Ana Manescu scrie pe blogul Societatesicultura.ro despre romanul lui Filip Florian, ”Zilele regelui” (pe care l-am laudat si eu, mai demult, pe Filme-carti.ro): ” În Zilele regelui, iubirile motanului mi-au dat fiori, trăirile lui fiind intense, pure, oneste, un adevărat exemplu. Îl doare să lase pisica tărcată în urmă, dar acceptă, de dragul stăpânului său. Îi este recunoscător lui Otto pentru că o aduce pe Manastamirflorinda în viața sa, iar lumea capătă sens când se aleargă cu ea prin casa lui Strauss. Emoția tatălui care își vede pentru prima oară puiul este cutremurătoare – fiecare moment care îl aduce pe Siegfried în prim-plan ne arată viața instinctuală, ne întoarce la origini.”
Liviu Drugă a început, alături de fotograful Mihai Ilie, un experiment interesant ce îmbină literatura de calitate cu fotografia de aceeasi factură. Iată ce găsim pe blogul său despre primii pași și ce reprezintă acest experiment: ”De două luni pregătesc un proiect personal pe fotografie, iar săptămâna ce vine încep efectiv să lucrez la el. Voi pleca spre Fântânele (Sibiu) împreună cu Liviu Drugă, care a acceptat să participe cot la cot cu mine în această călătorie. Da, despre călătorie este vorba şi despre căutarea unor imagini şi cuvinte inedite. Despre legătura dintre aceste două universuri creative, despre cum vedem noi lumea. Despre ambiţiile şi pasiunile noastre şi ale voastre.”
Constantin Piștea scrie despre cea mai recentă carte a lui Adelin Petrișor, ”Tara cu un singur gras”, aparuta recent la Editura Polirom (de altfel, despre aceeasi carte a scris si Codrut, pe Filme-carti.ro): ”Niciun alt jurnalist român n-ar fi reuşit să descrie absurdul din Coreea de Nord mai bine ca Adelin, pentru că, după ce a transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania, Egipt, Tunisia, Siria şi alte zone de conflict (să nu uităm nici închisoarea Guantánamo), Coreea de Nord, acest tărâm inefabil al decăderii condiţiei umane, se înscria firesc pe agenda lui Adelin. Pretextul nu a fost vreun război, ci doar sărbătorirea a 100 de ani de la naşterea liderului suprem Kim Ir Sen.”
Recenzii cărţi pe Filme-carti.ro în această săptămână:
-”Onoare”, de Elif Shafak
–”Câștigă urât. Războiul mental în tenis”, de Brad Gilbert
–”Șoseaua Cățelu 42”, de Alina Nedelea
–Andrei Pogorilowski-interviu în exclusivitate
–Eveniment: ”Universul jurnalistic și Imperfecționiștii, de Tom Rachman”