”a+b”, de Ana Bănică
Selecție și texte de Ioana Ciocan
Editura Vellant, București, 2016
Subintitulată ”De numărat 197 povești de iubire”, cartea Anei Bănică este una neobișnuită. Ea cuprinde câteva texte foarte inspirate ale Ioanei Ciocan (dar și acestea puține la număr) și 197 de ilustrații ale autoarei. După cum ni se spune în prezentarea cărții, acestea sunt reproduceri ale desenelor din expoziția ”Doi: Ana Bănică” de la Muzeul Național de Artă Contemporană (15 octombrie – 15 noiembrie 2015), care a făcut parte din proiectul ”Din dragoste. Fapte morale”.
Dacă discutăm despre textele Ioanei Ciocan, acestea sunt mici mostre inedite de umor, după formă poetică; sincer, îmi doream mai multe pentru că am regăsit aici o viziune non-conformistă asupra cuplului, chiar pe gustul meu. Iată câteva mici citate pentru a ilustra această viziune simpatică privind viața:
”M-am gândit și de ziua mea îmi doresc 30 de minute cu tine. Cred că sunt rezonabilă.”
”Ai mâncat?
Niște chiftele. Ai o gumă?
Am, dar am mestecat-o deja. Ți-o dau un pic doar dacă mi-o dai înapoi.””Îmi zici ce vin iau pentru mâine, ca să nu mă critici iar?Dar îmi place să te critic.”
În privința desenelor Anei Bănică, chiar dacă căutam o altfel de carte, mi-au plăcut. Sunt doar două personaje, el și ea, a și b, dar autoarea prezintă în ele cu umor, cu o linie simplă, egală, multele ipostaze ale iubirii, familiei, relațiilor în general. Fiecare imagine are un alt titlu, sugestiv la rândul său, iar desenele sunt ironice, aproape de fiecare dată expresiile la figurat din titlu transformându-se în desene care ilustrează expresia ”la propriu”.
Nu pot descrie perfect aceste ilustrații, dar vă puteți face o idee fiind atenți la imaginea de mai sus, care o arată pe Ana Bănică desenând pe faianță sau gândindu-vă că imaginea de pe coperta cărții poartă numele de ”Unul și același”. Dacă ilustrațiile sunt destul de asemănătoare, ce m-a impresionat a fost că titlul ales a schimbat complet contextul desenului, legătura dintre ele fiind esențială. Astfel, trebuie să descoperiți din carte ce înseamnă ”Cele 7 cercuri ale iubirii”, ”Să trăiești 100 de ani!”, ”Efemer”, ”Forever love” sau ”Într-o relație”. Sau, ca un exercițiu de imaginație, ar trebui să desenați pornind de la aceste titluri, cu două personaje și cu linii simple. Nu știu dacă veți reuși ceea ce a ilustrat perfect Ana Bănică.
Nu este, așadar, o carte propriu-zisă, ci un album de desene simple, având ca personaje pe El și pe Ea. Dar este un album simpatic, care te va pune pe gânduri și te va binedispune aproape la fiecare pagină.