„Pământ american”, de Jeanine Cummins
Editura Litera, Colecția Buzz Books, București, 2020
Traducere de Bogdan Perdivară
Globalizarea a adus lumii atât elemente pozitive, cât și negative, deschizând cutia Pandorei în dimensiunea migrației, fenomen cu conotații și urmări extrem de grave. Nu este deci de mirare faptul că tot mai mulți autori explorează atent acest subiect, reliefând cele mai dificile momente și arătând profilul emigrantului în lumina unor realități sociale, economice sau politice de anvergură. În mod clar, acest aspect inerent statelor sub-dezvoltate necesită o atenție sporită și foarte multă empatie, în cazul în care ne dorim cu adevărat soluționarea sa.
Jeanine Cummins disecă adâncimea problemei emigrantului mexican prin romanul său recent „Pământ american”, în care dezvăluie istoria Lydiei, o mamă rămasă doar cu fiul Luca, antrenată într-o fugă de cartelul Los Jardineros, un clan temut de narcotraficanți. Scris într-o manieră febrilă, romanul este alert și ne poartă într-o călătorie virtuală alături de eroii săi. Așa se face că lectura vine la pachet cu o sumă impunătoare de emoții, de la extaz (cum e să devii prieten cu un șef de cartel?) și până la o frică oarbă (momentul asasinatului).
Lydia este un personaj complex, dar, în același timp, extrem de simplu. Ghidată exclusiv de instincte, aceasta dezvoltă o puternică rezistență în fața fobiei care se instalează progresiv în mintea sa. Adevărul e că Lydia se teme cu adevărat și se transformă de-a lungul cărții într-un animal hăituit, al cărui unic scop este să-și salveze odrasla.
Apropo, Luca este un copil minune. Educat select și în spiritul celor mai bune cărți, căci nu se putea altfel cu o mamă librar, acesta devine în timp un fin observator al tuturor evenimentelor. Deși se luptă cu stările sale lăuntrice, întrebându-se de ce tragedia familiei sale nu l-a schimbat, acesta este sincer și încearcă din răsputeri să devină un adult prea devreme maturizat.
Fuga acestora seamănă cumva cu un haos dezlănțuit, dezlânat, în care unele tentative eșuează, pe când altele devin un soi de lumină la capătul tunelului. Trebuie să menționez că narațiunea construită este bine gândită, dinamică și alertă, astfel încât suspansul se menține, iar firele istoriei se împletesc adânc în minte, ținându-ți sufletul la gură, în cel mai firesc mod.
Nu știu dacă experiența autoarei de a fi căsătorită cu un emigrant, i-a oferit o perspectivă atât de amplă asupra subiectului cărții, dar cert este că a reușit să transpună atât dimensiunea emoțională, formată dintr-o multitudine de emoții și senzații, cât și cea pragmatică, în care personajul principală se află într-o continuă căutare a soluțiilor viabile.
„Pământ american” este o istorie despre regăsire și curaj, despre fricile din care ne sunt construite viețile și puterea de a nu ceda în fața intemperiilor care vin în ritm alert. Istoria Lydiei nu este unică, dar este o ilustrare elocventă a faptului că binele învinge răul cu eforturi supraumane, dar și că naivitatea poate câteodată să provoace urmări extrem de grave.
Cu siguranță, romanul „Pământ american” este o carte demnă de atenția publicului, deoarece reușește să trezească în cititori o dimensiune neștiută a compasiunii și indulgenței, trăsături indispensabile în această lume a aparențelor.
Puteți cumpăra cartea: Editura Litera/Libris.ro/Elefant.ro.
(Sursă fotografii: Baltimore Sun, Litera.ro)
1 comment
Pare foarte interesanta cartea.Voi profita de zilele acestea cu reduceri si o voi cumpara. Pe site-ul litera.ro este la reducere.Multumesc pentru recomandare