Carti Carti pentru copii

Cărți pentru copii: ”Bruno. Emoțiile care unesc”, de Andreea Chiru-Maga

”Bruno. Emoțiile care unesc”, de Andreea Chiru-Maga
Ilustrații: Ionuț Robert Olaru
Editura Pandora Publishing, București, 2020

„O poveste mică despre emoții mari.” Nici nu ar fi nevoie să spunem mai mult despre acest volum simpatic și mai ales binevenit. Pentru că, așa cum am tot repetat-o atunci când am vorbit despre cărți pentru copii, în categoria cărților de recomandat celor mici trebuie să intre neapărat cărțile care oferă, dincolo de poveste și eventualele ilustrații, și un mesaj puternic uman, care să îi ajute pe copii să evolueze și să-și dezvolte o viziune mai deschisă, mai bună asupra lumii în care locuiesc.

Andreea Chiru-Maga este psihoterapeut și a știut cum să-și alcătuiască acest volum de debut, pentru a avea toate calitățile despre care vorbeam mai sus: poveste, ilustrații și mesaj. În centrul acestei cărți, stau un personaj, niște animăluțe și multe mesaje. Bruno este un pui de urs… brun, care descoperă treptat emoțiile, dar nu știe numele acestora, nici ce reprezintă și nici dacă îi sunt proprii numai lui sau sunt caracteristici ale tuturor animalelor din pădure. Iată cum vede el, de exemplu, iubirea:

”Noaptea uneori îi arăta lui Bruno o magie zburătoare, cu stele – licurici ce aveau o lumină orbitoare.
Bine se simțea el stând în brațe, concentrat să admire, căci atunci când se vedea în siguranță, trăia numai iubire.
Cu toate că tare mult își dorea să prindă măcar o luminiță, micile insecte zburau peste tot prin poeniță.”

Așadar, sentiment, mesaj, înțelegere și poezie. Bruno trece din experiență în experiență, conștientizează și descoperă. Nu numai emoții pozitive precum iubirea sau fericirea, dar și pe cele negative, precum furia sau tristețea. Are de partea sa pădurea și părinții, dar mai ales mulții săi prieteni care îl ajută, toate animale din țara noastră, unele aflate în pericol de dispariție, lucru care se întâmplă din cauza defrișărilor (și există și în această carte un mesaj ecologist, pe care îl puteți descoperi printre rânduri).

Este o carte pe care o recomand cu căldură copiilor preșcolari, dar, desigur, și părinților. E nevoie ca aceștia din urmă să conștientizeze mai bine feluritele emoții pe care le trăiesc micuții, să le definească și să le categorisească, pentru ca în final să le gestioneze mai bine. Nu toți avem talente pedagogice sau psihilogice, dar nici nu e nevoie neapărat de asta. Andreea Chiru-Maga ne oferă la finalul cărții câteva sfaturi și recomandări pentru părinți, concise și în limbaj simplu, astfel încât să le putem aplica ușor cu toții.

În plus, sunt foarte-foarte inspirate și ilustrațiile lui Ionuț Robert Olaru. Sunt colorate, calde, prietenești și îmbogățesc mult acest volum foarte plăcut și instructiv.

Puteți cumpăra cartea: Editura Pandora M.

(Sursă fotografii: Pandoram.ro)

Articole similare

Fals jurnal de căpşunar, de Mirel Bănică

Jovi Ene

Prin istorie, despre apocalipsă: ”Apocalipsis”, de Adrian G. Romila

Jovi Ene

Paradise Now (2005)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult