-Despre unul dintre filmele anului, ”The Grand Budapest Hotel”, scrie si Emmerdeur pe blogul sau: ”Zece ani de stat în Montmartre şi-au spus cuvântul asupra texanului petrolist, Wes Anderson. Cu The Grand Budapest Hotel recunoaşte explicit originile imaginaţiei sale. Pentru prima dată, Anderson pare să scoată capul pe fereastră, să îşi plimbe personajele şi acţiunea afară, să le dea drumul din lesă în lumea mare, ieşită din insuliţa imaginară a lumii andersoniene, şi să ia contact cu „the barbaric slaughterhouse once known as humanity”. E adevărat, parcul de joacă şi relaxare e un hotel, cândva o perlă a coroanei şi punct de neretat al elitelor.”
–Angela continuă seria articolelor foarte muncite și, prin urmare, demne de a fi recomandat mai departe și cititorilor noștri. De data aceasta, e vorba de ”35 de filme biografice de epocă despre artiști”: ”Promisesem un articol dedicat lui Charles Dickens. Dar ulterior mi-am dat seama ca in toate cele 12 articole din aceasta categorie am cuprins cam tot ce apartine domnului in materie de ecranizare. Si m-am oprit la ideea sa scriu despre biopicurile de epoca. Dar pe masura ce alegeam titlurile, mi-am dat seama ca sunt foarte multi artisti portretizati in aceste filme: scriitori, compozitori, actori, pictori, vizionari. Cu alte cuvinte, va prezint mai jos o selectie de 35 de titluri de filme biografice de epoca despre artisti…. Filmele nu sunt aranjate intr-un top, ci asezate in ordine invers cronologica a timpului de desfasurare al evenimentelor.”
(Jovi)
-‘La începutul anilor ’90 existau aproximativ 450 de cinematografe. Astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. În ultimii douăzeci de ani aceste săli au dispărut treptat de pe harta culturală a României, transformându-se în săli de bingo, case de schimb valutar, depozite pentru materiale de construcții, lăcașe de cult, cluburi, discoteci, restaurante, magazine de haine, supermarket-uri, sau au fost abandonate intentionat, fiind lăsate să se degradeze.’ Actiunea de salvare sau macar documentare a salilor de cinematograf pe cale de disparitie din Romania continua la Salvati Marele Ecran.
-Revin la ‘Her’ cu o cronica frumoasa pe care am gasit-o la ‘Cabalink’-ul lui Dan Alexe: ‘Her: o distopie blândă în aparență, dar în realitate profund perturbantă. O lume de autiști care nu mai pot trăi decât în virtual. O lume în care Joaquin Phoenix, cu buza lui de iepure pitită sub o mustață bătrânicioasă, este de nerecunoscut și în care relația amoroasă dintre personaj și sistemul de exploatare (OS) cu voce de femeie de care se îndrăgostește reproduce drama eternă a amorului distrugător pentru că nu este de fapt altceva decât o proiecție.’
-Ion Indolean scrie la FilmSense despre ‘La Grande Belleza’: ‘Paolo Sorrentino a ajuns la maturitatea cinematografică şi (probabil) existenţială. Conştientizează ce înaintea lui conştientizaseră mulţi alţii – un lucru banal, până la urmă – că societatea e într-o continuă decădere. Şi Fellini evidenţia această chestiune, când în Roma alipea secvenţe aparent fără legătură. De fapt, conexiunea era făcută de şi în conştiinţa privitorului; oraşul devenea un personaj în sine; era cel ce închega acea lucrătură film-parabolă. Metropola către care, pe vremuri, duceau toate drumurile, devenise greu suportabilă din cauza bârfelor, urletelor şi plânsetelor. Căpătase o frenezie incontrolabilă. Cu La Grande Bellezza, Sorrentino nu face decât să arate, încă o dată, aceste pricini. Abordarea cinematografică este, însă, actualizată şi plină de forţă şi susţine întregul demers.’
-In final o dezamagire. Unul dintre blogurile pe care le aveam la ‘bookmarks’, pe care le citeam din cand in cand cu placere si din care am semnalat si aici postari interesante era ‘cinesseur’. Accesand link-ul astazi am primit o pagina titlul ‘Permission denied’ si cu mesajul ‘This blog is open to invited readers only. It doesn’t look like you have been invited to read this blog. If you think this is a mistake, you might want to contact the blog author and request an invitation’. Chiar asa? Acces la blog pe baza de invitatie? Cu regret, am sters link-ul lor de la ‘bookmarks’.
(Dan)
Contributori: Jovi, Dan.
Recenzii filme pe Filme-carti.ro în această săptămână:
–”Little Big Man” (1970)
–”Noah” (2014)
–Editorial: Ziua a 4-a a Festivalului Internațional de Film București 2014