Carti Carti de istorie Recomandat

Atlasul istoric ilustrat al lumii

Atlasul ilustrat”Atlasul istoric ilustrat al lumii”

Editura Litera, București, 2000

Iubesc atlasele si de-a lungul timpului chiar am inceput sa le colectionez. Am un atlas din perioada interbelica, pe care cineva l-a cumparat de la celebra Librarie Craciun din centrul vechiului targ interbelic al Campinei (demolat, ca mai toate vechile centre urbane din Vechiul Regat pentru a lasa locul unor infecte ansambluri de blocuri sovietice). Undeva in biblioteca veche, cea a parintilor mei, mai am atlasul tatalui meu de la inceputul anilor 60, o perioada foarte dificila pentru toti cartografii lumii, avand in vedere procesul decolonizarii care avea loc sau desele razboaie arabo-israeliene care modelau si remodelau neincetat geografia politica a Orientului Mijlociu. Multe portiuni din Africa inca erau considerate posesiuni engleze sau franceze, iar cele portugheze ramaneau ferm in administrarea manu militari a Lisabonei (ma refer la Angola, Mozambic, insulele Capului Verde sau Guineea Bissau care aveau sa-si castige independenta abia in 1975).

Imi aduc aminte de atlasul pe care l-am folosit in scoala generala, inainte de 1989, care avea copertele rosii, prost lipite, dar si des folosite in luptele civile din clasa datorita copertelor cartonate (lovitura aplicata in cap colegului era mai dura, dar si zgomotoasa fata de cea a unui simplu caiet de teme), de aceea, la un moment dat, toate hartile zburau haotic care incotro, parca dorind sa migreze catre locurile pe care le reprezentau. Apoi, in liceu (1991-95), am remarcat ca manualele de istorie folosite abundau in informatii, insa aveau un singur mare defect: nu aveau harti valabile care sa te ajute sa localizezi evenimentele/procesele istorice, iar aceasta lipsa ma forta sa caut foile vechiului atlas comunist care avea destule denumiri de localitati schimbate, in conformitate cu mania bolsevica de a transforma totul.

AtlasDe aceea, Atlasul ilustrat al lumii, aparut la Editura Litera in 2009, este pentru unul ca mine o capodopera cartografica, dar si grafica. Istoria nu poate fi inteleasa fara o adecvata pozitionare geografica, iar Atlasul istoric ilustrat al lumii, pe langa nenumarate harti, ofera si succinte explicatii istorice, imbinand in mod fericit geografia si istoria. Enumeram cateva din cele treizeci de capitole care radiografiaza istoria umanitatii, in punctele ei cele mai importante: Lumea greaca, lumea elenistica, Imperiul Roman, Epoca lui Carol cel Mare, Renasterea Europei, Imperiul Mongol, Marile descoperi geografice, Reforma protestanta, Otomanii si Rusia, Epoca lui Napoleon, Nationalismele, America de Nord, Perioada coloniala, Lumea interbelica, Al Doilea Razboi Mondial, Razboiul Rece. Momente care au influentat prezentul acesta care ne da atat de mari batai de cap. Atlasul nu este alcatuit doar din harti si scurte explicatii istorice, dar este frumos ilustrat cu imagini edificatoare despre acele procese istorice (obiecte de arta, tablouri, ziduri, cetati etc.).

Rezumand: un instrument de lucru indispensabil atat pentru istorici, cat mai ales pentru elevi, o carte pe care o poti face cadou, dar si pastra grijuliu in biblioteca. Pentru ca niciodata nu stii cand iti va trebui.

Puteți cumpăra cartea: Editura Litera.

Articole similare

Pe drumul hârtiei, de Erik Orsenna

Jovi Ene

Marele ecran în epoca de aur, de Christopher Landry

Jovi Ene

Rebelul irlandez absolut: Brendan Behan

Codrut

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult