”Povestea lui Peter Iepurilă”, de Beatrix Potter
Editura Paralela 45, Pitești, 2017
Ilustrații de Virginia Albert
Traducere de Mihaela Pogonici
Editura Paralela 45 are o tradiție lungă în domeniul cărților pentru copii, fie că vorbim de manuale școlare, fie că vorbim de texte clasice sau moderne pentru delectarea copiilor. Zilele acestea am citit și eu câteva dintre aparițiile proaspete ale editurii, scrise speciale pentru cei mici, și vă voi povesti despre câteva dintre ele, începând cu povestea acestui iepuraș, considerat ”cel mai neastâmpărat personaj din lume”.
Peter Iepurilă locuiește împreună cu mama sa și cei trei frați (ce nume simpatice – Bufi, Mufi și Codiță Pufoasă), într-un banc de nisip, la rădăcina unui brad foarte înalt. Principala temere este să nu ajungă mâncare pentru nemâncații de oameni, așa cum a pățit-o chiar tatăl loc, făcut plăcintă după ce a intrat în grădina domnului Greg. Normal că, așa cum este cazul în fiecare poveste, trebuie să fie cineva care să nesocotească sfatul mamei și acela este… chiar Peter Iepurilă. Iar acesta, prins la furat în grădina omului, după ce își burdușise burdihanul, trebuie să scape cumva din toate pățaniile prin care trece în fuga sa, singur sau cu ajutorul altora (vrăbii prietenoase, de exemplu), pentru a ajunge înapoi sub aripa (sau urechea) mamei…
Așadar, o carte despre copiii nu prea cuminți, despre cei care nu ascultă de sfaturile părinților, nici măcar când aceștia le explică că experiențele lor trecute îi determină să le dea un sfat sau altul. Este și o carte pentru copiii neîncrezători sau despre copiii care sunt lăsați cumva liberi, tocmai pentru a avea tot felul de experiențe. Cu alte cuvinte, în orice parte am lua-o, se găsesc idei și principii (ca în aproape carte pentru copii), care apoi se pot discuta, în tihnă, cu copilul dvs.
Într-un format prietenos, cartea își merită categorisirea de pe coperta întâi, respectiv ”carte recomandată copiilor de 3+ ani”. Ei vor fi fascinați nu numai de poveste, ci și de faptul că o mare parte din ilustrațiile Virginiei Albert sunt special concepute pentru a putea fi colorate, cartea având astfel o dublă utilizare, atât pentru stimularea imaginației vizuale, cât și pentru intrarea într-o atmosferă de poveste, amuzantă și simpatică.