„Bucătăria Balkaniei”, de Aurora Nicolau și Horia Pană
Editura Integral, București, 2016
Iată-mă-s în final în fața unuia dintre cele mai așteptate (de mine) volume – Bucătăria Balkaniei – o călătorie fascinantă, plină de autenticitate și eleganță în cuhniile din România de altădată. O carte precum o bijuterie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca oricărui gastronom și iubitor de interbelic adevărat. Pentru simplul fapt că, pe lângă limbajul ales în care este povestită istoria bucatelor de odinioară, avem parte aici și de o lecție de maniere aplicate în restaurantele din trecut, de o lecție de gătit la nivel înalt și rafinat, dar și de învățături deosebite legate de momentele și modurile de apariție ale anumitor feluri de mâncare. Mă aflu, deci, în fața unui volum puternic înrădăcinat în istoria autohtonă și prezentat de Editura Integral într-o manieră cât se poate de potrivită cu acest conținut valoros din mai multe puncte de vedere.
Desigur că v-ați putea gândi că o carte de bucate nu poate prezenta și suscita un atât de mare interes încât să fie necesară unei biblioteci și să se scrie despre ea. Dar aici este momentul când trebuie să spun stop!, vă înșelați. Căci Bucătăria Balkaniei este mai mult decât un simplu ghid pentru bucătari și gospodine. După cum am amintit deja, autorii acestei bijuterii așternute pe hârtie, Aurora Nicolau (frumoasa doamnă care deține Locanta Jariștea și pe care o puteți întâlni sub numele de Kera Calița chiar în cadrul localului iubit de bucureșteni) și Horia Pană (un specialist într-ale istoriei românești de altădată și un maestru al vorbelor alese cu iz de pe vremuri) reușesc în acest volum de colecție să ofere un tablou în imagini puse în cuvinte și fraze spre deliciul și delectarea onoraților cititori.
Pe măsură ce am parcurs paginile cărții nu doar că îmi lăsa gura apă de la descrierile felurilor în care se gătesc mâncărurile scumpe alese de autori să fie prezentate între coperțile colorate, dar parcă vizualizam din plin mesele din restaurantele interbelice, pline de bunătățuri, în jurul cărora se adunau cu mic-cu mare personalități din epocă. Nu ai cum să îți sub control imaginația și să nu-i vezi aievea parcă pe Cristian Vasile, Ionel Fernic, Maria Tănase ori alții ca ei așezați în jurul unui astfel de corn al abundenței gastronomic și spiritual. Da, spiritual, căci de cele mai multe ori mâncare ar trebui să fie prilej de bucurie a sufletului, nu doar al stomacului. Iar Bucătăria Balkaniei cred că reușește să sublinieze cu asupra de măsură acest aspect. În plus, pe lângă toate aceste imagini puternice care îți înfloresc în minte citind paginile cărții apărute la Editura Integral, toate simțurile îți sunt trezite de scriitura iscusită a autorilor.
Așadar, păream să fiu înconjurat de tarafurile de odinioară, de glasurile unor soliști de renume, precum Zavaidoc, Ioana Radu, Mia Braia, în timp ce camera în care parcurgeam această călătorie gastro-literară era din ce în ce mai plină de mirosurile îmbătătoare ce parcă răzbăteau dintre pagini și îmi trezeau pofte nebănuite pentru asemenea feluri ca o ciorbă rumeliotă de burtă, o salată Nastratin Hodgea ori niscaiva ardei împănați. Da, acestea sunt doar 3 dintre nenumăratele rețete pe care le veți descoperi în Bucătăria Balkaniei, acest tezaur neprețuit de mâncăruri mai mult sau mai puțin tradiționale, care pune în context bucate preluate de la popoarele din jur și pe care românii și le-au asumat, le-au transformat și le-au făcut „ale lor”.
Comentariile de pe coperta a IV-a aparțin unor rafinați cunoscători atât ai istoriei, cât și ai obiceiurilor de gen, precum Adrian-Silvan Ionescu, Alex. Ștefănescu și Răzvan Teodorescu, și care apreciază aspecte precum „graiul arhaic, bogat, elocvent, înfloriturile stilistice, eufemismele bine găsite”, „generoasa everghetă – Kera Calița alias Aurora Nicolau – ne oferă acum împreună cu Horia Pană un manual academic al deliciilor balcanice”. Nu pot decât să fiu de acord cu aceste voci respectate ale istoriei românești și să adaug la aprecierile și laudele lor și pe cele ale mele, alături de mulțumirea personală că am descoperit un volum care îmi poate susține ideea că bucătăria nu este un simplu moft gospodăresc sau doar o necesitate de bază. Sigur că se înscrie în aceste două caracteristici, însă adevărata gastronomie este deja o artă și, așa cum se vede din cartea Aurorei Nicolau și a lui Horia Pană, are o istorie și o tradiție temeinice, două lucruri pe care orice îndrăgește cu adevărat mâncarea (dar și chefii) ar trebui să le cunoască, măcar la un nivel de bază.
Trebuie să recunosc faptul că mi-ar fi dificil să ating acasă perfecțiunea majorității rețetelor prezentate, căci lor le șade mai bine într-o cuhnie precum cea din Locanta Jariștea, unde isteților și neobosiților bucătari școliți serios de Kera Calița le merg mâinile cu mult mai bine decât unui simplu amator la el în apartament. Cu toate acestea, nu pot să nu visez cu ochii deschiși la zilele când rețete precum porumbel umplut, iepure de Ianina sau pilaful Moșilor de Vară vor ieși de sub propriile-mi mele mâini spre deliciul mesenilor invitați.
De asemenea, vreau să subliniez frumusețea și eleganța celor trei texte cu care se deschide volumul de față. Atât în partea intitulată Cuvânt înainte mergătoriu, cât și în cele ce îi urmează (Povestea Jariștei și Maniere la bodega), Horia Pană și Aurora Nicolau demonstrează că se pricep de minune să mânuiască instrumentul numit condei și, citindu-le introducerile, mi-aș fi dorit să pot să mă bucur de mai multe astfel de pagini iscusit ticluite. Cu speranța că poate vor urma mai multe astfel de istorii literare și gastronomice semnate în tandem de cei doi autori, vă invit și pe domniile voastre să vă înfruptați și să vă prea-umpleți sufletele, privirile, auzurile și poftele cu toate bucatele alese dintre coperțile volumului Bucătăria Balkaniei.
Puteți cumpăra cartea: Editura Integral/Libris.ro/Cartepedia.ro.
(Surse foto: www.restocracy.ro, https://twitter.com/, https://eintegral.ro/)