Psihoterapie si consiliere psihodinamica, de Susan Howard
Editura Herald, Colectia Psihoterapia, Bucuresti, 2010
Traducere de Brandusa Popa
Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Herald.
Obiectivele cartii aparuta la Editura Herald se concentreaza asupra optimizarii abilitatilor practice si facilitarea intelegerii modului lor de aplicare de catre psihoterapeutii practicieni sau in devenire. Autoarea spera ca lectura cartii sa dea incredere in utilizarea abilitatilor psihodinamice prin dezvaluirea misterului practicii psihodinamice. In structura volumului au fost incluse o serie de studii de caz. Aceasta carte nu este un retetar care transmite cum sa se gestioneze fiecare situatie intalnita in calitate de terapeut, ci mai degraba un ghid de practica ce poate fi utilizat ca baza pentru reflectiile asupra activitatii. Cel de al doilea obiectiv este stabilirea legaturii intre teorie si practica. Aceasta legatura poate fi foarte derutanta, in special la inceputul carierei, daca tehnica este predata si invatata fara o referire clara la corpusul teoretic care o fundamenteaza. “Deoarece pozitia noastra teoretica are un impact direct asupra modului cum intelegem comunicarile inconstiente ale clientilor si abilitatilor sau tehnica pe care le utilizam in munca noastra este important sa cunoastem de ce facem ceea ce facem.” Am putea adauga ca acest lucru este deosebit de important in munca tuturor oamenilor, nu numai a psihoterapeutilor.
Cartea este organizata in jurul abordarii sistemice a competenteor fundamentale majore: competente terapeutice generale (cunoasterea si abilitatea de a opera in cadrul reperelor profesionale, cunoasterea unui model terapeutic si abilitatea de a-l intelege si utiliza in practica, abilitatea de a intra in relatie cu clientul, abilitatea de a dezvolta si mentine o buna alianta terapeutica, abilitatea de a aborda continutul emotional al sedintelor, abilitatea de a gestiona incheierile, abilitatea de a desfasura o evaluare globala, abilitatea de a utilize eficient supervizarea), competente dinamice fundamentale (cunoasterea principiilor si explicatiilor fundamentale ale abordarilor dinamice, abilitatea de a evalua oportunitatea unei abordari dinamice, abilitatea de a extrage o formulare dinamica, abilitatea de a stabili si gestiona cadrul si granitele terapeutice, abilitatea de a lucra cu comunicarile inconstiente, abilitatea de a mentine o focalizare analitica, abilitatea de a identifica si a raspunde la dificultatile din relatia terapeutica, abilitatea de a lucra atat cu lumea interna, cat si cu realitatea externa a clinetului), tehnici dinamice specifice (abilitatea de a produce interpretari dinamice, abilitatea de a lucra cu transferul, abilitatea de a lucra cu contratransferul, abilitatea de a recunoaste si lucra cu defensele, abilitatea de a elebora etapa de inchieierea terapiei), metacompetentele (abilitatea de a utiliza relatia terapeutica ca pe un instrument de schimbare, abilitatea de a aplica in mod flexibil modelul terapeutic in functie de context si de nevoile individuale ale clientului, abilitatea de a stabili un echilibru adecvat intre travaliul interpretative si cel suportiv, abilitatea de a identifica si aplica cu pricepere cea mai adecvata abordare dinamica).
Autoarea subliniaza: “Capacitatea de a intelege ca ceilalti oameni au minti separate si astfel au sentimente, intentii si nevoi proprii ce pot fi diferite de ale sale, este una din primele cerinte ale terapeutului in devenire.(…) In mod paradoxal, a sti ca nu putem cunoaste intr-un mod absolut tot ce gandeste si simte cineva este un indicator al unei stari avansate de mentalizare. Cu alte cuvinte, avem nevoie sa stim ca alti oameni au propriile minti si sa fim capabili sa intuim intentiile lor, dar in acelasi timp sa fim deschisi fata de posibilitatea ca am inteles gresit aceste intentii din cauza modului personal in care tindem sa interpretam lumea. Abilitatea de a mentaliza nu este o insusire imuabila a mintii ci mai degraba un process, capacitate sau abilitate ce poate fi prezenta sau absenta in grade diferite. A fi capabil de mentalizare variaza in functie de starile mentale, de exemplu oamenii tind sa-si piarda intr-un anumit grad capacitatea de mentalizare in conditii de stres semnificativ”. Autoarea mai puncteaza ca “a fi empatic implica a-ti imagina cum este sa fii persoana de langa tine si sa privesti cu intelegere lumea prin ochii ei. Cu toate acestea, este important sa distingim empatia de supraidentificare. Pentru a empatiza este necesar sa ne imaginam cum este sa fii cealalta persoan fara a ne contopi cu ea si a ne imagina experienta ei ca fiind propria noastra experienta. Daca ne identificam cu celalalt, devenim confuzi in privinta identitatii si probabil ca ii vom atribui in mod eronat sentimentele si intentiile noastre.” [1]
Autoarea reliefeaza faptul ca interpretarea transferului a fost privita ca regula de aur a practicii psihodinamice si fundamental schimbarii; ea a devenit piatra unghiulara a tehnicii psihodianmice si o competenta centrala a practicienilor psihodinamici. Interpretarile sunt metoda primara de interventie in munca psihodinamica si abilitatea de a interpreta correct, oportun si intr-o modalitate utila clientilor este o competenta fundamentala in domeniu. Profesia de psihoterapeut este una in care instrumentul principal este persoana cuiva mai degraba decat abilitatile pe care le are, iar obiectivul formarii este a capacita incepatorul sa practice in felul sau propriu. „In supervizare , noi ne expunem atat propria functionare inconstienta si modul distorsionat in care privim lumea, cat si pe cea a clientului”.
De retinut este ca“oamenii difera in ceea ce priveste masura in care sunt predispusi la experimentarea rusinii. Experimentarea rusinii poate conduce la comportamente ce pot milita impotriva unei bune practice terapeutice. Cu totii ne activam structura defensive pentru a ne proteja de rusine”. Susan Howard reuseste sa redacteze o lucrare a carei lectura, cu siguranta, va aduce noi informatii oricarei persoane interesate de vastul domeniul al pshihoterapiei, indiferent de nivelul ei de aprofundare.
Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Herald.
[1] Pag. 23