea unor elemente ascunse în limbajul non-verbal sau verbal al politicienilor americani. Subiectul filmului este reflectat atent, pe alocuri lent, dar destul de analitic.
Este de la sine înțeles că acest film poate augmenta sau diminua nevoia publicului de senzațional, pentru că acesta este filonul de bază. Instrumentele folosite în dark net, schemele de influență, speech-ul defectuos al unor politicieni – iată câteva elemente care au alimentat sporadica apariție și boom-ul imens al fenomenului dat.
Meritul documentarului este că personalizează figurile din spatele QAnon. Evident, Q este o dilemă mare, aidoma unui păpușar, dar acest lucru nu oprește regizorul din încercarea de a deconspira o taină fără precedent. Și, mai ales, documentarul ne prezintă o dilemă aproape existențială: avem sau nu dreptul de a îngrădi discursul liber? În ce momente va prima ordinea și siguranța publică peste opinia individului?
„Q. Into the storm” este de o actualitate covârșitoare, mai ales în aceste timpuri, demonstrându-ne că „marile valori” cu care jonglează conspiratorii nu sunt altceva decât interese personale mascate impecabil. Cumva mi-a amintit de ideea că drumul spre iad se construiește din bune intenții.
Disponibil din 21 martie pe HBO Go.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: HBO, indiewire.com)