Filme Filme europene

Ce lume minunată (2014), filmul unei generații eșuate

Ce lume minunată (2014)
Regie: Anatol Durbală
Distribuție: Igor Babiac, Sergiu Bîtca, Igor Caras-Romanov

Câștigător a trei premii la Massachusetts Independent Film Festival, în 2015 (cel mai bun scenariu; cel mai bun regizor; premiul special al juriului).
Câștigător în 2014 la Warsaw International Film Festival

Astăzi am decis să scriu despre un film care m-a impresionat cu desăvârșire și pe care-l pot recomanda drept cartea de vizită a unei generații eșuate. Este vorba de pelicula regizorului Anatol Durbală, „Ce lume minunată”, produsă de Sergiu Cumatrenco Jr.,în anul 2014. Filmul îi are în distribuție pe Igor Babiac, Sergiu Bîtca, Igor Caras-Romanov și alți actori de renume din spațiul basarabean. Pelicula dezvoltă subiectul evenimentelor politice din 7 aprilie 2009, când în mijlocul capitalei basarabene a avut loc una dintre cele mai puternice revoluții tinerești, în rezultatul căreia a fost schimbat regimul politic existent pe o democrație mai mult sau mai puțin reușită (fără gram de politică în acest text).

Filmul, bazat exclusiv pe fapte reale, îl are în centrul acțiunii pe Petru, un tânăr basarabean, revenit acasă din SUA, unde își face studiile, pentru o scurtă vacanță de Paști. Prins în mijlocul vâltorilor sociale, acesta nu percepe gravitatea evenimentelor și cade pradă menghinei justițiare, instaurate de fostul regim politic.

Pelicula lui Anatol Durbală este șocantă, cutremurătoare, tristă. Am vizionat filmul într-o prezentare repetată și țin minte că întreaga sală era cu ochii în lacrimi. Istoria lui Petru este, de fapt, reprezentarea realității trăite de sute de tineri, care în acea zi nefastă au nimerit pe mâna forțelor de ordine.

Evident, „Ce lume minunată” nu are pretenția de a fi un film sofisticat, deoarece este realizat în cel mai simplu, dar elocvent mod. Scopul prioritar pe care-l are este să aducă spectatorul în pragul deznădejdii. De ce? Pentru că am luptat pentru o cauză echivocă, pentru că trebuie să învățăm o dată pentru totdeauna că dreptatea este relativă și că înțelegerea acesteia e garantul unui viitor luminos. Petru este figura tuturor tinerilor care au crezut și continuă să creadă că în Moldova poate exista viitor. Deznodământul filmului este rupt parcă dintr-o durere profundă, este expresia cea mai vie a eșuării.

Pot spune, fără să exagerez, că Petru este Basarabia. Inocentă în straiele sale de tranziție, aceasta nu vede răul care o năpădește. Este constrânsă să-și accepte destinul fără să crâcnească și să o ia de fiecare dată de le zero. „Ce lume minunată” este o cronică a ultimilor câteva decenii de Basarabie. Zbuciumată și epuizată, această țară caută cu disperare refugiu, fiind la fel de oarbă precum o femeie care cred că bătaia înseamnă iubire și că vine din rai. Filmul nu aspiră să trezească milă sau compătimire. E doar încă o încercare, cred eu reușită, de a ne trezi, de a face un duș rece în care să înecăm speranțele deșarte și să devenim lucizi. Da, este un film despre cum să înveți să devii lucid într-o țară a fantasmagoriilor.

Sper că am reușit să vă intrig și că veți căuta o lume minunată, în care Binele va învinge Răul.

Nota: 9/10

Surse poze: cinemagia.ro, filmfreeway.com.

Articole similare

Wrong (2012) – Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, B-EST 2013

Delia Marc

Amestec inegal de genuri: Shelter (2017)

Dan Romascanu

Un univers mare, în propria-i cochilie: Ant-Man and the Wasp (2018)

Dana Mischie

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult