Carti Carti pentru copii

Două cărți pentru copii mici de la Humanitas Junior: Între cer și pământ; Povești zăpăcite cu Luca și Raluca

”Între cer și pământ”, de Frații Fan
Editura Humanitas Junior, București, 2018
Traducere din engleză de Iustina Croitoru

”Finn trăia lângă mare, și marea trăia lângă el.”

Așa începe povestea frumoasă, incredibil ilustrată, a micuțului Finn, cel care poartă în sufletul lui chipul bunicului, cel care i-a povestit de multe ori despre locul îndepărtat unde se întâlnesc cerul și marea, locul aflat ”între cer și pământ”. Bunicul ar fi împlinit 90 de ani, așa că, în amintirea lui, construiește o corabie, simplă și aparent trainică, care să îl conducă spre locul mult visat, mult discutat. În călătoria sa întâlnește animale care vorbesc, aproape supranaturale, ajunge în Insula Cărților (ei bine, nu-i așa că sună foarte tentant, să fii înconjurat de o sută de păsări cititoare?), corabia plutește și în același timp zboară. Este ca un vis pe care l-a visat toată viața sau, cel puțin, de la pierderea bunicului.

Este o poveste foarte frumoasă, atât prin cuvintele (puține) pe care le conține, prin imaginile care completează mai mult decât perfect aceste cuvinte, cât și prin mesajul purtat prin paginile cărții, aceea că oamenii cu adevărat valoroși, oamenii care pot fi categorisiți prin acest cuvânt simplu și foarte complex – ”buni”, nu sunt uitați niciodată de cei rămași în urmă. O călătorie spre rădăcini, despre bunătatea bunicului pe care l-a pierdut și care i-a făurit atâtea vise.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior.


”Povești zăpăcite cu Luca și Raluca”, de Clotilde Perrin
Editura Humanitas Junior, București, 2018
Traducere din franceză și caligrafie de R. Popescu

Încă de pe copertă, aflăm lucruri inedite despre această carte: primul ar fi conținut în chiar titlul volumului, că doar e vorba depsre ”povești zăpăcite”; al doilea l-am putea afla din ceea ce spune peștișorul din josul desenului: ”un album juma-juma”. Așadar, surprize: deschidem cartea și descoperim că paginile sunt tăiate în două și putem construi zeci de povești. De fapt, nu sunt zeci, ci exact 225 de povești, după cum aflăm de pe coperta a patra.

Sunt două personaje principale: leuțul simpatic Luca și șoricica vorbăreață Raluca. Împreună, fac scenete de neuitat, indiferent la ce pagină dai. De fapt, cele două personaje sunt separate, Luca își duce veacul pe partea de sus a cărții, iar Raluca pe cea de jos, iar ele se învârt în lumi diferite și își dau replica la fiecare pagină. Nu putem lăsa la o parte nici celelalte personaje, multe animăluțe simpatice, care nu vorbesc, dar însuflețesc paginile simpatic ilustrate. Luca și Raluca par a fi într-o permanentă expectativă, vor să se întâlnească, dar parcă paginile nu le lasă, Luca o cheamă mereu pe Raluca în susul paginii, dar acea tăietură produsă de mintea autoarei și de iscusința editorilor este o piedică foarte importantă. Așa că, la final, Luca adoarme, obosită de atâta tevatură prin 225 de povești.

O idee foarte simpatică, ce va prinde în mod sigur la cei mici.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior.

Articole similare

Black Lives Matter: ”Băieții de la Nickel”, de Colson Whitehead

Jovi Ene

Poveste de Crăciun, de Charles Dickens: Săptămâna Filme-cărți.ro de Crăciun

Jovi Ene

Revista presei culturale (decembrie 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult