Stiri

Ultima aparitie la Editura Herald: Mitul nasterii Eroului. O interpretare psihologica a mitologiei, de Otto Rank

Despre carte:

Multi psihologi ai secolului 20 au incercat sa desluseasca misterele psihicului uman, in special prin intermediul mitologiei clasice. Aceasta tendinta a dus mai tarziu la intuitiile lui Jung, Joseph Campbell si altii. Insa primul savant care a explorat aceasta convergenta a fost Otto Rank. Una dintre problemele cele mai provocatoare ale mitologiei comparative, care este mai mult decat evidenta, o reprezinta asemanarile cros-culturale, in mituri, legende si folclor. De exemplu, mitul potopului, cautarea eroica, si in special legenda nasterii eroului apar peste tot in lume, din Africa pana in America de Sud. In epoca in care Rank si-a scris cartea, cercetarea mitologica ce cauta sa explice acest fenomen prin difuziune sau fenomene astronomice isi epuizase resursele. In schimb, Rank a cautat sa explice aceste motive comune in termenii a ceea ce el credea a fi universalii psihologice. Mitul nasterii eroului i-a adus autorului notorietate in lumea stiintifica. Inca din vremea cand era un apropiat colaborator al lui Sigmund Freud” in Viena, Rank a avut originala idee de a interpreta miturile ca vise de masa. Bogata intr-un material istoric – de la Sargon la Isus – cartea compara stereotipurile de eroi si legende cu bazelor lor psihologice. Este o aplicatie revolutionara a metodei psihanalitice la mitologia comparativa.

Despre autor:

Psihanalist austriac, scriitor, profesor si terapeut, Otto Rank (1884 -1939) a fost „mana dreapta” a lui Freud pentru aproape douazeci de ani, pentru ca mai apoi sa devina un binecunoscut dizident al acestuia.

Aduce contributii valoroase ultimelor editii ale cartii Interpretarea viselor si numele sau apare chiar pe prima pagina dupa cel al lui Freud. Intre 1915-1918, Rank lucreaza ca secretar al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, fondata de Freud cu cinci ani mai inainte. Creativitatea iesita din comun si teoriile sale psihanalitice sunt foarte apreciate de Freud.

In 1924, Otto Rank publica Das Trauma das Geburt, (Trauma nasterii) carte in care exploreaza chestiuni precum arta, mitul, religia, filozofia si terapia si in care explica cum acestea au fost revelate de anxietatea de separare inainte sa se vehiculeze renumitul complex al lui Oedip. Este primul care vorbeste despre termenul pre-Oedip, pe un forum psihanalitic in 1925. Se produce astfel separarea lui Otto Rank de Freud, acesta din urma acuzandu-l de erezie pre-oedipiana. Din acest motiv, in 1926 pleaca la Paris cu sotia sa, Tola si fiica, Helene. Pentru urmatorii 14 ani, Rank are o stralucita cariera ca lector, scriitor si terapeut in Franta si Statele Unite.

Articole similare

Lansare de carte „Hasdeu. Duhuri”, de George Cornilă, la Câmpina (sâmbătă, 25 februarie)

Jovi Ene

KINOdiseea #16 – Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr, între 9 și 13 octombrie, la București

Jovi Ene

Prin forte proprii, pe bicicleta, spre Khan Tengri-Pobeda, cu Marius Roca

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult