Prin blogosfera literara Recomandat

Prin blogosfera literara (19 – 25 martie 2012)

 ‘Agentia de carte’ anunta o serie de evenimente legate de lansarea la ICR New York a antologiei „Romanian Writers on Writing” editată de Norman Manea, în colaborare cu Sanda Cordoş: ‘Antologia „Romanian Writers on Writing (Scriitori români despre scris)”, publicată de editura Trinity University Press, prezintă publicului de limbă engleză o selecţie de texte traduse din opera a 80 dintre cei mai importanţi autori români din secolul al 19-lea şi până în zilele noastre. Volumul este editat de Norman Manea, co-editat de Sanda Cordoş, traducerile din limba română fiind realizate de Raluca Manea şi Carla Baricz. „Adresându-se în primul rând cititorilor americani şi celor de limbă engleză, această antologie […] oferă o fereastră întru originalitatea şi profunzimea literaturii române”, a scris Norman Manea în prefaţa volumului.’

(Dan)

Pe 18 martie 2012 am organizat impreuna cu o colega si sub egida JCC Bucuresti, “o raita” turistica culturala  pentru a vizita cladirile proiectate de catre Marcel Iancu in Bucuresti, deocamdata vizand numai  sectorul 2. Invitat la acest tur a fost si “armyuser”, care si-a exprimat cateva impresii pe blogul sau, pe care tin sa spun ca il frecventez si il citez adesea pe aceste semnalari din blogosfera. Pentru cei interesati, iata si clipul care rezuma obiectivele vizitate si pe care grupul nostru l-a urmarit la gustarea traditionala cu care am incheiat intalnirea noastra.

Si pentru ca saptamana trecuta, pregatind raita mai sus pomenita, am fost prea ocupata pentru a-mi mai aduce contributia la blogosfera noastra, iata ca nu pot sa trec cu vederea calatoria „prin cenusa imperiilor”, propusa de Silvia Colfescu pe „Istorioare Bucurestene”.

„Idei Urbane” ne prezinta volumul „Bucuresti. Amintiri si plimbari”, de Catherine Durandin: „Autoarea este o doamnă de origine franceză, specialist care cunoaste foarte bine istoria si evolutia românilor si a României (si  care) a reusit să descrie exact atât atmosfera bucuresteană, dar mai ales atitudinea bucuresteanului în fața schimbărilor dramatice. Un alt punct forte este cel al stilului în care scrie autoarea, stil plăcut si direct care face cartea usor de citit”.

Despre „Gustul samburilor de mar” de Katharina Hagena am citit pe Bookiseala. Scriitoarea germana ne vorbeste in acest volum despre Secrete şoptite la umbra copacilor, vechi rivalităţi, moşteniri, adultere, idile de-o vară, subiecte pe care toată lumea le trece sub tăcere sau de care nimeni nu vrea să-şi amintească. Gustul sâmburilor de măr este o saga specială impregnată de vrajă şi mister.”(Ila Citila J)

„Insemnari din subterna” ne semnaleaza: „Măştile lui M.I. Gabriel Liiceanu în dialog cu Mircea Ivanescu” – o lansare-eveniment la Librăria Humanitas Constantin Noica din Sibiu: Mircea Ivănescu a fost o figură discretă a vieţii literare, neafiliindu-se nici unei grupări sau direcţii. Cu toate acestea, creaţia sa a influenţat decisiv generaţiile care se revendică de la poetici postmoderniste si textualiste.”

Intamplator am ajuns si la blogul lui „Vasile Sensual”, unde am ramas citindu-i articolul amar si bine articulat despre Norman Manea. Vi-l propunem si dvs spre citire si gandire!

