Carti Memorii jurnale

Două albume frumoase (și instructive) de la Editura Vremea

Am răsfoit (și citit) cu atenție zilele trecute două albume foarte frumoase de la Editura Vremea și este necesar să vă spun mai multe despre ele, să vi le recomand, pentru ca, la rândul vostru să le răfoiți, să priviți fotografiile și să vă desfătați cu textele la fel ca mine. Acestea sunt:

Bucureștii Reginei Elisabeta a României”, de Regina Elisabeta a României Carmen Sylva

Editura Vremea, Colecția Planeta București, București, 2022

Pentru viitoarea regină Elisabeta, România și Bucureștii au reprezentat tărămuri despre care nu știa mai nimic, așa că nici așteptările nu au fost prea ridicate. Erau, desigur, cu totul altfel decât locurile natale, erau niște zone considerate la marginea Europei, orientale, poate chiar sălbatice. Însă ceea ce a găsit aici i-a schimbat viața și i-a îmbogățit spiritul, reușind să-și continue și să-și dezvolte pasiunea pentru literatură, în timp ce-și vizita regatul, îi vedea frumusețile și mizeriile și își susținea soțul în dorința lui de a face țara adoptivă o țară ca cele din Vest.

Volumul de față este constituit din notele Reginei Elisabeta despre România și mai ales despre București, dintr-o parte însemnată a domniei lui Carol I, dar are și o însemnată parte de fotografii din epocă, din care putem reconstitui mai bine cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea din preajma Regalității – atât la nivel aristocratic, cât și la nivelul societății obișnuite.

„Oamenii se amuză mult la București: sunt foarte sociabili și foarte ospitalieri. Nu s-ar așeza niciodată la masă fără să pună două sau trei tacâmuri în plus, în caz de musafiri neașteptați. Omul din popor te invită la masa lui, chiar dacă nu-i compusă decât din două cepe, dintr-o mână de fasole fiartă în apă și dintr-o jumătate de pepene. Și totuși veselia, sau mai curând bucuria, nu există. N-am văzut niciodată, în fond, popor mai trist. Copiii au un aer grav, nepotrivit cu vârsta lor. Fețișoarele lor sunt jalnice și palide, ochii lor enormi, umbriți de lungi gene întoarse, strălucesc de inteligență, dar sunt de o melancolie care-ți sfârșie sufletul.” (pag. 33)


În țara cu cele mai frumoase fete”, de Andrei Pandele

Editura Vremea, București, 2023

Fotograful Andrei Pandele are o colecție impresionantă de fotografii din ultimele cinci decenii, pe care le-a publicat în ultimii ani în albume reprezentative la Editura Compania sau la Editura Vremea. Dacă albumele precedente au avut teme variate alese din istorie sau arhitectură, acum tema centrală este frumusețea femeii române, pe care a surprins-o în diferite ipostaze de-a lungul întregii sale cariere de fotograf.

La aceste imagini splendide (de la plajă, de la piață, de la cozi sau din timpul serviciului, cu femei necunoscute sau cu rude de-ale sale), el adaugă mici povestiri care au în centru tot femeia, povestiri autobiografice foarte incitante și cu tentă erotică.

„Acordam un violoncel viu care scotea acorduri erotice. Ademenit, nu mă mai puteam opri, cât domnișoara se apăra, încurajându-mă să îi degust fructele aromate. Degeaba venise ea îmbrăcată ca în armură, senzualitatea o trădase.” (pag. 29)

Așadar, un album… frumos și care impresionează și prin texte, și prin imagini!

Articole similare

Un roman despre tranziția tipic românească: ”Așteptând iar”, de Pierre Ménat

Jovi Ene

Y tu mamá también (2001)

Jovi Ene

Cărți pentru copii: A doua carte a micului magician

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult