La 75 de ani de la Moartea lui Mihail Sebastian, Stelian Tanase marcheaza pe blogul sau evenimentul cu un articol despre imprejurarile misterioase ale disparitiei scriitorului si dramaturgului.
Eva Galambos scrie la ‘Baabel’ despre cartea lui Miriam Yahil-Wax ‘Capitolul lipsa’ despre care am scris si eu aici saptamana trecuta.
Adriana Gionea de la ‘Postmodern’ a pregatit deja lista celor 27 de carti noi de citit in iunie. Intre primele pe lista se afla si cartea pe care tocmai o citesc, ‘Prevestirea’ de Ioana Parvulescu aparuta la Editura Humanitas: ‘Prevestirea este un roman pentru cei ce adoră poveștile din lumile îndepărtate, cum era și cea din cetatea Ninive. În noul său roman, Ioana Pârvulescu reinterpretează povestea biblică a lui Iona. Povestea lui Iona este rescrisă într-un registru din care nu lipsesc dragostea, aventura, suspansul.’
Nicoleta Munteanu scrie la ‘Alecart’ despre trei romane care isi iau cititorii in calatorii. Intre ele ‘Memoriile unui motan călător’ de Hiro Arikawa aparut la editura Humanitas Fiction: ‘Toți cei care au acasă o pisică sau toți cei care și-ar dori să aibă una vor parcurge aceste „memorii” cu plăcerea de care se lasă cuprinși când simt blana moale a pisicii/motanului lor atingându-le palma și aud torsul subțire care acompaniază un gest de iubire. Impecabil scris, ca un poem în care fraze și imagini se reiau contrapunctic, alternând duioșia și tandrețea cu ironia și observația atentă, interioritatea unui motan cu nume de pisică (Nana) și observarea vieții în micile evenimente care spun ceva despre felul în care suntem și ne trăim existența, romanul se constituie din câteva întâlniri semnificative pentru ceea ce a fost viața unui bărbat pe nume Satoru.’
Sever Gulea scrie pe blogul ‘Libris’ despre romanul ‘Unisex’ al Ameliei Nothomb aparut in traducere la Editura Trei: ‘Cât de departe ești dispus să mergi pentru o răzbunare? Ce se întâmplă atunci când, nu atât destinatarii, cât anumite consecințe ale răzbunării tale capătă de fapt formă umană? Amelie Nothomb, cunoscuta prozatoare din Franța atacă aceste întrebări într-un miororoman original tradus și publicat în limba română la Editura Trei.’ Singura observatie pe care as avea-o este ca Amelie Nothomb scrie intr-adevar in franceza, dar este o scriitoare belgiana.
Recenzii cărţi pe Filme-carti.ro în ultima săptămână:
-”Tata mă citește și după moarte”, de Mihail Vakulovski
–”Candelă de-o clipă-n întuneric. Viața mea în lumea științei”, de Richard Dawkins
–“Incursiuni”. Poezia evreiască nord americană
–„Jurnal la sfârșitul lumii”, de Vasile Ernu
–”Capitolul lipsă”, de Miriam Wax-Yahil
–Top 5 cărți de curățat mintea după carantină
(Sursă fotografii: Baabel.ro, Postmodern.ro, Libris.ro)
1 comment
Mulţumim frumos <3