Carti

Aventură prin natură – printre „Vitamine, minerale şi plante medicinale”

„Tot ce trebuie sa știi despre vitamine, minerale, plante medicinale si multe altele”, de Dr. Pamela Wartian Smith
Editura Paralela 45, Piteşti, 2024
Traducere din limba engleză de Smaranda Nistor

În contextul societății contemporane, mult prea umbrită de norii amenințători ai  bolilor aducătoare de panică și deznădejde, realizăm mai mult ca niciodată că sănătatea este darul cel mai de preţ, pe care ni-l dorim pentru noi şi pentru cei dragi din jurul nostru. Totodată, acaparați fiind de noianul de știri și sloganuri senzaționale și alarmante, tindem să ne lăsăm conștiințele să alerge, de multe ori haotic, către un miraj. Iar pe măsură ce distanțele dintre noi și acesta par a se restrânge, mitul Tinereții fără de bătrânețe și al vieții fără de moarte ne (re)prinde cu putere în acele mreje ale sale şi ale lumii de azi, care ne dau de înţeles că orice durere şi suferinţă îşi află antidotul unic într-un şir interminabil de cutii şi flacoane pline de pastile şi capsule „miraculoase”.

La polul opus, vechile tradiţii empirice, deplin ancorate în credinţa că natura a fost înzestrată cu puteri taumatrugice, tind să reiasă la suprafaţă prin intermediul unor voci importante din lumea medicală şi nu numai. Reunite cu precădere sub semnul cercetărilor de natură ştiinfică şi al viziunilor filosofico-religioase, concepţiile lor au ca idee centrală faptul că cele mai importante remedii pentru (re)dobândirea şi menţinerea stării de sănătate se află în natură, unde omul a fost plăsmuit de o anume instanţă creatoare, care mai apoi l-a înzestrat cu darul de a preschimba fiecare rod al pământului într-o sursă de hrană dătătoare de putere și viață.  În această ambianţă, poate că nu ar trebui să fie o curiozitate impactul răsunător pe care diversele tehnici de medicină alternativă au început să îl aibă în lumea noastră, cea mult prea prinsă în iureşul cotidian şi, în acelaşi timp, intens preocupată de cele ce ţin de sfera unei dezvoltări personale cât mai echilibrate și mai rodnice.

Parcurgând fiecare secţiune a cărţii, nu va fi greu să descoperim şi să înţelegem faptul că, menţinerea unei stări optime de sănătate depinde eminamente de stilul de viaţă, adesea caracterizat printr-un slalom mai mult sau mai puţin haotic printre alimente considerate sănătoase, căruia i se adaugă o serie de vizite la fel de riguroase în cabinetele diverşilor medici de familie.

Astfel, primul pas în dobândirea sănătăţii se referă la o atitudine corectă faţă de alimentaţia zilnică, la baza căreia ar trebui să se afle toate legumele, fructele cerealele şi seminţele dăruite omului de natura înconjurătoare. În miezul fiecăreia dintre acestea se ascund toate acele  vitamine, minerale şi alte substanţe hrănitoare ale căror denumiri par greu de reţinut, în vreme ce prezenţa sau lipsa lor din paletarul vieţii noastre este din ce în ce mai vizibil.

Într-o primă instanţă, ni se atrage atenţia asupra faptului că anumite alimente îşi pot pierde proprietăţile nutritive în urma intervenţiilor noastre, fapt pentru care este foarte important să gestionăm combinarea lor cu anumite suplimente şi medicamente. Şi astfel, nu mică ne va fi mirarea atunci când, chiar sub ochii noştri diversele informaţii deja certificate în plan ştiinţific se vor împleti armonios cu toate acele taine vechi de când lumea, în care fiecare frunză, floare, rădăcină, coajă sau sâmbure care se putea găsi în curtea sau în tinda casei bunicilor era ridicat la rang de leac tămăduitor. La rândul lor, vocile medicilor certifică, fără putinţă de tăgadă, faptul că, dincolo de medicamentele pe care le avem oricând la îndemână atunci când vrem să tratăm o anumită afecţiune într-o perioadă bine delimitată de timp, suplimentele alimentare, ceaiurile, sau chiar compresele şi cataplasmele nu ar trebui să lipsească din agenda noastră medicală.

Iar de vom fi, poate, tentaţi, să tresărim cu teamă şi chiar cu neîncredere în faţa acestor adevăruri, nu ne-ar prinde, poate, rău să aflăm că, de fapt, nu suntem singuri în această interminabilă aventură. Căci în vreme ce ideea de creştere şi împlinire personală este adesea aruncată sub vălul negru al neatenţiei, al vitezei sau chiar al neputinţei de a reordona statornicele idei preconcepute, din lume se fac auzite voci puternice, la care te poţi cu uşurinţă conecta, printr-un simplu click pe o oarecare pagină virtuală sau prin orientarea privirii dincolo de coperţile cărţilor.

Şi astfel, ca în orice poveste care îşi strigă, parcă, dorinţa de a avea un deznodământ fericit, aceleaşi ecouri ale glasului ascuns dincolo de trup ne vor vesti că a venit momentul să ne îngăduim să fim, să privim, să ascultăm, să respirăm, să descoperim fiecare crâmpei al lumii în care am fost meniţi să ne naştem ca pe un loc sigur, ca pe o şcoală în care, petrecând mai mult de doisprezece ani, vom transforma fiecare secundă într-o lecţie preţioasă. Prin intermediul ei vom înţelege, la vremea rânduită că, într-o lume în care stazele neputincioase şi slalomurile hazardate ale minţii şi  spiritului dau naştere unor strigăte pline de durere ale unui corp care, uneori, începe să mai spună şi Nu, fiecare dintre noi este dator să devină un mesager al sănăţii autentice. De noi depinde, în consecinţă, să conectăm fiecare vibraţie a vieţii la sistemul de vitamine, minerale şi plante medicinale care, departe de a ne sfida starea de prizonierat în tabăra ideilor profund logice care se bat cap în cap cu cele preconcepute, ne ies în cale pentru a ne hrăni, ostoind nevoia nestăvilită de a ne lăsa veşnic „contaminaţi” cu sănătatea – cea mai bună decât toate.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Surse imagini: https://www.libris.ro/, https://www.zrtlab.com/)

Articole similare

Top 5 cărţi descoperite în 2023

Ana Maria Cazacu

Psihologia poporului român, de Constantin Rădulescu-Motru

Marcus Victor Grant

Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?), de Radu Paraschivescu

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult