”Puncte de presiune. Despre viitoarea criză din Europa”, de George Friedman
Editura Litera, București, 2016
Traducere din limba engleză de Corina Hădăreanu
George Friedman posedă o înțelegere cu totul remarcabilă – prin adâncime și subtilitate – a tensiunilor geopolitice care persistă în Europa. Previziunile despre viitorul acesteia pe care ni le oferă în „Puncte de presiune” se bazează pe o analiză lucidă și nuanțată, dar totuși ușor de urmărit, a unei jumătăți de mileniu de evoluții complexe care au marcat devenirea bătrânului continent.
Autorul este convins că „istoria de conflicte a Europei este departe de a se fi încheiat”, căci pacea postbelică nu a fost o realizare europeană, ci o realitate generată de Statele Unite și de Uniunea Sovietică. Nu este previzibil un nou război generalizat în Europa, dar sunt de așteptat destul de multe „mici focuri”, provocate de existența unor interese naționale divergente, dar și de resentimente istorice de care un continent mai fragmentat și mai frământat ca oricare altul nu poate să scape prea ușor.
Și în vremurile glorioase în care europenii cucereau întreaga lume, pe continentul lor se purta un îngrozitor război interior. Geografia Europei – cu „mări și strâmtori, munți enormi, văi adânci și câmpii nesfârșite” – a divizat-o în prea numeroase zone de frontieră, în care se amestecă diverse popoare, culturi și religii și în care se declanșează adesea conflicte majore. După cum remarcă George Friedman, această fragmentare a geografiei europene a generat și o „fragmentare a minții europene”, cu consecințe extreme de grave, care au culminat cu cele două războaie mondiale.
Uniunea Europeană a fost gândită și construită tocmai pentru a asigura pace și prosperitate pe acest continent. Dar oare reușita în îndeplinirea acestor obiective este temporară sau permanentă? Dacă prosperitatea dispare în unele țări, ce soartă are pacea? Într-o perioadă tulbure, în care Uniunea Europeană dă semne vizibile că se clatină, Friedman caută răspunsuri la aceste întrebări, avertizându-ne că dacă europenii de astăzi vor perfecțiune fără să a fi dispuși să plătească vreun preț pentru aceasta, viitorul le va rezerva surprize neplăcute. Nu este deloc sustenabil să îți dorești siguranță deplină, dar să nu vrei să te aperi!
Pacea sau războiul vor depinde mereu de alegerile pe care le vor face europenii. Dacă ei nu vor înțelege acest lucru și vor persista în a trata pacea ca pe un dat, uneori se va ajunge inevitabil și la războaie. După cum formula jurnalistul Emil Hurezeanu în prefața cărții sale „Pe trecerea timpului”, „verticala trecutului intersectează obligatoriu orizontala spaţiului”. A ignora istoria însângerată și geografia complicată a continentului nostru atunci când încercăm să îi deslușim viitorul este o eroare enormă. Iar iluzia că Europa și-a rezolvat problemele care au măcinat-o secole la rând este cum nu se poate mai periculoasă…