Julian Barnes cu „Sentimentul unui sfarsit”, volum aparut la Ed. Nemira in colectia Babel, este recenzat de Zarina Chiforec pe Nemirabooks.ro. Recenzia se incheie cu incitantele cuvinte Lectură plăcută si vă doresc să descoperiti tot atâtea întelesuri pe câte a închis Julian Barnes între paginile cărtii Sentimentul unui sfârtit.”. Pentru ca, isi mai pune recenzenta urmatoarele intrebari: „Cine este cu adevărat Tony Webster și care este adevărata sa existentă? Pentru această întrebare răspunsul se regăseste între paginile cărtii lui Julian Barnes.Cine suntem noi si de ce facem atât de multe greseli, greseli de care ne dăm seama mult prea târziu? Răspunsul trebuie să-l descoperim încet, pe măsură ce înaintăm în vârstă. Tind însă să cred că multe din alegerile pe care le facem în viată în prezent se vor dovedi în viitor ca fiind gresite. E ca si cum ti-ai apropia de ochi o coală de hârtie. Dacă e lipită de fată nu distingi nimic. Pe măsură ce o îndepărtezi usor începi să sesisezi cuvinte, apoi paragrafe si în cele din urmă totul capătă înteles. E bine însă să avem grijă să nu îndepărtăm prea mult hârtia.

Inedit! Urmariti Fondane.net.

(Delia)

Recent, la Editura Humanitas, a aparut cartea „Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu in dialog cu Mircea Ivanescu”. Despre ea, vorbeste Dragos de pe blogul Chestii livresti: „o carte pasionantă, cea cu interviurile pe care gabriel liiceanu i le-a luat cărturarului mircea ivănescu, pe patul de suferință, cu câteva luni înainte ca acesta din urmă să moară. și este meritul lui liiceanu că a reușit – fără voia lui – să prilejuiască un discurs care m-a făcut să nu-l las din mână până târziu, în noapte.”

Şi Dan-Liviu Boeriu a citit ultimul volum al lui Orhan Pamuk apărut la noi, „Romancierul naiv şi sentimental”, dar nu a fost impresionat (poate şi din cauza stării în care s-a aflat atunci când a citit cartea): „Până una alta, am citit şi cărţulia asta a lui Pamuk, care, drept să vă spui, nu m-a impresionat deloc. E un fel de mic tratat despre roman, dar nu în sens istoriografic, ci mai degrabă privit din perspectiva percepţiei celui care se lasă sedus de frumuseţea cărţilor. Pamuk distinge între cei care citesc dintr-o nevoie de compensare a unui vid interior şi cei care o fac, dimpotrivă, din conştientizarea unui preaplin existenţial. Dar asta e o difernţiere mai subtilă. Aflăm şi despre cititorul care aşteaptă anumite lucruri de la o carte, iar în momentul în care acestea vin e fericit; la fel cum există şi cititori care preferă să fie luaţi prin surprindere. Banal.”

Luciat continua seria recenziilor interesante pe site-ul Ora de Cluj. Saptamana aceasta a fost randul nou-aparutului roman al lui Tudor Calin Zarojanu, „Mass Media Insider”: „Prea puţin roman, mai degrabă un fel de memorii cu cifru. “Marele Chirvase” e Cristoiu (am avut un lapsus super enervant, timp de vreo oră nu mi-am amintit cum îl cheamă), “Experimentul zilei” e “Evenimentul zilei”, “Lumina” e “Flacăra”, “Online” e “Mediafax”, Naum – Nistorescu (replică definitorie a personajului: “Domn’e, vrei sau nu vrei să faci gazetărie adevărată? De bani vorbim după aia!”) şi tot aşa. Sunt şi chei pe care eu nu le am, ziarişti (mai ales de la Mediafax) pe care nu-i pot identifica, ceea ce mă cam enervează, pentru că ăsta e centrul de interes al cărţii, de fapt. Ca literatură nu stă în picioare şi nici nu încearcă prea tare.”

(Jovi)

Contributori: Dan, Delia, Jovi

Articole similare

Prin blogosfera literară (6 – 12 martie 2017)

Jovi Ene

D-ale carnavalului – Ion Luca Caragiale

Delia Marc

Top 10 cele mai bune cărți pentru copii

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult