Carti Literatura romaneasca

Vina, de Camelia Cavadia

Articol semnat de Monica Arion

”Vina”, de Camelia Cavadia
Editura Trei, București, 2015

Scriitor contemporan autohton, Camelia Cavadia, al cărei nume exotic te poate trimite cu gândul spre alte meleaguri, mai însorite, a publicat în anul 2015, la Editura Trei, primul său roman, intitulat sugestiv – Vina.

Cu o construcție epică solidă, dată de alternarea planurilor narative, între un „atunci” provocator și un „acum” purificator, romanul propune imaginea unui personaj, al cărui destin îl aruncă din brațele fericirii absolute, al succesului deplin, în ghearele deznădejdii, ale depresiei adânci.

Vom face, așadar,  cunoștință, încă din primele rânduri, cu Thomas H, un bărbat de 54 de ani, care arăta de cel puțin 65, ce „se considera un mare ticălos în viață și spera ca zilele ce-i mai rămăseseră de trăit să-i provoace la fel de multă suferință precum adusese el altora”.

Era Thomas H un om rău care își aștepta spășit pedeapsa?

Lectura ulterioară a cărții va demonstra că nu era deloc așa. Thomas H a fost, mai degrabă, un om slab, care nu a știut să protejeze sau să se bucure de ceea ce viața i-a oferit cu dărnicie, eșuând în toate și, mai ales, rănindu-i pe cei care îl iubeau atât de mult.

Povestea e dulce-amară. De la fereastra cămăruței în care se autoizolase, Thomas H își rememorează fiecare capitol al existenței sale, trăit  la superlativ – dragoste, familie, prieteni, carieră. Când a pierdut totul, povara succesului fiind mult prea grea, eroul și-a asumat vina și nimic nu părea să-l mai salveze. Finalul lasă, însă, să se întrevadă un licăr de speranță și, când lucrurile par să intre pe un făgaș normal….

Romanul poate fi apreciat din varii motive. Amintesc, printre altele, temele diverse pe care le abordează, cum ar fi aceea a sacrificiului adus de creator pe altarul propriei creații. Nu uit să menționez nici limbajul elevat, cald, atrăgător.

Sunt tot atâtea rațiuni care te invită la lectură, una captivantă, cu siguranță!

”Au devenit din nou prieteni abia după ce au înțeles că oamenii greșesc atunci când își doresc să fie ca-nainte. Și asta pentru simplul fapt că niciodată un lucru nu mai poate fi la fel.

Timpul care trece nu ne găsește niciodată la fel cum ne-a lăsat, experiențele de orice fel își pun amprenta pe noi și în fiecare zi devenim alții. Mai buni, mai răi, mai înțelegători, mai triști, dar niciodată la fel. Au devenit  din nou apropiați când au înțeles că fiecare moment al vieții este prețios în felul lui. Tocmai pentru că este uni. Iar ei erau alții cu fiecare secundă care trecea peste ei.”

Puteți cumpăra cartea: Editura Trei/Libris.ro/Elefant.ro.

(Sursă fotografii: Editura Trei, fotografie de Alina Sin de pe pagina de Facebook Camelia Cavadia)

Articole similare

Legile frontierei, de Javier Cercas

Dan Gulea

Nașterea primului copil, o problemă pentru cuplu? – Calitatea luminii, de Mircea Pricăjan

Jovi Ene

Distopie sovietică: ”Măștile lui Brejnev”, de Nicolae Spătaru

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult