Filme Filme americane

Când istoria se ciocnește de clișeu: The Old Guard (2020)

The Old Guard (2020)
Regia: Gina Prince-Bythewood
Distribuția: Charlize Theron, KiKi Layne, Matthias Schoenaerts

În ultimul timp, Neflix a oferit numeroase filme și seriale care mai de care mai diverse, mai captivante, cu subiecte interesante. Unele sunt producții proprii, altele sunt preluate de la alte mari case de producție, cert este că diversitatea aceasta intrigă și acaparează utilizatorul platformei, devenindu-i un bun partener de singurătate, mai ales într-o perioadă tulbure și agitată cum este cea pe care o traversăm. Unul din filmele „proaspete” pe care Netflix le-a propus abonaților săi este și The Old Guard, un science fiction cu accente oarecum istorice, o discuție, de fapt, asupra nemuririi și asupra cruzimii timpului.

Nu este prima dată când arta dă târcoale ideii de nemurire. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au dorit să înfrunte și să înfrângă nemiloasa doamnă în negru. Fie că vorbim de Faust sau de Dorian Gray în literatură sau de oricare altă formă de artă care a cochetat cu nemurirea, nu putem să negăm puterea, impactul pe care acest concept l-au avut asupra omenirii. Urmând aceeași linie a predecesorilor săi iluștri, regizorul Gina Prince-Bythewood a ales un mod mai puțin obișnuit de a discuta despre timp, despre trecerea lui și despre consecințele pe care o are acest proces asupra omului. The Old Guard își dorește să fie un film de acțiune cu tentă SF, dar care să îmbrace și o haină filosofică, prin dialogurile numeroase prin care personajele principale dezbat temele enunțate mai sus. Din păcate, scenariul nu este foarte bine structurat, este presărat cu clișee la fiecare pas, în timp ce curgerea scenelor este, pe alocuri, greoaie și puțin haotică, făcându-te să te întrebi ce a vrut să exprime maestrul prin acest film.

Desigur, un atu al filmului îl reprezintă distribuția, care o are în frunte pe una din cele mai bune actrițe hollywoodiene care este și una din cele mai subapreciate artiste de cinema. Charlize Theron, căci despre ea este vorba, e unul din actorii care face bine orice i s-ar da de făcut. De la cutremurătorul rol din Monster până la The Devil’s Advocate (de asemenea, disponibil pe Netflix pentru o perioadă), Snow White and The Huntsman sau mult mai recentul Bombshell, Charlize Theron și-a pus amprenta specială și aparte pe fiecare rol pe care l-a interpretat. Îmbinând o frumusețe răpitoare, frapantă cu o eleganță a mișcărilor, a gesturilor, dar și cu un talent remarcabil pentru rolurile de compoziție (vezi Monster), actrița născută în Africa de Sud este unul din rarele exemple de actor hollywoodian care are capacitatea de îngloba toate calitățile enumerate mai sus. Iată că și în The Old Guard, unde o interpretează pe Andromaca din Sciția (aparent regizorul a dorit o aducere în contemporaneitate a celebrei figuri antice grecești, soția lui Hector, dar care se dovedește a fi o palidă copie a acesteia), Charlize Theron reușește să înfrângă neajunsurile unui scenariu scris parcă de un student de anul I la scenaristică și să atragă atenția de fiecare dată când apare pe ecran tocmai prin figura demnă și prin interpretarea ireproșabilă. Alături de ea, se remarcă și Matthias Schoenaerts (încă îmi aduc aminte de primul rol în care l-am urmărit, arhitectul Le Notre din filmul A Little Chaos, regizat de Alan Rickman), un actor de rafinament, care poate realiza adevărate incursiuni psihologice ale personajelor pe care le interpretează și pe care știe să le afișeze pe ecran. Nu pot să-i uit nici pe Chiwetel Ejiofor, Luca Marinelli, Kiki LayneMarwan Kenzari și Harry Melling, care întregesc o distribuție mai mult decât decentă pentru un film pe alocuri plictisitor. Și, desigur, un nou rol pentru Anamaria Marinca (din nou medic cercetător) nu poate decât să ne facă să fim mândri de realizările ei de peste ocean.

Una peste alta, The Old Guard nu este o peliculă neapărat rea, oferind câteva perspective interesante asupra vieții, morții, nemuririi și trecerii timpului, prilejuind reîntâlnirea cu câțiva actori buni, pe care i-am admirat mereu. Cu toate acestea, se simte că lipsește un acel „ceva” care să te facă să nu vrei nici să respiri de-a lungul filmului, acel je-ne-sais-quoi pe care alte filme cu super eroi le au încă de la primele cadre. Așadar, dacă vă doriți o mică incursiune într-un univers mânat de războaie, asezonat cu niște supraoameni mai puțin obișnuiți sau dacă, pur și simplu, vreți să o revedeți pe Charlize Theron într-un rol nu foarte rău, vă invit să nu ratați The Old Guard.

Nota: 7/10

(Surse foto: www.imdb.com, www.ew.com)

Articole similare

Atac în trenul de Paris (de)jucat de eroi: The 15:17 to Paris (2018)

Jovi Ene

Cufundat în anii ’50: Motherless Brooklyn (2019)

Dan Romascanu

„Am început jocul de-a literatura în copilărie, mult înainte să învăţ să citesc” (dialog cu Mihail Vakulovski)

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult