Carti Carti pentru copii

Cărți pentru copii: ”Buzunarul cu pupici”, de Angela McAllister

”Buzunarul cu pupici”, de Angela McAllister
Ilustrații de Sue Hellard
Editura Humanitas Junior, București, 2020
Traducere din engleză de Iustina Croitoru

Ce titlu fain, nu-i așa? Imediat te duce gândul la iubire, la familie, la prieteni, la grijă părintească! Și de ce altceva au nevoie copiii și oamenii în această perioadă cumplită? Au nevoie de sentimente umane, de apartenență la un grup de prieteni sau la familie, la iubirea și altruismul celor apropiați. Chiar dacă ”Buzunarul cu pupici” este o carte alcătuită, scrisă și ilustrată special pentru cei mai mici dintre noi, m-am emoționat când am citit-o și când am privit imaginile; cred cu tărie că avem cu toții nevoie de mesaje pozitive, de emoții pozitive în această perioadă.

Povestea este simplă, dar mulți dintre cei care și-au dus copiii în primele zile de școală sau de grădiniță au trăit-o pe propria piele: cei mai mici se tem de primele emoții, de primele interacțiuni, totul este nou și timiditatea iese la suprafață. Nu este cazul tuturor, dar eu sigur am trăit-o și când am fost copil, și când am devenit părinte. Prima zi trece cu ajutorul părinților, iar din a doua zi copilul ar vrea să rămână acasă. Este și cazul lui Digby, un simpatic și timid pui de cârtiță, care nu e deloc pasionat de noua lui școală, Stejăriș. Întocmai ca acel copil director de școală, care nu vrea să se trezească ca să meargă la serviciu (e un banc pe tema asta, sigur îl știți!), nici Digby nu vrea să se trezească a doua zi, oricât s-ar strădui mama sa.

Așa că primește un buzunar plin de pupici din partea acesteia (sigur, e un placebo, dar așa este orice mângâiere din partea mamei, oferă confort și curaj) și merge fără teamă la școală. Iar aici lumea lui se transformă, pentru că treptat își dă seama ce tărâm extraordinar, câți prieteni, câte legături și câte învățăminte îți poate aduce această clădire plină de cultură și educație:

”La restul orelor Otterly a stat lângă Digby. El i-a ascuțit creionul, i-a găsit un șorț și i-a explicat fel de fel de lucruri pe care ea nu le înțelesese.” 

Povestea lui Angela McAllister este, așadar, plină de căldură și extrem de actuală: puțini copii se simt din prima clipă confortabili în noi ipostaze, cu necunoscuți, inclusiv la școală. Tocmai de aceea, este necesar ca să le explicăm, fie verbal, fie prin intermediul unei cărți ca aceasta, cu ce se vor confrunta și să înțeleagă noua schimbare, necesară și care le va influența decisiv viața, mai mereu în bine. Vor cunoaște astfel noi prieteni, fie colegi, fie educatori sau învățători și vor avea parte mereu de atenția părinților, care se vor îngriji să le fie bine. La fel, noi, adulții, vom înțelege astfel mai bine sentimentele și temerile pe care le trăiesc copiii în această schimbare. Adăugați la această experiență și ilustrațiile inspirate ale Angelei McAllister și veți descoperi un volum potrivit pentru toți copiii de peste 4 ani.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior.

(Sursă fotografii: LibHumanitas.ro, pagina de Facebook Humanitas Junior)

Articole similare

Despre toleranță, discriminare și libertate: Acasă, pe drum, de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț

Jovi Ene

Complicațiile creșterii unui copil: „Rezultatul Rosie”, de Graeme Simsion

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (12 – 18 octombrie 2015)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult