Carti Carti pentru copii

„Noi și Istoria noastră”. Un memento pentru nevoia educației prin lecturi

„Noi și Istoria noastră”, de Yvan Pommaux, Christophe Ylla-Somers
Editura Paralela 45, Pitești, 2022
Traducere din limba franceză de Mihaela Pogonici

Nevoia de a studia istoria este una dintre necesitățile de bază ale sistemului educațional, atât în România, cât mai ales în Republica Moldova, locul unde ni s-a tot ciontit și crâmpoțit tot ceea ce știm despre noi ca popor sau ca națiune. Prin urmare, încă de pe băncile școlii, din nevoia de a ști mai mult, am tot citit diferite cărți cu și despre istoria națională sau mondială. Această sete avidă de a cunoaște se astâmpără pe un interval scurt de timp, revenind apoi într-o senzație care progresa (lucru care oarecum explică rafturile mele pline cu cărți, dar asta, dragii mei prieteni, e o cu totul altă istorie).

În realitate, observând tot ce se întâmplă în spațiul nostru geografic și în cel al vecinilor noștri, tind să cred că lapsusurile de cunoaștere a istoriei ne provoacă bătăi de cap constante. În speță, consider că o studiere aplicată și practică a acestui segment didactic ne-ar scuti de:

  • Avalanșa pericolelor conspiraționiste (vezi lecția pandemiei);
  • Tentația extremismului și a naționalismului covârșitor, abrutizat și pe alocuri grotesc.

Vă întrebați probabil de ce am decis să scriu această introducere pentru o cronică de carte destinată copiilor cu vârsta de peste 10 ani. Și aflați răspunsul dacă începeți să vedeți această grupă de cititori ca un factor de potențial risc, ușor manipulabili sau, cum menționa una dintre profesoarele mele preferate, „un aluat perfect pentru mâini nepotrivite”. Misiunea noastră este astfel de a oferi cititorilor adolescenți un conținut de calitate, o materie ușor de parcurs, dar care le-ar spori apetitul spre știință obiectivă, spre studiu continuu.

O astfel de carte este volumul „Noi și Istoria Noastră” de Yvan Pommaux și Christophe Ylla-Somers, tradus de Mihaela Pogonici pentru Editura Paralela 45. Tipărită într-un format amplu, în condiții grafice splendide, cartea cuprinde o narațiune cronologică, de la apariția universului la căderea primei bombe nucleare, având un sfârșit deschis și punându-le celor mici o întrebare interesantă: cum va arăta epoca noastră în ochii istoricilor?

Relevanța acestei cărți rezidă nemijlocit felul cum autorul Christophe Ylla-Somers așterne informația, fără detalii în exces, fără o sumedenie de ani pe care copiii sigur nu-i vor memora, fără chestii echivoce sau interpretabile, iar ilustrațiile lui Yvan Pommaux reușesc să transmită atmosfera evenimentelor, să le transpună într-o manieră vizuală ușor de perceput, de înțeles chiar și pentru cititorii care abia încep să descopere istoria lumii.

Nu voi greși afirmând faptul că „Noi și Istoria Noastră” este o adevărată enciclopedie, de nelipsit din biblioteca copiilor noștri. De acolo, copiii pot găsi informații despre sumerieni, mayași și alte civilizații antice, despre apariția popoarelor cu o cultură avansată sau despre condiția femeilor în societățile de tip conservator. Practic, copiii vor deveni parte dintr-o poveste-fluviu, care îi va purta într-un ritm accelerat de la vremurile când desenam pe pereții peșterilor spre Primul Zbor în cosmos.

Treceți volumul „Noi și Istoria Noastră” pe lista darurilor de Crăciun sau de An Nou și fiți siguri că micii exploratori vor savura fiecare pagină, delectându-se cu ilustrațiile absolut superbe și cu aventurile Omului, acel Homo Sapiens al provocărilor constante!

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

Articole similare

Scoop (Netflix, 2024) – istoria unui interviu care a zguduit temeliile regalității britanice

Corina Moisei-Dabija

Fantasticul Alexandre Dumas: Cele o mie una fantome

Dan Romascanu

„Perestroika Boys”, de Dinu Guțu – cronica unor rateuri personale și naționale

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult