Prin blogosfera literara Recomandat

Prin blogosfera literară (24 – 30 noiembrie 2014)

winter_bookSowilo scrie pe SemneBune.ro despre romanul lui Leonard Ancuta, ”Sunt un curv”, aparut de curand la Editura Herg Benet: ” E genul de carte pe care o poate citi lejer un adolescent care poate recepta mesajul cărții fără să se transforme-n maimuță. Romanul are sex, limbaj licențios, trimiteri către muzica rock, monologuri bine structurate, care au în vizor existența omului pe planetă și gânduri pe care doar un om măcinat pe dinăuntru le poate avea. Recunosc, titltul cărții, ”Sunt un curv ”, e catchy, iar ăsta e un prim-pas către public. După ce am trecut peste partea cu titlul și cu roackerul de pe copertă ce pare a se bărbieri cu lama cuțitului, m-am gândit că există șanse să-mi placă după ce am parcurs primele 10 pagini. Și mi-a plăcut, chiar dacă sexul vinde în orice formă, chiar dacă lumea strâmbă din nas și aproape că smulge cu sălbăticie crucifixul din perete ca nu cumva ”așa ceva” să ajungă la ea. Miza romanului mi-a amintit de Burroughs, Bukowski, Welsh, de Quincey etc.  Romanul lui Leonard Ancuța merită să fie citit, indiferent că nu asculți rock și fie că nu ai probleme cu tine însuți.” 

O astfel de recenzie chiar te face sa iti doresti sa citesti cartea! Despre Jocul lui Westing, de Ellen Raskin, scrie Razvan van Firescu: ”Jocul lui Westing este una dintre acele cărți care-ți pot marca copilăria de cititor și care nu ar trebui ratată de absolut nimeni, indiferent de vârstă, datorită frumuseții cu care este concepută. Ar mai fi multe de spus, dar nu vreau să-mi plictisesc cititorii. Însă trebuie să vă spun că modul în care Rasking și-a construit cartea m-a făcut să mă gândesc la felul în care sunt făcute benzile desenate. Evenimentele sunt formate și parcă puse în panouri ca-n BD-uri și te fac să vizualizezi aproape perfect ceea ce se petrece. Rar am văzut un astfel de talent… De ce 5 stele: pentru că, din punctul meu de vedere, este o carte care trebuie citită-n copilărie și pe care orice adult ar trebui să o citească măcar o dată, mai ales dacă-i plac romanele polițiste.”

FloriDespre cartea lui Cezar Pârlog, ”Flori, fete, fițe sau băieți”, apărută la Editura Tracus Arte de curând, nu am apucat să scriu. Până scriu, am citit recenzia Erikei Ciuică de pe Hyperliteratura, care a ajuns la aproximativ aceeași concluzie: ”Secretul este că urăsc să recenzez cărți care nu mi-au transmis mai nimic. În acest caz, nimic mai mult decât o ușoară senzație de amuzament pe alocuri și o recunoaștere a unor mici detalii umane pe care le-am observat, întâmplător, și eu în viața de zi cu zi, dar despre care nu pot să spun că aș fi vrut să citesc vreodată într-o carte. Prefer, chiar dacă le urăsc, cărți care mă enervează, mă frustrează, pe care vreau să le combat sau care mă fac să vreau să le arunc pe geam, în locul unora care nu-mi stârnesc nicio reacție mai intensă.”

Recenzii cărţi pe Filme-carti.ro în această săptămână:

-”Siberia dus-întors”, de Levon Harutiunian

Suveranii României. Monarhia, o soluție?, de Lucian Boia

-”Asul de pică: Ștefan Aug. Doinaș”, de George Neagoe

Gulag Voices: Oral Histories of Soviet Incarceration” (III)

Fetița care se juca de-a Dumnezeu”, de Dan Lungu

-”Un taur în vitrina de piatră. Antologie lirică 1977-2012”, de Liviu Antonesei

Întâlnire cu Highlander: Andrew Nicoll la București

Avanpremieră editorială: Amintiri despre Carol I

Avanpremieră editorială: ”Prozac 2. 90 de pastile împotriva tristeții”, de Adriana Babeți

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (4 – 10 ianuarie 2016)

Jovi Ene

Un singur cer deasupra lor, de Ruxandra Cesereanu

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (30 iulie – 5 august 2012)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult