1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Close Encounters of the Third Kind (1977)

Close Encounters of the Third Kind (1977) – Intalnire de gradul trei
Regia: Steven Spielberg
Distributia: Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr, Melinda Dillon, J. Patrick McNamara

Dificil de analizat un film care este cunoscut nu numai pasionatilor de filme stiintifico-fantastice, dar oricarui iubitor de cinema, este unul din filmele care au revolutionat lumea cinematografiei si care l-au impus definitiv pe marele regizor Steven Spielberg ca specialist al taramurilor neexplorate. De altfel, intr-un top pe care il citeam zilele trecute, Intalnire de gradul trei este considerat al 4-lea ca valoare in opera (de pana acum) a lui Spielberg, dupa Schindler’s List, E.T. The Extra Terrestrial si Saving Private Ryan, toate filme memorabile, dar lasand in urma alte filme interesante precum ar fi Raiders of the Lost Arc, Jurassic Park, Jaws sau Minority Report. Pentru mine, nu a reprezentat insa o desfatare si voi cauta sa explic motivele sau macar unele dintre ele.

Primul contact cu extraterestrii este intotdeauna problematic, ridica multe intrebari si genereaza cateodata solutii absolut inimaginabile si irationale. In acelasi fel, descrie si Steven Spielberg intalnirea de gradul trei cu navele spatiale nepamantesti si, in cele din urma, chiar cu extraterestrii insisi. Lumea pamanteana este infatisata gradual, cu familii si oameni diversi, unii prea creduli, unii prea intepati in propriile convingeri si principii, pentru ca in final fiecare dintre acestia sa fie reuniti spre marea intalnire finala. Nu sunt clisee, desi regasim aceste lucruri in multe filme, cauza fiind faptul ca acest film a insemnat un punct de turnura in istoria filmelor stiintifico-fantastice, urmatoarele imprumutand macar un element din acesta.

Close Encounters of the Third Kind

Sa nu uitam cele doua interpretari de exceptie: Richard Dreyfuss este barbatul neinteles de familie, care isi gaseste sprijinul in femeia necunoscuta ce isi cauta copilul pierdut si care considera ca aceasta intamplare, venirea extraterestrilor, este ceva care nu trebuie ratat si care, in definitiv, ii poate schimba viata. In al doilea rand, o supriza: regizorul francez François Truffaut isi face aparitia in rolul lui Claude Lacombe, un cercetator stiintific care incearca de ani buni sa investigheze aparitiile extraterestre si sa se aproprie si sa raspunda mesajelor din acestea. El este extrem de preocupat ca personaj, dar in acelasi timp, pentru un spectator, este si extrem de interesant de urmarit cum omul de cinema Truffaut isi face datoria impecabil ca actor.

Efectele speciale sunt rare, desi cele care exista pot parea spectaculoase si in acest moment, mai ales spectacolul de sunet si lumini care intampina extraterestrii. De altfel, Frank Warner a castigat premiul Oscar pentru editarea efectelor de sunet. Mi s-a parut totusi ca filmul a imbatranit si nu mai este atat de actual si de proaspat cum sunt altele ale acelor ani. El a constituit totusi punctul de plecare al unei generatii care a crezut in extraterestrii, in misterul adus de aparitiile ciudate de pe cer sau din semnele nefamiliare lasate pe sol. O generatie care a fost purtata spre visul cunoasterii, spre deschiderea in univers, spre noi cunostinte stiintifice dobandite in multe cazuri doar datorita increderii in viitor.

Nota: 6.5/10

 

Articole similare

Prin blogosfera literară (28 septembrie – 4 octombrie 2015)

Dan Romascanu

Trei poezii din „Eram cu toții”, de Emilia Zăinel

Jovi Ene

O saga istorică în stilul comediei italiene: C’eravamo tanto amati (1974)

Dan Romascanu

1 comment

m@ri@n 28 mai 2011 at 11:07

Dreyfuss e un mare actor. Il admirm in aproape orice film. Close Encounters of the Third Kind imi aduce aminte de copilarie si de contactul cu primele filme (de pe pro tv). La vremea aceea mi-a placut acum nu stiu daca ar avea acelasi impact.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult