Carti Carti de fictiune Recomandat

Bucurați-vă de viață!, de Yan Lianke

bucurati-va-de-viata_1_fullsize”Bucurați-vă de viață!”, de Yan Lianke

Editura ALLFA, Colecția Strada Ficțiunii Contemporan, 2013
Traducere din lb. chineză: Roxana Rîbu

Anul trecut, Yan Lianke a primit premiul literar Franz Kafka, o distincție în valoare de 10.000 de dolari. Este vorba despre unul dintre cei mai cunoscuți scriitori chinezi ai ”noului val”, cu romane premiate și încasări fabuloase. Vocea sa este recunoscută drept una dintre cele mai de însemnătate care s-au ridicat împotriva sistemului comunist, iar valoarea literară a scrierilor sale este de necontestat, abundând de fabule transpuse în ritm contemporan și de modele de viață tratate cu o ironie savuroasă.

Născut în 1958, în provincia Henan, locuiește în prezent la Beijing. Și-a exersat, la început, ”pana” scriind texte propagandiste, însă a fost ”invitat” să plece după ce a atacat virulent comunismul, printre altele în versiunea originală a romanului de față (Shou Huo – 2004). Ca urmare, câteva dintre romanele sale ulterioare au fost interzise în China.

Bucurați-vă de viață este o satiră a societății comuniste, desfășurată într-un cadru departe de idilic, marcat de o succesiune de situații neobișnuite. Satul Shuohuo este pitit în inima munților, iar locuitorii săi asistă, din timp în timp, la ninsori chiar și în miezul verii. Aflând din întâmplare că Rusia nu mai are banii necesari pentru a conserva trupul lui Lenin, locuitorii să hotărăsc să facă o chetă și să-l aducă la ei, ca o promisiune a bunăstării garantate.

Yan Lianke
Yan Lianke

Într-un interviu acordat revistei Dilema veche, Yan Lianke a recunoscut că ideea i-a fost dată de o glumă auzită cu vreo zece ani înainte de publicarea romanului, cum că moscoviții nu mai au finanțele necesare să păstreze trupului fostului lider socialist. Deși a dat roade mult mai târziu, ideea rămâne de actualitate și reflectă realitatea chineză de la ora actuală, consideră autorul.

Dacă pentru chinezi romanul lui Yan Lianke este interesant prin conținut, pentru noi, cei din afară, structura sa și stilul narativ sunt la fel de fascinante. Citind romanul, veți avea nevoie de concentrare și atenție pentru a păstra firul logic, care există și este bine definit, însă are tendința să se piardă în numeroasele detalii biografice ale personajelor, printre acțiunile lor stereotipizate sau în poveștile secundare care-și ițesc capul de după fiecare colț de stâncă.

Cu toate că, pe alocuri, această încărcare cu amănunte poate părea excesivă, iar lectura devine anevoioasă, recomand cu căldură să treceți peste micile obstacole și să ajungeți să vă bucurați de… viața personajelor, fiindcă fiecare este deosebit în felul său și veți recunoaște, cu siguranță, prototipuri și ticuri valabile, încă, și în ograda noastră.

Puteți cumpăra cartea: Editura All/Libris.ro/Elefant.ro/E-book.

Articole similare

„Când stelele se întunecă”, răul iese la vânătoare

Corina Moisei-Dabija

Amintirea dragostei, de Jim Fergus

Jovi Ene

„Limba lui Hristos”, de Adrian Lesenciuc – dialect al speranței într-o lume a războiului

Ana Maria Cazacu

2 comments

Bookish 24 iulie 2015 at 16:31

Mi-a captat atenţia titlul cărţii, dar şi faptul că este scrisă de un autor chinez şi vreau să descopăr literatura acestei ţări.

Reply
La un pahar 29 iulie 2015 at 09:38

Multi nu stiu sa se mai bucure de viata. Poate ca si grija de maine e de vina.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult