Ma asteapta si pe mine pe noptiera ‘In punctul lui rebbe G.’ a lui Dan Alexe. Pana cand ajung la ea am remarcat recenzia de pe blogul ‘trebuie sa scrii’ al Alexandrei Halma: ‘Vă spun ce mi-a plăcut la cartea asta: indiferent unde o deschizi, la întâmplare, dai peste cel puțin o frază cu informații relevante pentru poveștile spuse, sau despre personajele prezentate. Și nimic nu te plictisește. Chiar am verificat asta în mod intenționat de mai multe ori. E nevoie doar de câteva secunde să îl vezi în fața ochilor, în toată splendoarea lui, pe tipul de la ING sau pe ăla care iubește fotbalul. Îl pricepi dintr-o propoziție pe moldoveanul gras cu pixul său nefolosit și simți după doar câteva cuvinte că o cunoști perfect pe alcoolica narcisistă cu pretenții de doamnă. Afli dintr-un singur rând că orgasmul simultan e o religie cu caracter totalitar, că versurile Țărăncuței lui Dan Spătaru ascund de fapt un viol anunțat și că, pentru pepeni, căprioarele sunt mai periculoase decât mistreții (simt că până și informația asta îmi va fi utilă în viață la un moment dat).’
Adriana Gionea scrie la ‘Postmodern’ despre ‘Meseria de romancier’ a lui Haruki Murakami: ‘Confesiunile artistice din volumul Meseria de romancier sunt cadoul pe care îl aşteptau cei îndrăgostiţi de stilul unuia dintre cei mai populari scriitori japonezi la nivel mondial, dar şi foarte contestat în ţara natală. Îi vor aprecia francheţea dublată de o modestie greu de bănuit la o personalitate cu faimă planetară şi vor fi uimiţi de anumite idei exprimate despre societate, lumea editorilor, rutina scrisului, compoziţia unui roman, primele încercări literare sau despre tabieturile ce însoţesc actul de creaţie. La final, nu vor face decât să întrebe când va fi tradusă încă o carte scrisă de el şi să îşi dorească să recitească, dintr-o altă perspectivă, acele romane în a căror lume au vrut să se scufunde şi să se adăpostească dacă erau atraşi de personajele stranii.’
(Dan)
Foarte frumos articolul-interviu ale Emei Cojocaru cu Bogdan-Alexandru Stănescu despre biblioteca acestuia. Pe larg, pe Bookaholic.ro. Iată ce citește acum BAS: ”Citesc câteva cărți în paralel. Am reluat John Fowles, pentru că trăiam cu senzația că e un scriitor cam prost și vroiam să mă conving dacă e sau nu e. Sunt pe la pagina 500 din Daniel Martin, am găsit și chestii drăguțe, dar tot slab mi se pare. E un fel de bârfitor la gura sobei. Tocmai ce am terminat cartea lui Vasile Ernu, Bandiții, am și scris despre ea, și am recitit Tăcerea lui Shusaku Endo. Pregătim o ediție nouă cu afișul filmului de Scorsese, în sfârșit l-a terminat, după 20 de ani. Mai am pe noptieră The Counter-Renaissance de Hiram Haydn, o carte care dărâmă conceptul de Renaștere așa cum îl știm, o carte rară pe care cu greu am găsit-o – am comandat-o din America. Plus Mircea Mihăieș cu al său Ulysses, 732, la care e de lucru.”
Tot un interviu, tot fain, este cel luat de Lavinia Bălulescu lui José Luís Peixoto, un scriitor portughez căruia nu i-au mai fost, în ultimul timp, traduse cărți în română: ”Am mai multe cărți care sunt foarte citite. În Portugalia, cele mai recente romane ale mele au un prim tiraj de 30.000 de exemplare. Am unele cărți care au peste 20 de tiraje. Pe lângă asta, sunt foarte citite în țări cum ar fi Brazilia, Spania, Italia și altele. După cum probabil știi, romanele mele nu sunt genul de „bestseller“, deci sunt foarte fericit că sunt atât de bine citite. Personal, simt că cele mai recente romane ale mele ating nieveluri înalte de reușită literară. Este și cazul cărților „Livro“ (în traducere, „Carte“) și „Galveias“ (numele orașului meu natal, o localitate cu 1.000 de locuitori).”
Liviu scrie pe FanSF despre ”Furia aurie”, de Pierce Brown, roman apărut de curând la Paladin (fanii SF și nu numai știu, desigur, de succesul ”Furiei roșii”): ”Nu credeam că, după un prim volum mai mult decât remarcabil, Pierce Brown va reuși să mă surprindă cu un volum doi și mai și. Partea de mijloc a trilogiilor de obicei suferă, fiind considerată mai slabă decât prima: se duce ineditul lumii create, personajele au fost creionate (poate doar să mai apară unele noi), iar acțiunea este de obicei lăsată în suspensie, urmând ca în volumul trei să ne fie dezvăluit finalul mai mult sau mai puțin apoteotic. Însă Pierce Brown nu cade în această capcană și bine face: Darrow și ai săi părăsesc planeta Marte, pe care se petrece acțiunea din volumul unu, iar acum seria se transformă dintr-un bildunsgroman young adult într-un space opera veritabil, un șir de aventuri neîntrerupt, care te prind în mreje pe la pagina cincizeci (am început cartea cu inima strânsă, deși un prieten îmi spusese să stau liniștit, că nu voi fi dezamăgit – și mare drepatate a avut!) și nu-ți mai dau drumul până la ultimul cuvânt al volumului. Căci tânărului autor i-a reușit ceea ce nu prea-l credeam nici eu în stare: să scrie un volum doi chiar mai bun decât primul.”
A reînceput să scrie, mai des, Laura de pe Biblioteca Babel (pentru cei mai vechi bloggeri și cititori de bloguri, Dreaming Jewel). Sunt articole despre cărți, dar și articole despre munca de traducător. Cel mai recent este despre traducerea lui Daniel Abraham și a cărții sale, ”Calea dragonului”: ”Ca traducător nu ai întotdeauna bafta să traduci ce-ți place. Când însă ți se întâmplă asta, ești cea mai fericită făptură de pe lume, fiindcă vreme de câteva luni trăiești practic în universul respectiv. Eu una, fără nicio exagerare, uit uneori că traduc și am senzația că de fapt iau parte la evenimente, privindu-le desfășurarea de undeva de foarte aproape. Ca urmare, când mi s-a dat la tradus Daniel Abraham am țopăit prin casă la propriu. Ce vreți acuma, nu traduc decât de doi ani și nu m-am blazat încă. Îl citisem de mult și nici prin cap nu-mi trecuse că o să ajung vreodată să îl traduc eu – ba nici când m-am apucat de tradus nu am îndrăznit să visez la asta (sau la alți autori care mi-au picat pe urmă în brațe).”
(Jovi)
Contributori: Dan, Jovi.
Recenzii cărţi pe Filme-carti.ro în această săptămână:
-”Calitatea luminii”, de Mircea Pricăjan
-”ISlamISm. Planul secret de creare a califatului”, de Glenn Beck
-”Anatomia ratării”, Teodor Baconschi în dialog cu Dan-Liviu Boeriu
-”Ascensiunea banilor. O istorie financiară a lumii”, de Niall Ferguson
–Fragment din ”Turma păstorului mut”, de Marius Oprea
–Interviu Mircea Pricăjan: ”Calitatea luminii este un roman al speranței, al încrederii”